Kako se uspavljuju bebe, počev od 6 meseci

Kako se uspavljuju bebe, počev od 6 meseci

Sadržaj

Kako se uspavljuju bebe, počev od 6 meseci? Poznato je da bebi rituali pred spavanje pomažu da shvati da je došlo vreme da spava.

Kako se uspavljuju bebe

Otkrijte koji ritual najviše prija vašoj bebi i koji je najviše umiruje i pridržavajte ga se svakog dana. Ključ je u doslednosti. Obično je redosled- kupanje, masaža, večernji obrok, pesmica pa krevetac.

Beba treba da ima jedno mesto za spavanje tokom noći i u blizini tog mesta treba da se uspavljuje.

Kako se uspavljuju bebe, počev od 6 meseci

Kako uspavati bebu masažom ili pričom pred spavanje

Bebe i mala deca koja vole petnaestominutnu masažu pred spavanje brže će zaspati nego ona koja vole da im se čitaju priče, tvrdi jedna američka studija. Priča pred spavanje:  Nije bitno šta čitate maloj bebi, jer ona ne razumeju tekst. Bitan je način na koji to radite. Mamin ili tatin glas dok joj čitate tihim, umirujućim glasom  će je opustiti i uspavati. Ili, možete otpevati  neku pesmicu.

9 NAČINA KAKO USPEŠNO USPAVATI BEBU PROČITAJTE OVDE

KAKO FRANCUSKE MAME I TATE USPAVLJUJU BEBE PROČITAJTE OVDE

KOJI ZVUCI USPAVLJUJU BEBU

Noćno buđenje bebe – beba se budi noću?

Kada se beba probudi u toku noći, pokušajte  da ponovo zaspi bez uzimanja u ruke, pevanja, ljuškanja i sl. Bebe se bude mnogo puta u toku noći i ne treba da im postane navika da ih uvek neko uspavljuje. Bebu koja se probudila da jede ne treba presvlačiti osim ako se ukakila ili ako je pelena baš puna. Što manje aktivnosti, to je  lakše uspavljivanje nakon podoja/flašice. Kada se beba presvlači tokom noći, neka to bude sa što manje svetla, bez maženja, obraćanja, golicanja i svega onoga čime bebu obasipate tokom dana.  Ovako beba počinje da razume razliku između dana i noći.

Može li bez uspavljivanja?

Postoje velike individualne razlike u dužini i ritmu spavanja u svakom životnom dobu. Neki roditelji će brzo postići željeni cilj, da beba uspostavi dnevnu rutinu i  da nauče koji rituali najbolje umiruju i uspavljuju bebu. „Loši spavači“ su bebe koje se teško uspavljuju ili se često noću bude. Dugo uspavljivanje bebe svake večeri iscrpljuje roditelje, oduzima im ono malo vremena koje su planirali da odvoje za sebe. Postoji više tehnika koje se preporučuju za prevazilaženje ovog problema. Na roditeljima je da izaberu da li će pokušati da nekom od ovih metoda reše problem dugog uspavljivanja ili čestog noćnog buđenja. Ili će prosto prepustiti da beba „komanduje“ i prilagoditi joj svoj dnevni raspored.

Ove metode uspavljivanja ne preporučuju se za decu mlađu od 6 meseci. Nemojte ih primenjivati ako je dete bolesno, ima povišenu temperaturu, ako imate u planu selidbu, put ili neku drugu promenu dnevne rutine.

Kako se uspavljuju bebe, počev od 6 meseci

Metoda za uspavljivanje bebe „Podigni, uteši, spusti“

Ova metoda sastoji se od ponavljanja određenih radnji sve dok beba ponovo ne zaspi.

  1. KORAK: Posmatrajte bebu i uočite znakove koji ukazuju na to da je pospana: zeva, trlja okice, kenjka.
  2. KORAK: Spustite je u krevetac dok je još uvek budna, ali na dobrom putu da zaspi.
  3. KORAK: Ako protestuje i neće da zaspi, podignite je u naručje, umirite je šapatom izgovarajući tiho “šššš” dok ne prestane da plače, a potom je ponovo spustite u krevetić.
  4. KORAK: Svaki put kada se beba uznemiri, ponavljajte proceduru “podigni, uteši i spusti”, sve dok konačno ne zaspi.

Beba će naposletku shvatiti da nakon podizanja i izgovaranja “šššš” sledi spuštanje u krevetić (i ništa drugo!). Te će se “pomiriti sa sudbinom” i zaspati. Kada usavršite ovu metodu uspavljivanja, biće dovoljno da izgovorite “šššš”, pa da beba utone u san.

