Životni stil Mame sa dvoje dece, dok je jedno mala beba

životni stil mame

Sadržaj

Životni stil Mame sa dvoje dece, dok je jedno mala beba je jedinstven. Celu svoju drugu trudnoću proveli ste lutajući između zaborava da ste uopšte trudni i moleći se za dan kada jednostavno više nećete biti trudna. I nekako, tokom tih dugih (ili su bili kratki?) meseci, niste ni jednom razmišljali kako ćete, tačno, upravljati životom dvoje dece. Teško je pronaći vreme za sebe kada postanete roditelj. Biću iskren: još je teže nakon bebe broj 2. Ali evo dogovora: i dalje je podjednako – ako ne i više VAŽNO.

Životni stil Mame sa dvoje dece

Možemo sa sigurnošću da Vam kažemo da je (osim nepredviđenih medicinskih/zdravstvenih situacija) briga o Vašoj drugoj bebi lakša… Jer, već ste radili celu stvar sa prvorođenčetomZnate kako da postavite auto sedište i izbacite kolica iz prtljažnika Vašeg automobila za nekoliko sekundi. Znate šta Vam odgovara, a šta ne. Znate šta ćete (pokušati) da uradite potpuno isto i šta želite da promenite. Do sada ste veteran. I to bi trebalo da Vam unese samopouzdanje.

životni stil mame

Biće ipak potrebno neko vreme da uđete u svoj životni stil kao mama dvoje dece. Iako ste bili tamo, uradili to, raditi to sa drugim detetom koji se taguje #2 je potpuno drugačije. Što znači da ćete učiti ponovo, iznova, bez obzira koliko je vremena dugo ili kratko prošlo. Tako su mnogi od Vaših najboljih trikova sa #1 potpuno beskorisni sa #2, i obrnuto. (Nekoliko se prenosi, ne brinite.)

Dojenje sa drugom bebom

Većina članaka i saveta o dojenju usmereni su na majke koje prvi put dolaze (razumljivo), jer tada mame imaju najviše da nauče. Ako je prošlo neko vreme, možda ćete želeti da se na kratko osvežite o dojenju. Ako ste prvi put savladali dojenje (svaka čast!!), verovatno ćete moći da nastavite tamo gde ste stali i odatle dalje. Sve u svemu, dojenje drugi put je obično pozitivnije, manje stresno iskustvo. Znate šta možete da očekujete – bol, klaster hrane, pozicije koje rade za Vas, celo telo na zahtev-24/7…

Ali samo zato što znate dojiti ne znači da Vaša nova beba zna. I može biti teško biti strpljiv dok se uhvati u koštac sa dojenjem. Posebno ako stvari ne idu tako prirodno kao prvi put. Pokušajte da resetujete svoja očekivanja. Znamo… lakše je reći nego učiniti. Ali ponovo će biti uigravanja “U Tim za dojenje”.

Ako ste pokušali da dojite broj 1 i nije vam uspelo, dobra vest je da možete da pritisnete dugme za resetovanje i pokušate ponovo. Mnoge mame koje nisu dojile prvi put otkrivaju da su uspešnije da doje drugu bebu. Imajte na umu da ako naiđete na ozbiljnije i dugotrajnije izazove u dojenju, začepljenih kanala, zatražite pomoć! Konsultanti za dojenje su neprocenjivi resursi koji će Vas dovesti na pravi put na Vašem putu dojenja.

životni stil mame

Kao i sve ostalo sa bebom broj 2, jedan od najvećih izazova je rad oko svog starijeg deteta. Dojenje sa univerzalno radoznalim, zgodnim, starijim detetom koje stalno proverava sve akcije. Da: Vaše prvorođenče će verovatno postaviti svako zamislivo pitanje o dojenju i majčinom mleku. Možda čak traži i ukus! U nekom trenutku ćete se verovatno dobro nasmejati.

Ne osećajte se krivicu!

