Druga trudnoća, 14 mogućih razlika u odnosu na prvu trudnoću

druga trudnoća

Sadržaj

Vaša druga trudnoća se često razlikuje od prve. Možda ćete se poroditi ranije, osećati se umornije, imati jače ili češće bolove u leđima i ranije primetiti Brakston Hiksove kontrakcije. Porođaj će verovatno biti brži, ali bi oporavak posle porođaja mogao da potraje duže. Uprkos svim mogućim varijablama, pošto ste već prošli kroz ovo, možete predvideti, pa čak i sprečiti neke simptome. A ako je Vaše prvo porođajno iskustvo bilo razočaravajuće, ovog puta možete isprobati drugačiji plan porođaja.

Druga trudnoća

Dakle, trudni ste sa svojim drugim detetom? Čestitamo!  Sada kada ste već prošli kroz trudnoću, verovatno imate neku ideju šta da očekujete. Ali verovatno se takođe pitate šta bi ovog puta moglo biti drugačije.

druga trudnoća

Možda ste čuli da će Vam trudnički stomak iskočiti ranije, da ćete ranije osetiti udarce i da će Vam porođaj ići mnogo brže tokom druge trudnoće – a zapravo postoje neki dokazi koji sugerišu da su sve ove stvari možda istinite. Kao što takođe možete pretpostaviti, postoje i brojne emocionalne razlike koje možete predvideti kada dovedete kući svoju novu bebu da upozna svog velikog brata ili sestru. Od simptoma druge trudnoće do oporavka posle porođaja i Vašeg razmišlјanja pre i posle porođaja, evo šta možete da doživite tokom druge trudnoće.

Kada počinje da se vidi trudnički stomak sa drugom bebom?

Budite spremni da ranije ubacite odeću za trudnice: iako Vaša beba ne raste brže, možda ćete otkriti da Vam trudnički stomak iskoči ranije nego što je bio prvi put. Većini žena ne počinje da se vidi trudnički stomak sve do drugog tromesečja tokom prve trudnoće. Ali će se izbočine od beba verovatno pojaviti u prvom tromesečju za svaku sledeću trudnoću.

Zašto? Mnoge žene počinju da budu trudnički izmenjene ranije u drugoj trudnoći jer je prvi krug olabavio trbušne mišiće, tako da ne drže trudnoću tako efikasno tokom druge i budućih trudnoća. (Iz istog razloga, ovaj put možete nositi i svoju bebu malo niže.)

Uobičajeni simptomi druge trudnoće

Svaka trudnoća je jedinstvena, tako da je teško predvideti kakvo će tačno biti vaše iskustvo. Ali evo nekoliko uobičajenih načina na koje se Vaša druga (ili treća ili četvrta) trudnoća može razlikovati od prve.

druga trudnoća

Možda ćete osetiti više zamora u drugoj trudnoći

Mnoge žene kažu da se osećaju umornije u narednim trudnoćama nego tokom prve. Malo istraživanje koje je sprovedeno na ovu temu je nedosledno. Neke studije sugerišu da su žene znatno umornije drugi put, dok druge ne. Ako se osećate potpuno iscrplјeno, to nije iznenađenje: sa detetom (ili više dece) u kući, imate još manje vremena za dremanje ili samo odmor nego što ste imali prvi put. I možda dobijate manje maženja od svog partnera ili porodice (koji možda misle da je trudnoća već stari šešir za Vas).

Isprobajte ove savete za borbu protiv umora od trudnoće:

 • Odmorite seRazmislite šta možete da uradite da biste smanjili nepotrebne aktivnosti i izdvojili zasluženo vreme za podizanje (natečenih) stopala.
 • Neka Vaš partner bude uklјučen. Podsetite ih da će Vam možda trebati dodatna pomoć.
 • Zatražite dodatnu podršku. Ne ustručavajte se da pozovete druge članove porodice i prijatelјe.
 • Dobro jediteUverite se da dobijate sve hranlјive materije koje su Vam potrebne i nabavite zalihe hrane za podizanje energije i druge odlične namirnice za trudnoću za obroke i užine.

