Zamor Pri Radu na Računaru

Zamor očiju pri radu na računaru

Sve više vremena provodimo za računarom! Kada kod oftamologa i šta možemo sami učiniti?

Bez obzira da li je rad sa računarom obaveza na radnom mestu, ili samo povremena zabava, u toku rada, a naročito nakon rada, javljaju se subjektivne tegobe raznog intenziteta.

zamor očiju pri radu na računaru (2)

Koje neprijatnosti možemo imati?

Blago crvenilo ili osećaj peckanja u očima, otežano čitanje, “preskakanje” slova u reči ili celih reči, zamagljenje vida, otežano čitanje pri prelazu u sledeći red teksta, glavobolja, umor, napetost, čak i vrtoglavica, nesvestica i nesposobnost za dalji rad.

Sve te tegobe se nipošto ne smeju potceniti. Kada se jave, dobro je potražiti pomoć oftalmologa.

Šta možemo učiniti?

Prvo, potrebno je prekontrolisati vid i po potrebi odrediti odgovarajuće naočare. Ljudi koji nose bifokalne naočare ili samo naočare za čitanje trebali bi ozbiljno da razmisle o upotrebi posebnih naočara, testiranih na odgovarajuću udaljenost od ekrana računara.

zamor očiju pri radu na računaru (3)

Oči su paran organ, što znači da se slika sveta viđena svakim okom posebno spaja u kori mozga u jednu jedinstvenu sliku. Ukoliko je saradnja slaba i ne postoji potrebna koordiniranost očiju, što u motornom smislu (npr. razrokost) ili senzornom (potrebna širina polja unutar kojeg postoji sposobnost spajanja slika oba oka u jedinstvenu sliku uz stereovid), smetnje se mogu javiti pri bilo kakvom radu na blizinu, a pogotovo pri radu na računaru.

 

I ovde nam može pomoći oftalmolog. Nakon izvršenih testiranja određuje se jedna, a po potrebi i više seansi vežbi na posebnom aparatu pod kontrolom oftalmologa ili defektologa kojima se  oči mogu dovesti u zadovoljavajuću formu.

Trepćite što više!

Uobičajeni broj treptaja je 10 do 15 u minuti. To ne štiti samo oči, nego i površinu oka podmazujući je suzama da bi rožnjače uvek bile vlažne. Neprestano gledanje u ekran računara smanjuje broj treptanja za 30-40%. Zbog toga oko ne dobija dovoljno vlage i postaje suvo. I treperava svetlost ekrana iritita oči.

Šta sami možemo uraditi?

– Koristite zaštitu na ekranu,
– Koristite veštačke suze i trepćite,
– Prostorija u kojoj radite mora biti dobro osvetljena,
– Namestite visinu, daljinu , kontrast i svetlost ekrana na optimalni nivo,
– Slobodno povećajte veličinu slova na ekranu.

Odmorite se povremeno trepćući očima da biste ih što više ovlažili ili se opustite, zatvorenih očiju, pokrećući ih u svim pravcima.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Specijalista za očne bolesti i strabologiju. Sa dugogodišnjim radnim isksutvom, koje je stekla je radom u privatnim i državnim ustanovama. Posebno se bavi oftamologijom dece, razrokosti i slabovidosti kod dece kao i smetnjama u vidu kod odraslih nastalih nakon dugotrajnog rada pri računaru.
Preporučujemo vam...
Podrška u afinitetima deteta
Previše aktivnosti za decu ometa njihov razvoj
Previše aktivnosti za decu ometa njihov razvoj. Edukativne i sportske aktivnosti za dete, DA, reći će većina roditelja male dece, do polaska u školu.Dodatne edukativne i sportske aktivnosti i deteDa li malom detetu trebaju baš sve dodatne aktivnosti poput časova engleskog, baleta, sportića i sličnih aktivnosti? Kada zavirimo u vrtiće…
13 Nedelja trudnoce (trinaesta nedelja trudnoce)
13 Nedelja trudnoće (trinaesta nedelja trudnoće)
13 Nedelja trudnoće je početak drugog trimestra trudnoće. Period najmirniji u celoj trudnoći za trudnicu, a tako intenzivan za plod.Koji pregledi se rade u drugom trimestru pročitajte OVDEKako se razvija plod u trinaestoj nedelji trudnoće?Plod je sada prošao najnestabilniji period prvog trimestra, sada se trudnoća stabilizovala i šanse da dodje…
Kažnjeno dete se oseća poniženo
Vaspitavanje dece bez kazne
Vaspitavanje dece bez kazne nije neki „skandinavski model puštanja dece da nam skaču po glavi i rade šta hoće“, protivno uverenjima mnogih. Naprotiv, vaspitavanje dece bez kazne uključuje mnogo više asertivnosti, strukture, discipline, strpljenja i veština, nego što to srećemo u bilo kom obliku kažnjavanja.Vaspitavanje dece bez kazne podrazumeva PRISUTNOST…