Testenine u Zdravoj Ishrani

Testenine u zdravoj ishrani

Testenine u zdravoj ishrani, svakako su zastupljene, ali koje vrste testenina, u kombinaciji sa kojim namirnicama su preporučene?

Testenine u zdravoj ishrani, kada se posebno preporučuju?

Testenine su lako svarljive , bogat su izvor ugljenih hidrata , sadrže od 10 do 15% proteina, značajne količine vitamina B grupe od kojih naročito vitamina B1 (tijamina) i vitamina B2 (riboflavina).  Zato se preporučuju u ishrani zdravih ljudi svih kategorija ali i u ishrani ljudi na posebnom dijetetskom režimu i trudnicama. Trudnice ne bi trebalo da konzumiraju više od jedne porcije testenina u toku jednog dana.

Konzumiranje testenina se posebno preporučuje u prolećnim danima zbog svog sastava i svojstava  posebno jer utiču na smanjenje prolećnog umora i bezvoljnosti. Čak su i male količine ugljenih hidrata dovoljne da telo pokrene proizvodnju serotonina, koji je poznat kao glavni odgovorni uzrok osećanja sreće.

Testenine u zdravoj ishrani 2
Integralne testenine su neizostavne u meniju zdrave ishrane.

Koje su testenine najkvalitetnije?

Najkvalitetnije vrste testenina proizvode se od durum pšenice  koja se razlikuje od obične hlebne pošenice po svojim fizičko – hemijskim, nutritivnim i senzornim svojstvima, takodje preporučljiva je i testenina od integralnog brašna.

Zašto su testenine ušle u spisak zdrave hrane?

Treba istaći sadržaj dijetnih vlakana u testenini od duruma i u testenini od integralnih žita , čiji se fiziološki efekti odvijaju celom dužinom gastrointestinalnog trakta. Dijetna vlakna vezuju vodu, bubre i izazivaju osećaj sitosti ali i povećavaju motornu aktivnost creva. Biljna vlakna imaju određen potencijal u smanjivanju masnoće u krvi jer se na njih apsorbuju masnoće u crevima pa se smanjuje njihova apsorpcija u  krv.

Testenine sa dodacima su nutritivno vrednije?

Testenine kojima se dodaje kvalitetno dehidrirano povrće (spanać i paradajz) nisu samo prirodno obojene testenine već su i obogaćene hranljivim sastojcima dodatog povrća. Neke testenine su punjene mesom, sirom ili određenim povrćem su značajno nutritivno vrednije.

Sa čime se kombinuju testenine?

U pravilnoj ishrani testenina treba da se kombinuje sa umacima ili sosovima od povrća, samoniklim začinskim biljem ili uz kratno prženo ili pirjano povrće. Takođe i sa maslacem, kiselom pavlakom ili mladim kajmakom.

testenine u zdravoj ishrani

Koje vrste testenina uz koje soseve? Šta kažu italijani, majstori pasta?

  • Pene – uz soseve sa mesom i pečurkama
  • Taljetale – sa bogatim jačim sosevima od mesa,  ribe ili morskih plodova
  • Pipe rigate (grkljančići) – za ređe soseve – sa povrćem ili mesom, ribom…
  • Fusili –  za soseve sa komadićima.
Na katedri za Biohemijsko inženjerstvo i biotehnologiju Tehnološko-metalurškog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Učestvuje na stručnim skupovima i aktivna je na polju estetike i anti-aging medicine.
Preporučujemo vam...
Prirodno lečenje ureaplazme
Prirodno lečenje ureaplazme je preporučeno pored antibiotika
Zašto je prirodno lečenje ureaplazme preporučeno pored antibiotika? Upotreba antibiotika je neophodna. Ali poželjno je u lečenju vaginalnih bakterijskih infekcija uključiti i prirodne preparate na biljnoj bazi. Prirodno lečenje ureaplazme Koja je uloga eteričnih ulјa aromatičnih bilјaka sa antibakterijskim, antifungalnim, antivirusnim i citotoksičnim svojstvima? Vaša terapija kod prirodnog lečenja ureaplazme…