Piling kože lica – Zašto je jesen pravo vreme za piling kože

Piling kože lica

Sadržaj

Piling kože lica je poželjan tokom cele godine a posebno u jesen. Koji ćemo metod izabrati zavisi od tipa i potrebe naše kože. Na raspolaganju su: mehanički piling, ultrazvučni piling, enzimski i hemijski pilinzi.

Zašto je jesen pravo vreme za piling kože lica?

Prošlo je, nažalost, vreme odmora, sunčanja i uživanja u prirodi i ponovo smo u zatvorenom prostoru, izloženi stresu i zagađenju svih vrsta. Znamo da se na koži odražava stanja organizma. Na njoj se prvo vidi naša nebriga ili preterivanje bilo koje vrste. Posle leta, vidljive su neravnomerne pigmentacije, pege, zone sa sitnim borama ili isušenost kože kao posledica fotostarenja. Da bi koža bila sjajna i zdrava, potrebno je da se pravilno hranimo i pravilno je negujemo. Sve je to lakše reći nego učiniti. Za početak, možemo je osloboditi balasta, poboljšati prokrvljenost i stimulisati njenu obnovu.

Piling kože lica

Zašto se sprovodi piling kože?

Uklanjanje mrtvih ćelija sa površine kože (eksfolijacija) je fiziološki proces, jer ih se perutanjem koža oslobađa. Ovaj proces je spor i u nekim slučajevima nedovoljno efikasan, pa se mora pribeći kozmetičkom tretmanu. Pojačana eksofolijacija se postiže pilingom. Eksfolijacijom se koža prosvetljava, vraća joj se sjaj, postaje mekša i deluje zdravije, a bore i nepravilnosti manje izražene. Uklanjanjem mrtvih ćelija, oslobađaju se folikuli i izvodni kanali lojnih žlezda, čime se sprečava nastanak komedona i akni.

Koje vrste pilinga su dostupne?

Piling kože je standardna kozmetička procedura, čiji su rezultati odmah vidljivi. Neke od metoda pilinga deluju i na duže staze, jer stimulišu derm na bržu regeneraciju. Na raspolaganju su nam: mehanički, ultrazvučni, enzimski i hemijski piling.

Da li trudnice smeju da koriste piling?

Trudnice ne treba da koriste hemijske pilinge. Sve ostale vrste pilinga mogu. Za trudnice koje imaju melazmu se preporucuju serumi sa C vitaminom ili blazi sa mlecnom kiselinom.

Piling kože lica

Mehanički piling kože

Mehanički piling je brušenje  kože sitnim česticama. Može se raditi ručno ili uz pomoć nekog kozmetičkog aparata. Mehaničkim pilingom se fizički uklanjanju mrtve ćelije i neravnine sa površine kože. U kozmetičkom salonima su vrlo popularne metode dermoabrazije i hidrofacial.  Ovaj piling  je u nekom obliku obavezni deo standardnih kozmetičkih tretmana. Primenjuje se i individualno, kod kuće, obično jednom nedeljno. Posebno se preporučuje kod masnih koža, a nije pogodan za suve i osetljive kože.

Enzimski piling

Enzimski piling sadrži enzime, koji razgrađuju proteine i na taj način uklanja mrtve ćelije. Vrlo je blag, pa se može koristiti kao standardna rutina za sve tipove i stanja kože.  Isto kao i mehanički piling, deluje isključivo površinski, a u oba slučaja, koža postaje mekša, svetlija i lakše upija aktivne materije iz kozmetičkog proizvoda.

Piling kože lica

Ultrazvučni piling

Ultrazvučni piling je neabrazivna površinska eksfolijacija epiderma. Dejstvom ultrazvučnih talasa narušava se integritet kože i tako uklanjaju  mrtve ćelije epiderma. Dok komedoni nestaju zahvaljujući slabljenju međumolekulskih veza. Tokom pilinga dolazi do  odbijanja  ultrazvučnih  talasa od površine kože, kao i obrazovanja malih mehurova vazduha (kavitacija). Kavitacioni mehurići prodiru u površinski sloj epoderma, labave veze između ćelija i  povećavaju vlažnost epiderma. Metoda je komforna i bezbedna, pa se može  često primenjivati.

Hemijski piling

Hemijski piling je za razliku od prethodnih, složenija i efikasnija metoda, pošto osim eksfolijacije  deluje i regenereativno. Ova metoda  podrazumeva uklanjanje slojeva epiderma i eventualno gornjeg sloja derma, primenom hemijskih agenasa, najčešće kiselina.

Molekuli kiseline prodiru u kožu gde disosuju, a nastali joni raskidaju veze između ćelija i time olakšavaju eksfolijaciju. Ono što je važno naglasiti je, da za razliku od mehaničkog i enzimskog pilinga, hemijski piling deluje i na žive slojeve kože, u kojima razgrađuje stari, oštećeni, kolagen i elastin, čime vremenom dovodi do remodelovanja bitnih, strukturnih delova kože. Takođe,  razgrađuje tamni pigment melanin i tako izbeljuje kožu. Ova metoda je vrlo stara i proverena, jer se hemijski pilinzi preko 100 godina koriste za intenzivnu negu svih tipova kože.

