Kurkuma, sveti začin – Lekovit, ali koristiti sa oprezom – Recept za ZLATNO MLEKO

kurkuma

Sadržaj

Kurkuma je začin iz porodice đumbira, nazivaju je i sveti začin jer pruža širok raspon zdravstvenih prednosti, divne žute boje, dobrog ukusa. Lekovitost kurkume ispitana je i dokazana u brojnim stručnim studijama.

Kurkuma je lekovita, ali koristiti je sa oprezom!

Mi ćemo savetovati kurkumu kao začin u ishrani, gde mu je najbolja bioraspoloživost. U pripremi raznih jela, dozirano i na pravilan način upotrebljen. Kako bi sva sjajna svojstva ovog svetog  začina mogla da se usvoje. Glavni sastojak kurkume je kurkumin – koji je rastvorljiv u mastima pa se asorbuje u tankom crevu kao i masti.

kurkuma
Važno je pravilno doziranje kurkume. Koristi se kao napitak ali i u pripremi slanih i slatkih jela i kolača. Kurkuma se i kapsulira a takođe deo je sastava brojnih farmaceutskih preparata.

Gde se koristi kurkuma?

Dodavanje kurkume kod kuvanja je vrlo popularno i praktično jer ona daje lepu žutu boju, a jedna kašičica pri kraju kuvanja daje sjajnu aromu jela. Kurkumu možete koristiti u pripremi slatkih i slanih jela. Možete je dodati i oplemeniti ukus u čorbe od povrća i ćorbe sa mesom i povrćem,  rižoto, jela od povrća, salate, salatne dresinge, sosove, kus kus, krompir, voćne salate, palačinke, kolače… U mešavini sa mahunarkama pomaže organizmu da lakše svari hranu i brže usvoji belančevine.

kurkuma
Dovoljna je jedna kašičica u pripremi obroka za više osoba. Upotreba kurkume u kulinarstvu ima dugu tradiciju.

U preventivne svrhe kurkuma se preporučuje zbog brojnih zdravstvenih benefita

 • bolju probavu
 • obnavljanje crevne flore
 • smanjenje nadutosti i pojavu gasova
 • stimulisanje rada metabolizma
 • uporan suvi kašalj
 • prehlade, grip
 • poboljšave svoj imunitet
 • mnogi drugi benefiti

Saznanjaa o lekovitim svojstvima kurkume zasnovana su  na pravim i relevantnim naučnim istraživanjima. Ona ukazuju na mnoge benefite kurkume, kao i na to da je njena lekovitost zaista dokazna. Kao i na koji način ovaj začin može uticati na imunitet i u borbi sa mnogim bolestima.

kurkuma
Nije preporučlena trudnicama i dojiljama kao i u nekim drugim slučajevima (kod uzimanja određenih lekova…). Za terapeutsku primenu  kurkume obratite se svom lekaru za savet! 

Kurkuma nije preporučena u periodu trudnoće i dojenja

Kurkumu treba da izbegavaju trudnice i dojilje, s obzirom da kurkuma može da utiče na razvoj ploda u trudnoći kao i na izazivanje rizika od prevremenih kontakcija materice ili krvarenje iz materice.  

Nemojte je kombinovati s lekovima protiv zgrušavanja krvi poput aspirina, ibuprofena ili varfarina (marivarin, martefarin), jer kurkuma takođe razređuje krv. Za terapeutsku primenu  kurkume obratite se svom lekaru za savet! 

Doziranje kurkume

Nabavite kurkumu eko uzgoja u prahu, lako se nalazi i lako se dozira. 1 kašićica kurkume je preporučeni dnevni unos za odrasle, dok deca mlađa od 6 godina bi trebala smanjiti dozu na pola (1/2 čajne kašičice), tako da je najbezbednije i najbolje koristiti‚1 kašičicu u kuvanom jelu za celu porodicu ili pripremi kolača i drugih specijaliteta…

Ako kombinujete  kurkumu i crni biber poboljšali  bi delovanje kurkume, jer biber povećava bioraspoloživost kurkume.

Kurkuma jeste izrazito lekovita biljka. Njenim pozitivnim dejstvima nema kraja, ali upotreba kurkume ne sme da se olako shvata. Prekomerne doze kurkumina nose zdravstvene rizike!

Obično je dovoljno samo 1/2 – 1 kašičica kurkume kada pripremate jelo za više osoba. Nemojte preterati, jer će jelo imati previše intenzivan miris. Kada je to moguće, dodajte jelima pri kraju, jer ćete tako sačuvati njena lekovita svojstva.

kurkuma
Čuveno ZLATNO MLEKO se lako i jednostavno priprema. Odličan napitak u preventivne svrhe ali i kod određenih zdravstvenih stanja.

Recept za ZLATNO MLEKO

Čuveni napitak ima sasvim jednostavnu pripremu. Sve sastojke promešati i piti dok je toplo.

 • 1/2 male kašičica kurkume
 • 1 šolja (250ml) vrelog mleka
 • 1 kašičica nerafinisanog ulja
 • 1 kašika meda
avatar
Katedra za Biohemijsko inženjerstvo i biotehnologiju TMF Univerziteta u Beogradu. Aktivna je na polju estetike i anti-aging medicine.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Progesteron – Simptomi i posledice manjka i viška progesterona

Beba ima zatvor – Simptomi, uzroci i lečenje opstipacije

5 problema sa kožom i bezbedni tretmani u trudnoći

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Preporučujemo vam...

Progesteron je jedan od osnovnih hormona koje treba uraditi kada planirate trudnoću. Najčešće se počinje od osnovnog hormonskog statusa za ženu koji se radi u prvoj fazi ciklusa od 2 do 4...

Znam, znam, pomislili ste “Šuga kod dece i odraslih? Pa zar to još postoji?” Itekako postoji! Uglavnom nailazimo na sporadične slucajeve tokom godine. I to u okviru par ljudi ili...

Prevencija polenske alergije može nam olakšati period kada sezonske alergije utiču na kvalitet života. Polenske alergije mogu izazvati nelagodnost i ometati svakodnevne aktivnosti. Šta mi možemo da uradimo? Prevencija polenske...

Ishrana tokom menstrualnog ciklusa treba da bude usklađena u odnosu na hormonske promene. Tako usklađena ishrana obezbediće bolje zdravlje i kvalitet života žene. Takođe, ovakva ishrana je podrška ukoliko planirate...