Dojenje posle carskog reza

dojenje posle carskog reza

Sadržaj

Dojenje posle carskog reza može biti uspešno, ali potrebno je malo strpljenja. Carski rez nije razlog da ne dojite, ukoliko to želite i ukoliko za to postoje uslovi.  Majke koje su rodile carskim rezom mogu imati više problema s dojenjem. Mnogim mamama dojenje uopšte ne uspe jer unapred stvore (pogrešno) uverenje kako žene koje rode carskim rezom ne mogu uspešno dojiti.

Može li se ostvariti dojenje posle carskog reza?

Sasvim je sigurno da majke koje su rodile carskim rezom mogu biti jednako uspešne u dojenju kao i žene koje su rodile prirodno. Razlika je moguća utoliko što mleko može malko kasniti u nadolaženju u odnosu na normalan porođaj zbog kasnijeg stavljanja deteta na dojku.

Evo nekoliko praktičnih saveta utemeljenih na iskustvima iz srpskih porodilišta:

dojenje posle carskog reza

Ako znate da ćete roditi carskim rezom

Svakako ispitajte kakva je postoperativna praksa u bolnici u kojoj ćete roditi, koliko ćete dugo posle porođaja biti odvojeni od deteta i kada će  biti moguće početi sa dojenjem. Računajte s tim, nemojte se iznenaditi kad shvatite da od deteta možete biti odvojeni i više od dva dana, pa nastojte to vreme iskoristiti za odmor i prikupljanje snage za ono što vas čeka, a pogotovo za dojenje. Prihvatite ponuđene lekove za olakšavanje bola (bol potiskuje proizvodnju mleka i otežava uživanje u novorođenčetu, zato ne oklevajte s korišćenjem lekova nego se posavetujte s anesteziologom i zatražite lekove koji se ne izlučuju u mlijeko odnosno ne štete bebi), vežbajte po savetima  babica ili fizioterapeuta, i dovedite se u koliko-toliko pokretno stanje kako biste što bolje dočekali svoju bebu. U značajnoj ste prednosti u odnosu na mame koje rode hitnim carskim rezom i zato što se možete unaprijed pripremiti, i što nećete biti istraumirani opasnošću i hitnim stanjem koje je prethodilo carskome rezu.

POGLEDAJTE 8 NAČINA DA SMANJITE BOL PRI DOJENJU OVDE

Prvi susret sa bebom

Kad prvi put dobijete bebu (a pokušajte insistirati na tome da je dobijete što ranije), ona će možda biti nahranjena i doneće vam je ‘samo za upoznavanje’, kako kažu. Bez obzira na to, pokušajte je staviti na dojku. Zbog konfiguracije bradavice (jer je način hranjenja iz flašice, koji je do sada beba jedini upoznala, znatno drugačiji do načina sisanja dojke) to bi moglo biti teže, no možda će biti manje nervozna ako nije jako gladna pa će vam vežba biti lakša. Dobro proučite položaj ustiju na bradavici, da li je donja usna prema napolju, jesu li ‘usta puna dojke’ itd. Zbog prirodnog refleksa sisanja beba će početi sisati, bez obzira na glad i bez obzira na prazne dojke. To će Vašem telu dati signal da treba da počne da  stvara  mleko i do sledećeg ćete susreta već imati nešto spremno! U prvih nekoliko dana  u Vašim dojkama se nalazi kolostrum. To je prvo mleko koje beba dobija sisanjem, a ono je jako važno za bebin razvoj jer u sebi sadrži jako veliku količinu antitela. Zbog svog bogatstva u antitelima koji štite bebu kolostrum je poznat i pod nazivom “prva vakcina”. Nemojte da mislite da ga nema ili da ga nema dovoljno. Radi se o maloj ali izuzetno važnoj količini. Baš zbog toga dojite uvek kada možete da bi ga beba izvukla.

dojenje posle carskog reza

Koji položaj je dobar za uspešno dojenje?

Položaj za dojenje je važan. Zbog bolova i eventualne infuzije i katetera moglo bi Vam biti teže zauzeti odgovarajući položaj. Pokušajte zamisliti da vam je donji dio tela paraliziran i pokrećite samo gornji dio tela, bez opterećenja trbušnih mišića. Koristite hvataljke iznad kreveta ako ih imate. Okružite se jastucima, poduprite njima bebu ili svoja leđa. Skupite kosu ako vam je duga, kako vam ne bi smetalo ako vam padne na lice a ruke su Vam zauzete. Položaj u kome  dojite treba da bude udoban u smislu da Vam ništa ne pritiska ranu, da Vas ništa ne zateže ili Vam ne trnu ekstremiteti, niti da vas bole leđa ili ramena. Za početak to sigurno nije najudobniji položaj na svetu, ali postaće to s vremenom. U ovim slučajevima, eksperti predlažu poziciju u kojoj majka leži na boku. Postoji i drugi pristup koji kaže da se treba voditi majčinskim instinktom: žena treba da doji u onoj poziciji u kojoj bi pružila ruke da uzme bebu koju joj neko daje. Takođe je dobra ideja da probate različite pozicije za dojenje još dok ste u bolnici kako biste po dolasku kući znali koja vam je najkomfornija. Mnogim je mamama nakon carskog reza lakše dojiti u sedećem položaju, u tzv. “turskom sedu”, ali  prvi  put će  biti možda teže tako se namestiti. Zatražite pomoć medicinskih sestara kod nameštanja bebe.

