Ishrana dece u 2. godini – Sedmodnevni jelovnik i recepti

Ishrana dece u 2. godini - Sedmodnevni jelovnik i recepti

Ishrana dece u drugoj godini je zahtevna. To je period intenzivnog rasta i razvoja. Važna je izbalansira ishrana. Detetu su za optimalan rast i razvoj, svakoga dana u pravilnoj ishrani, potrebne namirnice iz svih pet grupa: povrće, voće, žitarice, mleko i mlečni proizvodi i proteinska grupa (meso,riba, jaja).

Ishrana dece u 2. godini – uvode se i nove namirnice

Posle prve godine u ishrani dece uvodi se  i  med (počnite uvek prvo sa bagremovim medom, a nakon druge godine uvesti livadski med) kao dodatak užinama.

Mleko i mlečniproizvodisu neizostavni u ishrani male dece. Da bi se normalno razvijalo, dete od druge do sedme godine života treba dnevno da unese u organizam oko pola litra mleka i mlečnih proizvoda (kiselo mleko, jogurt, pavlaka, sir). Preporučno je uz doručak i večeru. Izbegavajte  mleko i mlečne proizvode uz ručak zbog smanjenja apsorpcije gvožđa. Preporuke naznačajnijih pedijatrijskih, strukovnih udruženja, poput Amerićke akademije za pedijatriju (AAP) i  Evropskog udruženja za pedijatrijsku gastroenterohepatologijju i nutriciju (ESPGHAN) preporučuju da deca treba da sisaju do 2. godine života, a po mogućstvu i duže, a u slučaju nemogućnosti za to da joj se umesto majčinog mleka daju adaptirane formule barem do 2 godine, pa i kasnije, tokom treće godine života.

Ishrana dece u 2. godini
Voće je značajna namirnica koja treba da bude svakodnevno na jelovniku deteta.

U svakodnevnu ishranu dece uvrstiti meso i ribu (jaja) čime će se povećati unos gvožđa, i prevenirati anemija. Gvožđe je esencijalni mineral, pa je od vitalnog značaja u ishrani odojčeta i dece.

Sedmodnevni jelovnik i recepti za dvogodišnjake

Prilikom pripreme hrane za malo dete u drugoj godini vodite računa o unosu soli. Mala deca nemaju potrebe da im se hrana dosoljava, a dnevni unos ne treba da pređe 2g soli. Obratite pažnju na etikete proizvoda koje koristite u ishrani deteta, i na to da mnoge namirnice imaju i so u svom sastavu pa ako solite hranu neka to bude u minimalnoj količini. Bebe i mala deca nemaju potrebu koju odrasli imaju i neće im neslana hrana biti „bljutava“.

Dnevna količina šećera za ovako malo dete je maksimalno 4g. Šećeri su prisutni u mnogim namirnicama (glukoza se normalno sintetiše unošenjem žitarica, voća, mleka…), pa ograničite unos slatkiša.

U drugoj godini počnite za trpezom sa rečima:  hvala, molim, prijatno, će ih dete usvojiti ako ih i vi koristite. Naučite ga da ne govori punim ustima kao i da se sa hranom ne igra. Ustrajte da se pri jelu koristi pribor a ne ruke. Dete treba da nauči da je porodični obrok prijatni društveni događaj i da oseti da je ono ravnopravni član porodice.

Ishrana dece u 2. godini
Sudeći po sastavu sladoleda (bilo da je mlečan- sa mlečnom osnovom ili samo od voća) možemo reći da je ova ledena poslastica odlična užina za malu decu.

Ponedeljak

Doručak: Jogurt sa čia semenkama, mlevenim semenkama suncokreta, lana i heljdom. Heljdu potopiti, isprati i skuvati dodati jogurt, čia semenke (jednu kašičicu preliti sa 2 kašičice vode i ostaviti 5 minuta da nabubri)  i mlevene semenke suncokreta i lana.

Užina: Borovnice sa kikiriki puterom. Borovnice sa dve kašičice kikiriki putera.

Ručak: Juneće ćufte u paradajz sosu. Crveni luk izdinstati na malo vode dodati pasterizovani domaći paradajz (ili izblendan sveži paradajz) i kuvati sa junećim ćuftama. Juneće ćufte – u mleveno juneće meso dodati sitno iseckan crveni luk, beli luk, domači začin od sušenog povrća, malo mrvica od hleba i praviti oblik ćufte).

