Dojenje i Hronične Bolesti i Stanja

0

Vreme u kome živimo, kao i odlaganje rađanja do kasnijih godina čini da je sve veći broj trudnica ima različite hronične bolesti. Kako dojiti u tom slučaju?

Ukoliko je zbog neke bolesti ili stanja neophodna kontinuirana primena terapije, savetujemo Vam da sa specijalistom koji Vas leči  i ginekologom još tokom trudnoće napravite plan u vezi dojenja.

Neki od lekova koje koristite, mogu se još pre trudoće, zameniti drugim, podjednako efikasnim, ali bezbednijim za fetus ili novorođenče, ili se doza leka može smanjiti, što takođe povećava bezbednost bebe. 

Ovo se odnosi na, hipertireozu, zapaljenjske bolesti creva, autoimune bolesti, šećernu bolest epilepsiju, depresiju i druge psihijatrijske bolesti i druge bolesti ili stanja.

Važno je da po dolasku u porodilište o svojoj terapiji informišete akušera i pedijatra, da bi se zajednički razmotrilo da li je dojenje bezbedno.

NIKADA nemojte samoinicijativno prekidati terapiju da bi ste dojili bebu!

Nekada majke, u želji da doje svoje novorođeče, prekidaju posle porođaja terapiju antidepresivima ili antipsihoticima, koja im je neophodna. Kada donosite ovakvu odluku, imajte na umu da je posle porođaja svaka žena emocionalno osetljiva i ranjiva. Postporođajna tuga, nekada i depresija, umor i nespavanje, briga da li će se snaći u ulozi majke, utiču na raspoloženje a time i na sveukupno zdravlje porodilje. Prekid uobičajene terapije u ovakvom trenutku svakako se ne preporučuje!

Share.

About Author

Comments are closed.