Kako čuvati majčino mleko u frižideru i zamrzivaču?

kako čuvati majčino mleko

Sadržaj

Kako čuvati majčino mleko u frižideru i zamrzivaču? Koliko dugo može da bude bezbedno u frižideru, kako se zamrzava a kako podgreva? Možda ćete se naći u situaciji da više sati odsustvujete od kuće, pa ne možete da dojite vašu bebu. Desiće se da morate da radite duže, da negde otputujete, da idete na neka ispitivanja, da se starije dete razboli… a sve se češće dešava da majka vrlo brzo posle porođaja mora da se vrati na posao.

Majčino mleko treba čuvati pravilno?

Date preporuke se odnose na skladištenje mleka za zdravu bebu rođenu u terminu, za upotrebu kod kuće. Ukoliko je vaša beba rođena prevremeno i / ili je hospitalizovana, obavezno se konsultujte sa doktorom oko smernica kako da u tom slučaju skladištite mleko! Odmrznuto majčino mleko može se koristiti za pripremu sjajnih nutritivno vrednih kašica za bebu!

kako čuvati majčino mleko

Vaše mleko možete da sačuvate i koristite ga kada zatreba. Čuvanje započinje postupkom izmlazanja – ručno ili pomoću pumpice (ručne ili električne). Pumpice za izmlazanje se preporučuju, jer se mleko direktno sakuplja u sterilnu bočicu koja ide uz pumpicu, pa nema kontaminacije iz spoljne sredine. U takvim bočicama može da se odlaže i sačuva do obroka.

Uvek se izmlazajte čistim rukama! Posudice za čuvanje mleka operate deterdžentom u vrućoj vodi i nakon toga dobro isperite.

Kako izmlazano mleko zamrznuti?

Mleko po izmlazanju prespite u kesicu na kojoj ce biti upisan datum izmlazanja. Ovako spremljeno mleko možete koristiti za pripremu kašica kada za to bude vreme. Pravilno čuvanje mleka je izuzetno važno da bi se sačuvale nutritivna i antiinfektivna svojstva majčinog mleka i sprečilo zagađenje bakterijama iz spoljne sredine. Mleko može da se koristi samo ako je ispravno čuvano!

kako čuvati majčino mleko

Sveže ispumpano majčino mleko – koliko može da stoji?

Majčino mleko na sobnoj temperaturi

IDEALNO NE VIŠE OD 3 SATA. Po nekim autorima mleko 6 sati ostaje nepromenjeno, pogotovu ako temperature u prostoriji nije previsoka, medjutim žene variraju u količini lipase (enzim koji preradjuje masti) a lipaza može da  pokvari ukus mleka pa nema poente čuvati na sobnoj temperaturi ako beba neće da jede u narednih nekoliko sati.  Ako beba nije popila sve ponuđeno, smatra se da je najsigurnije da se mleko stavi u frižider najviše 2 sata do kada možete da ga ponovo ponudite bebi. Ukoliko i tada preostane, treba ga  baciti.

Majčino mleko u frižideru

Bezbedno je do 72 sata, ali ne u vratima već dublje u frižideru, gde je temperature konstantna I ne prelazi 5 stepeni celzijusa. Ukoliko planirate da duže čuvate mleko, najbolje je da ga zamrznete.

Kako se podgreva majčino mleko?

Hladno mleko se podgreva u toploj vodi (kupki) ili grejaču, dok se ne postigne temperatura pogodna za konzumiranje. U šolju ili neku šerpicu stavite vrelu vodu a onda u nju stavite posudu sa mlekom. Možete koristiti i grejač za flašice. NIKAD nemojte da grejete majčino mleko u mikrotalasnoj rerni ili direktno na šporetu. Visoka temperatura razara neke vredne sastojke, a moguće su i opekotine  deteta nejednoliko ugrejanim mlekom iz mikrotalasne rerne.

kako čuvati majčino mleko

Zamrzavanje majčinog mleka

  • Za zamrzavanje mleka koristite posude  od tvrde plastike ili stakla, sa čvrstim poklopcem. Ili  vrećice posebno namenjene za čuvanje majčinog mleka. Plastični kontejneri su bolji od staklenih jer leukociti iz mleka prijanjaju na staklene zidove i gube svoju delotvornost.
  • Ukoliko koristite kesice držite ih u zatvorenoj plastičnoj posudi, da bi se izbeglo da prime mirise druge hrane iz zamrzivača.
  • Jednokratne plastične boce se ne preporučuju.
  • Da bi se izbeglo nepotrebno bacanje neiskorišćenog mleka  i olakšalo odmrzvanje i zagrevanje mleka, skladištite ga u posudama od po 30 do 120 ml.
  • Pre odlaganja, na posudama zabeležite datum skupljanja mleka.
  • Mleko koje je izmlazano u više navrata tokom dana ili više dana se može kombinovati u jednu posudu – pri tome za datum skupljanja se uzima datum prvog dana.
  • Izbegavajte da dodajete sveže izmlazano mleko u prethodno ohlađeno ili odmrznuto mleko – potrebno je da prvo ohladite novo mleko pre dodavanja starijem.