Osećate li se kao da nekako morate da ostanete lojalni svojem prvencu i da se pretvarate da je jedini? Kako je to ludo razmišljanje? Ozbiljno. Zato, ako ste skloni krivici znajte da ne treba da se osećate krivim što ste dali svom prvorođenom brata ili sestru. Razmislite o tome: za ogromnu većinu ljudske istorije (poslednjih 200.000 godina, minus poslednjih 100 godina) većina žena je imala 5+ dece. Stopa preživljavanja nije bila velika i nije bilo kontrole rađanja, ali ovo je bilo normalno! Hajde da ne nameštamo našim prvencima doživotno parvo prvenstva.

Spavanje kada imate dvoje dece je prava veština

Kao da nije dovoljno teško naterati jedno dete da spava… Da dvoje spavaju tokom noći? Ufff. Recimo samo da može biti… izazovno. I iscrpljujuće. Možda ćete otkriti da Vaše dete koje je nekada bilo naučeno za spavanje počinje da se budi više puta tokom noći. Ili Vam je jednostavno teško da uskladite oba rasporeda spavanja. Na kraju krajeva, Vaše dete će biti zauzeto raznim aktivnostima, dok se život Vašeg novorođenčeta u osnovi vrti oko grudi/flašice i sna.

životni stil mame

Žongliranje sa dva rasporeda spavanja može izgledati ludo. Ali imajte na umu da je borba samo privremena. (Nestaće za oko 18 godina. Haha!) Ozbiljno: utešite se činjenicom da bi, u nekom trenutku, rasporedi spavanja Vaših mališana na kraju trebalo da se sinhronizuju. Naročito ako su bliskih godina. U međuvremenu, znajte da je ovo oblast u kojoj je izreka -Različiti udarci za različite ljude- tako primenljiva. Svaka porodica ima drugačiju priču o pokušaju da se spava. I važno je pomiriti se sa činjenicom da nova beba može opravdano da ometa svačiji san. Ne samo Vaš. To je ogromna promena.

Nekoliko saveta za spavanje kada imate dvoje dece

 • Doslednost je ključna. Nastojte da uspostavite raspored spavanja kako biste pružili onu vrstu sigurnosti i rutine za kojom će Vaše prvorođenče žudeti.
 • Pokušajte da održite vreme spavanja i rutine spavanja Vašeg prvenca što je više moguće „normalno” i nepromenjeno. Ako nije bilo rutine, ovo je sjajno vreme za početak. Volimo kupanje, četkanje kose, pranje zuba, posebne knjige, pesmu i ugašena svetla.
 • Neke porodice preporučuju uspavljivanje dece jednu po jednu. Prvo bebu, pa starije dete ili obrnuto.
 • Ako imate partnera, možda možete da se podelite. Deljenje tereta može da smanji stres pred spavanje uopšte. I da pomogne da se pojednostavi proces.
 • Ako je Vaše najstarije dete dovoljno staro, ovo bi moglo biti sjajan trenutak da počnete da eksperimentišete sa novom nezavisnošću.
 • Ako delite sobu i Vaše starije dete postane ljubomorno, predlažemo da pokušate da Vaša postojeća noćna pravila očuvate što je više moguće netaknuta. Ako je spavanje u roditeljskom krevetu zabranjeno, neka ostane tako. Ipak, možete objasniti zašto beba treba da bude u Vašoj blizini. I podsetite ga da je i on spavao u spavaćoj sobi mame i tate kada je bio beba.

životni stil mame

Vreme je za dremku

Brzo osveženje: dremke su u početku lake jer prosečno novorođenče spava 14-16 sati dnevno i može.  I zaspaće, gde god. Skoro danonoćno. Na kraju, njen san će se konsolidovati na tri, a na kraju i dva spavanja. Ovde postaje malo teže.

