Kurkuma je začin iz porodice đumbira, nazivaju je i sveti začin jer pruža širok raspon zdravstvenih prednosti, divne žute boje, dobrog ukusa. Lekovitost kurkume ispitana je i dokazana u brojnim stručnim studijama.
Kurkuma je lekovita, ali koristiti je sa oprezom!
Mi ćemo savetovati kurkumu kao začin u ishrani, gde mu je najbolja bioraspoloživost. U pripremi raznih jela, dozirano i na pravilan način upotrebljen. Kako bi sva sjajna svojstva ovog svetog začina mogla da se usvoje. Glavni sastojak kurkume je kurkumin – koji je rastvorljiv u mastima pa se asorbuje u tankom crevu kao i masti.
Gde se koristi kurkuma?
Dodavanje kurkume kod kuvanja je vrlo popularno i praktično jer ona daje lepu žutu boju, a jedna kašičica pri kraju kuvanja daje sjajnu aromu jela. Kurkumu možete koristiti u pripremi slatkih i slanih jela. Možete je dodati i oplemeniti ukus u čorbe od povrća i ćorbe sa mesom i povrćem, rižoto, jela od povrća, salate, salatne dresinge, sosove, kus kus, krompir, voćne salate, palačinke, kolače… U mešavini sa mahunarkama pomaže organizmu da lakše svari hranu i brže usvoji belančevine.
U preventivne svrhe kurkuma se preporučuje zbog brojnih zdravstvenih benefita
- bolju probavu
- obnavljanje crevne flore
- smanjenje nadutosti i pojavu gasova
- stimulisanje rada metabolizma
- uporan suvi kašalj
- prehlade, grip
- poboljšave svoj imunitet
- mnogi drugi benefiti
Saznanjaa o lekovitim svojstvima kurkume zasnovana su na pravim i relevantnim naučnim istraživanjima. Ona ukazuju na mnoge benefite kurkume, kao i na to da je njena lekovitost zaista dokazna. Kao i na koji način ovaj začin može uticati na imunitet i u borbi sa mnogim bolestima.
Kurkuma nije preporučena u periodu trudnoće i dojenja
Kurkumu treba da izbegavaju trudnice i dojilje, s obzirom da kurkuma može da utiče na razvoj ploda u trudnoći kao i na izazivanje rizika od prevremenih kontakcija materice ili krvarenje iz materice.
Nemojte je kombinovati s lekovima protiv zgrušavanja krvi poput aspirina, ibuprofena ili varfarina (marivarin, martefarin), jer kurkuma takođe razređuje krv. Za terapeutsku primenu kurkume obratite se svom lekaru za savet!
Doziranje kurkume
Nabavite kurkumu eko uzgoja u prahu, lako se nalazi i lako se dozira. 1 kašićica kurkume je preporučeni dnevni unos za odrasle, dok deca mlađa od 6 godina bi trebala smanjiti dozu na pola (1/2 čajne kašičice), tako da je najbezbednije i najbolje koristiti‚1 kašičicu u kuvanom jelu za celu porodicu ili pripremi kolača i drugih specijaliteta…
Ako kombinujete kurkumu i crni biber poboljšali bi delovanje kurkume, jer biber povećava bioraspoloživost kurkume.
Kurkuma jeste izrazito lekovita biljka. Njenim pozitivnim dejstvima nema kraja, ali upotreba kurkume ne sme da se olako shvata. Prekomerne doze kurkumina nose zdravstvene rizike!
Obično je dovoljno samo 1/2 – 1 kašičica kurkume kada pripremate jelo za više osoba. Nemojte preterati, jer će jelo imati previše intenzivan miris. Kada je to moguće, dodajte jelima pri kraju, jer ćete tako sačuvati njena lekovita svojstva.
Recept za ZLATNO MLEKO
Čuveni napitak ima sasvim jednostavnu pripremu. Sve sastojke promešati i piti dok je toplo.
- 1/2 male kašičica kurkume
- 1 šolja (250ml) vrelog mleka
- 1 kašičica nerafinisanog ulja
- 1 kašika meda