Zamor očiju pri radu na računaru i 6 pomoći

Zamor očiju pri radu na računaru

Zamor očiju pri radu na računaru je česta pojava kod mnogih, jer sve više vremena provodimo za računarom! Kada kod oftamologa i šta možemo sami učiniti?

Zamor očiju pri radu na računaru

Bez obzira da li je rad sa računarom obaveza na radnom mestu, ili samo povremena zabava, u toku rada, a naročito nakon rada, javljaju se subjektivne tegobe raznog intenziteta.

Zamor očiju pri radu na računaru
Pravite pauze u radu.

Koje neprijatnosti možemo imati i kada kod oftamologa?

Blago crvenilo ili osećaj peckanja u očima, otežano čitanje, “preskakanje” slova u reči ili celih reči. Zatim zamagljenje vida, otežano čitanje pri prelazu u sledeći red teksta, glavobolja, umor, napetost. Čak i vrtoglavica, nesvestica i nesposobnost za dalji rad. Sve te tegobe se nipošto ne smeju potceniti. Kada se jave, dobro je potražiti pomoć oftalmologa.

Šta  mi možemo učiniti da olakšamo tegobe zamora očiju?

Prvo, potrebno je prekontrolisati vid i po potrebi odrediti odgovarajuće naočare. Ljudi koji nose bifokalne naočare ili samo naočare za čitanje trebali bi ozbiljno da razmisle o upotrebi posebnih naočara, testiranih na odgovarajuću udaljenost od ekrana računara.

Oči su paran organ, što znači da se slika sveta viđena svakim okom posebno spaja u kori mozga u jednu jedinstvenu sliku. Ukoliko je saradnja slaba i ne postoji potrebna koordiniranost očiju dolazi do problema. To u motornom smislu (npr. razrokost) ili senzornom (potrebna širina polja unutar kojeg postoji sposobnost spajanja slika oba oka u jedinstvenu sliku uz stereovid), smetnje se mogu javiti pri bilo kakvom radu na blizinu. A pogotovo pri radu na računaru.

Zamor očiju pri radu na računaru
Potražite pomoć oftamologa.

I ovde nam može pomoći oftalmolog. Nakon izvršenih testiranja određuje se jedna, a po potrebi i višeseansi vežbina posebnom aparatu pod kontrolom oftalmologa ili defektologa kojima se  oči mogu dovesti u zadovoljavajuću formu.

Trepćite što više!

Uobičajeni broj treptaja je 10 do 15 u minuti. To ne štiti samo oči, nego i površinu oka podmazujući je suzama da bi rožnjače uvek bile vlažne. Neprestano gledanje u ekran računara smanjuje broj treptanja za 30-40%. Zbog toga oko ne dobija dovoljno vlage i postaje suvo. I treperava svetlost ekrana iritita oči.

Zamor očiju pri radu na računaru
Odmorite se povremeno trepćući očima da biste ih što više ovlažili ili se opustite, zatvorenih očiju, pokrećući ih u svim pravcima.

Šta sami možemo uraditi?

  • Koristite zaštitu na ekranu.
  • Koristite veštačke suze i trepćite.
  • Prostorija u kojoj radite mora biti dobro osvetljena.
  • Namestite visinu, daljinu , kontrast i svetlost ekrana na optimalni nivo.
  • Slobodno povećajte veličinu slova na ekranu.
  • Odmorite se povremeno trepćući očima da biste ih što više ovlažili.  Ili se opustite, zatvorenih očiju, pokrećući ih u svim pravcima.
Dugogodišnje isksutvo stekla je radom u privatnim i državnim ustanovama. Posebno se bavi oftamologijom dece, razrokosti i slabovidosti kod dece i odraslih.
Preporučujemo vam...