Mastitis – Šta je uzrok infekcije i 7 vrsta pomoći

Mastitis

Sadržaj

Mastitis je problem mnogih mama bez obzira da li doje ili ne. Mastitis je bakterijska upala dojke, koja se najčešće javlja za vreme dojenja ali takođe postoji mastitis koji nije vezan za dojenje. Mastitis dojilje se obični javlja u prvih šest nedelja jer beba još uvek nije dovoljna jaka da izvuče mleko iz kanala.

Mastitis – simptomi mastitisa?

Prvi simptomi mastitisa su obično bol u jednom delu dojke. Može biti crvenila na tom delu dojke, dojka može biti topla na dodir. Takođe, može se pojaviti temperatura, drhtavica, bol ispod pazuha i bolovi u drugim delovima tela.

Znaci da se mastitis pogoršava uključuju otečene, bolne limfne žlezde u predelu pazuha pored inficirane dojke. Takođe, ubrzan puls, simptome slični gripu i povišenu temperaturu. U laboratorijskim analizama su povišeni parametri, zapaljenje, leukociti, sedimaentacija I C reaktivni protein.

Mastitis
Ako beba prespava celu noć, izmlazajte mleko u toku noći.

Zašto dolazi do mastitisa?

Do mastitisa dolazi usled začepljenja mlečnog kanala. Kada se kanal suzi i postane neprohodan, mleko ne može da proteče kroz njega. Zbog toga mleko ostaje zadržano u kanalu iza mesta gde se kanal suzio. To dalje izaziva oticanje dojke, osećaj prepunjenosti dojke, neprijatnost, pa čak i bol. Kako je mleko zarobljeno u kanalu, ono počinje da se zgušnjava, pa postaje sve teže da izađe napolje. Zbog toga se javlja osetljiva oteklina na dojci ili ispod pazuha do koga se mlečni kanal proteže. Ukoliko do zarobljenog mleka dospe bakterija tako začepljeni kanal prerasta u mastitis.

Kako dolazi do infekcije mastitisa?

 • Naprsnuća i oštećenja na bradavicama su put kojim će bakterija dospeti u dojku i izazvati infekciju, odnosno mastitis. Svi faktori koji izazivaju zadržavanje mleka u kanalu ili stvaranje naprslina na bradavicama mogu se smatrati uzrokom mastitisa.
 • Nošenje neodgovarajućeg grudnjaka može napraviti specifičan pritisak na neki deo dojke. Zbog toga može doći do začepljenja mlečnog kanala. Bitno je pažljivo birati i nositi grudnjak za dojilje koji je prilagođen anatomiji grudi tokom dojenja.
 • Ukoliko su grudi prepunjene mlekom, to može otežavati pražnjenje mlečnih kanala.Takve situacije se dešavaju ukoliko je majka duže vreme odvojena od bebe, ili ukoliko beba prespava noć. Tada se preporučuje korišćenje pumpice u uobičajenim terminima dojenja.
 • Nepravilan položaj prilikom dojenja dovešće do nejednakog pritiska na bradavicu i stvaranja naprslina na bradavici. I tako do otvaranja ulaznog puta bakterijama.
Mastitis
Završen je porođaj, beba je na Vašim grudima, spremni ste za dojenje. Dojenje predstavlja, za većinu žena jedan od najlepših doživljaja.

Šta može biti pomoć kod mastitisa – kako se leči mastitis?

 • Ako posumnjate da imate začepljen kanal, pokušajte da što češće dojite bebu i na taj način sprečite komplikacije.
 • Ako su vam bradavice oštećene ili krvare održavajte redovnu higijenu. Tako prevenirajte, onemogućite nastanak infekcije. Vaše mleko ima antiseptična svojstva. Nakon dojenja istisnite nekoliko kapi i razmažite po bradavicama.
 • Nežna masaža grudi na mestu bola i otečenog mesta povećava protok mleka i olakšava dojenje. Masaža se preporučuje nekoliko puta dnevno.
 • Ukoliko se jave znaci mastitisa neophodno je da se javite svom ginekologu. Svako odlaganje odlaska ginekologu može dovesti do ozbiljnijih komplikacija. Mastitis se leči antibioticima koje propisije vaš doktor. Antibiotike koristite onako kako vam je doktor propisao i uvek popite celu dozu. Nemojte prekidati, čak i ukoliko se budete osećali mnogo bolje.
 • Nastavite da dojite bebu. Uvek prvo dojite bebu iz dojke koja je upaljena pa tek onda iz zdrave dojke. Ukoliko je dojka veoma bolna, pa vam dojenje stvara preveliku neprijatnost, ispraznite je pumpicom.  Najbitnije je da dojka nakon podoja bude ispražnjena,
 • Oko 15 minta pre podoja držite na grudima toplu, najbolje mokru platnenu oblogu na bolnom mestu. Tako ćete povećati protok mleka i omogućiti bolje pražnjenje dojke. Takođe možete vršiti blagu masažu pomoću tople vode i tuša.
 • Povećajte unos tečnosti i odmarajte što više u toku dana.
mastitis
Birajte udobne grudnjake.

Ukoliko se mastitis zapusti dolazi do apcesa

Važno je da se mastitis leči u ranim fazama, jer je to tada mnogo jednostavnije. Ukoliko dođe do zapuštenog mastitisa stvara se apseces. Apseces predstavlja ograničenu promenu u dojci koja je od ostatka dojke odvojena kapsulom. Tako antibiotici ne mogu da prodru do apscesa. Tada je neophodna incizija i drenaža apscesa što zahteva bolničko lečenje.

avatar
Specijalističke akademske studije iz Humane reprodukcije. Medicinski je urednik sajta Hocubebu.rs. Radi u ginekološkoj ordinaciji “ Iva”.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Gasimenti
Esensa Propomint
Esensa DevitinD3k1
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Ishrana tokom menstrualnog ciklusa i uticaj 4 važna hormona

Roditeljstvo nekad i sad

Greške u vaspitavanju deteta – Ako budeš dobar…

Kako hipotonus utiče na razvoj govora – Iskustvo logopeda

Preporučujemo vam...

Za mame koje doje veoma je značajna kvalitetna ishrana. Zdrava superhrana (top namirnice) mogu pomoći vašoj ishrani. Tako, ćete dobiti potrebne hranjive materije i vi i vaša beba. Energija, proteini...

Da li hipotonus kod beba utiče na razvoj govora, pitaju mnogi roditelji. Ne treba zanemariti da je govor motorna veština. U produkciju govora su uključeni mišići usana, jezika, obraza, vilice....

Česta briga roditelja je kako se izboriti sa grčevima i gasovima kod beba i dece. Sa ovim problemom sreću se i sami roditelji. Problem nadimanja stomaka kod odraslih sa grčevima...

Mnoge roditelje brine sisanje palca ali i duža upotreba cucle varalice. Međutim,  sisanje cucle, kao i sisanje palca su deo razvoja i neizbežna stavka kod mnogih mališana. Kako da razumemo...