Glavobolja ili migrena? Kako razlikovati?

glavobolja ili migrena

Sadržaj

Glavobolja ili migrena? Glavobolja je jedna od najčešćih tegoba. Glavobolje su u većini slučajeva bezazlena neprijatnost koja se rešava tabletom protiv bola i odmorom. Glavobolja može biti i simptom druge bolesti. Svaka sedma osoba boluje od migrene, pri čemu je  učestalija kod žena. Postoji li prevencija migrena? Važno je razlikovati glavobolju od migrene.

Glavobolja ili migrena?

Glavobolja je prisustvo bola, koji se opisuje kao pritisak ili tup bol, u predelu glave i zadnjeg predela vrata. Jedna je od najčešćih tegoba, i približno 95% ljudi do 40. godine je doživelo ovu neprijatnu senzaciju a statistika kaže da su učestalije kod žena nego kod muškaraca. Neka specifična područja glave gde se javlja su: čelo, slepoočnice i zadnji deo vrata. Može trajati od 30 minuta do čitave nedelje. Glavobolje su u većini slučajeva bezazlena neprijatnost koja se rešava tabletom protiv bola i odmorom.

glavobolja ili migrena

Međutim, nije uvek tako. Kada se glavobolja javi naglo, praćena poremećajem svesti ili drugim neurološkim ispadima, može ukazivati, odnosno biti simptom druge bolesti i tad je indikovano potražiti savet/pregled lekara.

Šta može biti uzrok glavobolje?

Glavobolja je može biti konsekvenca upale sinusa, stresa, povišenog ili naglo sniženog krvnog pritiska, nagle promene atmosferskog pritiska, upotrebe pojedinih lekova, napetih mišića u vratno-ramenom pojasu, problema sa probavom. Takođe se javlja kao posledica bolesti zuba, oka (najčešće glaukom), uha i nakon udarca zadobijenog u predelu glave.

Koji su simptomi migrene?

Migrena je glavobolja umerenog ili jakog intenziteta pulsirajućeg bola, udružena sa više drugih nelagodnosti. Svaka sedma osoba boluje od migrene, pri čemu je  učestalija kod žena. Simptomi vezani za migrenozni bol uključuju: preosetljivost na svetlo (fotofobija), tačke/blicevi u vidnom polju, preosetljivost na zvuk (fonofobija) uz mučninu i povraćanje. Bol je tipično locirana u jednoj polovini glave ali može se protezati na celu glavu.

glavobolja ili migrena

Šta može biti uzrok migrenoznih glavobolja

Iako uzroci migrene nisu u potpunosti shvaćeni, čini se da genetika i faktori životne sredine igraju ulogu. Promene u moždanom stablu i njegove interakcije sa trigeminalnim nervom, glavnim putem bola, mogu biti uključene. Takođe, može doći do neravnoteže neurotransmitera u mozgu – uključujući serotonin, koji pomaže u regulisanju bola u nervnom sistemu. Hormonski disbalans, stres, ankisoznost, depresija predstavljaju podjednako važne razloge pojave migrena. Nebalansirana ishrana takođe (nedostatak nekih vitamina i minerala) može da bude uzročnik migrena.

Kako se uspostavlja dijagnoza migrene?

U zavisnosti od kliničkih manifestacija glavobolje, lekari se odlučuju na određene dijagnostičke procedure. Neurolog će vas uputiti na detaljne analize. Često se rade biohemijske analize krvne slike (KKS, serumsko gvožđe, feritin, transferin i TIBC, TSH, fT4, fT3, antiTPO, FS, LSH, prolactin i drugi), oftamološki pregled, elektroencefalografija (EEG), ispitivanje krvnih sudova vrata, NMR ili CT glave i krvnih sudova, 24-časovni holter krvnog pritiska i druge analize i snimanja.

glavobolja ili migrena

Prevencija migrena

Sprovedene studije su ukazale da je pojava migrena učestalija kod osoba kod kojih već postoji neki od gastrointestinalnih poremećaja.  Kao što su upalna oboljenja creva (bolest iritabilnog kolona, Kronova bolest, celijakija). Takođe i kod dece koja su kao bebe imali intezivne grčeve (kolike). Kada je narušena crevna barijera, ona postaje propustljiva i za supstance iz creva koje ne bi trebalo da prođu u cirkulaciju, jer dovode do različitih zdravstvenih problema (na koži, plućima, migrena itd.).  Za zdrav gastrointestinalni sistem, između ostalog, važan je adekvatan sastav i broj dobrih tj probitskih bakterija. Zato je u prevenciji migrena bitna ishrana. Izbegavati hranu koja je okidač, poput alkohola, kafe, orašastih plodova.  Važno je uzimanje terapije (beta blokatore, Ca-antagoniste, antidepresive, antiepileptike i dr.).  Kao i probiotike, oligoelimente, vitamine, antioksidativne suplemente.

glavobolja ili migrena

Lečenje migrena 

Nakon obavljenih dijagnostičkih procedura, u cilju ispitivanja porekla glavobolja, pristupa se propisivanju terapije.  Terapija  je prilagođena svakom pacijentu posebno. Nekad je potrebno da se u neurološko lečenje uključe i druge specijalnosti medicine.

Samostalno lečenje migrene

Samostalno lečenje migrene, uglavnom daje slab efekat. Topla je preporuka da lečenje migrene poverite lekaru.

avatar
Posvetila je karijeru i znanje, stručnom približavanju i pretstavljanju visokokvalitetnih farmaceutskih proizvoda.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Zdravlje roditelja utiče na zdravlje deteta – Koji roditelj ima veću ulogu u tome?

6 popularnih dijeta – Koje su prednosti i koji nedostaci – Šta kaže nauka

Zašto su trudnice posebno privlačne komarcima i 5 preporuka

Šta deca pamte tokom letovanja? – Šta najviše vole?

Električni bicikli i 9 prednosti u savremenom načinu života

Preporučujemo vam...

Zdravlje roditelja utiče na zdravlje deteta, kažu stručne studije. Iako uglavnom gledamo u majke i mislimo da je sve na njima, naučna istrazivanja jasno stavljaju do znanja da je zdravlje...

Koje su prednosti i nedostaci popularnih dijeta? Kada je reč o ishrani, teško je zanemariti sveprisutne trendove i savete koji kruže medijima. Dijete (načini ishrane), su tema koja izaziva mnogo...

Saznajte zašto su trudnice posebno privlačne komarcima i kako da izbegnete ujede komaraca. I naravno, i bolesti koje prenose komarci. Osim što su neverovatno dosadni, komarci predstavljaju pretnju po javno...

Električni bicikli se sve više nameću kao idealno rešenje za užurbane gradove i stresnu svakodnevicu. U modernom svetu gde je očuvanje životne sredine postalo ne samo odgovornost, već i potreba....