Gasimetin kapi – Za grčeve i gasove kod beba i dece

Gasimetin kapi

Sadržaj

Česta briga roditelja je kako se izboriti sa grčevima i gasovima kod beba i dece. Sa ovim problemom sreću se i sami roditelji. Problem nadimanja stomaka kod odraslih sa grčevima i gasovima može ih dovesti u vrlo neprijatne situacije. Šta vam može pomoći?

Šta je uzrok grčeva i gasova kod beba

Najveći deo gasova beba proguta prilikom hranjenja, bez obzira da li je na prirodnoj ishrani ili se hrani na flašicu. Zatim prilikom sisanja cucli i varalica, dok plače ili ako ima otežano disanje na nos. Za grčeve i gasove odgovorna je i nezrelost organa za varenje. Ovi organi se još uhodavaju u svom složenom zadatku, a probiotska mikroflora debelog creva još nije potpuno uspostavljena.

Gasimetin kapi
Odojče može ispuštati gasove i do 20 puta dnevno

Gasovi se stvaraju u crevima tokom procesa varenja hrane. Beba često jede, organi za varenje su stalno aktivni i proizvode gasove. Najveći deo gasova nastaje aktivnošću crevnih bakterija koje razgrađuju hranu.

Nauka još nije u potpunosti otkrila uzroke infatilnih kolika, ali se zna da veliki procenat beba u prva četiri meseca ima grčeve. Iako gasovi nisu uzrok kolika, često su udruženi sa kolikama. Kolike se obično ne javljaju pre treće nedelje života, a prestaju oko trećeg do četvrtog meseca. One traju bar tri sata dnevno, tri dana u nedelji. Međutim gasovi i nadutost bebinog stomaka može da traje nezavisno od kolika značajno duže.

Gasimetin kapi
Roditelji su često začuđeni kako tako malo biće može da proizvodi toliko zvukova, a gasovi su deo tog repertoara

Nadimanja, grčevi i gasovi kod dece i odraslih

Nadimanje se obično javlja zbog nakupljanja gasova u gastrointestinalnom traktu (GI). Ono uzrokuje da stomak izgleda veći nego obično i često može biti osetljiv ili bolan. Razlozi za gasove i grčeve u stomaku su brojni. Od gutanja vazduha, konzumiranja određene vrste hrane, problema sa organima za varenje i drugih zdravstvenih tegoba. Blage ili retke epizode gasova u stomaku obično nisu razlog za zabrinutost. Ovaj problem se lako rešava. Međutim, česti i uporni gasovi u stomaku nekada mogu ukazivati na osnovno gastrointestinalno stanje koje treba lečiti.

Gasimetin kapi
Trudnice često imaju problem sa varenjem

Prekomerna nadutost izaziva nelagodnost i uznemirenost. Često nadutost, grčeve i gasove u stomaku izazivaju namirnice:

  • Povrće: kupus, luk, prokelj.
  • Žitarice: pšenica ili ovas.
  • Mahunarke: sve mahunarke uključujući pasulj i sočivo.
  • Mlečni proizvodi.
  • Kvasac u pečenim proizvodima kao što je hleb.

Nadutost i gasove mogu izazvati i veštački zaslađivači, dodaci vlakana u namirnicama, gazirana pića i pivo. Isto tako, uzrok mogu biti problemi sa varenjem (zatvor, alergije na hranu, intolerancija na laktozu, celijakija…).

Hormonske promene su još jedan od razloga nadimanja i grčeva u stomaku. Nadimanje pre i tokom menstruacije zbog hormonskih promena i zadržavanja vode je veoma često.

Gasimetin kapi
Gasimetin kapi su potpuno bezbedne jer se simetikon nakon oralne primene ne resorbuje.

Gasimetin kapi – Za brzo olakašanje tegoba izazvanih gasovima

Kompanija ESENSA ima rešenje – Gasimetin simetikon kapi 0+ – medicinsko sredstvo na bazi simetikona koje se koristi u lečenju i prevenciji grčeva nastalih usled nakupljanja gasova kod beba, dece i odraslih.

Jedna doza – 20 kapi sadrži 40 mg simetikona.

Simetikon deluje tako što mehanički razgrađuje mehuriće gasa u gastrointestinalnom traktu i pomaže njihovu eliminaciju.

Svojim delovanjem utiče i na ublažavanje tegoba kod dispepsije, meteorizma (nadutosti) i flatulencije (ispuštanja gasova).

Gasimetin kapi su potpuno bezbedne za svakodnevnu primenu jer se simetikon nakon oralne primene ne resorbuje. Formulisane su:

  • Bez glutena
  • Bez šećera
  • Bez laktoze

Gasimetin simetikon kapi imaju prijatnu, blagu aromu jagode, što olakšava primenu kod dece. Kapi se mogu uzimati i razblažene u tečnosti, najbolje nakon obroka.

Simetikon je površinski aktivna materija koja nema sistemsko delovanje i koja smanjuje površinski napon mehurića gasa u himusu i mukusu digestivnog trakta. Ovo dejstvo rezultira spajanjem i disperzijom mehurića gasa, pa tako oslobođeni gasovi mogu biti resorbovani preko zida creva i eliminisani intestinalnom peristaltikom.

Promo članak.

avatar
ESENSA d.o.o. je društvo za proizvodnju dijetetskih suplemenata, medicinskih sredstava, predmeta opšte upotrebe što uključuje i kozmetiku i biocidne proizvode. Vizija ESENSA d.o.o. je da bude vodeća organizacija u regionu u proizvodnji bezbednih proizvoda za svoje korisnike.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Pesmice za bolji govor i izgovor – Pesmice po uzrastu

Vaš puls tokom trudnoće – Kada je puls previsok dok vežbate?

Kako podstaći grlić materice da omekša za porođaj

11 načina kako olakšati kontrakcije na porođaju

Preporučujemo vam...

Razvoj govora deteta, ako je redovan, teče svojim ustaljenim i poznatim tokom. Važno je da svaki roditelj razume kako treba da izgleda razvoj jezičkih i govornih veština deteta. Prepoznajte prve...

Tražili ste savete za rešavanje bljuckanja bebe. Mnoge nove mame se pitaju zašto njihova beba toliko bljucka. Neke mame se pitaju da li njihova beba ima GER, Gastroezofagealni refluks, ili...

Da li beba ima zatvor? Da, kada beba ima tvrd izmet nalik na glinu ili probleme sa stolicom, razumno je posumnjati na zatvor. Kao nova mama, uvek ćete tražiti sledeći...

Koji su najčešći genitalni problemi kod beba? Mame neguju intimna mesta svoje bebe tokom promene pelena i kupanja. Uvek bi trebalo da se konsultujete sa pedijatrom Vaše bebe u vezi...