Rast i razvoj deteta u drugoj godini

Rast i razvoj deteta u drugoj godini

Sadržaj

Rast i razvoj deteta u drugoj godini je dinamičan. U drugoj godini života dolazi do velikih promena: dete počinje da hoda i govori, postaje samostalno, ide gde želi. Navike, dnevni ritam, ishrana, higijenske navike, spavanje, zdravstvene kontrole u drugoj godini.

Šta je važno za rast i razvoj deteta u drugoj godini?

Razvoj deteta u drugoj godini podrazumeva ustaljeni ritam spavanja, hranjenja i drugih rituala. Veoma je važno da u ovom uzrastu ima svoj ustaljeni ritam odlazaka na spavanje, vremena kada jede, svoje sitne rituale. U ovom uzrastu dete uspostavlja i higijenske navike.  Podržavajte dobre navike i budite uporni u njihovom uspostavljanju! U svakom uzrastu treba podstičite osamostaljivanje deteta! U drugoj godini rast je još intenzivan, ali blago usporava, pa sada deca u proseku godišnje dobiju desetak centimetara (1cm mesečno).

Dete ne treba meriti svakog meseca u drugoj godini

Merenje na sistematskom pregledu je dovoljno, osim ako dete nije imalo težu i dugotrajnu bolest. Masno tkivo se troši zbog povećane fizičke aktivnosti, tako da dete izgleda mršavije.  Deca su u ovom uzrastu sa izraženim stomačićem, jer naglašena lumbalna lordoza (krivina donjeg dela kičme) čini trbuh prominentnim; ovo je prolazna razvojna faza.

Rast i razvoj deteta u drugoj godini

Ishrana dece u drugoj godini – dete za porodičnom trpezom

Kako se rast deteta u drugoj godini usporava, smanjuje se i apetit, što često nepotrebno brine roditelje. Dete treba da dobija raznovrsnu hranu iz svih grupa namirnica, ali imajte u vidu da ni jedna pojedinačna namirnica nije neophodna! Poštujte potrebu deteta da izabere šta će i koliko da jede. Dajte dobar primer detetu- jedite zdravu hranu i užine! Zdrava ishrana umnogome zavisi od navika i ponašanja dece tokom jela. Pravilne navike stiču se već u najranijem uzrastu.

Ishrana dece u 2. godini – Sedmodnevni jelovnik i recepti PROČITAJTE OVDE

Navike, dnevni ritam  i spavanje u drugoj godini

Deca vole da imaju stalni dnevni raspored spavanja, obroka, odlazaka u šetnju. Potrebno im je dovoljno sna; ukoliko ne spava dovoljno dete postaje razdražljivo i plačljivo. Detetu od dve godine potrebno je od 11 do 13 sati sna noću. Ako se previše uzbudi (igra, glasna muzika, televizija), biće mu teško da zaspi.

Rast i razvoj deteta u drugoj godini

Detetu je potreban san i tokom dana. Ukoliko nema svoju sobu, treba mu obezbediti miran kutak, u provetrenoj prostoriji bez duvanskog dima. Deca vole rituale pred spavanje. Potrebno je izabrati stalno vreme za spavanje. Izbegavati obilne obroke pred spavanje. Ušuškati dete u krevetu sa njegovom omiljenom igračkom. Prigušiti svetlo, otpevajte mu neku tihu pesmicu ili ispričajte kratku priču. Recite detetu da ste u blizini i da ćete doći ukoliko ste mu potrebni. Mala deca se često puno razlikuju po navikama spavanja. Nikada ne kažnjavajte dete tako što ćete ga „terati da spava“. Ne dozvolite detetu da bude previše umorno, to će vam otežati da ga odvedete na spavanje. Pre spavanja smanjite igre sa puno trčanja i uzbudjenja i gledanje televizije. Promene u detetovim svakodnevnim navikama, dolazak nove bebe ili bolest mogu da utiču na navike spavanja.

Odvajanje od mame

U drugoj godini intenzivno se odigrava proces psihološkog odvajanja (separacije deteta od majke i osamostaljivanja (individualizacije). Usklađivanje ova dva procesa i ovladavanje autonomijom često je buran proces.