 • Čak i ako ste bili revnosni za spavanje sa svojim prvencem, bilo bi korisno ako možete biti malo opušteniji sa svojim drugim. Ono može zaspati na putu do /iz dnevnog boravka, u automobilu, u nosiljci, itd. U redu je. Svet će nastaviti da se vrti.
 • TAKO je korisno imati prenosivu kolevku za novorođenče koju možete kretati po kući.
 • Ako Vaše dete još uvek drema, pokušajte da preklapate barem jedno spavanje između rasporeda bebe. Ovo će Vam omogućiti da imate malo vremena da se napunite energije. Ili da se pobrinete za stvari oko kuće. Znate, kao u stare dobre dane roditeljstva samo jednog deteta! Ako ne postignete duplo spavanje, možda ćete prihvatiti naizmenično spavanje.
 • Ako svi bojkotuju spavanje, ponekad duga šetnja može da ublaži situaciju.

Nemojte odustati od ulaganja vremena za postavljanje temelja za dobar san sa svojom bebom. Spustite je pospanu, ali budnu. Držite raspored/rutinu, eliminišite „poštapalice za spavanje“ itd. Kasnije ćete se zahvaliti sebi za sav Vaš naporan rad.

životni stil mame

Logistika za domaćinstvo: izlazak i posao, preživeti jutro i vrtić

Izlazak iz kuće sa dvoje je… drugačije. Kretanje sa dvoje jednostavno se… dešava. Ne postoji nijedan pravi ili najbolji način da izađete iz kuće, ili u prodavnicu, ili gore-dole niz stepenice. Ovo zavisi od toga gde živite, vremena, starosti Vašeg deteta, itd.

Evo nekoliko strategija koje su funkcionisale:

 • Planirajte da sve potraje duže nego što mislite. Najmanje duplo duže. (Izvinjavam se.)
 • Ako imate privatni prilaz, možete smestiti svoju bebu u sedište automobila unutra, a zatim drugo dete, koje ste držali za ruku u auto…
 • Koristite svoju nosiljku za bebe i provedite dan kao i obično! (To je spas, obećavam.)
 • Razmislite o sistemu kolica koji će Vam pomoći da izađete kroz vrata sa dvoje. Ovo je posebno korisno ako ste u stambenoj zgradi (a još više ako postoji lift).
 • Pripremite se što više možete unapred. U idealnom slučaju kada jedno/oba deteta spavaju. Za jutra, svi se kunemo time što ćemo stvari pripremiti prethodne noći. Izaberite dečiju odeću, postavite sopstvenu odeću, napunite boce vode, postavite sastojke za doručak. Složite torbu za pelene, spakujte svoju radnu torbu. Stavite kolica ili nosač pored vrata, itd. Imati sve tamo gde Vam je potrebno biće spas, plus to će imati dodatnu prednost jer će Vas osloboditi da se fokusirate na svoju decu. A možda čak i da se istuširate pre nego što se deca probude!
 • Ako nemate rutinu izlaska iz kuće, udružite se sa svojim starijim detetom da biste je napravili.
 • Jedan zabavan hak je da odaberete pesmu -vreme za odlazak. Onu koju Vaše dete zna i voli i koju možete da pevate kada dođe vreme da izađe iz kuće.
 • Zatražite pomoć svog starijeg deteta! Mališani i mala deca VOLE da budu pomagači. A to je dobro i za njih! Možda će Vas iznenaditi koliko voljno prvorođenče pristaje da ponese nešto u auto. Da uzme bebinu cuclu sa pulta ili čak pomogne u stvarnom čišćenju.
 • Razmislite o primeni neke vrste sistema nagrađivanja za Vaše starije dete kako biste ga pohvalili za dobro obavljen posao. Možete koristiti zlatne zvezdice, nalepnice, klikere u tegli, šta god želite. Ovakvi jednostavni sistemi nagrađivanja su super popularni kod male dece i iznenađujuće efikasan motivator.
 • Imajte LAKE opcije za doručak da biste pojednostavili jutra. Nemojte se ubijati pokušavajući da pripremite obroke sa pet zvezdica za svaki doručak.
 • Kao i kada je vreme za spavanje, ako imate partnera koji je tu ujutro, podelite roditeljski posao.  Svako od Vas može da „povede“ dete, ili možete da podelite određene zadatke, kao što je serviranje doručka ili presvlačenje. Čak i mala pomoć može biti od velike važnosti.

