Lekovi i dojenje – Upotreba lekova i dojenje

Lekovi i dojenje

Sadržaj

Lekovi i dojenje zajedno – česta dilema, koji lekovi su bezbedni u periodu dojenja? U periodu dojenja lekove treba izbegavati kad god njihova primena nije neophodna.

Lekovi i dojenje, da li ima posledica po bebu?

Pojedini lekovi  mogu imati prolazne ili trajne štetne efekte na odojče. Takođe je potrebno poznavati i karakteristike leka koji utiču na njegovu koncentraciju u mleku. Neki lekovi izlučuju se u mleko u beznačajno maloj količini. Ali neki u mleku imaju čak i veću koncentraciju nego u majčinoj krvi. Mnogi lekovi neškodljivi su za odojče, čak i kada je njihova koncentracija u mleku velika.

Lekovi i dojenje
Povišena temperatura mame, nije razlog za prekid dojenja, osim ako lekar tako ne odredi. Izloženost odojčeta lekovima može se ograničiti prepisivanjem lekova majci koja doji koji se slabo apsorbuju oralno. Takođe izbegavanjem dojenja tokom perioda najveće koncentracije leka u serumu majke i propisivanjem lokalne terapije kada god to moguće.

Nisu retki slučajevi kada se laktacija olako i nepotrebno prekida, iz straha udruženog sa nedovoljnim poznavanjem ove materije!! Neki lekovi  mogu da budu štetni i u minimalnim količina. Jer drugačije deluju na organizam odojčeta u razvoju nego na odrasle osobe.  Kod pojedinih lekova izlučivanje u mleko nije poznato, kao ni moguća neželjena dejstva na odojče.

DOJENJE I POVIŠENA TEMPERATURA PROČITAJTE OVDE

Upotreba lekova i dojenje – koji su lekovi bezbedni u periodu dojenja – samo uz konsultaciju lekara

Uzimanje lekova bez konsultacije lekara svakako se ne preporučuje! Jedini izuzetak su lekovi protiv bolova /povišene temperature. Paracetamol je bezbedan lek, kao i ibuprofen, koji se u mleko izlučuje u zanemarljivoj količini. Može se koristiti nakon mesec dana od porođaja. Ukoliko je primena leka ipak neophodna, dojenje treba izbegavati u periodu maksimalne koncentracije leka u majčinom mleku. I to, jedan do dva sata nakon oralne doze.

DOJENJE I HRONIČNE BOLESTI I STANJA PROČITAJTE OVDE

LEKOVI KONTRAINDIKOVANI TOKOM DOJENJA PROČITAJTE OVDE

Lekovi i dojenje
U situaciji kada majka koristi određene lekove, kontraindikovane za dojenje, dojenje se ne preporučuje, zbog bezbednosti i zdravlja bebe. Lek koji je bezbedan za upotrebu tokom trudnoće možda nije bezbedan za bebu koja doji.

Kada uzimati lek ako dojim?

Lek treba uzeti odmah po završetku podoja, jer će se tako koncentracija leka u mleku do sledećeg podoja značajno smanjiti. Lekove koji se uzimaju u jednoj dozi treba uzeti pre najdužeg perioda bebinog spavanja.

Ukoliko je potreban privremeni prekid dojenja, bebu ćete hraniti adaptiranom formulom i redovno izmlazati svoje mleko – koje beba neće dobijati.  Ako se terapija, koja uzrokuje prekid laktacije, može planirati unapred, kao i u slučaju planirane hirurške intervencije, pokušajte da prikupite što veću količinu mleka, u periodu pre intervencije. Tako ćete za vreme terapije moći njime da hranite bebu.

LEKOVI BEZBEDNI TOKOM DOJENJA PROČITAJTE OVDE

DA LI KOVID POZITIVNA MAJKA TREBA DA DOJI PROČITAJTE OVDE

Lekovi i dojenje
Lekove za hipotireoidizam i hipertireoidizam treba uzimati samo po preporuci lekara. U periodu trudnoće i dojenja sa posebnim oprezom. Koncentracija leka u majčinom mleku je u velikoj meri određena koncentracijom leka u serumu majke.

Privremeni prekid dojenja zbog lekova?

Da, ukoliko je prepisani lek kontraidikovan za dojenje, a nema bezbednu zamenu majci se  preporučuje  kratkotrajni prekid dojenja.

Beba se hrani mlečnom formulom a majkaredovno prazni dojkeda ne bi došlo do zastoja; ovo mleko se baca. Dojenje se obično preporučuje 24 sata nakon završetka terapije. Za svaki lek je potrebna konsultacija sa lekarom i praćenje upustva proizvođača leka.

LEKOVI ZA ŠTITNU ŽLEZDU DOK DOJITE PROČITAJTE OVDE

Lekovi i dojenje
Kada je to neminovno beba se hrani privremeno adaptiranom formulom a mama izmlaza mleko.

Ishrana odojčeta adaptiranom formulom za vreme terapije

Ako iz nekog od mogućih razloga nemate zamrznuto  vaše mleko, moraćete da privremeno hranite bebicu adaptiranim mlekom. Informišite se i izaberite u skladu sa svojom bebom. Na tržištu postoje brojne adaptirane  formule i formule sa posebnom medicinskom namenom. Ne zaboravite, izmlazajte se redovno. Vaše mleko je dragoceno i najbolja hrana za vašu bebu.

avatar
Dugogodišnji šef Neonatološkog odeljenja u Bolnici za ginekologiju i akušerstvo KBC „Zvezdara“. Član je Republičke komisije za podršku dojenja, porodične i razvojne nege novorođenčeta.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion
Femibion
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Beba ima zatvor – Simptomi, uzroci i lečenje opstipacije

5 problema sa kožom i bezbedni tretmani u trudnoći

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

Preporučujemo vam...

Da li beba ima zatvor? Da, kada beba ima tvrd izmet nalik na glinu ili probleme sa stolicom, razumno je posumnjati na zatvor. Kao nova mama, uvek ćete tražiti sledeći...

Koji su najčešći genitalni problemi kod beba? Mame neguju intimna mesta svoje bebe tokom promene pelena i kupanja. Uvek bi trebalo da se konsultujete sa pedijatrom Vaše bebe u vezi...

Koje stvari koje bebe rade u 1. godini i zabrinjavaju mame? Kada ste nova mama, imaćete trenutke panike u vezi sa zdravlјem Vaše bebe. Evo nekih od najčešćih i sasvim...

Znam, znam, pomislili ste “Šuga kod dece i odraslih? Pa zar to još postoji?” Itekako postoji! Uglavnom nailazimo na sporadične slucajeve tokom godine. I to u okviru par ljudi ili...