Akne od maski, maskne, i šta činiti?

akne od maski

Sadržaj

Akne od maski, koje se nose poslednjih godina dovele su do novog izraza – maskna. New York Times je objavio veliki članak pod naslovom Maskne is the New Acne?

Akne od maski novo iskustvo

I time je pokrenuo lavinu komentara i sličnih stručnih ali i popularnih tekstova na ovu temu.  Interesovanje za ovu temu proporcionalno je broju poruka na Instagramu koje dobijam sa pitanjima šta uraditi. Kako sprečiti i rešiti ovaj novonastali problem? Ovo pišem iz vizure lekara, ali takođe i iz pozicije nekog ko je prirodom posla, a to je plastična hirurgija, i pre pandemije nosio masku veći deo dana. Ovo za mene nije novina, maska je sastavni deo moje hirurške radne opreme.  I u potpunosti sam navikla na nju, mogu reći da praktično i ne primećujem da imama masku na licu. Ali, ako se prisetim davnih dana, i mog početka rada na hirurgiji, celodnevno nošenje maske mi jeste izazvalo problem novonastalih akni na bradi i obrazima. Tako da vam ovde prenosim i nešto od ličnog iskustva za tretman i lečenje ovog problema.  Nakon što sam problem akni izazvanih nošenjem maske rešila nastavila sam sa redovnom primenom mezoterapijskih koktela i PRP-a. Naravno, uz svakodnevnu negu i čišćenje kože lica.

Akne od maski

Nova vrsta akni

Činjenica je da se kod velikog procenta ljudi  koji do sada nisu imali problema sa aknama javlja ova nova vrsta akni.  Popularno nazvana maskne, jer je njihov uzrok nastanka povezan sa svakodnevnim nošenjem maski.

Nekoliko jednostavnih koraka koje svako od nas može i mora da primeni mogu da svedu javljanje ovog problema na minimu. Prvo, masku treba koristiti pravilno. Na maskama tipa K95 ii N95 je čak i napisano i nacrtano uputstvo kako se maska pravilno stavlja i skida.  Ne koristiti masku više puta. Najpre, jer tada neće pruziti adekvatnu zaštitu od virusa što joj je primarni cilj, a potom i zato što čista maska sprečava stvaranje novih akni odnosno maskni.

Na kraju radnog dana, po povratku kući nakon detaljnog pranja ruku vodom i sapunom,  umiti lice i očistiti blagim losionom.  Namazati hidratantnu kremu koja će koži pružiti zaštitu i očuvati njenu prirodnu barijeru. Ako koristite kremu ili preparate sa nekom od aktivnih supstanci kao što je Retinol preporuka je da se takve kreme koriste isključivo noću. Razlog je što nošenje maske može da pojača njihov efekat tj dovede do nježeljenih efekata. Većina vodećih dermatologa savetuje i da se obustavi nanošenje pudera posebno onih veće pokrivne moći, odnosno teže strukture. Moj savet je, nosite maskaru i evenutalno BB ili CC kremu, koje su hidratantne, lagane i transparetne. One sadrže i SPF koji čak ni u ovom periodu ne smemo zaboraviti.  Jer je manji deo lica koji nije pokriven maskom izložen štetnim sunčevim zracima koji osim što povećavaju rizik od melanoma i ostalih tumora kože stvaraju i hiperpigmentacije.

Akne od maski

Šta kada se maske i viziri nose više sati uzastopno?

Za one koji su celokupno radno vreme pod maskom i vizirom ili čak i više od osam sati, preporuka je da uz sebe imaju neku od micelarnih voda u spreju.  I kada ste u prilici da bezbedno skinete masku poprskate lice.

Dostupni tretmani

Ako već imate maskne onda je vreme za neki od medicinskih kozmetičkih tretmana uz pojačanu negu i čišćenje lica. Lečenje maskni započinje detaljnim pregledom i postavljanjem pravilne dijagnoze.  Potom se pristupa individualnom planu lečenja.

Načelno protokol koji sprovodimo se sastoji od hemijskog pilinga različitih jačina prema potrebi pacijenta i njegove kože. On takođe može pomoći i kod uklanjanja hiperpigmentacija. Potom primene adekvatnih mezoterapijskih koktela, koji umiruju kožu i smanjuju lučenje sebuma i samim tim i nastanak novih akni. I primene PRP, plazme obogaćene trombocitima koja može pomoći ne samo u lečenju akni odnosno maskni već i kod ožiljaka od akni. Po potrebi se može primeniti i mikrodermoabrazija ili dermoabrazija. U zavisnosti od inteziteta problema sa masknama može se preminiti jedan ili serija od tri tretmana.

avatar
Radi u Kliničkom centru Srbije na Klinici za opekotine, plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju. Trenutno je na doktorskim studijama iz rekonstruktivne hirurgije.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

5 problema sa kožom i bezbedni tretmani u trudnoći

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

25 preporuka da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo

Preporučujemo vam...

Trudnice pitaju koji su bezbedni tretmani u trudnoći. Da ima problema sa kožom u trudnoći je poznato. To su akne, melazma, nespecifični dermatitis, angiomi pauka, tamni i otečeni podočnjaci. Ove...

Trudnice prijavljuju i ovo su 4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće. Pojačani hormoni, širi stomak i otečeni gležnjevi, Vaše telo prolazi kroz neverovatne promene tokom trudnoće. I Vaš odnos sa...

Saznajte o različitim načinima na koje previše stresa u trudnoći može uticati na Vaše zdravlјe i zdravlje bebe. Takođe, i savete za smanjenje rizika. Kada ste trudni, prirodno je da...

Kako da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo? Nošenje bebe nije uvek lako. Ali ako tražite inspiraciju za srećniju trudnoću, ove preporuke mogu pomoći u manje srećnim danima. Trudnoća je...