Homeopatski Lekovi za Bebe i Decu

Homeopatski lekovi za bebe i decu

Sadržaj

Homeopatski lekovi za bebe i decu se uveliko koriste u svetu. Deca posebno dobro reaguju na homeopatske lekove iz razloga što imaju jaku „vitalnu silu“, tj. nisu pod uplivom dugotrajne terapije  klasičnim lekovima.

Homeopatski lekovi za Kolike, Nicanje Zuba, Opscipacije, Respiratorne Infekcije, Ekcemi, Imunitet…

Takodje, podaci o detetu i oboljenju zbog kojeg se roditelj obraća homeopati često su pouzdaniji i objektivniji, što homeopati omogućuje i olakšava pravilan odabir leka. Ako su deca odraslija, lekovi im se daju kao i odraslima: kuglice, granule ili tablete staviti na jezik gde se polako rastvaraju.

Homeopatija za bebe

Za bebe, lekovi se moraju fino isitniti u prah, a prilikom toga treba obratiti pažnju da se lek ne dira rukama. Takav prah im se može staviti na jezik, međutim, isto tako se jedna doza leka može rastvoriti u destilovanoj ili prokuvanoj i prohlađenoj vodi,  prah staviti u staklenu čašu, promešati plastičnom kašičicom i davati, prema  intervalu doziranja, po jednu kašičicu. Ovako napravljen rastvor u poklopljenoj čaši može da se održi 24 sata na sobnoj temperaturi.

Homeopatski lekovi za bebe i decu

Grčevi, nicanje zuba, opstipacija i homeopatski preparati

Kod beba, najčešća  fiziološka stanja  kod kojih se   sa uspehom  primenjuju homeopatski lekovi  su   grčevi u trbuhu /kolike/ i tegobe kod nicanja zuba.  Takodje, deca neretko pate i od opstipacije, te i tu  homeopatski lekovi uspešno rešavaju problem.

KOLIKE – GRČEVI  KOD DECE

Ukoliko se radi o običnim dečjim kolikama, pored opštih mera koje je potrebno preduzeti (stavljanje toplih obloga, iz ishrane majke eliminisanje svih namirnica koje sadrže kofein, začine, čokoladu, paradajz, naranče i crni luk) možemo preporučiti nekoliko homeopatskih lekova koji mogu da pomognu:

CHAMOMILLA

Dete je razdražljivo i ništa što roditelji urade ili kažu ne može da ga smiri. Dete nešto poželi, ali čim mu se to da, ono odmah odbaci, bolje mu je kada se nosi. Pogoršanje nastaje uveče, obično oko ponoći. Trbuh je nadut, gasovi slabo izlaze, stolica je zelena.

BRYONIA

Razdražljivo dete, osetljivo na svetlo i buku i ne želi da se dira ili nosi. Dete obično leži na leđima sa podignutim nogama. Za vreme bola gore mu je od bilo kakvog pokreta, dodira ili pritiska. Dete je žedno, prijaju mu hladna pića.

MAGNESIA PHOSPHORICA

Dete izgleda umorno,  slabo je i iscrpljeno, leži plačući. Trbuh je naduven, čuju se gasovi. Svi simptomi se pogoršavaju noću. Detetu je bolje od masiranja i blagog pritiska trbuha.

Homeopatski lekovi za bebe i decu

AETHUSA

Dete ne ponosi mleko, povrati ga skoro odmah po uzimanju. Trbuh je naduven i napet, veoma osetljiv na dodir. Dete je plačljivo, izgleda premoreno i uplašeno. Povremeno ga oblije hladan znoj. Stolica može biti oskudna i zelena.

Doziranje:

Potenciju 30C davati 2-3 puta dnevno do poboljšanja. Ako se stanje ne poboljša nakon 2 dana, najverovatnije  da lek nije odgovarajući te treba preći na drugo sredstvo. Ako ne pomognu 2-3 sredstva, onda se preporučuje konstitucionalni lek uz konsultaciju profesionalnog homeopate.

