Folikulometrija, Ultrazvučno praćenje ovulacije

folikulometrija

Sadržaj

Folikulometrija je dinamičko posmatranje promena koje se javlјaju u jajnicima i materici tokom jednog menstrualnog ciklusa uz pomoć ultrazvučnog praćenja.

Šta omogućava folikulometrija?

Ova tehnika omogućava lekaru da prati razvoj folikula, ovulaciju, posmatra žuto telo i ciklične promene u endometrijumu i identifikuje poremećaje ovulacije i druga patološka stanja.

Može li se odrediti dan ovulacije?

Folikulometrija je ultrazvučna dijagnostička metoda koja Vam omogućava da odredite dan ovulacije i kvalitet faza menstrualnog ciklusa. Tokom folikulometrije lekar posmatra promene u materici i jajnicima žene i procenjuje ih u odnosu na problem žene.

folikulometrija

Najčešći problem je nemogućnost trudnoće

Indikacije:

·        nepravilan menstrualni ciklus;

·        hormonalni poremećaji bez izražene promene u menstrualnom ciklusu;

·        dijagnoza uzroka neplodnosti;

·        priprema za vantelesnu oplodnju;

·        kontrola stanja jajnika i materice nakon stimulacije jajnika;

·        određivanje tačnog dana ovulacije.

Šta lekar vidi tokom praćenja

Svaki ženski jajnik sadrži mnogo folikula – elemenata u kojima se čuvaju jajne ćelije. Svi folikuli su iste veličine. Ako je menstrualni ciklus redovan, onda do sredine ciklusa jedan folikul počinje da raste. Na početku menstrualnog ciklusa, nekoliko folikula se razvija istovremeno. Dalјe, jedan od folikula je ispred ostalih u razvoju i postaje takozvani dominantni folikul, veći od 10 milimetara. Dalјe, povećava se određenom brzinom do pre ovulatornih veličina (18-24 mm u prečniku). Ovo se veoma jasno vidi tokom pregleda ultrazvukom. Dalјe, folikul puca, jajna ćelija se oslobađa i spremno je za oplodnju.

Na mestu folikula formira se takozvano žuto telo, koje se takođe vrlo jasno razlikuje tokom ultrazvučne folikulometrije. Žuto telo proizvodi hormone i pretvara sluznicu materice u sekretornu.

folikulometrija

Ultrazvučno praćenje ovulacije – Ovulacija se potvrđuje sa dinamičkim ultrazvučnim pregledom

• fiksacija zrelog folikula;
• njegov nestanak;
• pojava slobodne tečnosti u prostoru iza materice;
• formiranje žutog tela na mestu zrelog folikula;

Sve ove promene se javlјaju tokom normalnog ovulatornog menstrualnog ciklusa. Treba ih snimiti tokom ultrazvučnog praćenja zdravog pacijenta. Ali lanac ovih promena može puknuti u bilo kojoj fazi.

Na primer, folikuli se možda uopšte ne razvijaju, ili dominantni folikul može narasti do određene veličine, nakon čega će, pre nego što dostigne zrelost, početi da se smanjuje. Ovo je atrezija folikula. Može dovesti do menstrualnih nepravilnosti, amenoreje (odsustvo menstruacije tokom nekoliko ciklusa), disfunkcionalnog krvarenja iz materice, policistične degeneracije jajnika, pa čak i neplodnosti.

Da bi se videle naknadne promene, ultrazvuk se ponavlјa na 1-2 dana pre pojave znakova ovulacije ili do sledeće menstruacije, ako ovulacija nije nastupila.

Kada je najbolјe vreme za praćenje ovulacije

Praćenje ovulacije počinje 10. dana ciklusa. Od ovog trenutka počinje da raste dominantni folikul, koji je spreman da postane jajna ćelija. Da biste kontrolisali njegov razvoj, potrebno je da se podvrgnete ponovlјenim pregledima sa intervalom od 2-3 dana. U svakoj fazi, lekar će proceniti sazrevanje folikula. U slučaju da ginekolog   daje uputstva za pregled, on će odrediti raspored poseta ordinaciji za ultrazvuk.

Praćenje ovulacije i IVF

U slučaju da se vrši praćenje ovulacije u cilјu prikuplјanja jajnih ćelija za IVF, pregledi  počinju ranije od  3. do 6. dana ciklusa.

Šta učiniti ako je rezultat negativan?

Ako ovulacija ne dođe, dalјe akcije zavise od izveštaja ginekologa. U nekim slučajevima se preporučuje da se podvrgne drugom praćenju u sledećem ciklusu, u nekim slučajevima se odmah propisuje lečenje.

