Zamor Pri Radu na Računaru

0

Sve više vremena provodimo za računarom! Kada kod oftamologa i šta možemo sami učiniti?

Bez obzira da li je rad sa računarom obaveza na radnom mestu, ili samo povremena zabava, u toku rada, a naročito nakon rada, javljaju se subjektivne tegobe raznog intenziteta.

zamor očiju pri radu na računaru (2)

Koje neprijatnosti možemo imati?

Blago crvenilo ili osećaj peckanja u očima, otežano čitanje, “preskakanje” slova u reči ili celih reči, zamagljenje vida, otežano čitanje pri prelazu u sledeći red teksta, glavobolja, umor, napetost, čak i vrtoglavica, nesvestica i nesposobnost za dalji rad.

Sve te tegobe se nipošto ne smeju potceniti. Kada se jave, dobro je potražiti pomoć oftalmologa.

Šta možemo učiniti?

Prvo, potrebno je prekontrolisati vid i po potrebi odrediti odgovarajuće naočare. Ljudi koji nose bifokalne naočare ili samo naočare za čitanje trebali bi ozbiljno da razmisle o upotrebi posebnih naočara, testiranih na odgovarajuću udaljenost od ekrana računara.

zamor očiju pri radu na računaru (3)

Oči su paran organ, što znači da se slika sveta viđena svakim okom posebno spaja u kori mozga u jednu jedinstvenu sliku. Ukoliko je saradnja slaba i ne postoji potrebna koordiniranost očiju, što u motornom smislu (npr. razrokost) ili senzornom (potrebna širina polja unutar kojeg postoji sposobnost spajanja slika oba oka u jedinstvenu sliku uz stereovid), smetnje se mogu javiti pri bilo kakvom radu na blizinu, a pogotovo pri radu na računaru.

 

I ovde nam može pomoći oftalmolog. Nakon izvršenih testiranja određuje se jedna, a po potrebi i više seansi vežbi na posebnom aparatu pod kontrolom oftalmologa ili defektologa kojima se  oči mogu dovesti u zadovoljavajuću formu.

Trepćite što više!

Uobičajeni broj treptaja je 10 do 15 u minuti. To ne štiti samo oči, nego i površinu oka podmazujući je suzama da bi rožnjače uvek bile vlažne. Neprestano gledanje u ekran računara smanjuje broj treptanja za 30-40%. Zbog toga oko ne dobija dovoljno vlage i postaje suvo. I treperava svetlost ekrana iritita oči.

Šta sami možemo uraditi?

– Koristite zaštitu na ekranu,
– Koristite veštačke suze i trepćite,
– Prostorija u kojoj radite mora biti dobro osvetljena,
– Namestite visinu, daljinu , kontrast i svetlost ekrana na optimalni nivo,
– Slobodno povećajte veličinu slova na ekranu.

Odmorite se povremeno trepćući očima da biste ih što više ovlažili ili se opustite, zatvorenih očiju, pokrećući ih u svim pravcima.

Share.

About Author

Comments are closed.