Nega kože ruku – Kako negovati ruke?

Nega kože ruku

Sadržaj

Da li je nega kože ruku vaša svakodnevna rutina? Kao što su oči ogledalo duše, ruke najbolje pokazuju naš odnos prema sebi.

Šta se po ro rukama vidi?

Po rukama se odmah vidi koliko smo mladi, čime se bavimo, da li se negujemo, koliko smo pedantni. Zbog toga bi trebalo da im posvetimo dužnu pažnju, posebno tokom zime.

Nega kože ruku

Nega kože ruku

Ruke su najizloženiji deo naše kože. One  svakodnevno trpe  mehaničke,  hemijske  i termičke povrede. Zbog toga je zaštita preduslov za njihov dobar izgled.  Navika, da se svi zahtevniji kućni poslovi rade sa zaštitnim rukavicama se  mora steći u ranoj mladosti. U surotnom, mikro  oštećenja kože dovode do trajno grubog izgleda kože, koje se ne može lako zamaskirati.

Kako se oštećuje koža ruku a kako štiti?

Hemijska sredstva za pranje i čišćenje kuće su često agresivna i dovode do oštećenja hidrolipidne barijere u koži. Ona postaje propustljiva, čime se koža isušuje, a mikroorganizmi i zagađivači iz spoljne sredine lako prodiru u dublje, žive slojeve kože.

Nega kože ruku

Barijerna krema za ruke i krema za ruke koja neguje kožu

Zbog toga, pri radu,  ruke treba zaštiti barijernim kremom, koji uglavnom sadrži voskove, vazelin i lanolin. Oni   prave film na koži i ne dozvoljavaju da dođe u direktan kontakt sa  deterdžentima. Ovakvi kremovi se koriste i kao profesionalna zaštita na radu za profesije koje su izložene delovanju hemijskih sredstava, kao što su na primer frizeri. Korisni su i za negu  kože zimi, kao zaštita od hladnoće i vlage.

Pored barijernih kremova, koji nisu  primarno negujući, potrebno je  ruke često mazati i kremom za negu. Ovakvi kremovi se ne razlikuju mnogo od krema za lice. Često sadrže kvalitetna i lekovita biljna ulja, koja obezbeđuju vlažnost i elastičnost kože, a istovremeno i saniraju manja oštećenja.

Nega kože ruku

Tretman za negu kože ruku – Parafinska rukavica

Ukoliko je koža gruba, suva i perutava, najbrže će se regenerisati tretmanom pod nazivom „parafinska rukavica“. Ruke se potapaju u rastopljeni parafin i ostave da se ohlade.  Nakon toga se vosak uklanja.  Na ovaj način se koža pilinguje, a iz dubljih slojeva izvlači vlaga na površinu kože, čime ona postaje meka i elastična. Nakon toga sledi normalna nega kremom, još bolje uz blagu masažu da bi se poboljšala prokvljenost i uklonili mali kristali soli, koji se talože po zglobovima prstiju.

Vežbe za ruke je poželjna

Redovna vežba, koja ima za cilja razgibavanje svih zglobova na rukama je takođe nešto što treba da postane svakodnevna rutina. Dobra prokvrljenost i elastičnost tetiva i mišića su preduslov za dobar izgled ruku. Time se sprečava i nakupljanje tečnosti i oticanje prstiju i zglobova.

Nega kože ruku

Kožu ruku treba štititi od UV zraka

Na nadlanicama se sa godinama pojavljuju smeđe mrlje, koje sunčanjem postaju još izrazitije, a poznate su i kao „staračke pege“. Ovaj deo kože je najpodložniji  fotostarenju, jer je permanentno izložen delovanju UV zraka. Najpodložnije su osobe svetle kose i puti. Ovakve pege se obično pojavljuju nakon četrdesete godine. Ovo se u dobroj meri može sprečiti korišćenjem krema koji sadrži UV filtere.

Tretman kože ruku hemijskim pilingom i serumima

Pege na koži ruku, koje su samo estetski problem,  se mogu izbeliti hemijskim pilinzima. Poznat je stari domaći recept da se ruke trljaju ostacima limuna ili da se pilinguju maskom od kukuruznog brašna i jogurta.

Ovo je svakako korisno, ali može se i pojačati korišćenjem nekog hemijskog pilinga za kućnu upotrebu, koji su sve popularniji u svetu, a koji sadrže uglavnom mlečnu kiselinu koja je neutralisana do bezbedne pH vrednosti. Korisni su i serumi sa C vitaminom i sredstvima za izbeljivanje kao štio su arbutin, kodžik kiselina, ekstrakti sladića i uve i dr. Ovakav tretman se može raditi u seriji, dok se pege ne prosvetle ili da budu deo standardne nege jednom  nedeljno. Pošto se ovakve fleke ne javljaju samo na rukama, već se šire i po licu, ramenima i drugim delovima tela izloženim suncu, preporučuje se korišćenje u ishrani i nezi veće količine C vitamina, koji koči nastanak  tamnog pigmenta melanina.

Ovakve tretmane sa C vitaminom i blagim površinskim pilinzima  mogu koristiti i trudnice kod kojih se hiperpigmentacije pojavljuju uglavnom na licu.

Nega kože ruku

Redovan manikir

U negu ruku svakako spada  i redovan manikir. Nokte i kožice oko njih treba negovati hranljivim uljima ili kremama. Treba izbegavati agresivne skidače laka i stalno nanošenje laka za nokte, posebno one na bazi gela.

Najvažniji savet za lep izgled ruku je da njihova nega i zaštita  treba da postane, ako to već nije,  deo svakodnevne rutine. Time pokazujemo da volimo i brinemo o sebi, podižemo samopouzdanje, a samim tim i odnos okoline prema nama postaje drugačiji.

avatar
Katedra za Biohemijsko inženjerstvo i biotehnologiju TMF Univerziteta u Beogradu. Aktivna je na polju estetike i anti-aging medicine.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion
Femibion
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Beba ima zatvor – Simptomi, uzroci i lečenje opstipacije

5 problema sa kožom i bezbedni tretmani u trudnoći

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

Preporučujemo vam...

Znam, znam, pomislili ste “Šuga kod dece i odraslih? Pa zar to još postoji?” Itekako postoji! Uglavnom nailazimo na sporadične slucajeve tokom godine. I to u okviru par ljudi ili...

Prevencija polenske alergije može nam olakšati period kada sezonske alergije utiču na kvalitet života. Polenske alergije mogu izazvati nelagodnost i ometati svakodnevne aktivnosti. Šta mi možemo da uradimo? Prevencija polenske...

Ishrana tokom menstrualnog ciklusa treba da bude usklađena u odnosu na hormonske promene. Tako usklađena ishrana obezbediće bolje zdravlje i kvalitet života žene. Takođe, ovakva ishrana je podrška ukoliko planirate...

Vaginalni sekret može biti često zdravstveni problem. Na početku važno je da razjasnimo da vagina nije sterilna. U njoj se nalaze milioni mikroba koji čine normalnu vaginalnu floru. Šta je...