6 uzroka koji provociraju ispoljavanje tantruma kod dece

ispoljavanje tantruma kod dece

Sadržaj

Koji su uzroci koji provociraju ispoljavanje tantruma kod dece? Tokom ispoljavanja tantrumske reakcije možete primetiti izliv besa, frustracija, tuge. Ove emocije dete drugačije ne može da interpretira. Pa ih prate vrištanje, udaranje ili bacanje stvari iz bliskog okruženja.  Šta činiti da se izborite ili ih predupredite kada god dođe do tantruma? Imate par sekundi vremena postavite pitanje ZAŠTO je došlo do toga.

Ispoljavanje tantruma kod dece

Tantrume imaju deca koja još uvek nisu ovladala veštinama za izražavanje svojih emocija. Takođe, stanja u kojima se nalaze, okolnosti koje im smetaju i slično. Ta deca češće su na meti upravo suočavanja sa burnom eksplozijom emocija.

ispoljavanje tantruma kod dece

U uzrastu se najčešće pojaljuju tantrumi?

Uzrast od 1 do 4 godine češće će odreagovati na izvesne okidače iz okoline. Tako što će briznuti u plač, očajanje, viku… Deca tokom ovog uzrasta prolaze kroz različite razvojne izazove. Pa tako je i njima samima teško da se nose sa promenana. Međutim nemogućnost dece da se verbalno izraze dok njihov govorni aparat još uvek nije zreo ili vokabular nije bogat terminima kojima bi dete objasnilo šta ga konkretno muči najčešći je izazivač ovakvih reakcija. Dete tek uči na koji način da izrazi svoja osećanja. Suočava se sa frustirajućim situacijama u stalnoj interakciji sa okruženjem. I uči se prihvatanju ograničenja.

Frustrirajuće situacije za dete

Prvi uzrok je već pomenut kao najčešći izazivač. Reč je o frustrirajućim situacijama. One su nastale kao posledica nedovoljno razvijenog govornog aparata. Dete pokušava nešto da objasni međutim usled nemogućnosti okoline koja to razume nivo frustracije kod deteta se povećava. I svaki sledeći pokušaj da objasni isto praćen je sve izraženijim emocijama.

ispoljavanje tantruma kod dece

Umor ili glad kod dece

Drugi uzrok, umor ili glad, često uzrokuju reakcije. Ako se osvrnemo i na osobe u odrasloj dobi usled pojave umora i gladi, i one umeju da budu razdražljive. Kod dece je učestalost uzroka umora i gladi kao izazivača čest. Jer, borba kako ne bi zaspala i propustiti nešto je česta. Ili bivaju gladna, jer su zbog nestrpljivosti da sede na jednom mestu nedovoljno pojela tokom prethodnog obroka. To naravno čini decu razdražljivijom nego kada su sve fiziološke potrebe u redu.

Osećaj nepravde kod dece uzrokuje tantrume

Treći uzrok je osećaj nepravde. On je primer kada deca osete da neka njihova želja nije odmah zadovoljena. Kada osete da tretman koji imate prema njima nije pošten ili im je nešto trenutno uskraćeno. Zato ćete često primetiti u prodavnicama decu koja plaču. Jer istog trenutka žele neku igračku ili slatkiš. Iako ih možda, kasnije ta ista igračka ili bilo šta drugo neće previse interesovati.

ispoljavanje tantruma kod dece

Promena rutine kod dece

Četvrti uzrok promena rutine. Deca vole ustaljen ritam, jer tada poznaju redosled radnji. I upravo iz tog razloga i predškolske ustanove imaju neki ustaljeni ritam. Ritam obroka, odmora i aktivnosti. Deca često ispoljavaju tantrum ujutru prilikom polaska u vrtić. Razlog tome su i promena u ritmu roditelja. Ukoliko kasne ili zbog dešavanja neke nepredviđene situacije za jutro.

Želja za nezavisnošću

Peti uzrok želja za nezavisnošću. To je urođena potreba deteta. Onoga trenutka kada dete ovlada sedenjem, puzanjem, hodom želi da samostalno upoznaje svet oko sebe. Kada roditelj sprečava slobodu i sputava želju za zadovoljenjem potrebe deca burno reaguju. I suprostavljaju se.

ispoljavanje tantruma kod dece

Emocionalne potrebe deteta i tantrumi

Šesti uzrok je emocionalne potrebe deteta. Zadovoljenje potrebe za pažnjom, utehom ili sigurnošću. Dakle deci je češće potreban zagrljaj, poljubac, kontakt kada su ranog uzrasta. To bi značilo da iako su možda svi prethodni uzročnici izbegnuti nedostatak makar ovog poslednjeg u meri kojoj je detetu potrebno izaziva takođe buru emocija, plač i bes.

Važno je znati, TANTRUMI SU NORMALAN DEO DEČIJEG RAZVOJA. Šta činiti da se izborite ili ih predupredite kada god dođe do tantruma? Imate par sekundi vremena postavite pitanje ZAŠTO je došlo do toga. Prigrlite dete, povežite se i dajte do znanja da razumete njegova osećanja.

Vrlo brzo će dete prihvatiti vaš čin da budete povezani. Prepoznaće empatiju i na taj način će se umiriti.

avatar
Višegodišnje iskustvo u predškolskoj ustanovi po Montesori programu. Iskustva u individualnom savetovanju roditelja u cilju osnaživanja njihovih roditeljskih kompetencija i prenošenja znanja i iskustava podržala je pokretanjem savetovališta za roditelje www.roditeljbezbrige.com u okviru koga realizuje aktivnosti, edukacije i radionice za roditelje.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Esensa DevitinD3k1
Esensa Propomint
Gasimenti
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Lečenje anksioznosti i depresije u trudnoći

Prevencija polenske alergije – Šta možemo da uradimo?

Jezički razvoj dece i kategorizacija

Emocije i promene raspoloženja u trudnoći – 5 pomoći

Kako biti deo detetove igre a ne prekidati samostalnu igru

Preporučujemo vam...

Jezički razvoj dece zavisi i od sposobnosti dece za kategorizacijom.  Sposobnošću kategorizacije dete razvija način da grupiše misli, obradi informacije i opiše pojmove. Radom na kategorizaciji, podstičemo razvoj jezičkih veština....

Kako biti deo detetove igre a da ne prekidate samostalnu igru? Uvek govorim o tome koliko je samostalna igra deteta važna. Sa druge strane stalno ističem i koliko je roditeljska...

Kad kažemo roditeljstvo nekad i sad ne moramo da idemo mnogo daleko u prošlost kako bismo uočili bitne razlike. Dovoljno je da uporedimo period kad smo mi bili deca i...

Greške u vaspitavanju deteta su česte. Koliko puta smo čuli ovu roditeljsku “vaspitnu” poštapalicu. Ako budeš dobar mama/tata će ti kupiti to što voliš … Ako ne budeš dobar …...