Rešite se pelenskog ojeda u 2 koraka

Rešite se pelenskog ojeda u 2 koraka

Sadržaj

Pelenski ojed bebe je čest problem sa kojim se majke susreću. Koža bebe je osetljiva i nežna, a imunski sistem nezreo, tako da se svaka lezija kože mora ozbiljno shvatiti. Za potpuno funkcionalno i strukturno sazrevanje kože potrebne su i dve do tri godine.

Šta je to pelenski ojed?

Pelenski ojed (osip ili dermatitis) je upala kože povezana sa nošenjem pelena. Pojavljuje se u prvom mesecu života i traje sve do druge godine, a najčešći je između 7. i 12. meseca života. Prema istraživanjima, oko četvrtine odojčadi ima pelenski ojed već sa mesec dana, a do druge godine 4 do 36% dece zbog toga poseti lekara. Po nekim sataistikama učestalost pelenskog ojeda kod beba je čak 70%.

Rešite se pelenskog ojeda u 2 koraka
Bebina koža je veoma nežna

Kada se javlja pelenski ojed?

Pelenski ojed javlja se u situacijama kad je nežna koža bebe izložena vlazi u pelenama, zbog čega se smanjuje prirodna i zaštitna kiselost kože. Stolica i urin predstavljaju iritanse zbog svog pH, enzima, mikroorganizama i vode, tako da doprinose oštećenju površinskog sloja kože, koji je kod dece značajno tanji. Pelenski ojed može se pojaviti bilo kada, i bez posebnog razloga, jer neke bebe zbog prirodno osetljivije kože mogu biti sklonije njegovom razvoju. Bebe su podložnije pelenskom ojedu u prelaznom periodu od dojenja do ishrane na flašicu, kod uzimanja prvih obroka kravljeg mleka, nicanja prvih zubića, uvođenja nemlečne ishrane ili kod terapije antibioticima (koju često prati proliv).

Kako prepoznati pelenski ojed?

Simptomi pelenskog ojeda vidljivi su na koži, ali kod osetljivije dece mogu biti izraženi i nervoza, plačljivost, svrab, posebno za vreme menjanja pelena, ili pojačana osetljivost na dodir pelenske regije. Iako ga je lako prepoznati, važno je da ga ne zamenimo sa sekundarnom gljivičnom ili bakterijskom infekcijom. Ojed najčešće počinje laganim crvenilom u pelenskoj regiji, a obično ne zahvata kožne nabore. Koža postaje nejednako prebojena, bolna i topla na dodir, guza i gornji deo butina mogu biti crveni i vlažni, mogu se razviti i ograničeni delovi suve i perutave kože, a ponekad se pojave i mehurići. Koža se ljuspa i postaje bolno osetljiva.

Rešite se pelenskog ojeda u 2 koraka
Dermalibour+ obnavljajuća CICA-krema je
namenjena za negu iritirane kože

Moguće su sekundarne infekcije

Na vlažnu i fizikalnim ili hemijskim faktorima oštećenu kožu, lakše se naseljavaju potencijalno štetne gljivice (Candida albicans), bakterije i drugi mikroorganizmi, koji mogu izazvati infekciju.

Skratiti vreme kontakta sa iritansima

Da bi se sprečio pelenski ojed, najvažnije je skratiti vreme kontakta kože sa urinom i stolicom, pa se preporučuje:

  • često menjanje pelena (kod novorođenčeta na svaka 2h);
  • menjanje pelena odmah nakon stolice;
  • ako beba često ima pelenski ojed, promeniti vrstu pelena;
  • što češće ostavljati bebinu guzu bez pelena, da se “provetrava”;
  • nakon promene pelena dobro oprati ruke, kako bi se izbegao prenos gljivica ili bakterija na druge delove bebinog tela, na drugu decu ili na sebe;
  • čistiti pelensko područje toplom vodom i proizvodima sa antibakterijskim dejstvom;
  • prilagođena higijena i redovna primena zaštitne kreme koje sadrže bakar ili cink, a ako dete ima osetljivu kožu, i prilikom svake promene pelena, jer se na taj način ublažavaju iritacije i koža štiti od mehaničke i hemijske agresije.

Koji bakar-cink proizvod odabrati?