Mleko može kasniti – odložena laktacija

Budite odlučni, ne dajte se pokolebati i nemojte se obeshrabriti ako vam kažu “ma vi nemate još mleka” ili “samo se Vi još malo odmarajte, mi ćemo je nahraniti”. To je Vaša beba, Vaše je telo može samo hraniti barem sledećih šest meseci za šta već sada treba dobiti prve signale i jedino što Vam treba je predusretljivost  medicinskog osoblja  i ‘barem jedna ruka više’.

Mogu  li sama?

Posle carskog reza, normalno je očekivati da majka bude ošamućena od anestezije. Može da vam se dogodi da nemate dovoljno ni snage ni volje da dojite bebu. Ukoliko vam se ovako nešto desi, nemojte se ustručavati da tražite pomoć. Medicinska sestra ili komšinica u sobi, nije važno. Neka vam neko donese bebu i pokuša da vas bodri dok dojite. Pozitivan stav rešava ovaj problem.Ne stvarajte nepotrebni pritisak, samo će nastati probemi. Vi možete biti uspešni u dojenju jednako kao i majke koje su rodile prirodnim putem. Čim se osetite sposobni, zatražite rooming-in, ako to u bolnici postoji  program  baby friendly. Uvek možete odustati od toga, a svakako vredi pokušati. Možete računati na pomoć sestara kod prebacivanja deteta u krevetić, prematanja, kupanja i sličnog, a na taj ćete način biti sigurniji da je hranjenje deteta pod Vašom kontrolom. Takođe, zamolite osoblje da bebi, ukoliko to nije baš neophodno ne daju flašicu i adaptirano mleko, jer vam to može otežati dojenje. Čim vam donesu bebu kontakt – koža uz kožu, može biti vrlo važan za lakše dojenje i nadolazak mleka.

Novorođenče treba da u toku 24 časa bude nahranjeno 8 do 12 puta

Prvo će krenuti kolostrum i to u malim količinama, ali dovoljnim za bebin mali stomak. Videćete brze promene već nakon 3 do 5 dana. Promeniće se gustina, boja i količina mleka. Čak i ako osoblje bude obavezno da da Vašoj bebi flašicu sa adaptiranim mlekom možete se vratiti na dojenje. Konsultujte se sa osobljem i stručnjacima kako da pređete isključivo na dojenje kada se malo oporavite.

Ako je beba stigla prerano ili ima problema

Sve navedeno vredi u slučaju da je s bebom sve u redu i da ćete je dobiti na dojenje što je pre moguće. Ako pak zbog nečega morate biti duže vreme razdvojeni (beba je u inkubatoru, na intenzivnoj nezi i sl), pokušajte  čim se oporavite od operacije da  stimulišete proizvodnju mleka izmlazanjem,  rukom ili pumpom, jer će to pomoći stvaranju novog mleka. Izdojite obavezno kolostrum.
Moguće je da će vam na odelenju intenzivne nege ponuditi da bebu hrane Vašim izdojenim mlekom. Zatražite (čim to budete u stanju) da Vam omoguće blizinu bebe, i što češći kontakt s njom, pa makar i kroz staklo. Pitajte možete li je hraniti sami, insistirajte na što ranijem stavljanju na grudi, kontaktu – koža na kožu. Dopuste li vam da se izdajate i dajete im mleko za svoju bebu, pozivaće Vas na odeljenje  u tačnim vremenskim razmacima. U međuvremenu možete nastaviti s izmlazanjem, ali ne preterujte.

dojenje posle carskog reza

Problemi sa izmlazanjem

Odnosno, da i uz najbolju volju ne uspevate  puniti posudicu poput npr. Vaše cimerke u sobi. Količina mleka koju uspete izmlasti nije količina mleka koju je Vaše telo proizvelo, mleka može biti puno više samo nema prave izmlazalice – vaše bebe. Mame koje imaju takav problem često uspeju najbolje izmlazati  rukom. To je napornije, ali efikasnije. Moguće je i da vam mleko nadođe naglo, a da izmlazanjem  ne uspete izdojiti do kraja. Ako još uvek ne možete dojiti svoju bebu, postoji opasnost od mastitisa. Stavljajte tople obloge, izdmlazajte  samo toliko da popusti napetost. Ako je moguće, nabavite listove svežeg kupusa i stavite na dojke. Začuđujuće deluje!

