Rast i Razvoj Deteta u Drugoj godini

Rast i razvoj deteta u drugoj godini

U drugoj godini života dolazi do velikih promena: dete počinje da hoda i govori, postaje samostalno, ide gde želi.

Razvoj deteta u drugoj godini podrazumeva ustaljeni ritam spavanja, hranjenja i drugih rituala?

Veoma je važno da u ovom uzrastu ima svoj ustaljeni ritam odlazaka na spavanje, vremena kada jede, svoje sitne rituale. U ovom uzrastu dete uspostavlja i higijenske navike.  Podržavajte dobre navike i budite uporni u njihovom uspostavljanju! U svakom uzrastu treba podstičite osamostaljivanje deteta! U drugoj godini rast je još intenzivan, ali blago usporava, pa sada deca u proseku godišnje dobiju desetak centimetara (1cm mesečno).

Dete ne treba meriti svakog meseca u drugoj godini?

merenje na sistematskom pregledu je dovoljno, osim ako dete nije imalo težu i dugotrajnu bolest. Masno tkivo se troši zbog povećane fizičke aktivnosti, tako da dete izgleda mršavije.  Deca su u ovom uzrastu sa izraženim stomačićem, jer naglašena lumbalna lordoza (krivina donjeg dela kičme) čini trbuh prominentnim; ovo je prolazna razvojna faza.

Rast i razvoj deteta u drugoj godini 3 200x200@2x 1

Ishrana – dete za porodičnom trpezom

Kako se rast deteta u drugoj godini usporava, smanjuje se i apetit, što često nepotrebno brine roditelje. Dete treba da dobija raznovrsnu hranu iz svih grupa namirnica, ali imajte u vidu da ni jedna pojedinačna namirnica nije neophodna! Poštujte potrebu deteta da izabere šta će i koliko da jede. Dajte dobar primer detetu- jedite zdravu hranu i užine!

 

Zdrava ishrana umnogome zavisi od navika i ponašanja dece tokom jela. Pravilne navike stiču se već u najranijem uzrastu.

Navike, dnevni ritam  i spavanje u drugoj godini

Deca vole da imaju stalni dnevni raspored spavanja, obroka, odlazaka u šetnju. Potrebno im je dovoljno sna; ukoliko ne spava dovoljno dete postaje razdražljivo i plačljivo. Detetu od dve godine potrebno je od 11 do 13 sati sna noću. Ako se previše uzbudi (igra, glasna muzika, televizija), biće mu teško da zaspi.

Detetu je potreban san i tokom dana. Ukoliko nema svoju sobu, treba mu obezbediti miran kutak, u provetrenoj prostoriji bez duvanskog dima. Deca vole rituale pred spavanje. Potrebno je izabrati stalno vreme za spavanje. Izbegavati obilne obroke pred spavanje. Ušuškati dete u krevetu sa njegovom omiljenom igračkom. Prigušiti svetlo, otpevajte mu neku tihu pesmicu ili ispričajte kratku priču. Recite detetu da ste u blizini i da ćete doći ukoliko ste mu potrebni.

Mala deca se često puno razlikuju po navikama spavanja. Nikada ne kažnjavajte dete tako što ćete ga „terati da spava“. Ne dozvolite detetu da bude previše umorno, to će vam otežati da ga odvedete na spavanje. Pre spavanja smanjite igre sa puno trčanja i uzbudjenja i gledanje televizije. Promene u detetovim svakodnevnim navikama, dolazak nove bebe ili bolest mogu da utiču na navike spavanja.

 

Odvajanje od mame

U drugoj godini intenzivno se odigrava proces psihološkog odvajanja (separacije deteta od majke i osamostaljivanja (individualizacije). Usklađivanje ova dva procesa i ovladavanje autonomijom često je buran proces.

Higijenske navike u drugoj godini

Ovo je uzrast kada treba započeti stvaranje higijenskih navika kod deteta; lični primer roditelja i ostalih članova porodice najbolji je podsticaj. Podjednako je važno da se dete osamostaljuje u obavljanju lične higijene; podstičite ga da samo pere ruke. Za pranje zubaneophodna je pomoć odraslih; već smo naglasili zašto je važna redovna briga o mlečnim zubima!

