Koja je najbolja pasta za zube?

pasta za zube

Sadržaj

Pasta za zube je pomoćno sredstvo u oralnoj higijeni, i nema direktan uticaj na bakterije. Da bi se odstranile bakterije neophodna je adekvatna četkica i dobra tehnika pranja zuba, a pasta je tu kao dodatak da poboljša ugođaj i olakša ulkanjanje bakterija. Kada birate pastu, obratite pažnju na njen sastav.

Budite sigurni da ukoliko se svakodnevno pridržavate  sledećih uputstva, unapredićete vašu oralnu higijenu, a time uticati na prevenciju pojave karijesa i parodontopatije.

KOJA JE NAJBOLJA ČETKICA ZA ZUBE PROČITAJTE OVDE

pasta za zube
Nemojte peterivati sa količinom paste koju nanosite na četkicu.

Šta je poželjno da sadrži pasta za zube?

  • Fluoride – oni sprečavaju nastanak karijesa tako što se ugrađuju u strukturu zuba. Prilikom stvaranja početnog karijesa, u gleđi se stvaraju mikropukotine, a fluoridi se ugrađuju u te mikropukotine i tako sprečavaju razvoj karijesa. Na tržištu se mogu naći paste bez fluorida, ali ih ne preporučujemo. Paste sa fluoridima sadrže fluor u malim količinama, i  ne mogu naštetiti vašem zdravlju ni na koji način.
  • Hidroksiapatite – Oni se takođe ugrađuju u mikropukotine početnog karijesa i vraćaju čvrtinu zubu.
  • Kalijum nitrat (Potassium nitrate) – ovo je odličan sastojak kod osoba sa ogoljenim vratovima zuba usled povlačenja desni. Često su ogoljeni vratovi zuba osetljivi na toplotne senzacije, a duža upotreba pasti sa kalijum nitratom može eliminisati osetljivost.
  • Ksilitol(Xylitol) – Ksilitol je šećer koji spada u grupu dobrih šećera jer ga bakterije u usnoj duplji ne mogu koristiti za ishranu i razmnožavanje.

Pasti za zube se dodaju još brojni sastojci kako bi ulepšali boju, miris i ukus paste, ali ova četiri sastojka su najvažnija.

pasta za zube
Šta sadrži pasta pročitajte, oni sastojci koji su prvi navedeni, tačnije pri vrhu se nalaze u većim količinama, oni koji su na dnu su najmanje zastupljeni.

Sastojci paste za zube koje treba izbegavati

Sastojci koji bi trebalo da se izbegavaju  jer kod osetljivih sluznica mogu izazvati pojavu afti u ustima su sulfati ( NLS ili natrijum-lauril sulfat i  SDS ili natrijum-dodecil-sulfat). Sulfati se dodaju pastama za zube, šamponima, kupkama i drugim kozmetičkim preparatima da bi se postigao efekat penjenja. Paste sa sulfatima stvaraju veću količinu pene i na taj način mogu da vas  prevare da pomislite kako ste postigli savršeno čiste zube uz pomoć njih. Na svakom pakovanju paste možete naći sastojke i oni sastojci koji su prvi navedeni, tačnije pri vrhu se nalaze u većim količinama, oni koji su na dnu su najmanje zastupljeni.

Da li je važna kočičina paste za zube za jedno pranje?

Nemojte peterivati sa količinom paste koju nanosite na četkicu. Veličina zrna graška je sasvim dovoljna. Nema potrebe da celu površinu četkice prekrijemo sa pastom, efekat je isti kao i sa veličinom od  zrna graška.

Da li su vodice za ispiranje usta neophodne?

