Ishrana dece u drugoj godini je zahtevna. To je period intenzivnog rasta i razvoja. Važna je izbalansira ishrana. Detetu su za optimalan rast i razvoj, svakoga dana u pravilnoj ishrani, potrebne namirnice iz svih pet grupa: povrće, voće, žitarice, mleko i mlečni proizvodi i proteinska grupa (meso,riba, jaja).
Ishrana dece u 2. godini – uvode se i nove namirnice
Posle prve godine u ishrani dece uvodi se i med (počnite uvek prvo sa bagremovim medom, a nakon druge godine uvesti livadski med) kao dodatak užinama.
Mleko i mlečni proizvodi su neizostavni u ishrani male dece. Da bi se normalno razvijalo, dete od druge do sedme godine života treba dnevno da unese u organizam oko pola litra mleka i mlečnih proizvoda (kiselo mleko, jogurt, pavlaka, sir). Preporučno je uz doručak i večeru. Izbegavajte mleko i mlečne proizvode uz ručak zbog smanjenja apsorpcije gvožđa. Preporuke naznačajnijih pedijatrijskih, strukovnih udruženja, poput Amerićke akademije za pedijatriju (AAP) i Evropskog udruženja za pedijatrijsku gastroenterohepatologijju i nutriciju (ESPGHAN) preporučuju da deca treba da sisaju do 2. godine života, a po mogućstvu i duže, a u slučaju nemogućnosti za to da joj se umesto majčinog mleka daju adaptirane formule barem do 2 godine, pa i kasnije, tokom treće godine života.

U svakodnevnu ishranu dece uvrstiti meso i ribu (jaja) čime će se povećati unos gvožđa, i prevenirati anemija. Gvožđe je esencijalni mineral, pa je od vitalnog značaja u ishrani odojčeta i dece.
Sedmodnevni jelovnik i recepti za dvogodišnjake
Prilikom pripreme hrane za malo dete u drugoj godini vodite računa o unosu soli. Mala deca nemaju potrebe da im se hrana dosoljava, a dnevni unos ne treba da pređe 2g soli. Obratite pažnju na etikete proizvoda koje koristite u ishrani deteta, i na to da mnoge namirnice imaju i so u svom sastavu pa ako solite hranu neka to bude u minimalnoj količini. Bebe i mala deca nemaju potrebu koju odrasli imaju i neće im neslana hrana biti „bljutava“.
Dnevna količina šećera za ovako malo dete je maksimalno 4g. Šećeri su prisutni u mnogim namirnicama (glukoza se normalno sintetiše unošenjem žitarica, voća, mleka…), pa ograničite unos slatkiša.
U drugoj godini počnite za trpezom sa rečima: hvala, molim, prijatno, će ih dete usvojiti ako ih i vi koristite. Naučite ga da ne govori punim ustima kao i da se sa hranom ne igra. Ustrajte da se pri jelu koristi pribor a ne ruke. Dete treba da nauči da je porodični obrok prijatni društveni događaj i da oseti da je ono ravnopravni član porodice.