Užina: Krem sir sa avokadom.

Večera: Mafini sa cveklom. Proso skuvati i izblendati, dodati kuvanu cveklu izblendanu, maslinovo ulje, jedno jaje i malo integralnog brašna (po zelji) sve sjediniti i  peći u rerni u kalupu za mafine i servirati uz kiselo mleko.

Utorak

Doručak: Jaje sa zelenom salatom i jogurtom. Jaje spremiti na maslacu. Zelenu salatu preliti maslinovim uljem i sa par kapi limuna. Uz to servirati čašu jogurta.

Užina: Mandarina sa mlevenim bademom.

Ručak: Bakalar sa brokolijem. Filete bakalara uvaljati u smesu od hlebnih mrvica, parmezana, malo belog luka u prahu i malo maslinovog ulja i peći u rerni. Brokoli spremiti posebno.

Užina: Voćni mafin sa višnjama. Umutiti 2 jaja sa pola šolje šećera, dodati 2/3 šolje od 2 dl jogurta, isto toliko ulja, 2 šolje speltinog  brašna  sa 2/3 praška za pecivo. Sve dobro sjediniti, sipati u podmazane kalupe za mafine. U svaki kalup stavite 2-3 višnje. Peći na 180 C oko 15 minuta. Dobićete mafine u količini za celu porodicu.

Večera: Pita sa sirom i čaša jogurta.

Ishrana dece u 2. godini

Usvajanje pravila lepog ponašanja za stolom je dugotrajni projekt i ulaganje u budućnost. U drugoj godini počnite sa rečima: hvala, molim, prijatno, će ih dete usvojiti ako ih i vi koristite.

Sreda

Doručak: Palačinka sa bananom i cimetom. Palačinka od speltinog brašna, mlevenog lana i cimeta.  Servirati uz pola iseckane banane. Koristiti cejlonski cimet zbog smanjenog sadržaja kumarina.

Užina: Voćna salata. ¼ avokada i 1/3 banane i trešnje.

Ručak: Kinoa sa karfiolom, kelerabom, crvenim lukom i crvenom paprikom. Kinou potopiti da odstoji, isprati i kuvati posebno. Crveni luk izdinstati na vodi dodati sitno iseckan karfiol, kelerabu, papriku i kinou, kuvati na srednjoj jačini vatre. Dodati svež peršun na kraju.

Užina: Kolač sa malinom i bademom. Jedno jaje umutiti, dodati ¼ praška za pecivo, kombinaciju brašna (1/3 kukuruzno brašno, 1/3 kokosovo brašno i 1/3 integralno belo brašno), 1 kašiku meda, maline i mleveni badem. Peći u kalupu za mafine u rerni na 190 stepeni.

Večera:  Domaće pogačice od heljdinog brašna sa bundevom i jogurtom. Rastopiti kvasac sa malo tople vode, na vrh kašičice šećera i soli rastvoriti dodati 1 šolju heljdinog brašna i 2 šolje prosenog brašna (ili ovsenog). Umesiti testo, praviti oblik kiflica dodati izrendanu bundevu i premazati otopljenim puterom. Peći u rerni. Servirati sa jogurtom.

Četvrtak

Doručak: Kuvano jaje sa krastavcem i kiselim mlekom.

Užina: Nar sa jabukom i cejlonskim cimetom,kašičicom mlevenog oraha i kašičicom meda

Ručak: Pečena ćuretina sa povrćem. Iseckane tikvice, plavi patlidžan i papriku  poprskati maslinovim uljem i ispeći u rerni sa usitnjenom ćuretinom. Tikvice na kraju dodati da se ispeku da bi ostala što bolja tekstura.

Užina: Voćni jogurt od breskve. U čašu jogurta dodati sveže iseckane ili pasterizovane breskve.

Večera: Domači hleb sa kiselim mlekom i tikvicama. Tikvice ispeci u rerni (prethodno ocediti) i uvaljati u mrvice hleba i kukuruznog brašna i maslinovo ulje.

Ishrana dece u 2. godini
Važno je da doručak sadrži složene ugljene hidrate, najbolje iz žitarica. Pored žitarica u dečijem doručku se preporučuju punomasni mlečni proizvodi, jaja, povrće…

Petak

Doručak: Domaće kiflice sa puterom od lešnika uz čašu mleka (ili jogurta). Umesiti testo od jednog jajeta, kvasca, malo šećera, soli i belog brašna i vode. Praviti kiflice, premazati puterom od lešnika i peći u rerni.

