Akne/ Maskne od Maski, i Šta Činiti?

Akne Maskne od Maski, i Šta Činiti

New York Times je objavio veliki članak pod naslovom Maskne is the New Acne? – Da li su maskne nove akne?!

I time je pokrenuo lavinu komentara i sličnih stručnih ali i popularnih tekstova na ovu temu.  Interesovanje za ovu temu proporcionalno je broju poruka na Instagramu koje dobijam sa pitanjima šta uraditi, kako sprečiti i rešiti ovaj novonastali problem? Ovo pisem iz vizure lekara, ali takodje i iz pozicije nekog ko je prirodom posla, a to je plastična hirurgija, i pre pandemije nosio masku veći deo dana. Ovo za mene nije novina, maska je sastavni deo moje hirurške radne opreme i u potpunosti sam navikla na nju, mogu reći da praktično i ne primećujem da imama masku na licu. Ali, ako se prisetim davnih dana, i mog početka rada na hirurgiji, celodnevno nošenje maske mi jeste izazvalo problem novonastalih akni na bradi i obrazima, tako da vam ovde prenosim i nešto od ličnog iskustva za tretman i lečenje ovog problema.  Nakon što sam problem akni izazvanih nošenjem maske rešila nastavila sam sa redovnom primenom mezoterapijskih koktela i PRP-a uz svakodnevnu negu i čišćenje kože lica.

Činjenica je da se kod velikog procenta ljudi  koji do sada nisu imali problema sa aknama javlja ova nova vrsta akni popularno nazvana maskne jer je njihov uzrok nastanka povezan sa svakodnevnim nošenjem maski uzrokovanim epidemiološkom situacijom, pandemijom virusa Covida.

Nekoliko jednostavnih koraka koje svako od nas može i mora da primeni mogu da svedu javljanje ovog problema na minimu. Prvo, masku treba koristiti pravilno, na maskama tipa K95 ii N95 je čak i napisano i nacrtano uputstvo kako se maska pravilno stavlja i skida.  Ne koristiti masku više puta, najpre, jer tada neće pruziti adekvatnu zaštitu od virusa što joj je primarni cilj, a potom i zato što čista maska sprečava stvaranje novih akni odnosno maskni.

Akne Maskne od Maski i Sta Ciniti 3
Napravite pauzu u radu, osvežite kožu lica vodom ili miceralnom vodom.

Na kraju radnog dana, po povratku kući nakon detaljnog pranja ruku vodom i sapunom,  umiti lice i očistiti blagim losionom i namazati hidratantnu kremu koja će koži pružiti zaštitu i očuvati njenu prirodnu barijeru. Ako koristite kremu ili preparate sa nekom od aktivnih supstanci kao što je Retinol preporuka je da se takve kreme koriste isključivo noći, jer  nošenje maske može da pojača njihov efekat tj dovede do nježeljenih efekata.Većina vodećih dermatologa savetuje i da se obustavi nanošenje pudera posebno onih veće pokrovne moći odnosno teže strukture, a moj savet je, nosite maskaru i evenutalno BB ili CC kremu, koje su hidratantne, lagane i transparetne i sadrže i SPF koji čak ni u ovom periodu ne smemo zaboraviti jer je manji deo lica koji nije pokriven maskom je izložen štetnim sunčevim zracima koji osim što povećavaju rizik od melanoma i ostalih tumora kože stvaraju i hiperpigmentacije.  

Za one koji su celokupno radno vreme pod maskom i vizirom ili čak i više od osam sati, preporuka je da uz sebe imaju neku od micelarnih voda u spreju i kada ste u prilici da bezbedno skinete masku poprskate lice.

Ako već imate maskne onda je vreme za neki od medicinskih kozmetičkih tretmanauz pojačanu negu i čišćenje lica. Lečenje maskni započinje detaljnim pregledom i postavljanjem pravilne dijagnoze i potom se pristupa individualnom planu lečenja.

Akne Maskne od Maski i Sta Ciniti 2
Mogu vam pomoći specijalni kozmetički tretmani…

Načelno protokol koji sprovodimo se sastoji od hemijskog pilinga različitih jačina prema potrebi pacijenta i njegove kože, koji takođe može pomoći i kod uklanjanja hiperpigmentacija, potom primene adekvatnih mezoterapijskih koktela koji umiruju kožu i smanjuju lučenje sebuma i samim tim i nastanak novih akni i primene PRP, plazme obogaćene trombocitima koja može pomoći ne samo u lečenju akni odnosno maskni već i kod ožiljaka od akni. Po potrebi se može primeniti i mikrodermoabrazija ili dermoabrazija. U zavisnosti od inteziteta problema sa masknama može se preminiti jedan ili serija od tri tretmana.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije. Radi u Kliničkom centru Srbije na Klinici za opekotine, plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju. Trenutno je na doktorskim studijama iz rekonstruktivne hirurgije.
Preporučujemo vam...
Podrška u afinitetima deteta
Previše aktivnosti za decu ometa njihov razvoj
Previše aktivnosti za decu ometa njihov razvoj. Edukativne i sportske aktivnosti za dete, DA, reći će većina roditelja male dece, do polaska u školu.Dodatne edukativne i sportske aktivnosti i deteDa li malom detetu trebaju baš sve dodatne aktivnosti poput časova engleskog, baleta, sportića i sličnih aktivnosti? Kada zavirimo u vrtiće…
13 Nedelja trudnoce (trinaesta nedelja trudnoce)
13 Nedelja trudnoće (trinaesta nedelja trudnoće)
13 Nedelja trudnoće je početak drugog trimestra trudnoće. Period najmirniji u celoj trudnoći za trudnicu, a tako intenzivan za plod.Koji pregledi se rade u drugom trimestru pročitajte OVDEKako se razvija plod u trinaestoj nedelji trudnoće?Plod je sada prošao najnestabilniji period prvog trimestra, sada se trudnoća stabilizovala i šanse da dodje…
Kažnjeno dete se oseća poniženo
Vaspitavanje dece bez kazne
Vaspitavanje dece bez kazne nije neki „skandinavski model puštanja dece da nam skaču po glavi i rade šta hoće“, protivno uverenjima mnogih. Naprotiv, vaspitavanje dece bez kazne uključuje mnogo više asertivnosti, strukture, discipline, strpljenja i veština, nego što to srećemo u bilo kom obliku kažnjavanja.Vaspitavanje dece bez kazne podrazumeva PRISUTNOST…