Ponedeljak
Doručak: Jogurt sa čia semenkama, mlevenim semenkama suncokreta, lana i heljdom. Heljdu potopiti, isprati i skuvati dodati jogurt, čia semenke (jednu kašičicu preliti sa 2 kašičice vode i ostaviti 5 minuta da nabubri) i mlevene semenke suncokreta i lana.
Užina: Borovnice sa kikiriki puterom. Borovnice sa dve kašičice kikiriki putera.
Ručak: Juneće ćufte u paradajz sosu. Crveni luk izdinstati na malo vode dodati pasterizovani domaći paradajz (ili izblendan sveži paradajz) i kuvati sa junećim ćuftama. Juneće ćufte – u mleveno juneće meso dodati sitno iseckan crveni luk, beli luk, domači začin od sušenog povrća, malo mrvica od hleba i praviti oblik ćufte).
Užina: Krem sir sa avokadom.
Večera: Mafini sa cveklom. Proso skuvati i izblendati, dodati kuvanu cveklu izblendanu, maslinovo ulje, jedno jaje i malo integralnog brašna (po zelji) sve sjediniti i peći u rerni u kalupu za mafine i servirati uz kiselo mleko.
Utorak
Doručak: Jaje sa zelenom salatom i jogurtom. Jaje spremiti na maslacu. Zelenu salatu preliti maslinovim uljem i sa par kapi limuna. Uz to servirati čašu jogurta.
Užina: Mandarina sa mlevenim bademom.
Ručak: Bakalar sa brokolijem. Filete bakalara uvaljati u smesu od hlebnih mrvica, parmezana, malo belog luka u prahu i malo maslinovog ulja i peći u rerni. Brokoli spremiti posebno.
Užina: Voćni mafin sa višnjama. Umutiti 2 jaja sa pola šolje šećera, dodati 2/3 šolje od 2 dl jogurta, isto toliko ulja, 2 šolje speltinog brašna sa 2/3 praška za pecivo. Sve dobro sjediniti, sipati u podmazane kalupe za mafine. U svaki kalup stavite 2-3 višnje. Peći na 180 C oko 15 minuta. Dobićete mafine u količini za celu porodicu.
Večera: Pita sa sirom i čaša jogurta.

Usvajanje pravila lepog ponašanja za stolom je dugotrajni projekt i ulaganje u budućnost. U drugoj godini počnite sa rečima: hvala, molim, prijatno, će ih dete usvojiti ako ih i vi koristite.
Sreda
Doručak: Palačinka sa bananom i cimetom. Palačinka od speltinog brašna, mlevenog lana i cimeta. Servirati uz pola iseckane banane. Koristiti cejlonski cimet zbog smanjenog sadržaja kumarina.
Užina: Voćna salata. ¼ avokada i 1/3 banane i trešnje.
Ručak: Kinoa sa karfiolom, kelerabom, crvenim lukom i crvenom paprikom. Kinou potopiti da odstoji, isprati i kuvati posebno. Crveni luk izdinstati na vodi dodati sitno iseckan karfiol, kelerabu, papriku i kinou, kuvati na srednjoj jačini vatre. Dodati svež peršun na kraju.
Užina: Kolač sa malinom i bademom. Jedno jaje umutiti, dodati ¼ praška za pecivo, kombinaciju brašna (1/3 kukuruzno brašno, 1/3 kokosovo brašno i 1/3 integralno belo brašno), 1 kašiku meda, maline i mleveni badem. Peći u kalupu za mafine u rerni na 190 stepeni.
Večera: Domaće pogačice od heljdinog brašna sa bundevom i jogurtom. Rastopiti kvasac sa malo tople vode, na vrh kašičice šećera i soli rastvoriti dodati 1 šolju heljdinog brašna i 2 šolje prosenog brašna (ili ovsenog). Umesiti testo, praviti oblik kiflica dodati izrendanu bundevu i premazati otopljenim puterom. Peći u rerni. Servirati sa jogurtom.
Četvrtak
Doručak: Kuvano jaje sa krastavcem i kiselim mlekom.
Užina: Nar sa jabukom i cejlonskim cimetom,kašičicom mlevenog oraha i kašičicom meda
Ručak: Pečena ćuretina sa povrćem. Iseckane tikvice, plavi patlidžan i papriku poprskati maslinovim uljem i ispeći u rerni sa usitnjenom ćuretinom. Tikvice na kraju dodati da se ispeku da bi ostala što bolja tekstura.
Užina: Voćni jogurt od breskve. U čašu jogurta dodati sveže iseckane ili pasterizovane breskve.
Večera: Domači hleb sa kiselim mlekom i tikvicama. Tikvice ispeci u rerni (prethodno ocediti) i uvaljati u mrvice hleba i kukuruznog brašna i maslinovo ulje.

