Kurkuma, Sveti Začin

Kurkuma, sveti začin, kako koristiti kurkumu

Kurkuma je začin iz porodice đumbira, nazivaju je i sveti začin jer pruža širok raspon zdravstvenih prednosti, divne žute boje, dobrog ukusa.

Kurkuma je lekovita, ali koristiti je sa oprezom!

Mi ćemo savetovati kurkumu kao začin u ishrani, gde mu je najbolja bioraspoloživost. U pripremi raznih jela, dozirano i na pravilan način upotrebljen, kako bi sva sjajna svojstva ovog svetog  začina mogla da se usvoje. Glavni sastojak kurkume je kurkumin – koji je rastvorljiv u mastima pa se asorbuje u tankom crevu kao i masti.

Gde se koristi kurkuma?

Dodavanje kurkume kod kuvanja je vrlo popularno i praktično jer ona daje lepu žutu boju, a jedna kašičica pri kraju kuvanja daje sjajnu aromu jela. Kurkumu možete koristiti u pripremi slatkih i slanih jela. Možete je dodati i oplemeniti ukus u čorbe od povrća i ćorbe sa mesom i povrćem,  rižoto,jela od povrća, salate, salatne dresinge, sosove, kus kus, krompir, voćne salate, palačinke, kolače… U mešavini sa mahunarkama pomaže organizmu da lakše svari hranu i brže usvoji belančevine.

U preventivne svrhe kurkuma se preporučuje za brojne zdravstvene benefite:

  • bolju probavu, obnavljanje crevne flore, smanjenje nadutosti i pojavu gasova, stimulisanje rada metabolizma…

Važno:

Kurkumu treba da izbegavaju trudnice i dojilje, s obzirom da kurkuma može da utiče na razvoj ploda u trudnoći kao i na izazivanje rizika od prevremenih kontakcija materice ili krvarenje iz materice.  

Nemojte je kombinovati s lekovima protiv zgrušavanja krvi poput aspirina, ibuprofena ili varfarina (marivarin, martefarin), jer kurkuma takođe razređuje krv. Za terapeutsku primenu  kurkume obratite se svom lekaru za savet! 

Obično je dovoljno samo 1/2 – 1 kašičica kurkume kada pripremate jelo za više osoba. Nemojte preterati, jer će jelo imati previše intenzivan miris. Kada je to moguće, dodajte jelima pri kraju, jer ćete tako sačuvati njena lekovita svojstva.

Kurkuma i lek i začin

Doziranje kurkume

Nabavite kurkumu eko uzgoja u prahu, lako se nalazi i lako se dozira. 1 kašićica kurkume je preporučeni dnevni unos za odrasle, dok deca mlađa od 6 godina bi trebala smanjiti dozu na pola (1/2 čajne kašičice), tako da je najbezbednije i najbolje koristiti‚1 kašičicu u kuvanom jelu za celu porodicu ili pripremi kolača i drugih specijaliteta…

Ako kombinujete  kurkumu i crni biber poboljšali  bi delovanje kurkume, jer biber povećava bioraspoloživost kurkume.

Kurkuma jeste izrazito lekovita biljka. Njenim pozitivnim dejstvima nema kraja, ali upotreba kurkume ne sme da se olako shvata. Prekomerne doze kurkumina nose zdravstvene rizike!

Biotehnolog Na katedri za Biohemijsko inženjerstvo i biotehnologiju Tehnološko-metalurškog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Učestvuje na stručnim skupovima i aktivna je na polju estetike i anti-aging medicine.
Preporučujemo vam...
Beba u 9. mesecu - Rast i razvoj bebe
Beba u 9. mesecu – Rast i razvoj bebe
Beba u 9. mesecu sve više ulazi u interakciju sa svojim okruženjem, pokazuje radoznalost. Privlače joj pažnju životinje i ljudi, pre svega deca.Rast – Beba u 9. MesecuU trećem tromesečju rast je i dalje intenzivan, ali se polako usporava u odnosu na prvih šest meseci. Tokom ovog perioda dete prosečno dobija…
Beba u 8. mesecu
Beba u 8. mesecu, kako podstaći razvoj?
Beba u 8. mesecu postaje izuzetno vezana za roditelje. Takođe, pokazuje strah od nepoznatog.Beba u 8. mesecu – RastRast bebe je i dalje intenzivan, ali se polako usporava u odnosu na prvih šest meseci. Tokom ovog perioda dete prosečno dobija 15 grama dnevno, tako da je mesečno napredovanje oko 450gr. Rast…
Trešnje, slatko i zdravo voće
Trešnje, slatko i zdravo voće + 2 recepta
Slatke, zdrave, sočne trešnje su stigle, a znamo da je najzdravije jesti sezonsko voće sa našeg podneblja.Trešnje, slatko i zdravo voćeTrešnje su niskokalorične, bogate vlaknima, kalcijumom, vitaminima B grupe, posebno folnom kiselinom, vitaminom C i drugim mnogim antioksidansima. Trešnjama se pripisuju brojna lekovita svojstva. Tako je sadržaj antocijanina koji je…