Kada sam najplodnija? –  4 faktora koji utiču na plodnost

Kada sam najplodnija i šta može pomoći plodnosti? Zašto pothranjenost i gojaznost utiču na plodnost?

Šta sve može da bude razlog neplodnosti? Da li pored preterane gojaznosti i pothranjenost i preterano vežbanje otežavaju plodnost žena? Neki lekovi odmažu?

Kada sam najplodnija?

Najplodniji ste pet dana pre, i jedan dan posle ovulacije. Kada obrišete vaginalni predeo papirom, ako je sekret rastegljiv i liči na belance, povoljno je vreme da zatrudnite!

Kada sam najplodnija
Vaš lekar zna najbolje vaše opšte zdravstveno stanje. Znaće da vam da najbolji savet.

Šta utiče na plodnost – 4 moguća faktora koji utiču na plodnost

  • Preterana mršavost je čest uzrok neplodnosti.
  • Preterana fizička opterećenja, preterano vežbanje, faktori stresa.
  • Neki lekovi mogu ometati ovulaciju i treba ih izbegavati.
  • PCOS uz koji ide često i gojaznost.

Mršavost kao uzrok neplodnosti

Preterana mršavost je čest uzrok neplodnosti kod žena. Bez dovoljno masti u organizmu mogu vam izostati normalne ovulacije i vaša materica može biti nesposobna da prihvati usađivanje oplođene jajne ćelije. Dodajte vašoj ishrani više belančevina, namirnica od celog zrna i korisnih mononezasićenih masnoća iz maslinovog ulja.

Ako je potrebno da smršate, trebalo bi da vaša želja za trudnoćom bude prava motivacija. Masnoća u telu može proizvoditi estrogen, ali previše estrogena može narušiti vašu sposobnost da zatrudnite.

Preterana fizička opterećenja i plodnost

Ne preterujte s fizičkim opterećenjem. Vežbanje duže od jednog sata na dan može ometati ovulaciju i ovaj problem često imaju žene koje se bave sportom i balerine. Smanjite svaki stres jer stresni poslovi mogu da utiču na smanjenje plodnosti.

Kada sam najplodnija
Preterano vežbanje može negativno da utiče na vašu plodnost. Faktori stresa (nedostatak sna, preopterećenost, stres na poslu, visoka fizička aktivnost) mogu dovesti do kašnjenja ili potpunog nestanka menstruacije.

Šta izbegavati od lekova?

Od lekova izbegavajte antihistaminike i dekongestive koji deluju i na cervikalnu sluz koja je potrebna jer pomaže spermatozoidima da dopru do jajne ćelije. Ako pokušavate da zatrudnite izbegavajte aspirin ili ibuprofen, jer ovi antiinflamatorni lekovi mogu ometati ovulaciju i sprečiti da se oplođena jajna ćelija priljubi za zid vaše materice.

Zašto pothranjenost utiče na plodnost?

Nasuprot gojaznosti i pothranjenost žena nosi rizik za neplodnost. Jedna od najvećih pretnji poremećajima menstrualnog ciklusa i reproduktivnoj funkciji kod žena je nedostatak masti kako  u ishrani tako i u organizmu. Ako žena nema dovoljno LDL holesterola može se desiti da joj se poremeti menstrualni ciklus. Neke mlade žene napornim vežbama i iscrpljujućim dijetama pokušavaju da oslabe i snize LDL holesterol, remeteći tako menstrualni ciklus, što ih čini privremeno neplodnim.

Kada sam najplodnija
Nagli gubitak težine i preterana mršavost loše utiču na plodnost. Baš kao i gojaznost.

Ženski hormon estrogen, koji reguliše menstruaciju, ne stvara se samo u jajnicima već i u masnom tkivu. Kada vašem organizmu nedostaju masti, to smanjuje reproduktivnu funkciju. Organizmu su potrebne određene količine masti da bi se obezbedilo normalno stvaranje hormona i redovan menstrualni ciklus. Vegeterijanke su posebno sklone neredovnim menstruacijama. Preporuka ženama u reproduktivnom periodu i budućim majkama je unošenje dovoljno zdravih masti. Da bi se održale masne zalihe i holesterol na dovoljnom nivou da obezbede normalnu redovnu menstruaciju.

PCOS i gojaznost

Pravi uzrok PCOS-a nije poznat. Bolest koju karakteriše kašnjenje menstruacije ili njihovo potpuno odsustvo. PCOS takođe karakterišu sledeće manifestacije:

  • gojaznost;
  • prekomerni rast kose;
  • bubulјice.

Gojaznost je posledica povišenog nivoa insulina što povećava rizik za pojavu dijabetesa tipa 2. Kao posledica insulinske rezistencije nivo šećera u krvi se povećava, kao i nivo holesterola i triglicerida. To dovodi do povišenja krvnog pritiska i pojave metaboličkog sindroma. A to povećava rizika za pojavu kardiovaskularnih bolesti.

Endokrinolog. Šef Jedinice za ishranu i prevenciju metaboličkih poremećaja Klinike za endokrinologiju KCS. Autor knjiga i publikacija o mediteranskoj ishrani.
Preporučujemo vam...