Petak
Doručak: Domaće kiflice sa puterom od lešnika uz čašu mleka (ili jogurta). Umesiti testo od jednog jajeta, kvasca, malo šećera, soli i belog brašna i vode. Praviti kiflice, premazati puterom od lešnika i peći u rerni.
Užina: Voćni frape. U blender staviti dve do tri aronije, crvenu ribizlu, jagode, višnje. Dodati malo badema i semenke suncokreta i bundeve.
Ručak: Oslić sa povrćem. Oslić ostaviti da odstoji u marinadi sa maslinovim uljem, ceđenim limunom i dodati so i domaći začin od sušenog povrća. Peći u rerni sa tikvicom i batatom.
Užina: Kolač od kruške i badema. 2 jaja umutiti, dodati izblendane urme (3-4urme) , čašu jogurta, 1/3 praška za pecivo, sitno seckane kruške, mleveni badem i brašno, otopljen puter. Peći u rerni na 180 do 190 stepeni.
Večera: Bareno povrće sa grčkim jogurtom. Bundeva, keleraba i tikvica sa grčkim jogurtom
Subota
Doručak: Mafini sa brašnom prosa. Proseno brašno pomešati sa ovsenim brašnom, malo kisele vode, maslinovo ulje, mlevene semenke bundeve,1 kašičica mlevenog lana, 2 kašike otopljenog maslaca. Po potrebi dodati jogurt da masa bude kompaktna i peći u kalupu za mafine. Servirati uz čašu jogurta.
Užina: Voćni sladoled od kupine. Kupine izblendati sa kokosovim mlekom, kašičicom meda i izliti u kalup za sladoled i zalediti.
*Užina za letnju decu, za decu koja ne jedu sladoled ovu varijantu posluziti sa dodatkom kokos listića.
Ručak: Piletina sa integralnim pirinčem i povrćem. Integralni pirinač potopiti isprati kuvati malo i isprati. Praziluk izdinstati na vodi, dodati sitno seckanu piletinu, šargarepu, zelenu boraniju i integralni pirinač.
Užina: Mafin sa lešnikom i pomorandzom. Kokosovo brašno pomešati sa ražanim brašnom dodati mleveni lešnik, malo cejlonskog cimeta, malo praška za pecivo, pola kisele pavlake i malo otopljenog maslaca, dodati kisele vode po potrebi do dobijanja gušće mase, i sitno iseckanu pomorandzu. Po želji dodati med za slađi ukus.
Večera: Američke palačinke sa bademovim puterom uz čašu jogurta. Umutiti 2 jajeta, prvo belance,sasvim penasto, zatim posebno žumance pa spojiti, dodati 1/2 čaše jogurta, ¼ čaše kokosovog ulja, 1/3 praška za pecivo, 1 čaša kisele vode i 2 šolje brašna. Peći u tiganju. Premazati bademovim puterom i servirati uz jogurt.

Nedelja
Doručak: Projara sa sirom i susamom i kiselo mleko. Kukuruzno brašno pomešati sa jogurtom, sirom dodati prašak za pecivo i malo maslinovog ulja, peći u rerni, na vrh projare dodati susam.
Užina: Voćni puding sa vanilijom. Mix voća (moze i zamrznut) skuvati na vodi da bude gušće konzistencije, kada se prohladi dodati kašičicu meda i dodati par kapi vanilije.
Ručak: Teleći paprikaš. Na malo vode i maslinovog ulja izdinstati sitno iseckan luk, šargarepu i zelenu papriku. Dodati sitno seckano meso i doliti još vode. Kasnije dodati sitno seckan krompir, sitno seckan paradajz, i začin od domaćeg sušenog povrća. Iseckati sitno peršunov list na kraju.
Užina: Palačinke sa tahinijem i džemom od šljiva (džem domaći bez šećera).
Večera: Griz od prosa sa sirom i tikvicom.