Dojenje i Povišena Temperatura

0

Povišena temperatura mame nije razlog  za prekid dojenja, osim ako zdravstveno stanje majke ili terapija koju dobija nisu kontraindikovani i lekar ne savetuje prekid dojenja!!

Visina temperature nije od presudnog značaja. Često je uzrok povišene temperature upravo prepunjenost dojki pa  prekid dojenja samo pogoršava  problem.

Ukoliko ste prehlađeni, imate grip i sl. savetuje se  da nastavite sa dojenjem, jer će na taj način preko mleka vaša beba dobiti antitela koja će je zaštititi od infekcije ili je ublažiti ako se  razboli. Preduzeti mere za zaštitu bebe od infekcije (pranje ruku, maska, odlaganje upotrebljenih maramica i dr.).

Paracetamol je  bezbedan za bebu u toku laktacije; Brufen se izlučuje u mleko u zanemarljivoj količini. Aspirin se ne savetuje,zbog potencijalnog štetnog efekta po bebu.

Važno je obezbediti  dovoljan unos tečnosti potreban  kako  zbog  bolesti i povišene temperature tako i za dovoljnu produkciju mleka.

Ukoliko je potreban lek (antibiotik ili dr.)  posavetutee sa lekarom koji je lek bezbedan u toku laktacije/izuzetno se retka stanja kada se ne može dati bezbedna alternativa!!

Share.

About Author

Comments are closed.