Gasimetin kapi – Za grčeve i gasove kod beba i dece

Gasimetin kapi

Sadržaj

Česta briga roditelja je kako se izboriti sa grčevima i gasovima kod beba i dece. Sa ovim problemom sreću se i sami roditelji. Problem nadimanja stomaka kod odraslih sa grčevima i gasovima može ih dovesti u vrlo neprijatne situacije. Šta vam može pomoći?

Šta je uzrok grčeva i gasova kod beba

Najveći deo gasova beba proguta prilikom hranjenja, bez obzira da li je na prirodnoj ishrani ili se hrani na flašicu. Zatim prilikom sisanja cucli i varalica, dok plače ili ako ima otežano disanje na nos. Za grčeve i gasove odgovorna je i nezrelost organa za varenje. Ovi organi se još uhodavaju u svom složenom zadatku, a probiotska mikroflora debelog creva još nije potpuno uspostavljena.

Gasimetin kapi
Odojče može ispuštati gasove i do 20 puta dnevno

Gasovi se stvaraju u crevima tokom procesa varenja hrane. Beba često jede, organi za varenje su stalno aktivni i proizvode gasove. Najveći deo gasova nastaje aktivnošću crevnih bakterija koje razgrađuju hranu.

Nauka još nije u potpunosti otkrila uzroke infatilnih kolika, ali se zna da veliki procenat beba u prva četiri meseca ima grčeve. Iako gasovi nisu uzrok kolika, često su udruženi sa kolikama. Kolike se obično ne javljaju pre treće nedelje života, a prestaju oko trećeg do četvrtog meseca. One traju bar tri sata dnevno, tri dana u nedelji. Međutim gasovi i nadutost bebinog stomaka može da traje nezavisno od kolika značajno duže.

Gasimetin kapi
Roditelji su često začuđeni kako tako malo biće može da proizvodi toliko zvukova, a gasovi su deo tog repertoara

Nadimanja, grčevi i gasovi kod dece i odraslih

Nadimanje se obično javlja zbog nakupljanja gasova u gastrointestinalnom traktu (GI). Ono uzrokuje da stomak izgleda veći nego obično i često može biti osetljiv ili bolan. Razlozi za gasove i grčeve u stomaku su brojni. Od gutanja vazduha, konzumiranja određene vrste hrane, problema sa organima za varenje i drugih zdravstvenih tegoba. Blage ili retke epizode gasova u stomaku obično nisu razlog za zabrinutost. Ovaj problem se lako rešava. Međutim, česti i uporni gasovi u stomaku nekada mogu ukazivati na osnovno gastrointestinalno stanje koje treba lečiti.

Gasimetin kapi
Trudnice često imaju problem sa varenjem

Prekomerna nadutost izaziva nelagodnost i uznemirenost. Često nadutost, grčeve i gasove u stomaku izazivaju namirnice:

  • Povrće: kupus, luk, prokelj.
  • Žitarice: pšenica ili ovas.
  • Mahunarke: sve mahunarke uključujući pasulj i sočivo.
  • Mlečni proizvodi.
  • Kvasac u pečenim proizvodima kao što je hleb.

Nadutost i gasove mogu izazvati i veštački zaslađivači, dodaci vlakana u namirnicama, gazirana pića i pivo. Isto tako, uzrok mogu biti problemi sa varenjem (zatvor, alergije na hranu, intolerancija na laktozu, celijakija…).

Hormonske promene su još jedan od razloga nadimanja i grčeva u stomaku. Nadimanje pre i tokom menstruacije zbog hormonskih promena i zadržavanja vode je veoma često.

Gasimetin kapi
Gasimetin kapi su potpuno bezbedne jer se simetikon nakon oralne primene ne resorbuje.

Gasimetin kapi – Za brzo olakašanje tegoba izazvanih gasovima

Kompanija ESENSA ima rešenje – Gasimetin simetikon kapi 0+ – medicinsko sredstvo na bazi simetikona koje se koristi u lečenju i prevenciji grčeva nastalih usled nakupljanja gasova kod beba, dece i odraslih.

Jedna doza – 20 kapi sadrži 40 mg simetikona.

Simetikon deluje tako što mehanički razgrađuje mehuriće gasa u gastrointestinalnom traktu i pomaže njihovu eliminaciju.

Svojim delovanjem utiče i na ublažavanje tegoba kod dispepsije, meteorizma (nadutosti) i flatulencije (ispuštanja gasova).

Gasimetin kapi su potpuno bezbedne za svakodnevnu primenu jer se simetikon nakon oralne primene ne resorbuje. Formulisane su:

  • Bez glutena
  • Bez šećera
  • Bez laktoze

Gasimetin simetikon kapi imaju prijatnu, blagu aromu jagode, što olakšava primenu kod dece. Kapi se mogu uzimati i razblažene u tečnosti, najbolje nakon obroka.

Simetikon je površinski aktivna materija koja nema sistemsko delovanje i koja smanjuje površinski napon mehurića gasa u himusu i mukusu digestivnog trakta. Ovo dejstvo rezultira spajanjem i disperzijom mehurića gasa, pa tako oslobođeni gasovi mogu biti resorbovani preko zida creva i eliminisani intestinalnom peristaltikom.

Promo članak.

avatar
ESENSA d.o.o. je društvo za proizvodnju dijetetskih suplemenata, medicinskih sredstava, predmeta opšte upotrebe što uključuje i kozmetiku i biocidne proizvode. Vizija ESENSA d.o.o. je da bude vodeća organizacija u regionu u proizvodnji bezbednih proizvoda za svoje korisnike.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Gasimenti
Esensa DevitinD3k1
Esensa Propomint
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Ishrana tokom menstrualnog ciklusa i uticaj 4 važna hormona

Roditeljstvo nekad i sad

Greške u vaspitavanju deteta – Ako budeš dobar…

Kako hipotonus utiče na razvoj govora – Iskustvo logopeda

Preporučujemo vam...

Za mame koje doje veoma je značajna kvalitetna ishrana. Zdrava superhrana (top namirnice) mogu pomoći vašoj ishrani. Tako, ćete dobiti potrebne hranjive materije i vi i vaša beba. Energija, proteini...

Da li hipotonus kod beba utiče na razvoj govora, pitaju mnogi roditelji. Ne treba zanemariti da je govor motorna veština. U produkciju govora su uključeni mišići usana, jezika, obraza, vilice....

Mnoge roditelje brine sisanje palca ali i duža upotreba cucle varalice. Međutim,  sisanje cucle, kao i sisanje palca su deo razvoja i neizbežna stavka kod mnogih mališana. Kako da razumemo...

Uvođenje knjiga u bebin život je jedna od aktivnosti koja bogati detetovo iskustvo. Istovremeno podstiče njen govorno-jezički razvoj. Dok naše bebe rastu, mi primećujemo kako njihovu pažnju privlače različita dešavanja...