Užina: Voćni frape. U blender staviti dve do tri aronije, crvenu ribizlu, jagode, višnje. Dodati malo badema i semenke suncokreta i bundeve.

Ručak:  Oslić sa povrćem. Oslić ostaviti da odstoji u marinadi sa maslinovim uljem, ceđenim  limunom i dodati so i domaći začin od sušenog povrća. Peći u rerni sa tikvicom i batatom.

Užina:  Kolač od kruške i badema. 2 jaja umutiti, dodati izblendane urme (3-4urme) , čašu jogurta, 1/3 praška za pecivo, sitno seckane kruške, mleveni badem i brašno, otopljen puter. Peći u rerni na 180 do 190 stepeni.

Večera: Bareno povrće sa grčkim jogurtom. Bundeva, keleraba i tikvica sa grčkim jogurtom

Subota

Doručak: Mafini sa brašnom prosa. Proseno brašno pomešati sa ovsenim brašnom, malo kisele vode, maslinovo ulje, mlevene semenke bundeve,1 kašičica mlevenog lana, 2 kašike otopljenog maslaca. Po potrebi dodati jogurt da masa bude kompaktna i peći u kalupu za mafine. Servirati uz čašu jogurta.

Užina: Voćni sladoled od kupine. Kupine izblendati sa kokosovim mlekom, kašičicom meda i izliti u kalup za sladoledi zalediti.

*Užina za letnju decu, za decu koja ne jedu sladoled ovu varijantu posluziti sa dodatkom kokos listića.

Ručak: Piletina sa integralnim pirinčem i povrćem. Integralni pirinač potopiti isprati kuvati malo i isprati. Praziluk izdinstati na vodi, dodati sitno seckanu piletinu, šargarepu, zelenu boraniju i integralni pirinač.

Užina: Mafin sa lešnikom i pomorandzom. Kokosovo brašno pomešati sa ražanim brašnom dodati mleveni lešnik, malo cejlonskog cimeta, malo praška za pecivo, pola kisele pavlake i malo otopljenog maslaca, dodati kisele vode po potrebi do dobijanja gušće mase, i sitno iseckanu pomorandzu. Po želji dodati med za slađi ukus.

Večera: Američke palačinke sa  bademovim puterom uz čašu jogurta. Umutiti 2 jajeta, prvo belance,sasvim penasto, zatim posebno žumance pa spojiti, dodati 1/2 čaše jogurta, ¼ čaše kokosovog ulja, 1/3 praška za pecivo, 1 čaša kisele vode i 2 šolje brašna. Peći u tiganju. Premazati bademovim puterom i servirati uz jogurt.

Ishrana dece u 2. godini
Svako dete se obraduje lepoj dekoraciji hrane

Nedelja

Doručak: Projara sa sirom i susamom i kiselo mleko. Kukuruzno brašno pomešati sa jogurtom, sirom dodati prašak za pecivo i malo maslinovog ulja, peći u rerni, na vrh  projare dodati susam.

Užina: Voćni puding sa vanilijom. Mix voća (moze i zamrznut) skuvati na vodi da bude gušće konzistencije, kada se prohladi dodati kašičicu meda i dodati par kapi vanilije.

Ručak:  Teleći paprikaš. Na malo vode i maslinovog ulja izdinstati sitno iseckan luk, šargarepu i zelenu papriku. Dodati sitno seckano meso i doliti još vode. Kasnije dodati sitno seckan krompir, sitno seckan paradajz, i začin od domaćeg sušenog povrća. Iseckati sitno peršunov list na kraju.

Užina:  Palačinke sa tahinijem i džemom  od šljiva (džem domaći bez šećera).

Večera: Griz od prosa sa sirom i tikvicom.

Magistar farmacije edukovana iz oblasti ishrane beba i dece kao osnov za postavljanje imuniteta i zdravog razvoja dece.
Preporučujemo vam...
mama koja pravi Tihe knjige
Tamara Jeremić, kreativna mama koja pravi Tihe knjige
Naša kreativna mama koja pravi Tihe knjige, po struci je diplomirani ekonomista EKOF-a. Kreativac, i vlasnica jednog malog biznisa po imenu Kreativna Iglica.Mama koja pravi Tihe knjigeMožda će i vama biti inspiracija Tamara Jeremić? Možda i vi oslušnete svoje skrivene talente? I dopustite im da vas pokrenu i promene život.…