Upotreba lekova i dojenje

Upotreba lekova i dojenje

Upotreba lekova i dojenje – česta dilema, koji lekovi su bezbedni u periodu dojenja. U periodu dojenja lekove treba izbegavati kad god njihova primena nije neophodna.

Lekovi i dojenje, da li ima posledica po bebu?

Pojedini lekovi  mogu imati prolazne ili trajne štetne efekte na odojče. Takođe je potrebno poznavati i karakteristike leka koji utiču na njegovu koncentraciju u mleku. Neki lekovi izlučuju se u mleko u beznačajno maloj količini. Ali neki u mleku imaju čak i veću koncentraciju nego u majčinoj krvi. Mnogi lekovi neškodljivi su za odojče, čak i kada je njihova koncentracija u mleku velika.

Upotreba lekova i dojenje
Povišena temperatura mame, nije razlog za prekid dojenja, osim ako lekar tako ne odredi.

Nisu retki slučajevi kada se laktacija olako i nepotrebno prekida, iz straha udruženog sa nedovoljnim poznavanjem ove materije!! Neki lekovi  mogu da budu štetni i u minimalnim količina. Jer drugačije deluju na organizam odojčeta u razvoju nego na odrasle osobe.  Kod pojedinih lekova izlučivanje u mleko nije poznato, kao ni moguća neželjena dejstva na odojče.

DOJENJE I POVIŠENA TEMPERATURA PROČITAJTE OVDE

Upotreba lekova i dojenje –  samo uz konsultaciju lekara

Uzimanje lekova bez konsultacije lekara svakako se ne preporučuje! Jedini izuzetak su lekovi protiv bolova /povišene temperature. Paracetamol je bezbedan lek, kao i ibuprofen, koji se u mleko izlučuje u zanemarljivoj količini, a može se koristiti nakon mesec dana od porođaja. Ukoliko je primena leka ipak neophodna, dojenje treba izbegavati u periodu maksimalne koncentracije leka u majčinom mleku (jedan do dva sata nakon oralne doze).

DOJENJE I HRONIČNE BOLESTI I STANJA PROČITAJTE OVDE

LEKOVI KONTRAINDIKOVANI TOKOM DOJENJA PROČITAJTE OVDE

Upotreba lekova i dojenje
U situaciji kada majka koristi određene lekove, kontraindikovane za dojenje, dojenje se ne preporučuje, zbog bezbednosti i zdravlja bebe.

Kada uzimati lek ako dojim?

Lek treba uzeti odmah po završetku podoja, jer će se tako koncentracija leka u mleku do sledećeg podoja značajno smanjiti; lekove koji se uzimaju u jednoj dozi treba uzeti pre najdužeg perioda bebinog spavanja.

Ukoliko je potreban privremeni prekid dojenja, bebu ćete hraniti adaptiranom formulom i redovno izmlazati svoje mleko – koje beba neće dobijati.  Ako se terapija, koja uzrokuje prekid laktacije, može planirati unapred, kao i u slučaju planirane hirurške intervencije, pokušajte da prikupite što veću količinu mleka, u periodu pre intervencije, da bi ste za vreme terapije mogli njime da hranite bebu.

LEKOVI BEZBEDNI TOKOM DOJENJA PROČITAJTE OVDE

DA LI KOVID POZITIVNA MAJKA TREBA DA DOJI PROČITAJTE OVDE

Upotreba lekova i dojenje
Lekove za hipotireoidizam i hipertireoidizam treba uzimati samo po preporuci lekara, a u periodu trudnoće i dojenja sa posebnim oprezom.

Privremeni prekid dojenja?

Da, ukoliko je prepisani lek kontraidikovan za dojenje, a nema bezbednu zamenu majci se  preporučuje  kratkotrajni prekid dojenja.

Beba se hranimlečnom formulom a majkaredovno prazni dojkeda ne bi došlo do zastoja; ovo mleko se baca. Dojenje se obično preporučuje 24 sata nakon završetka terapije, ali je za svaki lek potrebna konsultacija sa lekarom i praćenje upustva proizvođača leka.

LEKOVI ZA ŠTITNU ŽLEZDU DOK DOJITE PROČITAJTE OVDE

ISHRANA ODOJČETA ADAPTIRANOM FORMULOM ZA VREME TERAPIJE

Ako iz nekog od mogućih razloga nemate zamrznuto  vaše mleko, moraćete da privremeno hranite bebicu adaptiranim mlekom. Informišite se i izaberite u skladu sa svojom bebom. Na tržištu postoje brojne adaptirane  formule i formule sa posebnom medicinskom namenom. Ne zaoravite, izmlazajte se redovno, jer vaše mleko je dragoceno i najbolja hrana za vašu bebu.

Dugogodišnji šef Neonatološkog odeljenja u Bolnici za ginekologiju i akušerstvo KBC „Zvezdara“. Član je Republičke komisije za podršku dojenja, porodične i razvojne nege novorođenčeta i spoljašnji ocenjivač Agencije za akreditaciju zdravstvenih ustanova.
Preporučujemo vam...
Prirodno lečenje ureaplazme
Prirodno lečenje ureaplazme je preporučeno pored antibiotika
Zašto je prirodno lečenje ureaplazme preporučeno pored antibiotika? Upotreba antibiotika je neophodna. Ali poželjno je u lečenju vaginalnih bakterijskih infekcija uključiti i prirodne preparate na biljnoj bazi. Prirodno lečenje ureaplazme Koja je uloga eteričnih ulјa aromatičnih bilјaka sa antibakterijskim, antifungalnim, antivirusnim i citotoksičnim svojstvima? Vaša terapija kod prirodnog lečenja ureaplazme…