Genitalni herpes – Kako se prenosi, simptomi i lečenje

Genitalni herpes

Sadržaj

Genitalni herpes je polno prenosiva bolest. Uzrokuje ga virus һerpes simpleksa (ҺSV). HSV je doživotna infekcija.

Kako se prenosi genitalni herpes?

Prenosi se obično vaginalnim, oralnim ili analnim seksom. Ovo nije retka bolest jer jedna od pet žena starosti od 14 do 49 godina ima genitalni herpes. Češći je kod žena nego kod muškaraca. Obično se prenosi kontaktom sa otvorenim ranama. Međutim, može možete dobiti herpes od nekoga bez ikakvih simptoma ili ranica dodirivanjem genitalija. Beba može dobiti herpes od majke na porođaju.

Genitalni herpes

HSV-1 virus, koji je blaži (herpes simpleks – infekcija usta i usana) se može proširiti na genitalnu oblast tokom oralnog seksa i izazvati genitalni herpes. Ako se HSV-1 proširi na genitalnu oblast, to je i dalje HSV-1. Ne može se pretvoriti u HSV-2, ali spada u genitalne herpese kada se proširi na genitalnu oblast.

HSV-2 se može proširiti na usta tokom oralnog seksa. Tada je to HSV-2, iako lokacijski može da zbuni da je HSV-1.

Oba herpesa su zarazna i prenose se na duge ljude. Ali i sam zaražen genitalnim herpesom  ga može preneti na druge svoje delove tela. U slučaju da dodiruje  otvorenu ranu, a zatim drugi deo tela.

Genitalni herpes

Simptomi genitalnog herpesa

Simptomi sa prvim izbijanjem genitalnog herpesa mogu biti ozbiljni. Genitalni herpes takođe može biti težak i dugotrajan kod žena sa oslabljenim imunim sistemom. Prvi znaci genitalnog herpesa pojavljuju se 2 do 12 dana posle seksualnog kontakta sa nekim ko ima herpes. Simptomi traju od 2 do 4 nedelje

Prvo se pojavljuje svrab i peckanje. Potom se pojavljuju rane. Crvene kvržice koje se mogu pretvoriti u plikove, koji kasnije pucaju i peku. Često su vrlo bolne i neprijatne. Mogu se pojaviti tamo gde je virus ušao u vaše telo. Na primer, na ustima ili vagini. Posle nekoliko dana, rane postaju tanke kore, a zatim zarastaju bez ožiljaka. Ponekad se izbijanje plikova ponavlja ubrzo nakon prvog izbijanja. Simptomi mogu biti i slični gripu uključujući i groznicu i otečene žlezde. Osećaj je da vam zaista nije dobro. Ako imate ove simptome obavezno posetite lekara.

Kako se postavlja dijagnoza genitalnog herpesa?

Ginekolog će na osnovu pregleda, ukoliko ste došli po izbijanju ranica, odmah prepoznati genitalni herpes. Uzeće uzorak tečnosti iz rane za testiranje u laboratoriji. Pomoću testova krvi, koji traže antitela na virus herpesa, može se ustanoviti dijagnoza. Analiza krvi važno je dijagnostičko sredstvo herpesa kod žena bez simptoma ili između izbijanja. Papa test se ne koristi za otkrivanje genitalnog herpesa.

Kako se leči genitalni herpes?

Lek za herpes ne postoji. Antivirusni lekovi mogu sprečiti ili skratiti izbijanje tokom vremena kada uzimate lek. Antivirusni lek će smanjiti i rizik prenošenja virusa na vašeg partnera. Vaš lekar će vam odrediti antivirusni lek koji treba da se koristi redovno.

U periodu izbijanja herpesa može biti od pomoći:

 • Održavajte rane čistim i suvim.
 • Izbegavajte da dodirujete rane.
 • Dobro operite ruke posle bilo kakvog kontakta sa ranama.
 • Izbegavajte seksualni kontakt od trenutka kada prvi put primetite simptome, dok rane ne zarastu.

Genitalni herpes

Da li se genitalni herpes ponavlja?

