9 saveta za uspešno uspavljivanje bebe

uspavljivanje bebe

Sadržaj

U prvim mesecima roditeljstva imate utisak da nikada više nećete spavati i da ćete narednih x godina bauljati svetom umorni, sa šansom da zadremate čim zastanete na duže od pet minuta.

Ipak, ne mora biti tako. Donosimo vam 9 saveta za uspavljivanje bebe uz pomoć kojih će ona mirno spavati, baš kao i vi. Pre nego što počnete da primenjujete ijedan od saveta sa naše liste naoružajte se strpljenjem, jer nema garancije da će uspeti iz prvog pokušaja.

Vaša beba je donedavno bila u maminom stomaku – mestu gde se osećala mirno, bezbedno i mogla da se odmori kada je želela. Sada mora da se navikne da su noći za spavanje, da ima vreme za obroke i da više nije u majčinom stomaku, a i spavanje bebe po mesecima se drastično razlikuje. Spoljašnji svet i sve draži koje je okružuju nove su i zbunjujuće, te često izazivaju frustraciju, bes i/ili umor.  Otuda bespomoćni plač kojim beba želi da vam poruči da njene potrebe nisu zadovoljene.

Uspavljivanje bebe

Sve je proces, ali malo po malo, uz pomoć ovih saveta, ostvarićete svoj cilj.

1. Kreirajte rutinu spavanja

Veoma je važno da bebi napravite rutinu spavanja, koja će trajati do predškolskog ili čak školskog uzrasta (uz izvesne modifikacije). Rutina neće samo umiriti i pripremiti dete za san, već će mu pomoći da razvije dobre navike spavanja za budućnost.

Sa uvođenjem rutine odlaska na spavanje počnite kada beba bude imala oko 3 meseca (pre toga je besmisleno pokušavati, jer ne možete predvideti obrazac dnevnih i noćnih ciklusa sna). Rutina podrazumeva odlazak u krevet svake večeri u približno isto vreme, čemu prethodi 20 do 30 minuta opuštajućih i smirujućih aktivnosti: kupanje, oblačenje, dojenje, nunanje.

2. Razgovarajte s vašom bebom!

To što vaša beba još uvek ne govori nije znak da vi ne treba da joj pričate. Posmatrajte bebu i identifikujte šta želi da vam saopšti očima, kako reaguje na vaše reči i kada plače. Razgovarajte sa bebom i objasnite joj šta se dešava oko nje.

Ako joj promenite pelenu, recite joj šta radite. Ako je hranite, recite joj kakvu joj hranu nudite. Što se tiče spavanja, objasnite bebi da ako je nervozna, to je zato što je umorna i treba da odmori. Recite bebi da je vreme za spavanje i nežno je položite u krevetić.

uspavljivanje bebe

3. Obucite bebu u pidžamu

Baš kao i kod odraslih, bebama prekomerna hladnoća ili toplota ometaju i prekidaju san, pa nemojte previše utopljavati i pokrivati bebu. Pokušajte da odeća i posteljina vaše bebe budu napravljeni od prirodnih vlakana kao što je pamuk.

Kako bebu ne biste previše utoplili (i kako biste bili sigurni da ne može da se otkrije i da joj neće biti hladno), koristiće vam vreća za spavanje za bebe. Vreće za spavanje dolaze u mnoštvu modela i materijala, prikladnih za sva godišnja doba.

4. Naučite da prepoznate vrste plača

Pokušajte da identifikujete razloge zašto beba plače. Nijanse plača kada je gladna, oseća bol ili je pospana nisu iste. Kada prepoznate plač koji označava pospanost, imate signal da je beba umorna i da je vreme da je odvedete u krevetac.

5. Napravite opuštajuću kupku

Kupka pomaže bebi da se smiri i uđe u stanje opuštenosti koje vodi u san, zato se kupke uglavnom i preporučuju u večernjim satima, pre bebinog ciklusa noćnog sna. Nežno okupajte bebu, osušite je, obucite u udobnu odeću za spavanje, podojite i stavite u krevetić.

6. Provedite vreme sa bebom pre odlaska na spavanje

Pre nego što beba zaspi, preporučljivo je da provedete nekoliko minuta sa njom, da uspostavite kontakt očima, pričate i mazite je. Takođe možete pročitati bebi priču naglas, bez obzira što vas ne razume. Čitanje je aktivnost niskog intenziteta, koju možete izvesti i u krevetu, a koja povećava bliskost između roditelja i bebe.

7. Obezbedite bebi adekvatnu ishranu

Pravilna ishrana je važna i za bebu i za majku. Ako beba sisa uravnotežena ishrana majke će je opskrbiti svim potrebnim hranljivim sastojcima. Ako već jede čvrstu hranu, morate paziti da obroci ne budu suviše teški ili kalorični. Bebi ne treba davati hranu sa puno šećera koje treba da sagori pre spavanja.

Preporučuje se da nahranite dete najmanje pola sata pre spavanja, a idealno bi bilo da poslednji obrok bude dva sata pre spavanja.

uspavljivanje bebe

8. Posmatrajte znakove da se vašoj bebi spava

Ako vaša beba zeva, glava joj pada ili počne da vam stavlja glavu na rame, to su znaci da je pospana. Kada primetite ove znake, odmah stavite bebu u krevet da spava. Ako vam je potrebno dosta vremena da pripremite bebu za krevet i dok završite ona se može ponovo razbuditi, zato ne odlažite – posvetite se signalima čim ih opazite.

9. Pronađite prijatno mesto za spavanje vaše bebe

Postoji mit koji kaže da bebu treba navikavati da spava u svim uslovima: sa upaljenim svetlom, uz buku, čak i u stolici, fotelji itd. Osim što su opasni, ovi mitovi ne vode računa o potrebi deteta za odmorom. Vi spavate u tihom, mračnom i udobnom okruženju, obezbedite isto i za vašu bebu.

Podstičite zdrave navike spavanja kod dece od trenutka kada su novorođenčad. Navike koje se uvode od malih nogu su one koje će trajati do kraja života. To su dobre prakse koje se prenose i koje će im pomoći tokom života. Dete koje dobro spava biće odrasla osoba koja će se lakše prilagoditi društvu i biti srećna.

Promo članak

avatar
Liberina – Vreće za spavanje za bebe i decu.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Progesteron – Simptomi i posledice manjka i viška progesterona

Beba ima zatvor – Simptomi, uzroci i lečenje opstipacije

5 problema sa kožom i bezbedni tretmani u trudnoći

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Preporučujemo vam...

Da li beba ima zatvor? Da, kada beba ima tvrd izmet nalik na glinu ili probleme sa stolicom, razumno je posumnjati na zatvor. Kao nova mama, uvek ćete tražiti sledeći...

Koji su najčešći genitalni problemi kod beba? Mame neguju intimna mesta svoje bebe tokom promene pelena i kupanja. Uvek bi trebalo da se konsultujete sa pedijatrom Vaše bebe u vezi...

Koje stvari koje bebe rade u 1. godini i zabrinjavaju mame? Kada ste nova mama, imaćete trenutke panike u vezi sa zdravlјem Vaše bebe. Evo nekih od najčešćih i sasvim...

Znam, znam, pomislili ste “Šuga kod dece i odraslih? Pa zar to još postoji?” Itekako postoji! Uglavnom nailazimo na sporadične slucajeve tokom godine. I to u okviru par ljudi ili...