Čuvanje izmlazanog majčinog mleka u zamrzivaču

  • Kaseta u sklopu frižidera: do dve nedelje
  • Vertikalni zamrzivač sa posebnim vratima : 3-4 meseca
  • Zamrzivač s konstantnim dubokim smrzavanjem na -19°C:  do 6 meseci

Odmrzavanje majčinog mleka

Mleko možete polako odmrznuti u frižideru (za to je potrebno oko 12 sati; stavite ga u frižider veče pre no što planirate da ga koristite). Izbegavajte ostavljanje zamrznutog mleka na sobnoj temperaturi da se otopi.

kako čuvati majčino mleko

Ako vam je potrebno brže odmrzavanje možete posudu sa zamrznutim mlekom staviti ispod mlaza vode (prvo hladne, a onda postepeno puštajte sve topliju vodu). Odmrznuto mleko se čuva u frižideru do 24 sata pošto se potpuno odmrzlo. OVO MLEKO KAD BEBA PROBA I ODBIJE VISE NE SMETE CUVATI! Jednom odmrznuto mleko nemojte ponovo zamrzavati!

Najčešća pitanja mama o čuvanju majčinog mleka

Da li moram da prokuvam mleko?

NIKADA. Prokuvavanjem se gube ili smanjuju zaštitne supstance  i neki enzimi, čime se smanjuje i njegova vrednost

Odmrznuto mleko ima grudvice?

Ovo je mast ili pavlaka i izjednačiće se kad ga podgrejete

Mleko se u frizideru razdvojilo na gustu pavlaku i vodeni deo, da li jos mogu da ga koristim?

DA!  Izmlazano majčino mleko nije homogenizovano pa je normalno da se podeli u dva dela – masni i vodenasti deo, tj. mleko i pavlaku. Pre nego što proverite temperaturu, protresite posudu sa mlekom, čime ćete rasporediti masnoću u mleko.

Beba je samo probala ugrejano mleko, da li može ponovo da se da?

Ovo mleko se moze odmah vratiti u frizider i podgrejati još jednom.(OVO SE NE SME RADITI SA ADAPTIRANIM MLEKOM)

Mleko ima ukus kao da je pokvareno

To se događa kad je mleko puno lipaze (enzima koji razgrađuje mast u mleku).  Zavisno do njegove količini, čudan žareći ukus može da se primetiti i ako je kratko bilo  u frižideru ili ako je bilo zamrznuto. Ovakvo mleko nije neispravno, ali beba će ga možda odbijati.

avatar
Dugogodišnji šef Neonatološkog odeljenja u Bolnici za ginekologiju i akušerstvo KBC „Zvezdara“. Član je Republičke komisije za podršku dojenja, porodične i razvojne nege novorođenčeta.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

6 popularnih dijeta – Koje su prednosti i koji nedostaci – Šta kaže nauka

Zašto su trudnice posebno privlačne komarcima i 5 preporuka

Šta deca pamte tokom letovanja? – Šta najviše vole?

Električni bicikli i 9 prednosti u savremenom načinu života

Razdražljivost i bes u trudnoći – 5 predloga koji pomažu

Preporučujemo vam...

Razvoj govora deteta, ako je redovan, teče svojim ustaljenim i poznatim tokom. Važno je da svaki roditelj razume kako treba da izgleda razvoj jezičkih i govornih veština deteta. Prepoznajte prve...

Tražili ste savete za rešavanje bljuckanja bebe. Mnoge nove mame se pitaju zašto njihova beba toliko bljucka. Neke mame se pitaju da li njihova beba ima GER, Gastroezofagealni refluks, ili...

Da li beba ima zatvor? Da, kada beba ima tvrd izmet nalik na glinu ili probleme sa stolicom, razumno je posumnjati na zatvor. Kao nova mama, uvek ćete tražiti sledeći...

Koji su najčešći genitalni problemi kod beba? Mame neguju intimna mesta svoje bebe tokom promene pelena i kupanja. Uvek bi trebalo da se konsultujete sa pedijatrom Vaše bebe u vezi...