životni stil mame

Ne zaboravite da osim brige za prvorođenče i bebu, brinete o sebi

Ako se ne brinete o sebi, nećete moći da brinete o svojoj deci. VI STE VAŠ NAJVEĆI PRIORITET i važni ste kao bilo ko drugi na svetu. Da, čak i Vašoj deci! Zapamtite to, propovedajte to i oterajte od sebe sva mučna osećanja krivice ili srama koja mogu biti povezana sa tim. Samo zato što ste sada majka dvoje dece ne znači da VI i da Vaše potrebe nisu važne. Sasvim suprotno. Vašoj deci je POTREBNO da budete razumni.

Nemate puno vremena, shvatam.  Ali to je u redu. Nega o sebi ne mora da bude pun luksuzni dan u banji ili da košta malo bogatstvo. Ali ako jeste: sjajno! Za to služe bebisiterke! Možda je to pet minuta dubokog disanja ujutru, mirisna penušava kupka ili topli tuš svake večeri. Šoljica vruće kafe da započnete dan, samostalni trčanje, zabavan trening, itd. Briga o sebi izgleda drugačije za svakoga. Ono što je opuštajuće i ispunjavajuće za neke, nije za druge. Poenta je da nije važno šta radite, sve dok nešto radite. Bez krivice. Ili oklevanje. Dajte sebi prioritet baš kao i svojoj deci. Pitajte druge za pomoć. Bliski ljudi mogu da se uključe na mnoge načine. Donoseći namirnice, pelene, možda da skuvaju ručak I opeglaju veš?  Briga o dvoje dece – i žongliranje sa svim obavezama koje idu uz to – je teško. Zatražite pomoć kada vam zatreba! Uradite sve što možete da sebi olakšate život i ne gledajte unazad.

Kako vreme bude prolazilo, ući ćete u ritam da imate dvoje dece. A sve što je u početku izgledalo nemoguće postaće Vaša nova druga priroda (obećavamo!).  Uskoro će biti suludo misliti da je Vaša porodica ikada postojala bez bebe broj 2. U međuvremenu, smirite se. Ako su deca nahranjena, (uglavnom) okupana i (uglavnom) obučena, odlično ste! Živeli, Mama!

avatar
Radi u Porodilištu Opšte bolnice „Sveti Luka“ u Smederevu. Učesnik brojnih stručnih skupova.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Vaš puls tokom trudnoće – Kada je puls previsok dok vežbate?

Kako podstaći grlić materice da omekša za porođaj

11 načina kako olakšati kontrakcije na porođaju

Vežbe hodanja u trudnoći za svaki trimestar – 3 nivoa fitnesa

Preporučujemo vam...

Zdravlje roditelja utiče na zdravlje deteta, kažu stručne studije. Iako uglavnom gledamo u majke i mislimo da je sve na njima, naučna istrazivanja jasno stavljaju do znanja da je zdravlje...

Koje su prednosti i nedostaci popularnih dijeta? Kada je reč o ishrani, teško je zanemariti sveprisutne trendove i savete koji kruže medijima. Dijete (načini ishrane), su tema koja izaziva mnogo...

Električni bicikli se sve više nameću kao idealno rešenje za užurbane gradove i stresnu svakodnevicu. U modernom svetu gde je očuvanje životne sredine postalo ne samo odgovornost, već i potreba....

FODMAP dijeta sa niskim sadržajem FODMAP-a se često propisuje na ograničene periode za ljude sa dijagnozom sindroma iritabilnog creva (IBS). Takođe i prekomernog rasta bakterija u tankom crevu (SIBO). Takođe...