Da. Genitalni herpes je doživotna bolest. Simptomi genitalnog herpesa mogu doći i nestati, ali virus ostaje u vašem telu. Virus se povremeno aktivira što dovodi do izbijanja. Koliko često se ponavlja izbijanje herpesa je individualno. Ne postoje zvanični podaci o tome, ali pacijentkinje tvrde da se ponavlja kod većeg stresa. Kod pada imuniteta i umora. Tvrde i da se virus vraća kada su bolesne, na suncu ili tokom menstruacije.

Kako genitalni HSV utiče na trudnoću?

Važno je da ne dobijete herpes tokom trudnoće. Prvi napad tokom trudnoće povećava rizik od širenja na Vaše novorođenče. Možda ćete biti lečeni antivirusnim lekom kao što je aciklovir ako je bolest ozbiljna. Bolest može izazvati moguću fatalnu infekciju kod Vaše bebe. U slučaju da imate aktivni genitalni herpes (izbacivanje virusa) u vreme rađanja. Porođaj carskim rezom se često preporučuje za aktivni genitalni herpes. Na sreću, infekcija bebe je retka kod žena sa genitalnim herpesom.

Šta raditi ako imate genitalni herpes

 • Posetite lekara što je pre moguće radi testiranja i lečenja.
 • Uzmite sve lekove. Čak i ako simptomi nestanu, morate završiti sve antivirusne lekove.
 • Recite svom seksualnom partneru kako bi se mogli testirati i lečiti ako je potrebno.
 • Koristite kondom i u “mirnoj fazi”.
 • Izbegavajte bilo kakav seksualni kontakt dok se lečite od genitalnog herpesa ili dok imate epidemiju.

Zapamtite da je genitalni herpes doživotna bolest. Iako možda nećete imati izbijanje genitalnog herpesa tokom dužeg vremenskog perioda, i dalje možete preneti virus drugoj osobi u bilo kom trenutku. Razgovarajte sa svojim lekarom o tome kako sprečiti prenošenje virusa na drugu osobu.

Prevencija genitalnog hepesa

 • Koristite kondome.
 • Testirajte se. Budite sigurni da ste vi i vaš partner testirani. Razgovarajte jedni sa drugima o rezultatima testa pre seksa.
 • Ograničite broj seksualnih partnera. Vaš rizik od dobijanja herpes infekcije raste sa brojem partnera koje imate.
 • Nemojte se ispirati. Ispiranjem se uklanjaju neke od normalnih bakterija u vagini.  One vas štite od infekcije. Tako će se povećati rizik od dobijanja infekcije.
avatar
Radi u Porodilištu Opšte bolnice „Sveti Luka“ u Smederevu. Učesnik brojnih stručnih skupova.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Električni bicikli i 9 prednosti u savremenom načinu života

Razdražljivost i bes u trudnoći – 5 predloga koji pomažu

Sindrom nervoznog creva (IBS) u trudnoći pacijentkinja sa inflamatornom bolesti creva (IBD)

Hipnoporođaj – Da li je moguć porođaj bez ili manje bola?

15 stvari koja deca ne vole tokom odrastanja i razvoja

Preporučujemo vam...

Električni bicikli se sve više nameću kao idealno rešenje za užurbane gradove i stresnu svakodnevicu. U modernom svetu gde je očuvanje životne sredine postalo ne samo odgovornost, već i potreba....

FODMAP dijeta sa niskim sadržajem FODMAP-a se često propisuje na ograničene periode za ljude sa dijagnozom sindroma iritabilnog creva (IBS). Takođe i prekomernog rasta bakterija u tankom crevu (SIBO). Takođe...

Insulinska rezistencija je stanje u kojem ćelije organizma postaju manje osetljive ili otporne na delovanje insulina. To je hormon koji je ključan za regulaciju nivoa šećera u krvi. Kada su...

Postoje već uvrežene zablude o zdravoj ishrani kojih se mnogi pridržavaju. Primenjuju se u brojnim „modernim dijetama“. Pri tome, nema naučnih dokaza koje potkrepljuju ove „teorije o zdravoj ushrani“. Zablude...