Rast i razvoj deteta u drugoj godini

Navikavanje na nošu

Za kontrolu fizioloških potreba neophodno je da sazri nervni sistem deteta. To se obično događa posle 18. meseca života. Pre tog uzrasta ne treba pokušavati sa stavljanjem deteta na nošu. Potrebno je veliko strpljenje i doslednost da bi se deca navikla na nošu. Deca ne razumeju zašto moraju da sede na noši. Često se desi da se starije dete vrati na pelene kada u porodicu dođe prinova. Ako postoji problem sa navikavanjem na nošu, nekada treba malo sačekati dok dete ne postane starije.

 

Kada se dete stavlja na nošu?

Dete treba stavljati na nošu posle obroka i spavanja. Staviti ga na nošu pred spavanje, a po potrebi probuditi ga kasnije tokom noći i ponuditi da piški. Stavite lutku ili medu da sedi na noši zajedno sa detetom. Ponekad se dešava da se dete, čak i kad počne da kontroliše fiziološke potrebe, upiški ili ukaki u gaćice. Ovo se najčešće dešava kada je bolesno ili zbog nečega uznemireno. Osamostaljivanje deteta treba podsticati i nagraditi. Nemojte dete grditi ni kažnjavati ako sticanje higijenskih navika po vašoj proceni ide sporo; pokušajte da procenite u čemu je problem: neka deca ne vole nošu, bolje im ide sa adapterom za šolju. Budite strpljivi i uporni!

Redovne kontrole

U ovom periodu vakciniše se u jednoj dozi kombinovanom MMR vakcinom (protiv malih boginja – morbila, zaušaka i crvenke – rubeole), između 12-15 meseci; važno je da dete na vreme dobije ovu vakcinu, jer su komplikacije malih boginja najteže upravo u ovom ranom uzrastu! Dete  dobija i revakcinu DTP (difterija, tetanus i veliki kašalj) i OPV (dečja paraliza) godinu dana od poslednje doze vakcine, znači obično oko  18.meseca života.

Sa dve godine predviđen je sistematski pregled; cilj sistematskih pregleda je praćenje rasta i napredovanja deteta, kao i razvoj psihomotornih sposobnosti, govora i emocionalnog razvoja.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Pedijatar Šef je Neonatološkog odeljenja u Bolnici za ginekologiju i akušerstvo KBC „Zvezdara“. Član je Republičke komisije za podršku dojenja, porodične i razvojne nege novorođenčeta i spoljašnji ocenjivač Agencije za akreditaciju zdravstvenih ustanova.
Oktal pharma - Avene
Oktal pharma - Multi-Gyn ActiGel
Oktal pharma - Dianatal
Oktal pharma - Migrea
Oktal pharma - EvaQu
Oktal pharma 2 - Otikon
Oktal pharma 2 - EvaQu Kids
Oktal pharma 2 - Exomega (A-derma)
Oktal pharma 2 - Protect (A-derma)
Oktal pharma 2 - Sinomarin
Oktal pharma 2 - Vitamil
Enterosgel
Gravidon-A
Antimetil
App - Prva godina mame i bebe
App - Sve o porođaju
Preporučujemo vam...
Određena detetova ponašanja nisu poželjna.
Kako pomoći detetu da promeni svoje ponašanje?
Kako pomoći detetu da promeni svoje ponašanje? Određena detetova ponašanja nisu poželjna. Roditelji ih ne odobravaju i žele da ih koriguju kod svog deteta.Zelimo korigovati dečija ponašanja a ne deteVažno je uočiti ovo mesto- želimo korigovati dečija ponašanja, a ne dete. Ako ovako vidimo situaciju onda ćemo se usmeriti u…
Opadanje kose zbog Corona virusa
Opadanje Kose i Corona Virus
Svakim danom se broj ranih i kasnih simptoma Corona virusa povećava, između ostalog Corona virus zahvata i kožu i kosu.Opadanje kose zbog Corona virusa  je učestalo?Značajno, difuzno opadanje kose nakon infekcije Corona virusom se beleži kod oko 30% pacijenata, to su uglavnom pacijenti koji su razvili srednje tešku i tešku…