Nega kože lica i tela posle porođaja, prva godina oporavka

Nega kože lica i tela posle porođaja, prva godina oporavka

Nega kože lica i tela posle porođaja  je specifična, telo se oporavlja a koža se neguje primenom adekvatnih kozmetičkih sredstava i tretmana i pravilnom ishranom (cink, B6, B12, biotin,vitamin C i E, esencijalne (polinezasićene) masne kiseline).

Kako da negujem kožu lica i tela posle porođaja?

Posle porođaja većina fizioloških promena kože lica i tela nastalih tokom trudnoće, a vezanih za hormonski status, spontano se povlači. Nastale pigmentne promene (hiperpigmentacije, melazma, tamna linija na stomaku) polako se povlače (blede), te ih ne treba tretirati i uklanjati. Kožu lica i pigmentne promene na licu (melazma), kao i tokom trudnoće, potrebno je i dalje štititi proizvodima za zaštitu kože od sunca.

Iako nakon porođaja dolazi do povlačenja akni nastalih u toku trudnoće, lice treba i dalje pravilno čistiti, negovati i štiti kozmetičkim i dermokozmetičkim proizvodima (kupuju se u apoteci) namenjenim čišćenju, nezi ili zaštiti kože sklone aknama. Ukoliko porodilja može posvetiti više vremena sebi i nezi, ovaj period je idealan za posetu kozmetičkom salonu – nema više razloga za izbegavanje kozmetičkih tretmana i hemijskog pilinga.

Nega kože lica i tela posle porođaja, prva godina oporavka

Oporavak kože tela posle porođaja

Što se tiče kože tela – strije nastale u trudnoći se nakon porođaja neće povući, niti spontano, ni uz upotrebu kozmetičkih proizvoda. Srećom, postoje različiti, pre svega dermatološki tretmani, koji mogu ublažiti, pa čak i rešiti ovaj estetski problem.

Jedna od novonastalih promena koje se javljaju na telu nakon porođaja, jeste opuštena koža stomaka (“mekan” stomak”). Iako na tržištu postoje različiti proizvodi za zatezanje kože stomaka (gelovi, kremovi, losioni), nema potrebe za njihovim korišćenjem. Koža stomaka će se spontano “zategnuti” tokom prve godine nakon porođaja (najčešće između sedmog i devetog meseca nakon porođaja).dstva za negu  mama koje ne doje i mame koje doje

Nega kože lica i tela posle porođaja, prva godina oporavka

Da li su sredstva za negu kože drugačija ako dojim?

Različita su sredstva za negu  mama koje ne doje i mame koje doje !Mame koje ne doje svoje bebe mogu se polako vratiti ritualu čišćenja, nege i ulepšavanja kože lica i tela koji su praktikovale pre trudnoće. Sa druge strane, kod mama doilja i dalje je prisutna povećana osetljivost kože, te i mogućnost ispoljavanja neželjenih efekata, te treba biti oprezan prilikom primene, ali i promene kozmetičkih proizvoda.

Kada je u pitanju nega kože tela, mame koje doje svoje bebe treba da imaju u vidu da beba prilikom sisanja dolazi u kontakt, ne samo sa kožom, već i nanetim kozmetičkim proizvodima (pogotovo u predelu grudi, dekoltea, vrata, stomaka i ruku). Iz tog razloga, mame doilje treba da nastave sa upotrebom onih kozmetičkih proizvoda koje su koristile u toku trudnoće, ukoliko ne smetaju bebi, odnosno ukoliko nema vidljivih reakcija na koži bebe nakon kontakta sa proizvodom (o čemu posebno treba voditi računa kod beba koje imaju atopijski dermatitis). Što se tiče anti-aging proizvoda, u toku dojenja i dalje treba izbegavati preparate sa vitaminom A i derivatima ovog vitamina (INCI: Retinol, Retinyl linoleate, Retinyl palitate).

Nega kože lica i tela posle porođaja, prva godina oporavka

Koža se neguje „iznutra“ unosom potrebnih nutrijenata!

Treba imati u vidu da stanje kože značajno zavisi i od ishrane. Kao i kod kose, nedostatak nutrijenata – vitamina, minerala, proteina i esencijalnih masnih kiselina može značajno uticati na izgled kože, ali i njen integritet i barijernu funkciju.

Zato je nakon porođaja, a naročito u toku dojenja, neophodan povećan unos nutrijenata koji će imati uticaj na strukturu, barijernu funkciju i izgled kože – cink, B6, B12, biotin, vitamin C i E, esencijalne (polinezasićene) masne kiseline linolna (omega-6) i α-linolenska (omega-3).

Predaje na VMŠ. Objavljivala radove na temu kozmetičkih proizvoda i neinvanzivnih estetskih postupaka i bezbednosti u toku trudnoće i dojenja.
Preporučujemo vam...