Detoksikacija kože u proleće

Detoksikacija kože u proleće

Šta treba prvo uraditi za detoksikaciju kože u proleće, i kako pravilno negovati kožu? Šta zagađivači mogu da učine koži? Kakvu kozmetiku treba koristiti?

Detoksikacija kože u proleće obavezno!

Koža je barijera, koja nas štiti od spoljnih uticaja i da je ona prva linija odbrane organizma. Sve smo svesniji  činjenice da smo izloženi  ozbiljnom  zagađenju, koji se intenzivira tokom zime. Sa prvim prolećnim danima, primećujemo i znake umora i bezvoljnosti, što je uglavnom posledica nedovoljnog unosa svežih, nutritivno bogatih namirnica i viška toksičnih supstanci i slobodnih radikala  u organizmu. To je znak, da treba da se ozbiljnije posvetimo revitalizaciji  organizma. Dobar rad bubrega, jetre, ali i kože, je presudan za kvalitetan detoks.

 

Detoksikacija kože u proleće
Zagađivači ubrzavaju razgradnju kolagena i elastina…

Koja su opšta pravila za detoksikaciju organizma?

Zbog toga je potrebno da unosimo što više tečnosti (najbolje u obliku biljnih čajeva), svežih namirnica (voće, povrće, orašasti plodovi) i lakše hrane, koja ne opterećuje organe za varenje. Povremeni postovi i autofagija su takođe odličan detoks. Poznato je, da je koža barijera, koja nas štiti od spoljnih uticaja i da je ona prva linija odbrane organizma. Ona, pored ostalog, sprečava prodor čvrstih čestica, štetnog zračenja i gasova  u organizam.

Šta zagađivači mogu da učine koži?

Koža ima kapacitet da se brani od negativnih spoljnih uticaja, ali kada je stalno i prekomerno izložena UV zračenju i zagađivačima iz vazduha, ovaj kapacitet opada. Najveći broj stručnjaka se slaže da zagađivači mogu da oštete hidrolipidnu barijeru na koži. Njihovim delovanjem ubrzava se  razgradnja kolagena i elastina, dolazi do isušivanja, hiperpigmentacije, povećanog lučenja sebuma, fotostarenja, povećane osetljivosti, upala, ekcema i pogoršanja svih hroničnih i sistemskih kožnih bolesti, kao što je  na primer atopijski dermatitis.

Detoksikacija kože u proleće
Sa dobrom negom, koža će biti sveža, elastična i sjajna.

Kakvu kozmetiku treba koristiti?

Da bi se problemi sa kožom sprečili ili barem ublažili,  treba koristiti kozmetiku koja obezbeđuje:

  • efikasnu zaštitu od zagađivača (čvrstih čestica, gasova i zračenja);
  • smanjivanje njihovog štetnog delovanja na kožu (razgradnja kolagena, sinteza melanina i nastanak fleka, upale, isušivanje);
  • poboljšanje odbranbenih karakteristika kože (ojačavanje lipidne barijere, povećanje koncentracije antioksidanasa u koži);
  • negu i hidrataciju.

Šta treba prvo uraditi za detoksikaciju kože?

Kožu je potrebno prvo dobro očistiti od nataloženih čestica i otpadnih materija. Uklanjanje zagađivača sa kože, obezbeđuju blage površinski aktivne materije, keratolitici i adsorbensi. Kožu čistimo svakodnevno, kvalitetnim sredstvima za čišćenje u obliku gela, pena, mleka ili micelarne vode. Potrebno je bar jednom nedeljno uraditi i dubinsko čišćenje adsorptivnom maskom, koja će osloboditi pore i ukloniti sloj mrtvih ćelija sa površine epiderma.

Detoksikacija kože u proleće
Kožu čistimo svakodnevno, gelovima, penom, mlekom ili micelarnom vodom.

Šta obezbeđuje dobru regeneraciju i odbranu kože?

Dobru odbranu i regeneraciju kože obezbeđuju: moćni, prirodni antioksidansi (vitamini i polifenoli iz biljaka),  supstance koje popravljaju hidro-lipidnu barijeru (ceramidi, holesterol) i  supstance koje pospešuju  sintezu kolagena (C vitamin,  peptidi). Zaštitu od zračenja (UV i plava svetlost ekrana) obezbeđuju dobro izbalansirani fizički i hemijski UV filtri, kao  i antioksidansi prirodnog porekla. Dobro je, tako očišćenu i regenerisanu kožu tokom dana zaštititi i filmom, koji  sprečava prodor čestica u dublje slojeve kože, a obrazuju ga prirodni polimeri, sastojci  zaštitne, detoks kreme.

Šta još podrazumeva detoksikaciju kože?

Detoksikacija kože podrazumeva i smanjeni unos potencijalno štetnih supstanci, koje potiču iz kozmetičkih proizvoda, pa je  potrebno  posvetiti pažnju  pravilnom izboru sredstava za negu i ulepšavanje. Uz kvalitetnu ishranu i fizičku aktivnost, ovakav detoks kože daje, vrlo brzo, vidljive rezultate. Nagrada je sveža, elastična i sjajna koža. Za to se uvek vredi potruditi. Negujte se.

Na katedri za Biohemijsko inženjerstvo i biotehnologiju Tehnološko-metalurškog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Učestvuje na stručnim skupovima i aktivna je na polju estetike i anti-aging medicine.
Preporučujemo vam...
Kineziotejping u rehabilitaciji dijastaze
Kineziotejping u rehabilitaciji dijastaze trušnih mišića
Kineziotejping u rehabilitaciji dijastaze trušnih mišića može biti dobro pomoćno sredstvo. Primenjuje se u prvoj fazi rešavanja problema dijastaze. Dijastaza trbušnih mišića Dijastaza (razdvojenost) pravog trbušnog mišića predstavlja normalnu pojavu u trudnoći. Ona se dešava kako beba raste. Na taj način se proširuje prostor za rast bebe. Nakon porođaja razdvojenost…
Prirodno lečenje ureaplazme
Prirodno lečenje ureaplazme je preporučeno pored antibiotika
Zašto je prirodno lečenje ureaplazme preporučeno pored antibiotika? Upotreba antibiotika je neophodna. Ali poželjno je u lečenju vaginalnih bakterijskih infekcija uključiti i prirodne preparate na biljnoj bazi. Prirodno lečenje ureaplazme Koja je uloga eteričnih ulјa aromatičnih bilјaka sa antibakterijskim, antifungalnim, antivirusnim i citotoksičnim svojstvima? Vaša terapija kod prirodnog lečenja ureaplazme…