Testenine u zdravoj ishrani, svakako su zastupljene, ali koje vrste testenina, u kombinaciji sa kojim namirnicama su preporučene?
Testenine u zdravoj ishrani, kada se posebno preporučuju?
Testenine su lako svarljive , bogat su izvor ugljenih hidrata , sadrže od 10 do 15% proteina, značajne količine vitamina B grupe od kojih naročito vitamina B1 (tijamina) i vitamina B2 (riboflavina). Zato se preporučuju u ishrani zdravih ljudi svih kategorija ali i u ishrani ljudi na posebnom dijetetskom režimu i trudnicama. Trudnice ne bi trebalo da konzumiraju više od jedne porcije testenina u toku jednog dana.
Konzumiranje testenina se posebno preporučuje u prolećnim danima zbog svog sastava i svojstava posebno jer utiču na smanjenje prolećnog umora i bezvoljnosti. Čak su i male količine ugljenih hidrata dovoljne da telo pokrene proizvodnju serotonina, koji je poznat kao glavni odgovorni uzrok osećanja sreće.

Koje su testenine najkvalitetnije?
Najkvalitetnije vrste testenina proizvode se od durum pšenice koja se razlikuje od obične hlebne pošenice po svojim fizičko – hemijskim, nutritivnim i senzornim svojstvima, takodje preporučljiva je i testenina od integralnog brašna.
Zašto su testenine ušle u spisak zdrave hrane?
Treba istaći sadržaj dijetnih vlakana u testenini od duruma i u testenini od integralnih žita , čiji se fiziološki efekti odvijaju celom dužinom gastrointestinalnog trakta. Dijetna vlakna vezuju vodu, bubre i izazivaju osećaj sitosti ali i povećavaju motornu aktivnost creva. Biljna vlakna imaju određen potencijal u smanjivanju masnoće u krvi jer se na njih apsorbuju masnoće u crevima pa se smanjuje njihova apsorpcija u krv.
Testenine sa dodacima su nutritivno vrednije?
Testenine kojima se dodaje kvalitetno dehidrirano povrće (spanać i paradajz) nisu samo prirodno obojene testenine već su i obogaćene hranljivim sastojcima dodatog povrća. Neke testenine su punjene mesom, sirom ili određenim povrćem su značajno nutritivno vrednije.
Sa čime se kombinuju testenine?
U pravilnoj ishrani testenina treba da se kombinuje sa umacima ili sosovima od povrća, samoniklim začinskim biljem ili uz kratno prženo ili pirjano povrće. Takođe i sa maslacem, kiselom pavlakom ili mladim kajmakom.
Koje vrste testenina uz koje soseve? Šta kažu italijani, majstori pasta?
- Pene – uz soseve sa mesom i pečurkama
- Taljetale – sa bogatim jačim sosevima od mesa, ribe ili morskih plodova
- Pipe rigate (grkljančići) – za ređe soseve – sa povrćem ili mesom, ribom…
- Fusili – za soseve sa komadićima.