Bol u leđima tokom druge trudnoće je češći

Bol u leđima ima tendenciju da bude češći sa svakom sledećom trudnoćom. Posebno ako ste iskusili bol u leđima tokom prve (ili prethodne) trudnoće. Možda su krivi Vaši trbušnjaci, jer oni podržavaju stomak i leđa. Tokom trudnoće, materica koja se širi slabi ove mišiće i pomera Vaš centar gravitacije napred, menjajući Vaše držanje i povećavajući rizik od bolova u leđima. Ako niste bili u mogućnosti da ponovo ojačate svoje trbušne mišiće nakon poslednjeg porođaja, sada ste posebno u opasnosti od bolova u leđima. Takođe radite više trčanja, podizanja i savijanja sa starijim detetom, što može dodatno opteretiti vaša leđa.

druga trudnoća

Jačanje trbušnjaka koje počinje sada može sprečiti ili smanjiti bol u donjem delu leđa kako trudnoća napreduje. Nađite vremena da vežbate svoj trbuh kad god možete i ojačajte leđa i kukove, a sve to može pomoći u ublažavanju bolova u leđima. Uvek savijte kolena i podignite se iz čučećeg položaja da biste smanjili opterećenje na leđima. Ne dižite ništa teže od 10 kg (naročito ne korpu punu mokrog veša- izvadite komad po komad iz mašine). Uzmite u obzir i traku (pojas) za stomak kako biste pružili udobnost i kompresiju Vašim trbušnim mišićima.

Promene na dojkama u drugoj trudnoći

Evo nekoliko dobrih vesti ako su Vaše grudi bile posebno osetljive i bolne tokom prve trudnoće. Možda neće narasti tako velike ili se osećati tako neprijatno ovog puta. Ako još uvek dojite svoje prvorođeno dete, to možete da nastavite sada kada ste ponovo trudni. Studije pokazuju da je dojenje tokom trudnoće bezbedno za većinu žena i da neće povećati rizik od pobačaja ili prevremenog porođaja.

Možda ćete ranije osetiti pokrete bebe i Brakston Hiksove kontrakcije

Uobičajeno je da mame veteranke osete pokrete bebe nekoliko nedelјa ranije nego tokom prve trudnoće. Verovatno zato što su upoznate sa senzacijom. U stvari, možda ćete osetiti ta prva treperenja oko 16. nedelјe trudnoće, umesto bliže 20. nedelјi (ili više) što je uobičajeno za prve trudnoće. Možda ćete takođe ranije primetiti Brakston Hiksove kontrakcije, iz istog razloga.

Neće biti lakše predvideti kada ćete se poroditi

Stručnjaci još uvek ne razumeju u potpunosti šta izaziva početak porođaja. I baš kao i kod Vaše poslednje trudnoće, ne postoji način da se tačno predvidi kada će ona početi. Ali istraživanja pokazuju da nalet hormona iz bebe signalizira majci da je spremna za rođenj. Amajčino telo reaguje pripremajući se za porođaj. Pošto ste ovo prošli ranije, možda ćete biti bolјe prilagođeni znakovima i signalima da će se porođaj uskoro dogoditi.

To još uvek nije sigurna stvar, ali kada budete imali ispadanje sluznog čepa porođaj može biti neizbežan. Isto tako, ako Vam vodenjak pukne pre početka redovnih kontrakcija, velike su šanse da ćete uskoro doživeti redovne i intenzivnije kontrakcije. Ali čak i ako to ne učinite, najbolјe je da odmah pozovete svog lekara ili se uputite u bolnicu.

druga trudnoća

Drugi porođaj bi mogao biti brži!

Nije sigurna stvar, ali će ovaj put svaka faza porođaja verovatno biti kraća. Majke koje prvi put rode mogu provesti do 20 sati u ranoj fazi porođaja. Kada se grlić materice proširi na 6 centimetara, u poređenju sa 14 sati kod žena koje su ranije imale bebu. Aktivna faza porođaja, kada se grlić materice širi od 6 do 10 centimetara, takođe ima tendenciju da bude brža kod drugorotke.

Prelazni i intenzivni stadijumi porođaja (koji se javlјaju od trenutka kada je grlić materice potpuno proširen do trenutka kada se beba rodi) takođe obično napreduju mnogo brže kod žena koje su već prošle kroz to, i traju 3 do 4 sata u prvom u poređenju sa 2 do 3 sata kod majki koje dolaze drugi put. Početnici koji porođaju bez epiduralne obično imaju u proseku 17 potisnih kontrakcija, u poređenju sa oko 5 potisnih kontrakcija za one koje su imale prethodni vaginalni porođaj. Takođe je manja verovatnoća da ćete završiti sa rascepom međice ili epiziotomijom. I manje je verovatno da ćete zahtevati carski rez ili porođaj vakumom. Istraživanja sugerišu da trudnoća u proseku traje dva dana manje kod žena koje su ranije imale bebu u odnosu na one koje nikada nisu rodile.