Ukoliko vam stomatolog nije preporučio korišćenje, nema potrebe da uzimate na svoju ruku. Tečnosti za ispiranje usta sa dobrim sastojcima poput Fluorida i Hidroksiapatita se kratko zadržavaju u ustima i zato ne ispoljavaju svoj efekat. Mnoge tečnosti sadrže alkohol i tako nadražuju sluzokožu usne duplje, te takve vodice ne treba često koristiti. Tečnosti za ispiranje sa hlorheksidinom utiču na bakterije jer je hlorheksidin baktericidan, međutim nakon nekog vremena dolazi do prebojavanja zuba. Iz tog razloga se tečnosti sa hlorheksidinom mogu koristiti samo po preporuci i pod  nadzorom  stomatologa.

pasta za zube
Pasta za zube je pomoćno sredstvo u oralnoj higijeni, i nema direktan uticaj na bakterije.

Vodice za ispiranje usta nisu štetne, ali nisu ni preko  potrebne. Ukoliko imate naviku da ih koristite izbegavajte one sa alkoholom. One osvežavaju dah, i koriste se tako što se nakon pranja zuba mućkaju u ustima oko tridesetak sekundi, a potom ispljunu. Zatvarač na flašici se obično koristi kao čaša sa obeleženom granicom sipanja tečnosti.

Fiksni aparati i oralna higijena

Osobe sa fiksnim protezama za ispravljanje zuba bi trebale da peru zube nakon svakog obroka. Naravno, posle obroka se sačeka 20 do 30 minuta pa se  tek onda peru zubi.

Koriste se četkice sa mekim vlaknima, a postoje i četkice koje su dizajnirane tako da na sredini imaju udubljenja koja odgovaraju bravicama proteze. Upotreba konca je otežana jer se konac prvo provlači ispod žice, a onda između zuba. Idealna rešenja umesto konca su interdentalne četkice  ili oralni tuš. Kamenac se skida i kod osoba sa fiksnim aparatima, a moguće su i popravke zuba tokom nošenja fiksne proteze.

Uticaj ishrane na zdravlje zuba

Ishrana bogata rafinisanim šećerima dovodi do stvaranja karijesa jer bakterije vole šečer i koriste ga za svoju ishranu i razmnožavanje. Od tih šećera stvaraju kiseline koje razaraju zube i tako stvaraju šupljine u zubu, odnosno karijes. Štetan uticaj imaju i kisela hrana i pića, kao i gazirana pića

Nije bitna sama količina šećera koja se unese, već učestalost. Ako stalno nešto grickate, u ustima je konstantno prisutna kisela sredina i bakterije proizvode još više štetnih materija. Bitno je imati uobročenu ishranu. Znači da između obroka postoji razmak od par sati. To su periodi kad se pH u ustima menja, tačnije raste. Trudite se da rafinisane šećere zamenite šećerima koji se nalaze u voću, povrću i žitaricama.

avatar
Doktor stomatologije, posebne sfere interesovanja su joj iz oblasti dečje stomatologije, parodontologije i parodontalne hirurgije.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Beba ima zatvor – Simptomi, uzroci i lečenje opstipacije

5 problema sa kožom i bezbedni tretmani u trudnoći

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

Preporučujemo vam...

Znam, znam, pomislili ste “Šuga kod dece i odraslih? Pa zar to još postoji?” Itekako postoji! Uglavnom nailazimo na sporadične slucajeve tokom godine. I to u okviru par ljudi ili...

Prevencija polenske alergije može nam olakšati period kada sezonske alergije utiču na kvalitet života. Polenske alergije mogu izazvati nelagodnost i ometati svakodnevne aktivnosti. Šta mi možemo da uradimo? Prevencija polenske...

Ishrana tokom menstrualnog ciklusa treba da bude usklađena u odnosu na hormonske promene. Tako usklađena ishrana obezbediće bolje zdravlje i kvalitet života žene. Takođe, ovakva ishrana je podrška ukoliko planirate...

Vaginalni sekret može biti često zdravstveni problem. Na početku važno je da razjasnimo da vagina nije sterilna. U njoj se nalaze milioni mikroba koji čine normalnu vaginalnu floru. Šta je...