Bakterijska vaginoza (BV) – Prevencija i terapija

Bakterijska vaginoza

Sadržaj

Bakterijska vaginoza  ili nespesifični vaginitis je vaginalna infekcija izazvana prekomernim rastom bakterija koje normalno žive na vaginalnoj sluznici. Za razliku od drugih infekcija, BV nije izazvana spoljašnjim uzročnicima, nego do nje dolazi kada se poremeti sastav normalne vaginalne flore-mikrobiote. To je najčešći uzrok pojave pojačanog sekreta i poseta ginekolozima kod žena u reproduktivnom periodu.

Bakterijska vaginoza (BV)

Bakterijska vaginoza se može javiti kod svih žena, ali žene koje su još uvek u reproduktivnom periodu imaju veće šanse. Nezaštićeni seksualni odnosi ili često ispiranje vagine povećavaju rizik od bakterijske vaginoze.

Bakterijska vaginoza
Bakterijska vaginoza se može javiti kod svih žena, ali žene koje su još uvek u reproduktivnom periodu imaju veće šanse.

Koji su simptomi bakterijske vaginoze?

Bakterijska vaginoza se može javiti bez nekih simptoma, međutim, tipični simptomi bakterijske vaginoze uključuju: mali, sivkasto beli sekret iz vagine, loš miris vagine ili miris koji podseća na ribu (posebno posle odnosa), vaginalni svrab i osećaj peckanja tokom uriniranja.

Šta je uzrok BV?

Uzrok bakterijske vaginoze je preterani broj jedne ili više vrsta bakterija koje se normalno mogu naći u vagini. Dobre bakterije (laktobacili) obično su u većem broju od loših bakterija u vagini. Međutim, ako se javi nagli porast anaeroba, prirodna ravnoteža mikroorganizama u vagini je narušena što vodi do bakterijske vaginoze. Bakterijska vaginoza se češće javlja kod žena koje imaju više partnera ili novog partnera. Takođe se i javlja kod žena koje imaju partnera istog pola.  Često ispiranje vagine vodom ili sredstvima može poremetiti prirodnu ravnotežu njenog okruženja. To može izazvati preveliki broj anaerobnih bakterija i samim tim bakterijske vaginoze.

Prirodni nedostatak laktobacila

U slučaju da prirodna sredina vagine ne proizvodi dovoljnu količinu bakterije laktobacila, osoba može biti podložnija bakterijskoj vaginozi.

Bakterijska vaginoza
Za razliku od drugih infekcija, BV nije izazvana spoljašnjim uzročnicima, nego do nje dolazi kada se poremeti sastav normalne vaginalne flore-mikrobiote.

Koje su posledice bakterijske vaginoze?

Nije tipično da bakterijska vaginoza izazove komplikacije. Međutim, u nekim slučajevima, bakterijska vaginoza može dovesti do:

  • Prevremenog porođaja ili rođenja deteta sa malom kilažom.
  • Bakterijska vaginoza povećava rizik od seksualnih infekcija kao što su HIV, herpes, hlamidija i gonoreja.
  • Može dovesti do razvoja postoperacionih infekcija posle procedura kao što su histerektomija ili proširenje i kiretaže.
  • Može izazvati PID, koji je infekcija materice i jajovoda, što povećava rizik od neplodnosti.
  • Bakterijska vaginoza je jedan od uzroka vaginalnog sekreta i mirisa zbog čega žene traže medicinsku pomoć. Ovo se dešava zbog neravnoteže vaginalne flore, što rezultira prekomernim rastom “loših” bakterija.
  • Pored neugodnih simptoma, ako se ne leči, BV može povećati rizik od dobijanja SPB kao što su HIV ili herpes.
  • Takođe povećava rizik od pobačaja ili prevremenog porođaja ako se desi tokom trudnoće, a žena sa BV češće dobija infekciju nakon karličnih procedura kao što su carski rez ili histerektomija.

Čest je slučaj da se bakterijska vaginoza vrati 3 do 12 meseci posle lečenja. Može biti od pomoći terapija kolonizacije laktobacila, koja nastoji da poveća broj dobrih bakterija u vagini unošenjem neke hrane koja sadrži laktobacile kako bi se povratila prirodna ravnoteža vaginalne flore.

Bakterijska vaginoza
Multi-Gyn ActiGel ima pH 4,1 (pH zdrave vagine). Ovaj proizvod je višestruko efikasan jer obnavlja korisnu vaginalnu floru. Trenutno ublažava: svrab, bol, crvenilo i osetljivost vaginalnog tkiva, čime se vaginalno tkivo dovodi u optimalno stanje.

Lečenje bakterijskih vaginoza (BV)

To su samo neki od razloga zašto je toliko važno da se bakterijske vaginoze leče odgovarajućim lekovima pre nego što dođe do pojave komplikacija. U svakodnevnoj kliničkoj praksi Multi-Gyn ActiGel se pokazao kao dobar izbor u terapiji bakterijskih vaginoza jer je prirodan i visoko efikasan proizvod koji pruža trenutno olakšanje. Izuzetno je delotvoran tokom korišćenja ili nakon upotrebe bilo kakve antibiotske terapije.

avatar
Odeljenje humane reprodukcije i steriliteta Klinika za ginekologiju i akušerstvo KC Vojvodine

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Esensa Propomint
Esensa DevitinD3k1
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Propomint – Bez bola u grlu kod dece i odraslih na prirodan način

Veliki kašalj ili pertusis – 3 faze bolesti

Kako se menja unutrašnji svet šestogodišnjaka – 14 veština

6 razloga zašto dete treba voditi u kupovinu

Mogućnosti drugog porođaja, ako je prethodni bio carskim rezom

Preporučujemo vam...

Propomint sprejevi za grlo za decu i odrasle je tu, da budete bez bola u grlu na prirodan način. Propolis je jednostavno prirodno rešenje koje pomaže u prevenciji ali i...

Nova trudnoća posle carskog reza, koliko vremena treba da protekne, pitaju mame. Nakon carskog reza, na materici ostaje ožiljak koji je čini slabijom. Važno je znati koliko dugo treba da čekate između carskih...

Ginekološki ultrazvuk je dijagnostička metoda kojom se prikazuju strukture i organi u maloj karlici.  Veoma je čest neinvazivni ginekološki dijagnostički test. Ustvari, savremena ginekologija podrazumeva ovu metodu kao neizostavnu. Ginekološkim...

Vantelesna oplodnja (IVF) ili in vitro fertilizacija podrazumeva oplodnju jajne ćelije spermatozoidom u laboratorijskim uslovima. Vantelesna oplodnja nije „“veštačka oplodnja“, to je oplodnja koja se dešava van tela i zato...