Grčevi posle drugog porođaja mogu biti gori?

Postporođajni grčevi su uzrokovani kontrakcijama Vaše materice jer se nakon rođenja bebe smanjuje na veličinu i lokaciju pre trudnoće. Da biste se izborili sa postporođajnim grčevima, držite bešiku praznom. Uzmite ibuprofen i pokušajte da nežno masirate donji deo stomaka. Nekim mamama je jastučić za grejanje od pomoći. I obavestite svog lekara ako osetite jaku  bol koja ne prestaje. To može biti znak ozbilјnijeg problema.

Oporavak posle drugog porođaja može potrajati duže?

Ovaj put može potrajati duže da izgubite težinu nakon porođaja. Većina žena započinje svoju drugu trudnoću sa većom težinom od prve, plus Vaši trbušni mišići mogu biti slabiji. Takođe ćete imati dvoje dece za gledanje posle porođaja, zbog čega je mnogo teže naći vreme za vežbanje.

Kao i kod Vaše prve trudnoće, vežbe nakon porođaja su važne da Vam pomognu da povratite mišićni tonus. Ali i pomogne Vašem mentalnom zdravlјu – pa čak i samo nekoliko minuta može da učini razliku. Pokušajte da idete u šetnju sa bebom kad god je to moguće. Uparene sa vežbama za jačanje kod kuće čak pet ili 10 minuta dok Vaše dete drema.

druga trudnoća

Emocionalne promene tokom druge trudnoće

Kao što ćete verovatno iskusiti fizičke razlike između trudnoća, verovatno ćete se ovog puta osećati emocionalno drugačije. Na kraju krajeva, iz prve ruke znate koliko uzbudlјivo i izazovno može biti prvih nekoliko godina dečijeg života. Kako Vaša porodica raste sa tri na četiri (ili više), možete se brinuti o tome kako će Vaše prvorođenče podneti tranziciju. Možda ćete se čak osećati krivom što ćete imati manje vremena jedan na jedan da provedete zajedno.

 • Iako možda imate isto toliko uspona i padova kao i ranije, stvari koje Vas uzbuđuju i brinu će se verovatno donekle promeniti.
 • Ponekad ćete možda biti presrećni pri pomisli da imate još jednu bebu. Drugi put ćete se možda zapitati u šta ste se uvalili. Pored moguće brige da će Vaša nova beba biti zdrava, možda se pitate kako da se nosite sa zahtevima da imate dvoje dece i kako će troškovi dodavanja još jednog deteta u Vaše domaćinstvo uticati na finansije Vaše porodice.
 • Takođe je uobičajeno da imate zabrinutost o tome kako će to uticati na Vaš odnos sa partnerom i Vašom drugom decom, na primer, da li ćete i dalјe moći da im posvetite pažnju koja im je potrebna.

Možda će Vam pomoći da razgovarate sa majkama koje imaju više od jednog deteta. Velike su šanse da su imali ista osećanja, a njihove perspektive (sada kada su na drugoj strani) mogu biti od velike pomoći. Razmislite o pridruživanju lokalnoj grupi majki za podršku ili onlajn zajednici mama u kojoj možete tražiti mišlјenje, uverenje i sugestije.

Kako se oporaviti od teškog iskustva porođaja sa svojom prvom trudnoćom?

Ako ste prošli put imali teško ili čak traumatično iskustvo porođaja, evo nekoliko ideja za razmišlјanje:

 • Ako promenite lekara, uverite se da Vaš novi dobije kopiju Vaše evidencije i da zna Vašu istoriju trudnoća i porođaja.
 • Razmislite o porođaju u prisustvu supruga.Istraživanja sugerišu da je veća verovatnoća da će žene koje rađaju u prisustvu supruga imati bolјe zdravstvene rezultate, niže troškove zdravstvene zaštite, smanjenu stopu anksioznosti i depresije i niže stope carskog reza od onih koje to ne rade.
 • Ako ste ranije imali carski rez i zainteresovani ste da razmislite o probnom porođaju za vaginalni porođaj, moraćete da pronađete lekara koji je volјan i ima privilegije u bolnici koja dozvolјava mogućnost vaginalnog porođaja nakon carskog reza (VBAC).

druga trudnoća

 

Kako umanjiti ili sprečiti moguće nelagodnosti koje ste imali u prvoj trudnoći?

