Detoksikacija Kože u Proleće

Detoksikacija kože u proleće

Šta treba prvo uraditi za detoksikaciju kože u proleće, i kako pravilno negovati kožu? Šta zagađivači mogu da učine koži? Kakvu kozmetiku treba koristiti?

Koža je barijera, koja nas štiti od spoljnih uticaja i da je ona prva linija odbrane organizma. Sve smo svesniji  činjenice da smo izloženi  ozbiljnom  zagađenju, koji se intenzivira tokom zime. Sa prvim prolećnim danima, primećujemo i znake umora i bezvoljnosti, što je uglavnom posledica nedovoljnog unosa svežih, nutritivno bogatih namirnica i viška toksičnih supstanci i slobodnih radikala  u organizmu. To je znak, da treba da se ozbiljnije posvetimo revitalizaciji  organizma. Dobar rad bubrega, jetre, ali i kože, je presudan za kvalitetan detoks.

Detoksikacija koze u prolece 3
Sa dobrom negom, koža će biti sveža, elastična i sjajna.

Koja su opšta pravila za detoksikaciju organizma?

Zbog toga je potrebno da unosimo što više tečnosti (najbolje u obliku biljnih čajeva), svežih namirnica (voće, povrće, orašasti plodovi) i lakše hrane, koja ne opterećuje organe za varenje. Povremeni postovi i autofagija su takođe odličan detoks. Poznato je, da je koža barijera, koja nas štiti od spoljnih uticaja i da je ona prva linija odbrane organizma. Ona, pored ostalog, sprečava prodor čvrstih čestica, štetnog zračenja i gasova  u organizam.

Detoksikacija koze u prolece 4
Zagađivači ubrzavaju razgradnju kolagena i elastina…

Šta zagađivači mogu da učine koži?

Koža ima kapacitet da se brani od negativnih spoljnih uticaja, ali kada je stalno i prekomerno izložena UV zračenju i zagađivačima iz vazduha, ovaj kapacitet opada. Najveći broj stručnjaka se slaže da zagađivači mogu da oštete hidrolipidnu barijeru na koži. Njihovim delovanjem ubrzava se  razgradnja kolagena i elastina, dolazi do isušivanja, hiperpigmentacije, povećanog lučenja sebuma, fotostarenja, povećane osetljivosti, upala, ekcema i pogoršanja svih hroničnih i sistemskih kožnih bolesti, kao što je  na primer atopijski dermatitis.

Kakvu kozmetiku treba koristiti?

Da bi se problemi sa kožom sprečili ili barem ublažili,  treba koristiti kozmetiku koja obezbeđuje:

  • efikasnu zaštitu od zagađivača (čvrstih čestica, gasova i zračenja);
  • smanjivanje njihovog štetnog delovanja na kožu (razgradnja kolagena, sinteza melanina i nastanak fleka, upale, isušivanje);
  • poboljšanje odbranbenih karakteristika kože (ojačavanje lipidne barijere, povećanje koncentracije antioksidanasa u koži);
  • negu i hidrataciju.
Detoksikacija koze u prolece 2
Kožu čistimo svakodnevno, gelovima, penom, mlekom ili micelarnom vodom.

Šta treba prvo uraditi za detoksikaciju kože?

Kožu je potrebno prvo dobro očistiti od nataloženih čestica i otpadnih materija. Uklanjanje zagađivača sa kože, obezbeđuju blage površinski aktivne materije, keratolitici i adsorbensi. Kožu čistimo svakodnevno, kvalitetnim sredstvima za čišćenje u obliku gela, pena, mleka ili micelarne vode. Potrebno je bar jednom nedeljno uraditi i dubinsko čišćenje adsorptivnom maskom, koja će osloboditi pore i ukloniti sloj mrtvih ćelija sa površine epiderma.

Šta obezbeđuje dobru regeneraciju i odbranu kože?

Dobru odbranu i regeneraciju kože obezbeđuju: moćni, prirodni antioksidansi (vitamini i polifenoli iz biljaka),  supstance koje popravljaju hidro-lipidnu barijeru (ceramidi, holesterol) i  supstance koje pospešuju  sintezu kolagena (C vitamin,  peptidi). Zaštitu od zračenja (UV i plava svetlost ekrana) obezbeđuju dobro izbalansirani fizički i hemijski UV filtri, kao  i antioksidansi prirodnog porekla. Dobro je, tako očišćenu i regenerisanu kožu tokom dana zaštititi i filmom, koji  sprečava prodor čestica u dublje slojeve kože, a obrazuju ga prirodni polimeri, sastojci  zaštitne, detoks kreme.

Šta još podrazumeva detoksikaciju kože?

Detoksikacija kože podrazumeva i smanjeni unos potencijalno štetnih supstanci, koje potiču iz kozmetičkih proizvoda, pa je  potrebno  posvetiti pažnju  pravilnom izboru sredstava za negu i ulepšavanje. Uz kvalitetnu ishranu i fizičku aktivnost, ovakav detoks kože daje, vrlo brzo, vidljive rezultate. Nagrada je sveža, elastična i sjajna koža. Za to se uvek vredi potruditi. Negujte se. 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Biotehnolog Na katedri za Biohemijsko inženjerstvo i biotehnologiju Tehnološko-metalurškog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Učestvuje na stručnim skupovima i aktivna je na polju estetike i anti-aging medicine.
Oktal pharma - Dianatal
Oktal pharma - EvaQu
Oktal pharma - Migrea
Oktal pharma - Multi-Gyn ActiGel
Oktal pharma - Avene
Oktal pharma 2 - Protect (A-derma)
Enterosgel
Oktal pharma 2 - Otikon
Oktal pharma 2 - Exomega (A-derma)
Oktal pharma 2 - Vitamil
Oktal pharma 2 - EvaQu Kids
Oktal pharma 2 - Sinomarin
Gravidon-A
Antimetil
App - Sve o porođaju
App - Prva godina mame i bebe
Preporučujemo vam...
Strahovi trudnice i unutrašnja snaga u današnje vreme
Strahovi trudnice i unutrašnja snaga u današnje vreme
Strahovi trudnice i unutrašnja snaga u današnje vreme, tema o kojoj sam promišljala sa svojim klijentima i bliskim  prijateljima, jedno novo iskustvo za sve nas.Trudnica u vreme epidemije koroneMnogo je tekstova na Internetu o trudnoći u vreme epidemije korona virusom. Uglavnom su to medicinski tekstovi, sa savetima i uputstvima šta…
Sedmodnevni jelovnik za bebe od 8 meseci
Sedmodnevni jelovnik za bebe od 8 meseci
Sedmodnevni jelovnik za bebe od 8 meseci, koji vam predlažemo, olakšaće vam izbor namirnica za bebu.Recepti za bebu i sedmodnevni jelovnik za bebe od 8 meseciBeba sa 8 meseci  jede većinu namirnica iz naše ishrane, uživa u  ukusima gnječene hrane, a neke bebe već volele i mekane komadiće koje mogu…