Kad Vam dopuste da prvi put podojite svoje dete, nemojte se obeshrabriti ako stavljanje na dojku ne uspe odmah. Pokušajte nekoliko puta, ako se jako “naljuti” najpre je malo smirite, pa pokušajte na drugoj strani. Nemojte trpeti pogrešan položaj na bradavici ako nije uhvatila kako treba. Popustite vakuum u bebinim ustima i pokušajte ponovno. Ispravan je položaj najvažniji. Zbog poteškoća prilikom učenja pravilnog položaja mogli biste dobiti ragade. Da bi beba mogla pravilno dojiti, bitno je da u usta stavi celu bradavicu i što veći deo areole. Bebina usta treba da budu  širom otvorena kada prihvaća dojku, tako da je bradavica smještena duboko u ustima, a bebine usne izvijene prema napolju.

Beba je lenja?

Ako je bebica male porođajne težine i oslabljena lečenjem u prvim danima života, verovatno će biti malo lenja za sisanje, kad konačno počne. Na nekim odeljenjima intenzivne nege kod nas praktikuju merenje pre i posle podoja kako bi pokušali otkriti koliko je beba pojela. To nije tačan pokazatelj, ali  moguće je da na tome insistiraju. Upamtite da kod dojenja vredi pravilo ponude i potražnje i da ćete  mleka stvoriti onoliko koliko je potrebno, odnosno onoliko koliko beba posisa. Nema bolje izdmuzlice od vaše bebe. Pokušajte postići dogovor da vas pozovu kad god beba zaplače. Za vreme podoja podstičite bebu na sisanje ako vidite da se umara. Možete joj pomagati tzv. kompresijama dojke. Pazite da beba ne zaspe tokom hranjenja i podstičite je da jede. Malo je pogolicajte ako zaspi.

Probajte različite položaje (koji su vam ugodni), dodirujte je, pričajte joj. Imajte na umu da je ponekad potrebno i do 15 minuta da biste bebicu razbudili da bi bila dovoljno budna da bi jela pravilno. Budite strpljivi i uporni. Najvažnije je da budete što je moguće smireniji, da znate svoja prava, imate poverenja u svoje telo i što je moguće više znanja o dojenju.

Tražite pomoć od medicinskog osoblja ali ne verujte im baš u svemu. Znam da je to jako teško ali pokušajte da insistirate na pomoći u porodilištu da vam pomognu da se namestite i da vam prinesu bebu. Imate pravo na njihovu pomoć. Nemojte dozvoliti sebi da trpite Vi ili beba zbog nečijeg pretrpanog rasporeda ili jednostavno zlovolje.

Dojenje posle carskog reza kada dođete kući

Uobičajno vreme koje majka i beba ostaju u bolnici posle carskog reza je 4-7 dana. Ukoliko su i beba i mama dobrog zdravstvenog stanja nema razloga da ostaju duže od ovoga. Ono što je jako bitno je da osigurate svaku moguću pomoć kod kuće. I kada dođete kući iz bolnice trebaće vam pomoć i u kućnim poslovima i sa bebom. Vi se, ipak, oporavljate od operacije. Imaćete problema sa hodanjem, podizanjem bebe, dojenjem. Biće vam potrebna pomoć oko svakodnevnih kućnih poslova. Kuvanje, pospremanje, čišćenje… Vreme posle porođaja je vaše vreme koje morate da provodite sa vašom bebom, a ne sa šerpama i loncima. I ne odustajte, ma koliko težak oporavak bio.  Trudite se da hranite Vašu bebu pravilno i redovno. Ne okrećite se flašici osim ako baš ne bude potrebno. Budite u kontaktu sa vašim lekarom i tražite savet ako beba slabo jede.

avatar
Radi u Porodilištu Opšte bolnice „Sveti Luka“ u Smederevu. Učesnik brojnih stručnih skupova.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion
Femibion
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Električni bicikli i 9 prednosti u savremenom načinu života

Razdražljivost i bes u trudnoći – 5 predloga koji pomažu

Sindrom nervoznog creva (IBS) u trudnoći pacijentkinja sa inflamatornom bolesti creva (IBD)

Hipnoporođaj – Da li je moguć porođaj bez ili manje bola?

15 stvari koja deca ne vole tokom odrastanja i razvoja

Preporučujemo vam...

Razvoj govora deteta, ako je redovan, teče svojim ustaljenim i poznatim tokom. Važno je da svaki roditelj razume kako treba da izgleda razvoj jezičkih i govornih veština deteta. Prepoznajte prve...

Tražili ste savete za rešavanje bljuckanja bebe. Mnoge nove mame se pitaju zašto njihova beba toliko bljucka. Neke mame se pitaju da li njihova beba ima GER, Gastroezofagealni refluks, ili...

Da li beba ima zatvor? Da, kada beba ima tvrd izmet nalik na glinu ili probleme sa stolicom, razumno je posumnjati na zatvor. Kao nova mama, uvek ćete tražiti sledeći...

Koji su najčešći genitalni problemi kod beba? Mame neguju intimna mesta svoje bebe tokom promene pelena i kupanja. Uvek bi trebalo da se konsultujete sa pedijatrom Vaše bebe u vezi...