Svaka trudnoća je drugačija, ali ćete verovatno imati bar neke od neprijatnosti koje ste imali u prethodnoj trudnoći. Možete koristiti ovo znanje da pokušate da smanjite i eventualno sprečite neke od ovih neprijatnih simptoma.

 • Ako ste prošli put patili od opstipacije ili hemoroida u trudnoći, pokušajte sa preventivnim merama rano, kao što su jedla sa puno vlakana ili uzimanje dodataka vlaknima, pijte puno vode i redovno vežbajte. Osmotski laksativi takođe mogu biti od pomoći.
 • Da biste sprečili urinarnu inkontinenciju svakodnevno radite Kegelove vežbe.
 • Ako ste dobili strije poslednji put kada ste bili trudni, verovatno ćete dobiti neke nove sa ovom trudnoćom. Iako ne možete mnogo da uradite da biste ih izbegli, pažnja da se ne ugojite prekomerno može pomoći kao i adekvatna nega kože.
 • Ako ste patili od proširenih vena  tokom prve trudnoće, razmislite o nošenju kompresionih čarapa  ili hulahopki počevši rano u ovoj trudnoći . Podignite stopala i noge kad je to moguće. Svakodnevno vežbanje, kao što je brza šetnja, takođe pomaže u pobolјšanju cirkulacije.
 • Ako ste imali jutarnje mučnine tokom Vaše prve trudnoće, nabavite zdrave grickalice kako biste mogli da jedete kada se probudite (još bolјe, dok ste još u krevetu) i često tokom dana.

Da li postoje potencijalne komplikacije druge trudnoće?

Ako ste zdravi i niste imali problema u prethodnoj trudnoći, rizik od komplikacija sada je nizak.  Ako ste ranije imali komplikacije u trudnoći, kao što su prevremeni porođaj, preeklampsija ili abrupcija placente – imate veći rizik od tih komplikacija u drugoj trudnoći. Takođe ste izloženi većem riziku od određenih komplikacija ovog puta ako ste razvili hronično zdravstveno stanje kao što je visok krvni pritisak, gojaznost ili dijabetesod Vaše poslednje trudnoće. S druge strane, ako niste ranije imali preeklampsiju (i niste razvili hipertenziju od Vaše poslednje trudnoće), Vaše šanse da ćete je razviti tokom ove trudnoće su zapravo manje nego prvi put.

Uverite se da je Vaš lekar svestan svih komplikacija u trudnoći ili posle porođaja koje ste imali, bilo kakvih zdravstvenih problema koje su imale Vaše bebe ili bilo kakvih zdravstvenih problema koje ste razvili. Na taj način mogu da odrede najbolјi način za kontrolu trudnoće.

Da li su prenatalne posete i testovi druge trudnoće isti?

Ako niste imali komplikacija tokom Vaše poslednje trudnoće i u međuvremenu niste razvili nikakva medicinska stanja, možete očekivati skoro istu rutinu u smislu prenatalnih kontrola i testova. (Ako ste imali problema u prethodnoj trudnoći, možda će Vam trebati više i jednog i drugog.) Vaš lekar može preporučiti različite opcije skrininga za genetske poremećaje kao što je Daunov sindrom, a Američki koledž akušera i ginekologa preporučuje neinvazivno prenatalno testiranje (NIPT) za sve trudnice. Ovaj skrining uklјučuje testiranje Vaše krvi na fragmente DNK placente, koji se poklapaju sa DNK Vaše bebe, kako biste procenili rizik od nekoliko hromozomskih poremećaja. (Imajte na umu da se samo CVS i amniocenteza mogu koristiti za postavlјanje konačne dijagnoze.)

Mnogi testovi krvi koje ste možda imali tokom prve trudnoće će morati da se ponove, ali ne sve. Na primer, ako ste Vi ili otac Vaše bebe prethodno bili testirani na genetske poremećaje (kao što su osobine srpastih ćelija, cistična fibroza ili Tai-Sachs), ti testovi neće morati da se ponavlјaju jer bi rezultati bili isti.