Higijenske navike u drugoj godini

Ovo je uzrast kada treba započeti stvaranje higijenskih navika kod deteta; lični primer roditelja i ostalih članova porodice najbolji je podsticaj. Podjednako je važno da se dete osamostaljuje u obavljanju lične higijene; podstičite ga da samo pere ruke. Za pranje zuba neophodna je pomoć odraslih; već smo naglasili zašto je važna redovna briga o mlečnim zubima!

Rast i razvoj deteta u drugoj godini

Kada se dete stavlja na nošu?

Za kontrolu fizioloških potreba neophodno je da sazri nervni sistem deteta. To se obično događa posle 18. meseca života. Pre tog uzrasta ne treba pokušavati sa stavljanjem deteta na nošu. Potrebno je veliko strpljenje i doslednost da bi se deca navikla na nošu. Deca ne razumeju zašto moraju da sede na noši. Često se desi da se starije dete vrati na pelene kada u porodicu dođe prinova. Ako postoji problem sa navikavanjem na nošu, nekada treba malo sačekati dok dete ne postane starije.

Kako navikavati na nošu

Dete treba stavljati na nošu posle obroka i spavanja. Staviti ga na nošu pred spavanje, a po potrebi probuditi ga kasnije tokom noći i ponuditi da piški. Stavite lutku ili medu da sedi na noši zajedno sa detetom. Ponekad se dešava da se dete, čak i kad počne da kontroliše fiziološke potrebe, upiški ili ukaki u gaćice. Ovo se najčešće dešava kada je bolesno ili zbog nečega uznemireno. Osamostaljivanje deteta treba podsticati i nagraditi. Nemojte dete grditi ni kažnjavati ako sticanje higijenskih navika po vašoj proceni ide sporo; pokušajte da procenite u čemu je problem: neka deca ne vole nošu, bolje im ide sa adapterom za šolju. Budite strpljivi i uporni!

Rast i razvoj deteta u drugoj godini

Redovne zdravstvene kontrole u drugoj godini

U ovom periodu vakciniše se u jednoj dozi kombinovanom MMR vakcinom (protiv malih boginja – morbila, zaušaka i crvenke – rubeole), između 12-15 meseci; važno je da dete na vreme dobije ovu vakcinu, jer su komplikacije malih boginja najteže upravo u ovom ranom uzrastu! Dete  dobija i revakcinu DTP (difterija, tetanus i veliki kašalj) i OPV (dečja paraliza) godinu dana od poslednje doze vakcine, znači obično oko  18.meseca života. Sa dve godine predviđen je sistematski pregled; cilj sistematskih pregleda je praćenje rasta i napredovanja deteta, kao i razvoj psihomotornih sposobnosti, govora i emocionalnog razvoja.

avatar
Dugogodišnji šef Neonatološkog odeljenja u Bolnici za ginekologiju i akušerstvo KBC „Zvezdara“. Član je Republičke komisije za podršku dojenja, porodične i razvojne nege novorođenčeta.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Progesteron – Simptomi i posledice manjka i viška progesterona

Beba ima zatvor – Simptomi, uzroci i lečenje opstipacije

5 problema sa kožom i bezbedni tretmani u trudnoći

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Preporučujemo vam...

Skeeter sindrom kod dece ili alergijska reakcija na ujed komarca mogu biti više od smetnji. Evo šta treba da znate o Skeeter sindromu, alergijskoj reakciji na protein u plјuvački komaraca...

Kako razgovarati sa decom da se ostvari dobra komunikacija je prava veština. Dobra komunikacija sa decom je od vitalnog značaja u ostvarivanju roditeljstva. Dečije traženje i potreba za pažnjom u...

Znam, znam, pomislili ste “Šuga kod dece i odraslih? Pa zar to još postoji?” Itekako postoji! Uglavnom nailazimo na sporadične slucajeve tokom godine. I to u okviru par ljudi ili...

Praznici su važni deci, to je za njih najveselije doba godine! Posebno Uskrs, kada je proleće već stiglo, sve se rascvetalo, pravo uživanje kako za odrasle, tako i za decu....