Ova metoda nije stresna za bebu. Ali zahteva vreme istrpljenje (nekada i nekoliko nedelja), kao i ustajanje roditelja iz krevete noću i po nekoliko puta.

Kako se uspavljuju bebe, počev od 6 meseci

Metoda za uspavljivanje bebe dr Ričard Ferber

Postoje razne metode postepenog produžavanja vremena plača bebe.  Roditeljima se savetuje da se postepeno (za po nekoliko minuta) produžava vreme plača bebe u krevetiću pre nego što roditelji reaguju. Beba se ne uzima u naručje, već se u krevetiću ušuška i uteši dok se ne smiri. Postupak se ponavlja ako beba ponovo plače, sve dok se ne uspava.

Metoda koju je razvio dr Ričard Ferber u svom centru za poremećaje spavanja Dečje bolnice u Bostonu. Uvek u isto vreme tokom dana i uveče stavite mališana u njegov krevetić. Sve vrste “pomoći” pri uspavljivanju koje ste do tada pružali detetu  potpuno izostavite. Kao nošenje, flašica, dojenje, stajanje pored kreveta, držanje za ruku… Vremenski te aktivnosti odvojite od uspavljivanja. Odnosno pomerite ih za najmanje pola sata ranije.

Beba leži sama u svom krevetu pre spavanja

Pre odlaska na spavanje provedite prijatno vreme u bliskom druženju sa detetom. Odmah po završetku tih zajednočkih aktivnosti smestite dete u krevet budno. Poželite mu laku noć poljupcem i izađite iz sobe. Pošto je iskustvo “ležati sam i budan u svom krevetiću” za vašeg mališana verovatno sasvim nepoznato, gotovo je sigurno da će odmah početi da plače. Očekujući da se vratite i pomognete mu da zaspi onako kako je do tada navikao. Umesto toga, roditelj čeka nekoliko minuta (prvi put tri minuta, zatim 5-7-7-9 za svaki sledići ulazak). Narednih dana ovi intervali se postepeno povećavaju. Budite staloženi. Detetu se obraćajte mirnim, sigurnim glasom. Nikako ga ne uzimajte u naručje i ne pružajte mu pomoć na koju je navilo. Kao što su flašica, nošenje, stajanje pored krevetića. Takođe, dete ne treba da zaspi u vašem prisustvu.

Kako se uspavljuju bebe, počev od 6 meseci

Cilj vašeg ulaska kod deteta jeste da ga umirite, da mu kažete da je sve u redu i da ste tu za njega, ali da treba da spava u svom krevetiću.

Treba da oseti vašu sigurnost, mir, toplinu, blagonaklonost, ali i odlučnost, čak i ako je suviše malo da razume smisao reči. Ni slučajno ga nemojte grditi ili vikati. Ulazite samo ako dete plače. Ako samo kenjka, negoduje ili mrmlja, sačekajte, možda će se i samo postepeno umiriti.

Podsećamo da, prema preporukama za bezbedno spavanje, novorođenče i odojče treba da spava u sobi sa roditeljima, u sopstvenom krevetiću.

avatar
Dugogodišnji šef Neonatološkog odeljenja u Bolnici za ginekologiju i akušerstvo KBC „Zvezdara“. Član je Republičke komisije za podršku dojenja, porodične i razvojne nege novorođenčeta.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Esensa Propomint
Esensa DevitinD3k1
Gasimenti
Femibion 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Jezički razvoj dece i kategorizacija

Emocije i promene raspoloženja u trudnoći – 5 pomoći

Kako biti deo detetove igre a ne prekidati samostalnu igru

Anksioznost i depresija u trudnoći – Simptomi i faktori rizika

Nadutost u trudnoći i kako je rešiti

Preporučujemo vam...

Za mame koje doje veoma je značajna kvalitetna ishrana. Zdrava superhrana (top namirnice) mogu pomoći vašoj ishrani. Tako, ćete dobiti potrebne hranjive materije i vi i vaša beba. Energija, proteini...

Da li hipotonus kod beba utiče na razvoj govora, pitaju mnogi roditelji. Ne treba zanemariti da je govor motorna veština. U produkciju govora su uključeni mišići usana, jezika, obraza, vilice....

Česta briga roditelja je kako se izboriti sa grčevima i gasovima kod beba i dece. Sa ovim problemom sreću se i sami roditelji. Problem nadimanja stomaka kod odraslih sa grčevima...

Mnoge roditelje brine sisanje palca ali i duža upotreba cucle varalice. Međutim,  sisanje cucle, kao i sisanje palca su deo razvoja i neizbežna stavka kod mnogih mališana. Kako da razumemo...