 

Već imate iskustvo – Da li da ponovo idem na časove porođaja sa drugom trudnoćom?

Stvarno zavisi od vas. Ako ste se porodili relativno nedavno i ovog puta ništa nije bitno drugačije, možete odlučiti da odustanete od nastave. S druge strane, ako je Vaše poslednje rođenje bilo davno, možda ćete želeti osveženje. Ili, u zavisnosti od toga kako ste se osećali tokom svog prvog porođaja, možda ćete želeti da isprobate drugačiji metod porođaja. Pohađanje časova na psihofizičkoj pripremi za porođaj će Vas upoznati i sa drugim budućim roditelјima.

Evo nekih drugih opcija koje bi vam mogle pomoći:

 • Pregledajte časove. Iako je vraćanje osnovama često od pomoći, neki instruktori nude kraće časove „osvežavanja“ za one koji ne žele da ponovo sede ceo kurs.
 • Kursevi kod kuće. Možete kupiti ili strimovati čas edukacije o porođaju koji možete gledati sa svog kauča.
 • Braća i sestre. Kasnije u trudnoći, možda ćete želeti da upišete svoje starije dete u „klasu braće i sestara“. Mnoge bolnice sada nude uvodne programe dizajnirane za buduće sestre i braću. Oni će Vašem detetu pokazati sobu poput one u kojoj ćete boraviti; razgovarajte o svim idejama, pitanjima i nedoumicama u vezi sa novim dolaskom; i posetite jaslice (ako ih Vaša bolnica ima) kako bi svi mogli da vide kako izgleda novorođenče. Većina programa traje oko sat vremena.

druga trudnoća

Sada treba  da se pobrinem da moje dete bude zbrinuto kada krenem na porođaj

Igra čekanja porođaja može biti prilično stresna kada imate drugo dete o kome treba da brinete. Posebno ako morate da sačekate da dođe dadilјa pre nego što krenete u bolnicu. A porođaj ima tendenciju da ide brže (ponekad mnogo brže) nego u prvoj trudnoći. Zato je dobra ideja da planirate unapred i da se uverite da je neko dostupan da brine o Vašem detetu kada krenete na porođaj. Ta osoba može biti prijatelј, dadilјa od poverenja ili rođak u blizini. Ili čak porodica van grada koja može da  bude u pripravnosti.

Takođe ćete želeti da napravite plan za vanredne situacije ako, na primer, Vaš partner nije dostupan ili ako se porodite pre nego što dođe porodica van grada. Ako ništa drugo ne uspe i čini se da Vaš porođaj brzo napreduje, idite u bolnicu sa svojim detetom i neka Vas tamo dočeka Vaš imenovani negovatelј.

Na kraju, budite sigurni da pripremite svoje dete za činjenicu da ćete biti odsutni u bolnici nekoliko dana i proverite da li ima podršku koja mu je potrebna za to vreme. Razgovarajte o tome šta će se desiti i ko će biti sa njima, i priznajte sve njihove strahove da će biti odvojeni od vas.

avatar
Radi u Porodilištu Opšte bolnice „Sveti Luka“ u Smederevu. Učesnik brojnih stručnih skupova.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Pesmice za bolji govor i izgovor – Pesmice po uzrastu

Vaš puls tokom trudnoće – Kada je puls previsok dok vežbate?

Kako podstaći grlić materice da omekša za porođaj

11 načina kako olakšati kontrakcije na porođaju

Preporučujemo vam...

Puls tokom trudnoće može biti uvećan zbog samog fiziološkog stanja. Trudnoća može podići Vaš broj otkucaja srca u mirovanju na više nivoe nego pre trudnoće. Tako da će i Vaš...

Nadimanje u trudnoći, najčešće u prvom tromesečju je uobičajeno. Uz mučninu, povraćanje i umor, nadimanje je jedan od najmanje šarmantnih simptoma rane trudnoće. Stručnjaci kažu da je nadimanje u ranoj...

Vežbe hodanja u trudnoći su vežbe koje mogu da odgovaraju trudnicama svih različitih nivoa kondicije. Ove vezbe imaju mnogo prednosti. Hodanje može biti nežno ili izazovno koliko god Vam je...

Averzija prema određenoj hrani u trudnoći nije retka pojava. Oko polovine svih trudnica je oseća. Mnogi bi se složili da je averzija prema hrani, jedan od najčudnijih simptoma trudnoće. Na...