Homeopatski preparati kod nicanja zuba

Nicanje zuba je period u kome su deca nervozna, desni su im crvene i lako otečene, postoji pojačano lučenje pljuvačke. U rešavanju ovih problema    primena homeopatskih sredstava  ima odlične rezultate.

CHAMOMILLA

Razdražljivo dete koje plače i ne može mu se udovoljiti. Desni deluju upaljeno (crvene i otečene), dete drži šake u ustima, bolje mu je od nošenja. U toku nicanja zuba može da ima zelenu stolicu sličnu spanaću.

CALCAREA  PHOSPHORICA

Zubi niču kasno i veoma otežano. Dete je zlovoljno, ljutito i nezadovoljno cvili, zahteva stalnu pažnju. Bledo je, mršavo i sa hladnim šakama i stopalima.

CALCAREA CARBONICA

Dete je tvrdoglavo, sklono čestim nazebima. Ima kasnu i usporenu denticiju sa otečenim i krvarećim desnima. Lako se oznoji, posebno po glavi u toku spavanja. Ova deca su često punija, sa velikom glavom i trbuhom.

BELLADONNA

Dete je razdražljivo, besno, udara se. Desni su crvene i otečene, dete plače u snu. Ima želju za većim količinama  vode.

Doziranje:

Potencija 30C 2-3 puta dnevno. Ako nema poboljšanja  za 2 dana, onda lek nije efikasan i trebalo bi ordinirati drugi lek. I ovde, kao i kod  lečenja kolika, postoji pravilo: ukoliko dati lekovi nisu efikasni, potrebno je odrediti konstitucionalno sredstvo.

Homeopatski lekovi za bebe i decu

Gotovi homeopatski lekovi u apotekama

Takodje, u apotekama postoje  i gotovi kombinovani fabrički  homeopatski lekovi i za kolike i za nicanje   zuba, o čemu će vas detaljnije obavestiti  farmaceut.

Kod kojih stanja su homeopatski lekovi efikasni?

Kod dece do 3. godine života moguća su mnoga stanja u kojima su homeopatski lekovi  veoma efikasni: različita febrilna stanja, respiratorne infekcije neretko sa bronhospazmom, tegobe od strane urinarnog trakta, upala srednjeh uha, tonzilitis /upala krajnika/, različita oboljenja sa manifestacijama na koži: koprivnjača, ekcemi, suva koža…, psihičke tegobe: strahovi, poremećaj spavanja, košmarni snovi…

Potrebno je naglasiti da u svim hroničnim slučajevima-oboljenjima, profesionalni homeopata mora da odredi tzv. konstitucionalni lek. To je lek koji „pokriva“ individualne psihičke i fizičke karakteristike  deteta   u cilju uspostavljanja idealne ravnoteže-homeostaze- organizma potičući  isceljujuće snage organizma  dovodeći  ga do optimalne ravnoteže.

avatar
Radiu KBC “Bežanijska kosa”. Predsednik Homeopatske sekcije SLD. Autor je NUTRI BIOS PAKETA, jedinstvenog sertifikovanog organskog proizvoda.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Pesmice za bolji govor i izgovor – Pesmice po uzrastu

Vaš puls tokom trudnoće – Kada je puls previsok dok vežbate?

Kako podstaći grlić materice da omekša za porođaj

11 načina kako olakšati kontrakcije na porođaju

Preporučujemo vam...

Koji je značaj pesmica u ranom detinjstvu iz ugla logopeda? Pesmice za bolji govor i izgovor su od velikog značaja, složiće se logopedi. Pesmice za bolji govor i izgovor Pesmice...

Koje su to – top 5 igara za decu, za koje smatram iz ugla psihologa, da bi i danas trebalo da se igraju? Evo i zašto su sjajne za psihomotorni...

Nije tako davno bilo kada je bilo nezamislivo da dete udari odraslu osobu. Svog roditelja, još dodatno nezamislivo. Danas viđamo te scene u vrtiću, u prodavnici, u kafeima, igraonicama… Otkuda...

Mnogo je razloga zašto je važno da decu vodimo na selo. I ako nemamo rođake na selu koji bi nas ugostili, seoski turizam je u procvatu. Nije dovoljno da o...