Da li izgled kože može da ukaže na zdravstveno stanje?

Da li izgled kože može da ukaže na zdravstveno stanje?

Sadržaj

Da li izgled kože može da ukaže na zdravstveno stanje? Da, koža je naš najveći organ, pa se na njoj vidljivo reflektuje stanje našeg organizma.

Ukazuje na bolesti organa i tkiva, kao i način života.  Ove  promene se mogu primetiti  i golim okom, a koriste se u tradicionalnim medicinama kao dijagnostičko sredstvo, kojim se može  pretpostaviti nastanak određenih bolesti.

Da li izgled kože može da ukaže na zdravstveno stanje?

Tamni podočnjaci, pojava akni, crvenilo kože i druge promene na koži ukazuju na zdravstveni problem?

Pojava tamnih podočnjaka može biti znak nedostatka vode u organizmu.  Koža  ispod očiju je mnogo tanja, bliža je kosti i u njoj ima manje lojnih žlezda nego na ostalim delovima. Zbog toga, kada dehidriramo, postaje vidno tamnija. Kod mlađih osoba se problem često rešava unosom dovoljno tečnosti, dok je kod starijih potrebno delovati i lokalno, kvalitetnom hidratantnom kremom, koja podstiče cirkulaciju.

Pojava akni  takođe može biti primer poremećenog zdravstvenog stanja. Veći broj akni na čelu može da ukaže na narušenu funkciju bešike, organa za varenje i jetre. Akne na bradi su nasuprot tome,  često znak hormonskog disbalansa, najčešće kao posledica prevelikog lučenja estrogena ili kortizola.

I druge promene, kao što su crvenilo, pečati na obrazima, bleda ili žućkasta boja, mogu ukazivati na ozbiljnije zdravstvene probleme.

Prema kineskoj tradicionalnoj medicini suvi pečati na obrazima mogu  da ukažu na problem sa nepravilnim disanjem. Plitko disanje i nedovoljno izbacivanje vazduha iz pluća , može imati kao posledicu lošu oksigenaciju tkiva, što je najvidljivije na obrazima. Hroničan stres takođe  može da izazove pojavu suvih pečata na obrazima i iritaciju kože.

Pušenje je uzročnik mnogih promena na koži. Protok krvi kroz kapilarne krvne sudove kod pušača je mnogo manji nego kod nepušača. Nakon konzumiranja samo jedne cigarete, protok se smanjuje za oko 24%. Zbog slabije ishranjenosti kože i nedostatka kiseonika, dolazi do pojave sivih i žutih zona na licu, posebno na obrazima.  Pušači mnogo brže razgrađuju, a teže sintetišu novi kolagen, što dovodi do stvaranja bora.  Koža se tanji i gubi elastičnost. Zbog svega toga, koža pušača sa dugim stažom izgleda 10 -20 godina starija nego koža nepušača.

Nedovoljno unošenje vode u dužem vremenskom periodu  se odražava i na izgled kože. Koža postaje suva, neelastična i gruba. Prvi znak suvoće je koža bez sjaja, sivo-bele boje. Gubitak vode dovodi do smanjene  kohezije između ćelija u površinskim slojevima kože. Ivice korneocita, ćelija epiderma,  se uvijaju i odvajaju, što primećujemo kao pertutanje kože. Cela površina kože je gruba na dodir. Kako je suva koža manje elastična, manje je  otporna na istezanje i savijanje, pa se stoga  ponekad javljaju  pukotine i naprsnuća.

Kako se promena životnog stila odražava na stanje kože?

Tip kože nasleđujemo od svojih roditelja, a za njeno stanje smo sami odgovorni. Da li ćemo imati, lepu, negovanu kožu ili prerano ostarelu i oštećenu, zavisi od naše brige o sebi.

Stanje kože se može poboljšati promenom životnog stila. Za integritet i dobar izgled kože su najvažniji: pravilna ishrana, dovoljno sna, regulisana probava, adekvatna nega,  boravak na čistom vazduhu i primerena fizička aktivnost i opuštanje. Zapravo, sve ono što pomaže organizmu da ostane zdrav i vitalan, doprinosi i zdravlju kože. Loše stanje kože se može poboljšati promenom životnog stila i adekvatnom negom.

Da li izgled kože može da ukaže na zdravstveno stanje?

Koji sastojci hrane su od posebnog značaja za kožu?

Vitamini, esencijalne amino kiseline, nezasićene masne kiseline, antioksidansi, mikroelementi i voda. Sve to se može obezbediti ishranom sa dovoljnim količinama proteina, svežeg povrća i voća, orašastim plodovima.

Treba izbegavati brzu hranu, namirnice sa puno aditiva i preteran unos šećera. Za dobru probavu i detoksikaciju organizma,  bitan je dovoljan unos dijetnih vlakana i održavanje mikrobiote u dobrom stanju, unošenjem prebiotika i probiotika preko hrane.

Neizbalansirane dijete su loše za izgled i zdravlje kože, jer nedostatak neke hranljive ili zaštitne materije u dužem periodu, remeti i metabolizam  ćelija kože. Neuravnotežena ishrana, često bez dovoljno vitamina i minerala, dodatno povećava rizik od trajnih posledica na koži. Česta promena telesne mase u kratkom vremenskom periodu, može  dovesti  do pojave strija,  bora i opuštene kože.

avatar
Katedra za Biohemijsko inženjerstvo i biotehnologiju TMF Univerziteta u Beogradu. Aktivna je na polju estetike i anti-aging medicine.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Beba ima zatvor – Simptomi, uzroci i lečenje opstipacije

5 problema sa kožom i bezbedni tretmani u trudnoći

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

Preporučujemo vam...

Trudnice pitaju koji su bezbedni tretmani u trudnoći. Da ima problema sa kožom u trudnoći je poznato. To su akne, melazma, nespecifični dermatitis, angiomi pauka, tamni i otečeni podočnjaci. Ove...

Trudnice prijavljuju i ovo su 4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće. Pojačani hormoni, širi stomak i otečeni gležnjevi, Vaše telo prolazi kroz neverovatne promene tokom trudnoće. I Vaš odnos sa...

Saznajte o različitim načinima na koje previše stresa u trudnoći može uticati na Vaše zdravlјe i zdravlje bebe. Takođe, i savete za smanjenje rizika. Kada ste trudni, prirodno je da...

Kako da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo? Nošenje bebe nije uvek lako. Ali ako tražite inspiraciju za srećniju trudnoću, ove preporuke mogu pomoći u manje srećnim danima. Trudnoća je...