4 znaka da ćete dobiti strije u trudnoći i šta pomaže

Sadržaj

Postoje 4 znaka koji ukazuju da ćete najverovatnije dobiti strije u trudnoći. Saznajte, da li su strije nešto što biste trebali očekivati. Šta kažu istraživanja, koji hidratantni sastojci su bezbedni tokom trudnoće a pomažu?

Da li ću dobiti strije u trudnoći ili ne?

Strije tokom trudnoće verovatno nisu na listi stvari kojima se radujete na putu ka roditelјstvu. Ali istina je da ćete ih verovatno dobiti. Istraživanja pokazuju da devet od 10 žena razvije strije tokom trudnoće! I to, obično u šestom ili sedmom mesecu.

dobiti strije u trudnoci
Na tržištu postoje različiti kozmetički proizvodi namenjeni prevenciji strija, ali nisu svi i jednako efikasni.

1. Vaša majka ih je dobila u trudnoći

Genetika igra ogromnu ulogu u skoro svakom lјudskom stanju, a strije nisu izuzetak. Prema Američkoj akademiji dermatološke asocijacije (AAD), izgleda da su strije (sklonost) nasledne. Dakle, ako žene u Vašoj biološkoj porodici dobiju strije u trudnoći, možda ćete i vi.

Strije se javlјaju kada se Vaša koža širi brže nego što kolagen i elastin (vlakna u vašoj koži) mogu da prime. Tolerancija kože na istezanje je različita za svakoga. Ali ako ih je Vaša majka razvila tokom trudnoće, to bi moglo biti zato što su kolagen i elastin njihove kože manje sposobni da prihvate ove brze promene.

2. Vaša mladalačka koža

Zamislite mladalačku kožu kao novu gumenu traku. Da je čvrsta i zategnuta, tako da kada je previše rastegnuta, verovatno će se pocepati pod pritiskom. Kako koža sazreva, ona prirodno počinje da gubi čvrstinu.

dobiti strije u trudnoci
Sam mehanizam nastanka strija je posledica reorganizacije i gubitka strukture kolagena i elastina koji se nalaze u našoj koži.

Istraživanja sugerišu da starost utiče na razvoj strija tokom trudnoće. Starija studija iz 2010. pokazala je da je 70% trudnica ispod 25 godina razvilo strije u trudnoći dok je 29% onih starijih od 25 godina. Studija iz 2015. pokazala je slične rezultate. 84% trudnica mlađih od 20 godina razvilo je strije u trudnoći, dok je 24% osoba starijih od 20 godina.

3. Brzo dobijate na težini

Strije se javlјaju kada dobijate na težini, posebno brzo, što je prirodan deo trudnoće. Zato se strije ponekad pojavlјuju tokom naglog rasta u  pubertetu. U stvari, istraživači su pronašli stopu prevalencije kod adolescenata od 6% do 86%.

Svi su različiti, i samo toliko toga možete da kontrolišete, ali lekari preporučuju da pokušate da se ugojite polako i postojano tokom trudnoće. Takođe se savetuje da date sve od sebe da ostanete u okviru preporučenog opsega povećanja telesne težine na osnovu Vaše težine pre trudnoće.

dobiti strije u trudnoci
Strije je javljaju u dva oblika kao roze i bele, a njihova širina može biti od jedne tanke linije koja je jedva vidljiva do strija koje su širine prsta na ruci.

4. Dobili ste strije u pubertetu

Hormonske promene mogu doprineti povećanju krhkosti kože, čineći je sklonijom kidanju, Ako još uvek možete da vidite ožilјke iz tinejdžerskih godina na bokovima, stomaku, grudima i zadnjici, velike su šanse da će se istorija ponoviti.

Prevencija i lečenje

Šta možemo uraditi ako su strije u trudnoći uglavnom neizbežne. Dermatolozi kažu da hidratacija područja na kojima se najčešće javlјaju (poput stomaka, grudi, butina, kukova i nadlaktica) dva puta dnevno hranjivom kremom ili ulјem može pomoći da ih smanjite. Istraživanja sugerišu da su sledeći hidratantni sastojci bezbedni tokom trudnoće:

  • Alfa hidroksi kiselina (AHA)
  • Amonijum laktat
  • Organski silicijum
  • Fosfolipidni
  • holesterol
  • Masne kiseline
  • Propilen glikol
  • Glicerin
  • Sorbitol
  • Hijaluronska kiselina

Nosite svoje strije sa ponosom

Ako prevencija ne funkcioniše, postoje neke opcije lečenja strija koje mogu pomoći u smanjenju njihovog izgleda. Strije tokom trudnoće takođe mogu nestati s vremenom. Ali postoji i druga opcija: usvojite stav da nosite svoje strije sa ponosom.

dobiti strije u trudnoci
Telu treba pružiti vreme za oporavak u medicinskom ali i u estetskom smislu. Većina promena na telu u optimalnom vremenskom periodu će se vratiti u svoje prvobitno stanje.

Iz iskustva sa strijama jedne porodilje:Osećala sam se kao da su se dogodile preko noći. Sada, kada se pogledam u ogledalo, priznajem: Smetaju mi. Ali pokušavam da to preformulišem u svojoj glavi. Imam srećnu, zdravu, prelepu bebu. Ako je ovo žrtva koju sam morala da podnesem da bih dobila nju, koga briga?

avatar
Radi u Porodilištu Opšte bolnice „Sveti Luka“ u Smederevu. Učesnik brojnih stručnih skupova.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

5 problema sa kožom i bezbedni tretmani u trudnoći

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

25 preporuka da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo

Preporučujemo vam...

Trudnice pitaju koji su bezbedni tretmani u trudnoći. Da ima problema sa kožom u trudnoći je poznato. To su akne, melazma, nespecifični dermatitis, angiomi pauka, tamni i otečeni podočnjaci. Ove...

Trudnice prijavljuju i ovo su 4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće. Pojačani hormoni, širi stomak i otečeni gležnjevi, Vaše telo prolazi kroz neverovatne promene tokom trudnoće. I Vaš odnos sa...

Saznajte o različitim načinima na koje previše stresa u trudnoći može uticati na Vaše zdravlјe i zdravlje bebe. Takođe, i savete za smanjenje rizika. Kada ste trudni, prirodno je da...

Kako da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo? Nošenje bebe nije uvek lako. Ali ako tražite inspiraciju za srećniju trudnoću, ove preporuke mogu pomoći u manje srećnim danima. Trudnoća je...