Izbeljivanje zuba, koliko traje efekat?

izbeljivanje zuba

Možda razmišljate o tome da odete do stomatologa na izbeljivanje zuba? Trudnoća, porodjaj i period kada ste eventuano dojili svoju bebu, su prošli i želite da izbelite zube. Da vaš osmeh, blista! Evo informacija Vašeg oralnog hirurga i stomatologa o metodama izbeljivanja zuba, kako se sprovodi, koji su efekti i koliko traju. Beli zubi i blistav osmeh, negovana lepota. To je želja svih nas, sada je lako ostvariva uz savremene metode za izbeljivanje zuba, koje nude stomatološke  ordinacije.

izbeljivanje zuba
Svi želimo negovan izgled i blistav osmeh!

Izbeljivanje zuba – Koliko traju efekti izbeljivanja zuba?

Efekat izbeljivanja zuba traje 1- 2 godine, nakon čega je potrebno ponoviti postupak. Dugotrajnost rezultata zavisi od načina održavanja oralne higijene, od konzumiranja kafe, čajeva, pušenja. Za obnovu boje potrebno je manje vremena 3-4 dana uz trej tehniku ili dva ponavljanja kod ordinacijskog izbeljivanja.

Zašto vremenom zubi menjaju boju?

Razlozi su različiti: od hrane i pića koje konzumiramo do starenja zuba. Međutim, danas je tako lako imati bele zube.
Izbeljivanje zuba je procedura u kojoj se uklanjaju sve vrste diskoloracije, odnosno promene boje na površini zuba, čime zubi postaju mnogo belji. Izbeljivanje zuba je najpopularnija procedura u stomatologiji, jer može brzo, lako i bezbolno da poboljša vaš izgled i poveća vaše samopouzdanje.

izbeljivanje zuba

Kako se izbeljuju zubi u ordinacijama? 

Postoji više metoda o kojima će vas stomatolog detaljno informisati:

  • lasersko izbeljivanje zuba,
  • ordinacijsko izbeljivanje bez lasera i
  • ordinacijsko-kućna varijanta uz trej

Da li je sredstvo za izbeljivanje zuba bezopasno?

Sredstvo za izbeljivanje zuba je potpuno bezopasno i vrlo efikasno. Ne izaziva oštećenje zuba niti gingive. Jedino može doći do osetljivosti zuba (javlja se kod 50% pacijenta), koja nestaje nakon izbeljivanja.

Laseri i svetla samo aktiviraju sredstva za izbeljivanje (klinički ispitana i registrovana sredstva koja koriste stomatološke ordinacije),  a sami ne učestvuju u procesu izbeljivanja već doprinose da efekat procedure bude još jači.

Da li sredstvo za izbeljivanje deluje na krunice, plombe i protetske nadoknade?

Važno je napomenuti da sredstvo za izbeljivanje zuba ne deluje na plombe, kao ni na protetske nadoknade poput krunica i mostova. Ako tek planirate da stavite nadoknade, uradite to 15 dana nakon izbeljivanja zuba. U tom slučaju efekat će biti sjajan!

izbeljivanje zuba
Postoji više metoda izbeljivanja zuba o kojima će vas stomatolog detaljno informisati i u razgovoru sa Vama pronaći onaj metod koji je za Vas najbolji.

Kome se ne preporučuje izbeljivanje zuba?

Izbeljivanje zuba se ne preporučuje osobama koje imaju parodontalna oboljenja, recesije gingive (povučene desni), kao ni osobama koje imaju previše osetljive zube. Pored toga, izbeljivanje zuba se ne preporučuje trudnicama, ženama dok doje,  ali ni osobama koje nose proteze sve dok ne završe sa ortodontskom terapijom.

Kada treba biti oprezan?

Oprez! Izbeljivanje zuba je medicinska procedura koja se nikako ne sme primenjivati u kozmetičkim salonima, jer  kozmetičari nemaju znanja da potrebne  procedure primene, niti adekvatne uslove za bezbedno i sterilno obavljanje ove striktno stomatološke procedure!

Šta je izbeljivanje zuba uz pomoc treja, takozvana ordinacijsko-kućna tehnika izbeljivanja?

Na osnovu otiska vaše vilice izrađuje se trej (splint) koji zapravo predstavlja nosač gela za izbeljivanje zuba. Trej sa aplikovanim gelom nosite noću oko 7-10 dana.

izbeljivanje zuba
Budite oprezni, jer izbeljivanje zuba je medicinska procedura koja se nikako ne sme primenjivati u kozmetičkim salonima. Razlog je taj što kozmetičari nemaju znanja da potrebne procedure primene.  Takođe, nemaju adekvatne uslove za bezbedno i sterilno obavljanje ove striktno stomatološke procedure!

Šta podrazumeva ordinacijska tehnika izbeljivanja?

Ordinacijsko izbeljivanje zuba je kratkotrajna procedura koja se, kao što sam naziv kaže, obavlja u ordinaciji i odmah daje odlične rezultate. Najpre se zaštite meka tkiva, a onda se nanese izbeljivač veće koncentracije na zube koji deluje 15 min. Postupak se ponovi 2-3 puta. Vrlo jednostavna i brza metoda za izbeljivanje zuba sa trenutnim efektom.

Profesionalno iskustvo unapređivala učešćem na stomatološkim kursevima i kongresima u zemlji i inostransvu. Radi u svojoj ordinaciji Dental Vortex u Beogradu.
Preporučujemo vam...
Kakve igre vole trogodišnjaci
Kakve igre vole trogodišnjaci i 12 predloga igara
Kakve igre vole trogodišnjaci? Koje igre su pri tome stimulativne za njihov razvoj? Šta mozete da ocekujete od vaseg trogodisnjeg deteta? Kakve igre vole trogodišnjaci? Sva deca su jedinstvena i različito se razvijaju. Ali postoje određene karakteristike koje su uobičajene i tipične za većinu dece određene starosne grupe. U ovom…