Telefonsko savetovalište “Halobeba”

Halobeba” je telefonsko savetovalište za pomoć i podršku porodicama sa trudnicama, porodiljama, novorođenim bebama i malom decom.

Šta radi Halobeba i koje je radno vreme ove službe?

Halobeba”daje savete i odgovore na postavljeno pitanje, svima iz: Beograda, Srbije ali i iz celog sveta, 24 sata svakoga dana u godini, (subotom, nedeljom i praznikom).

Sa mini centralom i 3 ulaza, a telefon je 011/7158 444 Rad sestara savetnica prati kompjuterski program koji je znatno olakšao rad i ubrzao administrativni deo. Sa domovima zdravlja i nekim porodilištima komuniciramo uglavnom elektronskom poštom.

Šta mogu da pitaju roditelji?

Svi saveti su besplatni. Ne postoje manje važna ili nevažna pitanja, svako pitanje koje postavlja roditelj je važno.Sestre rade strpljivo, s ljubavlju, u saradnji sa roditeljima,obogaćeni znanjem i veštinama.

Put dobre komunikacije sa decom 3

Šta je osnovni cilj Halobebe?

Osnovni cilj je promocija zdravlja trudnice, majke i deteta kroz podsticanje donošenja odluka vezanih za zdravlje, pravilnu ishranu, negu, rast i razvoj dece, a na bazi adekvatnih i pravovremenih informacija, poruka i saveta u skladu sa usaglašenim i savremenim stručnim stavovima.

Halobeba”povezuje beogradska porodilišta sa 16 domova zdravlja

Patronažne sestre

Na osnovu podataka dobijenih iz porodilišta sestre iz “Halobebe” će pozvati porodicu, neposredno po izlasku mame i bebe iz porodilišta, poželeti dobrodošlicu kući, proveriti adresu kako bi sutradan po otpustu došla patronažna sestra, pripadajućeg doma zdravlja.

Kada ste počeli sa radom?

Otpočeli smo sa radom 3. decembra 2001. godine zahvaljujući punoj tehničkoj i logističkoj podršci UNICEF-a u Srbiji i saglasnosti tadašnjeg Ministarstva zdravlja i zaštite životne okoline. Radom rukovodi tim iz Gradskog zavoda za javno zdravlje u Beogradu, gde je savetovalište i smešteno.

Ko radi u Halobebi?

U telefonskom savetovalištu rade jednu smenu nedeljno, iskusne patronažne i pedijatrijske medicinske sestre iz beogradskih domova zdravlja (oko 42). tačnije radi 18 viših, 17 visoko obrazovani sestara i 7 specijalistkinja javnog zdravlja. Na raspolaganju su i naši konsultanti pedijatri, ginekolozi i dečji psihijatri.

Rad telefonskog savetovališta „Halobeba“ u korak prati i sajt „Halobeba“ sa mnogim sadržajima koji, nadamo se pomažu roditeljima, kao i internet savetovanje preko imejl adrese halobeba@beotel.rs. Napravili smo i android aplikaciju o zdravlju i razvoju dece. Tom prilikom su korišćeni materijali o rastu i razvoju dece od rođenja do 5 godina života, kao i vodič za trudnoću i prenatalnu negu, koje su kreirali zdravstveni radnici i saradnici iz Velike Britanije. Oni su nam dozvolili da ove edukativne materijale prevedemo i koristimo, na čemu im zahvaljujemo. Sadržaj ove aplikacije obuhvata 7 važnih oblasti u rastu i razvoju dece, kratko i jasno je napisan, prilagođen potrebama roditelja, tumačeći po uzrastu šta dete može da uradi, a šta roditelj treba da podstiče.

PROMO ČLANAK!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Dugogodišnji šef odseka „Halobeba“ u Gradskom zavodu za javno zdravlje Beograd. Bogato iskustvo u obuci patronažnih sestara, radu sa korisnicima Halobeba i afirmaciji dojenja.
Preporučujemo vam...
Podrška u afinitetima deteta
Previše aktivnosti za decu ometa njihov razvoj
Previše aktivnosti za decu ometa njihov razvoj. Edukativne i sportske aktivnosti za dete, DA, reći će većina roditelja male dece, do polaska u školu.Dodatne edukativne i sportske aktivnosti i deteDa li malom detetu trebaju baš sve dodatne aktivnosti poput časova engleskog, baleta, sportića i sličnih aktivnosti? Kada zavirimo u vrtiće…
13 Nedelja trudnoce (trinaesta nedelja trudnoce)
13 Nedelja trudnoće (trinaesta nedelja trudnoće)
13 Nedelja trudnoće je početak drugog trimestra trudnoće. Period najmirniji u celoj trudnoći za trudnicu, a tako intenzivan za plod.Koji pregledi se rade u drugom trimestru pročitajte OVDEKako se razvija plod u trinaestoj nedelji trudnoće?Plod je sada prošao najnestabilniji period prvog trimestra, sada se trudnoća stabilizovala i šanse da dodje…
Kažnjeno dete se oseća poniženo
Vaspitavanje dece bez kazne
Vaspitavanje dece bez kazne nije neki „skandinavski model puštanja dece da nam skaču po glavi i rade šta hoće“, protivno uverenjima mnogih. Naprotiv, vaspitavanje dece bez kazne uključuje mnogo više asertivnosti, strukture, discipline, strpljenja i veština, nego što to srećemo u bilo kom obliku kažnjavanja.Vaspitavanje dece bez kazne podrazumeva PRISUTNOST…