Kada dete više želi kod tate, bake, dadilje nego kod mame

dete više želi kod tate

Sadržaj

Šta kada dete više želi kod tate, bake ili dadilje nego kod mame? Ako ste mama koja najveći deo dana provodi odvojeno od deteta, možda ćete se suočiti sa jednim veoma bolnim iskustvom. A to je da dete traži da ide kod bake ili dadilje onda kada vi dođete kući i želite da provedete vreme sa njim. Ili, kada se nečega uplaši, ono traži tu drugu osobu da ga teši.

Kada dete više želi kod tate, bake ili dadilje…

Može se dogoditi i da ste vi mama koja provodi veći deo dana sa detetom, ali da, kada tata dođe kući sa posla, dete trči tati u zagrljaj i ne odvaja se od njega. Kako je jedna moja prijateljica kazala: „Ja ga oblačim, hranim, učim, pazim po čitav dan, a onda dođe tata kući sa posla i pobere sav kajmak. Dobije najlepše osmehe i najčvršće zagrljaje od deteta.“ To je uvek teško za majku, bez obzira da li razume razloge koji stoje u pozadini takvog detetovog doživljaja ili ne.

dete više želi kod tate

 

Ako dete, dok je mama na poslu, nema nikoga ko je nežan prema njemu, ako ga čuvaju baka, dadilja ili vaspitačica koji su hladni, distancirani ili grubi, dete će čeznuti za mamom i kada mama dođe, neće se odvajati od nje. Ali ako imate sreće da vam dete tokom dana odgaja neko ko ga beskrajno voli i ko je nežan prema njemu, dete će prirodno zavoleti tu osobu.

Što više ljubavi

Tako i treba da bude. Dete je bogatije i jače što više osoba u svom životu ima koje ga vole i koje ono voli. I oduvek je tako bilo, da dete odrasta okruženo sa mnogo ljudi raznih generacija koje ga vole, čuvaju i uče. Ako dete ima samo mamu, ono će biti vezano samo za nju, ali to nije toliko dobro za njega.

Važno je razlikovati detetovo pokazivanje oduševljenja prema nekoj osobi kada se pojavi na vratima i obasipanje emocijama od njegove emocionalne vezanosti za tu osobu. Recimo, kada se pojavi baka iz Nemačke koju dete vidi jednom u godinu dana, punih ruku poklona, i provede sa detetom dva dana igrajući se sa njim bezbrižno, kupujući mu sve što poželi, vodeći ga na vašare i na sladoled, ne braneći mu ništa, dete će da plače kao kiša kada baka bude odlazila. Ali to nema veze sa emocionalnom vezanošću deteta za nju.

 

S druge strane, kod baka koje su prisutne u životu deteta kao siguran oslonac (recimo baka koja čuva dete svakodnevno dok su mama i tata na poslu) deluju često oba faktora. Dete je i emocionalno vezano za baku naravno, ali i voli da bude kod nje ako je tu sve dozvoljeno. Ako se kod bake crtaći gledaju po čitav dan, jedu se slatkiši nekontrolisano, ne sklanjaju se igračke, u prodavnici se kupuje štagod dete da poželi, dete će više voleti kod bake. Bake nemaju toliko izraženu brigu za budućnost deteta koliko imaju roditelji. Bake više misle na sadašnjost. Zato one ređe teže da uče i disciplinuju dete, a češće da ga trenutno učine srećnim. Naravno, nisu sve bake iste. Većini roditelja je poznato kako njihove mame postaju sasvim izmenjene osobe kada postanu bake. Ono što ni u snu nisu dozvoljavale svojoj deci, unučićima je dozvoljeno. Možda to tako i treba da bude.

Poziv za buđenje

Ali, ako dete traži nekog drugog kada je tužno ili uplašeno, a ne mamu, to ne znači da nešto nužno ne valja, ali bi trebalo da bude poziv za buđenje.

dete više želi kod tate

 

Mama bi trebalo da razmisli da li premalo vremena provodi sa detetom. Ako je dete od sedam ujutru, pa do sedam uveče sa nekim drugim, to vreme nije neka pauza u toku dana deteta. Ono razvija veze i osećanja prema drugim ljudima za to vreme. Neko drugi ga uči, teši, mazi, ohrabruje, pomaže mu da stekne samopouzdanje, pokazuje mu kako da reši neki problem. Dete usvaja pogled na svet i vrednosti neke druge osobe. Ako ima sreće, to će biti dobre vrednosti nekih dobrih ljudi.

Mama takođe treba da razmisli da li je pregruba sa detetom. To što dete preferira da bude tamo gde ga niko ne sputava ni u čemu i gde se sve sme je razumljivo sa detetove tačke gledišta, ali da li to možda govori i  o tome da je mama preterano gruba ili premalo radosna? Vrlo je lako razumeti mamu koja, nakon stresnog dana na poslu, dođe kući i kada je dočeka dete koje plače za bakom, ona više nema živaca da bude zabavna i kreativna mama. Preplavljujući osećaj umora, krivice i ljutnje je poznat svakoj mami u toj situaciji.

dete više želi kod tate

Prioriteti

Međutim, baš bi to trebalo da nas podstakne da poslažemo svoje prioritete bolje. Ako smo se vratili sa posla u sedam uveče, a dete nismo videli od jutros, pranje sudova i širenje veša ne smeju biti prioritet. Da, odvratan je osećaj kada se ujutru probudiš i pođeš da pristaviš sebi kafu, a u sudoperi te sačeka hrpa okorelog posuđa od juče. Ili te za vikend dočeka prljavog veša za desetak mašina, koje ne znaš gde ćeš više da raširiš da se suši. Jer su već i sve sušilice, pa čak i stolice i radijatori prekriveni vešom. Da, ugodnije bi nam bilo da uveče sve to poradimo. Pa onda ako su deca još uvek budna, da sam njima malo provedemo vremena. Ali veš i sudove ćemo nekako srediti. Nikada se još nije dogodilo da se ne sredi. A deci se nikada nećemo moći iskupiti za to što nismo bili sa njima dok su odrastali i dok su nas najviše trebali.

avatar
Psihoterapijom se bavi od 2010. godine, najviše iskustva ima u radu sa problemom samopouzdanja i psihologijom traume.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion
Femibion 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

25 preporuka da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo

Skeeter sindrom kod dece – Alergijska reakcija na ujed komarca

Preporučujemo vam...

Kad kažemo roditeljstvo nekad i sad ne moramo da idemo mnogo daleko u prošlost kako bismo uočili bitne razlike. Dovoljno je da uporedimo period kad smo mi bili deca i...

Neusaglašenost roditelja u vaspitanju deteta nije retkost. Često se dešava da par kada postane roditelj nema istu ideju o vaspitanju deteta. Koliko god da su se slagali pre dolaska bebe...

Ima mnogo znakova i signala koji ukazuju da je dete pod stresom. Za roditelje to nije uvek lako prepoznati, zavisi od uzrasta detetovog i od detetovo ličnosti. Kako prepoznati da...

Bliže nam se praznici, čemu se deca raduju tokom praznika? Pred nama je predivno doba godine. Svi su nekako euforični i puni ljubavi. Radujemo se kićenju jelke, poklonima, svim nekim...