Mogu se dobiti sledeći rezultati:

• Normalna ovulacija – procesi rasta i razvoja folikula se odvijaju u granicama normale.
• Atrezija folikula – ovulacija se ne javlјa, folikul je smanjen u veličini.
• Perzistentnost folikula – folikul se razvija do svoje uobičajene veličine, ali ovulacija ne dolazi, folikul ostaje u ovom stanju neko vreme.
• Folikularna cista – folikul raste do standardne veličine, ovulacija se ne javlјa, folikul nastavlјa da raste, formirajući cistu.
• Luteinizacija folikula – do formiranja žutog tela dolazi bez prenosa jajne ćelije u trbušnu duplјu.
• Folikulogeneza se ne primećuje – tokom čitavog ciklusa nema dinamike razvoja folikula.

Priprema 

Nema kontraindikacija za folikulometriju, jer je to apsolutno neinvazivna i sigurna metoda pregleda.

·        dan pre pregleda, proizvodi koji doprinose stvaranju gasa se isklјuče iz ishrane;

·        pre transabdominalnog ultrazvuka treba popiti 0,5-0,7 litara vode za 1-1,5 sati da bi se napunila bešika;

·        pre transvaginalnog ultrazvuka, s druge strane, potrebno je isprazniti bešiku.

folikulometrija

Rezultati ultrazvuka

Važna prednost ovih ultrazvučnih pregleda je to što će Vam po završetku dati detalјan zaklјučak, a ne samo formalni opisa rezultata pregleda.

–        omogućava procenu stanja jajnika i materice, njihovu korespondenciju sa fazom ciklusa, kao i otkrivanje mogućih anomalija (fibroidi ili ciste);

–        omogućava Vam da kontrolišete rast folikula u jajnicima, i naknadne procese – ovulaciju i razvoj žutog tela;

–        popraviti odstupanja tokom ovulacije;

–        omogućava procenu cikličnih promena u unutrašnjoj sluzokoži tela materice i utvrđivanje nepravilnosti;

–    saznati razloge kašnjenja ovulacije  u nepravilnim ciklusima.

folikulometrija

Folikulometrija ne dozvolјava:

– doneti bilo kakve zaklјučke o prohodnosti jajovoda;

– da se utvrdi prisustvo adhezija, upale, endometrioze itd.

Ove informacije se mogu dobiti samo na osnovu rezultata laparoskopije.

Treba zapamtiti da u rukama nekompetentnog ili više različitih operatera ultrazvučni nadzor gubi svoj informativni sadržaj i vrednost. Ovo je ispunjeno ne samo rasipanjem sredstava, već i, što je mnogo gore, lažnim dijagnozama, netačnim tretmanom i pogoršanjem bolesti.

Takođe, ne zaboravite da folikulometrija nije jednokratna procedura. To je kompleks pregleda koji vam omogućava da pratite dinamiku razvoja određene bolesti ili odstupanja.

Vaše zdravlјe je naš poziv!

avatar
Radi u Porodilištu Opšte bolnice „Sveti Luka“ u Smederevu. Učesnik brojnih stručnih skupova.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Zdravlje roditelja utiče na zdravlje deteta – Koji roditelj ima veću ulogu u tome?

6 popularnih dijeta – Koje su prednosti i koji nedostaci – Šta kaže nauka

Zašto su trudnice posebno privlačne komarcima i 5 preporuka

Šta deca pamte tokom letovanja? – Šta najviše vole?

Električni bicikli i 9 prednosti u savremenom načinu života

Preporučujemo vam...

Insulinska rezistencija je stanje u kojem ćelije organizma postaju manje osetljive ili otporne na delovanje insulina. To je hormon koji je ključan za regulaciju nivoa šećera u krvi. Kada su...

Progesteron je jedan od osnovnih hormona koje treba uraditi kada planirate trudnoću. Najčešće se počinje od osnovnog hormonskog statusa za ženu koji se radi u prvoj fazi ciklusa od 2...

Ishrana tokom menstrualnog ciklusa treba da bude usklađena u odnosu na hormonske promene. Tako usklađena ishrana obezbediće bolje zdravlje i kvalitet života žene. Takođe, ovakva ishrana je podrška ukoliko planirate...

Stručnjaci naglašavaju uticaj ishrane na ishod IVF postupka. Ukoliko želite da da se i na taj način pripremite za IVF postupak, predlog je mediteranska ishrana. Ona obiluje folatima, omega-3 masnim...