Trudnoća i zdravlje – Moja beba – Telefonsko savetovalište “Halobeba”

0

Halobeba” je telefonsko savetovalište za pomoć i podršku porodicama sa trudnicama, porodiljama, novorođenim bebama i malom decom.

Halobeba”daje savete i odgovore na postavljeno pitanje, svima iz: Beograda, Srbije ali i iz celog sveta, 24 sata svakoga dana u godini, (subotom, nedeljom i praznikom).

Sa mini centralom i 3 ulaza, a telefon je 011/7158 444 Rad sestara savetnica prati kompjuterski program koji je znatno olakšao rad i ubrzao administrativni deo. Sa domovima zdravlja i nekim porodilištima komuniciramo uglavnom elektronskom poštom.

Svi saveti su besplatni. Ne postoje manje važna ili nevažna pitanja, svako pitanje koje postavlja roditelj je važno.Sestre rade strpljivo, s ljubavlju, u saradnji sa roditeljima,obogaćeni znanjem i veštinama.

Osnovni cilj je promocija zdravlja trudnice, majke i deteta kroz podsticanje donošenja odluka vezanih za zdravlje, pravilnu ishranu, negu, rast i razvoj dece, a na bazi adekvatnih i pravovremenih informacija, poruka i saveta u skladu sa usaglašenim i savremenim stručnim stavovima.

Halobeba”povezuje beogradska porodilišta sa 16 domova zdravlja

Na osnovu podataka dobijenih iz porodilišta sestre iz “Halobebe” će pozvati porodicu, neposredno po izlasku mame i bebe iz porodilišta, poželeti dobrodošlicu kući, proveriti adresu kako bi sutradan po otpustu došla patronažna sestra, pripadajućeg doma zdravlja.

Otpočeli smo sa radom 3. decembra 2001. godine zahvaljujući punoj tehničkoj i logističkoj podršci UNICEF-a u Srbiji i saglasnosti tadašnjeg Ministarstva zdravlja i zaštite životne okoline. Radom rukovodi tim iz Gradskog zavoda za javno zdravlje u Beogradu, gde je savetovalište i smešteno.

U telefonskom savetovalištu rade jednu smenu nedeljno, iskusne patronažne i pedijatrijske medicinske sestre iz beogradskih domova zdravlja (oko 42). tačnije radi 18 viših, 17 visoko obrazovani sestara i 7 specijalistkinja javnog zdravlja. Na raspolaganju su i naši konsultanti pedijatri, ginekolozi i dečji psihijatri.

Rad telefonskog savetovališta „Halobeba“ u korak prati i sajt „Halobeba“ sa mnogim sadržajima koji, nadamo se pomažu roditeljima, kao i internet savetovanje preko imejl adrese halobeba@beotel.rs. Napravili smo i android aplikaciju o zdravlju i razvoju dece. Tom prilikom su korišćeni materijali o rastu i razvoju dece od rođenja do 5 godina života, kao i vodič za trudnoću i prenatalnu negu, koje su kreirali zdravstveni radnici i saradnici iz Velike Britanije. Oni su nam dozvolili da ove edukativne materijale prevedemo i koristimo, na čemu im zahvaljujemo. Sadržaj ove aplikacije obuhvata 7 važnih oblasti u rastu i razvoju dece, kratko i jasno je napisan, prilagođen potrebama roditelja, tumačeći po uzrastu šta dete može da uradi, a šta roditelj treba da podstiče.

PROMO ČLANAK!

Share.

About Author

Comments are closed.