Mama po drugi put – 13 znakova da imate drugu bebu

Mama po drugi put

Mama po drugi put – imate drugu bebu, jasno je po ovim znacima! Vaša prva beba je jedinstveno, posebno stvorenje. Bila je obasuta pažnjom. Njen život je dokumentovan veoma detaljno. Jela je samo organsku, domaću hranu. A onda dolazi Vaša druga i postajete malo realniji u svojim roditeljskim ciljevima. Evo nekoliko znakova da ste se malo opustili za bebu broj 2.

Mama po drugi put
Vi ste mama po drugi put, već znate put nege bebe i razvoja deteta… Nema više nesigurnosti u prvim danima sa bebom koje ste imali.

13 znakova da ste mama po drugi put

  1. Sa svojom prvom bebom, NIKADA ne biste poremetili njihovo vreme odlaska na spavanje. A da ste napolju, požurili biste kući da je smestite u njenu zamračenu sobu. Dok je ona odlutala uz zvuk kitova iz mašine za belu buku. Sada morate da odete u školu i na fudbalski trening, tako da beba nauči da spava kad god i gde god!
  2. Tokom prve trudnoće, čitali ste svaki članak i post na blogu koji ste mogli o veličini Vaše bebe, Vašim simptomima, šta možete očekivati i šta se dešavalo u Vašem stomaku u toj fazi. Ovog puta ubacite svoje prenatalne vitamine i pustite svoje telo da nastavi da radi svoje.
Mama po drugi put
Kada Vaša druga ispusti cuclu ili igračku, brzo je obrišete o pantalone i pomislite u sebi: „Imaće jak imuni sistem.“ Postali ste poklonik higijenske hipoteze!

3. Zašto kupovati nove pidžame sa nogama kada imate pune kutije u svom podrumu od svog prvorođenčeta?

4. Beba broj 1 nije gledala više od pola sata obrazovne televizije dnevno, i tek posle svog trećeg rođendana. Beba broj 2 ima svoj nalog za strimovanje video zapisa i ima šest meseci.

Mama po drugi put
Već sve znate o uvođenju nemlečne ishrane i ishrani bebe, mnogo ste opušteniji…

5. Vaš prvenac je imao 247 foto albuma posvećenih njoj. Život bebe broj 2 je dokumentovan na Vašem telefonu tokom hranjenja.

6. Kada je Vašem prvorođenčetu ispala duda, prokuvali ste je ili dobro oprali u vrućoj vodi pre nego što ste je vratili. Kada Vaša druga ispusti cuclu ili igračku, brzo je obrišete o pantalone i pomislite u sebi: „Imaće jak imuni sistem!“

7. Uhvatite bebu broj 2 kako liže televizor i umesto da pomislite: „O, ne!“ Mislite: „Nema šanse! Moje dete se uključilo u obrazovni program?“ Do sada ste videli svoje prvo dete da liže mnogo, mnogo gore.

 

Mama po drugi put
„Baka servis“ čuva bebu i dete, odlično! Uživate u vašim malim relaksacijama bez osećaja krivice. Da li ste bile uznemirene kada „ukradete neki momenat za sebe“ sa prvim detetom – često – DA.

8. „Spavaj kada beba spava“ izgleda kao neka bolesna šala.

9. Svako veče ste zaspali prvi put – a ponekad i zaspali baš tu sa njim. Za drugo dete je bing-bam-bum … u krevetić ide!

10. Centar za skakanje/aktivnost bebe br. 2 je od milja poznat kao ‘Krug zanemarivanja’ oko Vaše kuće. I osećate vrlo malo krivice zbog toga.

Mama po drugi put
Srce mame je toliko veliko da ljubavi ima više nego dovoljno za oba deteta, i ne samo za oba, može da stane još!

11.Vaš partner, roditelji, tazbina i drugi članovi porodice nikada nisu propustili nijedan pregled za sonogram prvi put. Sada letite solo! (I to koristite kao izgovor za dodatno vreme nasamo).

12. Kada Vas neko pita da li može da drži bebu, umesto da budete skeptični, vi kažete „DA!“ kao da ste upravo dobili na lutriji.

13. Niste imali pojma kako biste ikada mogli voleti drugu bebu koliko svoju prvu. A onda ste upoznali svoju bebu br.2 i ostali ste bez daha.  Shvatate da ljubav nema granica i da ne možete biti srećniji.

Specijalista ginekologije i akušerstva Radi u Porodilištu Opšte bolnice „Sveti Luka“ u Smederevu. Učesnik brojnih stručnih skupova.
Preporučujemo vam...
razvoj dece
Šta pokreće razvoj dece – 4 ključne radnje!
Šta pokreće i maksimalno stimuliše razvoj dece?  Roditelji najčešće misle da im treba veliki broj igračaka kako bi podstakli razvoj. Da bi ispunile svoju ulogu igračke moraju biti prilagođene uzrastu deteta. Igračke nisu najvažnije niti ključne za razvoj. Naročito nije presudan broj igračaka! Presudno je nešto drugo!Šta pokreće razvoj dece?Razvoj…
Rota virus
Rota virus kod beba i dece – Infekcija izazvana rota virusom
Gastroenteritise kod dece mogu izazvati različiti virusi. U našem podneblju kod dece je tokom zimskog perioda najčešći krivac Rota virus, čak u 65%. I drugi virusi takođe mogu uzrokovati crevne infekcije (adenovirusi, kalicivjevirusi, norovirusi), posebno kod odraslih.Rota virus  kod beba i deceZimski period karakteriše veća učestalost prehlada i kašlja kod…
Kako pripremiti dete na dolazak bebe
Kako pripremiti dete na dolazak bebe u porodicu?
Kako pripremiti dete na dolazak bebe, novog člana/ bate ili seke u prorodicu? Kako najbolje uraditi, zavisi od starosti i nivoa interesovanja prvenca. Svakako, ovo je značajna promena u životu vašeg prvenca.Kako pripremiti dete na dolazak bebe? –  Ako je dete jednogodišnjak ili dvogodišnjakKako da razgovaram sa svojim detetom o…