Najčešće indikacije za njihovu primenu su: akne, ožiljci, fleke, hiperkeratoze, psorijaza, ekcemi, melasma, bradavice, hiperpigmentacije, foto oštećenja, sitne bore, gubitak elasticiteta  kao i nega  u cilju ublažavanja procesa starenja i regeneracije kože. Ako se pravilno primenjuje, bez obzira na manju ili veću agresivnost, metoda je proverena i bezbedna. Hemijski piling se ne primenjuje ako je koža oštećena i ako su na njoj vidljive  opekotine, rane, lezije, upale ili alergijske reakcije.

Hemijski piling može da: koriguje oštećenja od sunca, smanji blage ožiljke, ublaži  bore, prosvetli i zategne kožu, ukloni komedone, privremeno smanji lučenje sebuma. Piling ne može da smanji vidljivost kapilara, trajno promeni veličinu pora, ukloni keloide, niti da prosvetli kožu tamnih rasa.

Piling kože lica

Po čemu se razlikuju hemijski pilinzi?

Hemijski pilinzi se razlikuju međusobno po dubini do koje prodiru u kožu, što zavisi od vrste i koncentracije korišćene kiseline, pH vrednosti rastvora i vremena delovanja. Upravo to će odrediti da li se radi o  medicinskim sredstvima ili kozmetičkim preparatima za profesionalnu ili individualnu primenu.

Neke pilinge možemo raditi sami kod kuće, druge rade kozmetičari, dok srednje i duboke pilinge rade isključivo lekari. Primena jačih hemijskih pilinga nije prijatna procedura, posebno za osetljive kože. Često crvenilo, zatezanje i ljuštenje kože traje više dana, što može da ometa svakodnevni život. Neki rezultati su vidljivi posle par dana, dok se na one važnije, kao što je sinteza novog kolagena,  mora sačekati i par meseci. Zbog toga se sve češće primenjuju manje agresivni pilinzi, koji se mogu koristiti češće, mada njihovi rezultati nisu tako brzi i impresivni kao kod dubljih pilinga.

Ova kategorija pilinga, poznata pod nazivom „overnight peel“ je vrlo aktuelna u svetu i ima sve više zadovoljnih pristalica.  Za ove pilinge  se pored glikolne, mlečne, limunske, bademove, pirogrožđane, laktobionske, salicilne  i drugih kiselina,  koriste i visoke koncentracije C vitamina i drugih depigmentišućih, hidratišućih  i regenerativnih supstanci. Koriste se i više puta nedeljno u zavisnosti od stanja kože i očekivanih  rezultata. Koncentracija kiseline u ovim pilinzima obično je ispod 15%, a pH vrednost oko 3. To obezbeđuje efikasnost i bezbednost pilinga u kućnim uslovima.

Piling kože lica

Dobar uvod u redovnu negu kože

Možda je ova jesen pravo vreme da učinite nešto više za svoju kožu i pilingom uklonite tragove letnjih avantura, sunčanja i neprospavanih noći. Starijima će piling pomoći da ponovo vide „staru“ kožu, bez keratoza i fleka, sa mnogo manje sitnih bora. To će biti dobar uvod u intenzivniju i redovnu negu kože, koja jedina na duže staze daje dobre rezultate.

avatar
Katedra za Biohemijsko inženjerstvo i biotehnologiju TMF Univerziteta u Beogradu. Aktivna je na polju estetike i anti-aging medicine.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Električni bicikli i 9 prednosti u savremenom načinu života

Razdražljivost i bes u trudnoći – 5 predloga koji pomažu

Sindrom nervoznog creva (IBS) u trudnoći pacijentkinja sa inflamatornom bolesti creva (IBD)

Hipnoporođaj – Da li je moguć porođaj bez ili manje bola?

15 stvari koja deca ne vole tokom odrastanja i razvoja

Preporučujemo vam...

Električni bicikli se sve više nameću kao idealno rešenje za užurbane gradove i stresnu svakodnevicu. U modernom svetu gde je očuvanje životne sredine postalo ne samo odgovornost, već i potreba....

FODMAP dijeta sa niskim sadržajem FODMAP-a se često propisuje na ograničene periode za ljude sa dijagnozom sindroma iritabilnog creva (IBS). Takođe i prekomernog rasta bakterija u tankom crevu (SIBO). Takođe...

Insulinska rezistencija je stanje u kojem ćelije organizma postaju manje osetljive ili otporne na delovanje insulina. To je hormon koji je ključan za regulaciju nivoa šećera u krvi. Kada su...

Postoje već uvrežene zablude o zdravoj ishrani kojih se mnogi pridržavaju. Primenjuju se u brojnim „modernim dijetama“. Pri tome, nema naučnih dokaza koje potkrepljuju ove „teorije o zdravoj ushrani“. Zablude...