Detoksikacija kože u proleće

Detoksikacija kože u proleće

Šta treba prvo uraditi za detoksikaciju kože u proleće, i kako pravilno negovati kožu? Šta zagađivači mogu da učine koži? Kakvu kozmetiku treba koristiti?

Detoksikacija kože u proleće obavezno!

Koža je barijera, koja nas štiti od spoljnih uticaja i da je ona prva linija odbrane organizma. Sve smo svesniji  činjenice da smo izloženi  ozbiljnom  zagađenju, koji se intenzivira tokom zime. Sa prvim prolećnim danima, primećujemo i znake umora i bezvoljnosti, što je uglavnom posledica nedovoljnog unosa svežih, nutritivno bogatih namirnica i viška toksičnih supstanci i slobodnih radikala  u organizmu. To je znak, da treba da se ozbiljnije posvetimo revitalizaciji  organizma. Dobar rad bubrega, jetre, ali i kože, je presudan za kvalitetan detoks.

 

Detoksikacija kože u proleće
Zagađivači ubrzavaju razgradnju kolagena i elastina…

Koja su opšta pravila za detoksikaciju organizma?

Zbog toga je potrebno da unosimo što više tečnosti (najbolje u obliku biljnih čajeva), svežih namirnica (voće, povrće, orašasti plodovi) i lakše hrane, koja ne opterećuje organe za varenje. Povremeni postovi i autofagija su takođe odličan detoks. Poznato je, da je koža barijera, koja nas štiti od spoljnih uticaja i da je ona prva linija odbrane organizma. Ona, pored ostalog, sprečava prodor čvrstih čestica, štetnog zračenja i gasova  u organizam.

Šta zagađivači mogu da učine koži?

Koža ima kapacitet da se brani od negativnih spoljnih uticaja, ali kada je stalno i prekomerno izložena UV zračenju i zagađivačima iz vazduha, ovaj kapacitet opada. Najveći broj stručnjaka se slaže da zagađivači mogu da oštete hidrolipidnu barijeru na koži. Njihovim delovanjem ubrzava se  razgradnja kolagena i elastina, dolazi do isušivanja, hiperpigmentacije, povećanog lučenja sebuma, fotostarenja, povećane osetljivosti, upala, ekcema i pogoršanja svih hroničnih i sistemskih kožnih bolesti, kao što je  na primer atopijski dermatitis.

Detoksikacija kože u proleće
Sa dobrom negom, koža će biti sveža, elastična i sjajna.

Kakvu kozmetiku treba koristiti?

Da bi se problemi sa kožom sprečili ili barem ublažili,  treba koristiti kozmetiku koja obezbeđuje:

  • efikasnu zaštitu od zagađivača (čvrstih čestica, gasova i zračenja);
  • smanjivanje njihovog štetnog delovanja na kožu (razgradnja kolagena, sinteza melanina i nastanak fleka, upale, isušivanje);
  • poboljšanje odbranbenih karakteristika kože (ojačavanje lipidne barijere, povećanje koncentracije antioksidanasa u koži);
  • negu i hidrataciju.

Šta treba prvo uraditi za detoksikaciju kože?

Kožu je potrebno prvo dobro očistiti od nataloženih čestica i otpadnih materija. Uklanjanje zagađivača sa kože, obezbeđuju blage površinski aktivne materije, keratolitici i adsorbensi. Kožu čistimo svakodnevno, kvalitetnim sredstvima za čišćenje u obliku gela, pena, mleka ili micelarne vode. Potrebno je bar jednom nedeljno uraditi i dubinsko čišćenje adsorptivnom maskom, koja će osloboditi pore i ukloniti sloj mrtvih ćelija sa površine epiderma.

Detoksikacija kože u proleće
Kožu čistimo svakodnevno, gelovima, penom, mlekom ili micelarnom vodom.

Šta obezbeđuje dobru regeneraciju i odbranu kože?

Dobru odbranu i regeneraciju kože obezbeđuju: moćni, prirodni antioksidansi (vitamini i polifenoli iz biljaka),  supstance koje popravljaju hidro-lipidnu barijeru (ceramidi, holesterol) i  supstance koje pospešuju  sintezu kolagena (C vitamin,  peptidi). Zaštitu od zračenja (UV i plava svetlost ekrana) obezbeđuju dobro izbalansirani fizički i hemijski UV filtri, kao  i antioksidansi prirodnog porekla. Dobro je, tako očišćenu i regenerisanu kožu tokom dana zaštititi i filmom, koji  sprečava prodor čestica u dublje slojeve kože, a obrazuju ga prirodni polimeri, sastojci  zaštitne, detoks kreme.

Šta još podrazumeva detoksikaciju kože?

Detoksikacija kože podrazumeva i smanjeni unos potencijalno štetnih supstanci, koje potiču iz kozmetičkih proizvoda, pa je  potrebno  posvetiti pažnju  pravilnom izboru sredstava za negu i ulepšavanje. Uz kvalitetnu ishranu i fizičku aktivnost, ovakav detoks kože daje, vrlo brzo, vidljive rezultate. Nagrada je sveža, elastična i sjajna koža. Za to se uvek vredi potruditi. Negujte se.

Katedra za Biohemijsko inženjerstvo i biotehnologiju TMF Univerziteta u Beogradu. Aktivna je na polju estetike i anti-aging medicine.
Preporučujemo vam...