Priča o primeni bakar-cink kompleksa za tretman kožnih problema započinje 1700. godine, kada je Žak Dalibur, hirurg vojske Luja XIV, razvio antiseptički rastvor za lečenje rana na bazi cink-sulfata i bakar-sulfata. Ta priča poslužila je kao inspiracija Dermatološkim laboratorijima A-DERMA da postanu pionir na tržištu bakar-cink proizvoda. Stvorena je Dermalibour+ CICA linija namenjena nezi iritirane kože.

Dermalibour+ penušavi CICA-gel

Ovaj nežni penušavi gel sa antibakterijskim dejstvom idealan je za pranje pelenske regije kod ojeda. Primjenjuje se dva puta dnevno, može zameniti vaša uobičajena sredstva za pranje lica i tela, čak i intimne regije. Ima fiziološki pH i ne pecka oči.

Rešite se pelenskog ojeda u 2 koraka
Formula 100% prirodnog porekla

Dermalibour+ obnavljajuća CICA-krema

Dermalibour+ obnavljajuća CICA-krema  je namenjena za negu iritirane kože, bilo da je reč o pelenskom ojedu, području oko usta, suvim plakovima, iritacijama bradavica kod dojilja ili o bilo kom području iritirane i fragilne kože sa crvenilom, zatezanjem ili ljuspanjem. Formula 100% prirodnog porekla, sa pročišćavajućim bakar-cink kompleksom i ekstraktom izdanaka Rhealba® zobi, koja trenutno umiruje i podstiče brzo obnavljanje kože. Zahvaljujući ulju jojobe ova krema ima brzo obnavljajuće delovanje i efikasnost već za 24h! Ne sadrži parfem, konzervanse i mineralna ulja, kao ni sastojake životinjskog porekla (vegan formula). Ovu kremu mogu koristiti svi: novorođenčad, odojčad, deca, odrasli, ali i dojilje, i to svuda: lice, telo, ruke, spoljašnje genitalije, kapci. Nanosi se 2-3 puta dnevno na iritirane delove tela.

Koliko je koža bebe osetljiva?

Debljina kože bebe iznosi 40 do 60% debljine kože odraslih. Slojevi kože su tanji, mogu se lako oštetiti i nedovoljno štite od spoljašnjih agresora. Lojne i znojne žlezde nisu dovoljno razvijene, a zaštitni hidrolipidni film na površini kože praktično i ne postoji. Koža lako gubi vodu i veoma je osetljiva na hladnoću, toplotu, vetar, trenje, iritanse…, a i podložna je bakterijskim, virusnim i gljivičnim infekcijama. Na rođenju pH kože je skoro neutralan, kiseo postaje u prve 2 do 4 nedelje života. Nedovoljno razvijen centar za termoregulaciju, nerazvijene znojne žlezde i veliki odnos telesne površine i mase onemogućavaju održavanje konstantne telesne temperature. Povećana je i propustljivost kože, a kako je površina tela u odnosu na telesnu masu značajno veća nego kod odrasle osobe, postoji opasnost od sistemske toksičnosti.

Promo članak

avatar
Oktal Pharma Beograd je jedna od vodećih zastupničkih kompanija na tržištu Srbije.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion
Femibion 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Krevetac za bebe: Siguran, udoban i neophodan

Šta je važno da mama zna prvih 30 dana sa novorođenčetom

10 roditeljskih briga za novorođenče za koje ne postoje razlozi

Znaci prevremenog porođaja – 5 znakova i šta se tada čini

Preporučujemo vam...

Roditeljskih briga za novorođenče je brzbroj. Sa novorođenčetom dolaze i razne vrste novih iskustava. Sigurno postoji mnogo stvari o kojima treba da brinete kao novi roditelј. Na sreću, postoji i...

Tražili ste savete za rešavanje bljuckanja bebe. Mnoge nove mame se pitaju zašto njihova beba toliko bljucka. Neke mame se pitaju da li njihova beba ima GER, Gastroezofagealni refluks, ili...

Da li beba ima zatvor? Da, kada beba ima tvrd izmet nalik na glinu ili probleme sa stolicom, razumno je posumnjati na zatvor. Kao nova mama, uvek ćete tražiti sledeći...

Koji su najčešći genitalni problemi kod beba? Mame neguju intimna mesta svoje bebe tokom promene pelena i kupanja. Uvek bi trebalo da se konsultujete sa pedijatrom Vaše bebe u vezi...