Jesen, prilika za igre sa decom koje podstiču razvoj

igre sa decom koje podstiču razvoj

Sadržaj

Jesen je sjana prilika za igre sa decom koje podstiču razvoj. Prelepe tople boje su svuda oko nas i prava su inspiracija. Ovo je doba godine koje nam pruža puno mogućnosti. Treba samo iskoristiti prirodu koja nas okružuje i podstaći dečiju jesenju igru.

Igre sa decom koje podstiču razvoj

Znamo da deca kroz igru najbolje uče. Često i one najobičnije svakodnevne aktivnosti napolju mogu da budu najkorisnije za razvoj deteta. Današnji tempo života je brz. Žurimo i nesvesno prolazimo pored toliko lepota koje nas okružuju. Ne zastanemo na tren i baš tu lepotu pretvorimo u igru.

Jesen, prilika za igre sa decom koje podstiču razvoj - igre sa decom koje podsticu razvoj 2 1

Kako jesenje igre mogu da podstaknu dečiji razvoj?

Pre svega iskoristite ovo doba godine da budete napolju što više sa svojom decom. Sada nije pretoplo kao u toku leta, a nije ni previše hladno kao tokom zime. Idealno za šetnju, vreme provedeno u prirodi, parku.

Na putu do vrtića recimo zastanite na kratko i uživajte sa detetom u divnim čarima jeseni. Pre svega razgovarajte sa svojim detetom o svemu što nas trenutno okružuje. Objasnite mu zašto i kako to lišće opada sa drveća. Zašto menja boju, kako se to osuši kada padne. Upoznajte dete sa šišarkama, žirevima, kestenjem, recite mu koje životinje vole te plodove.

igre sa decom koje podstiču razvoj

Pričajte o tome koje se životinje sada spremaju za zimski san i zašto. A koje trenutno vredno sakupljaju što više hrane za zimnicu. Dok šetate možete učiti i ponavljati boje. Tako što ćete učiti koje je boje list, šišarka i sve ono što nas okružuje. Na ovaj način dete razvija govor, proširuje svoj vokabular. Ali razvija i maštu, mišljenje, uči o svetu oko sebe.

Igre sa detetom posle šetnje u parku

Ponesite sa sobom kesu ili torbu i sakupljte lišće i kestenje u parku. Zatim, kod kuće to pretvorite u igru za razvoj fine motorike. Tako što ćete seckati, lepiti i kreirati neko remek delo pomoću lišća.

Možete na papiru da odštampate recimo lice lava i da od lišća lepljenjem napravite grivu. Od šišarki možete da napravite malene ježiće, a potom da učite o njima. Kakvi su ježevi, šta vole, za šta im služe bodlje, gde žive. Pomoću čačkalica i kestenja možete da pravite razne figure.

igre sa decom koje podstiču razvoj

Detetu su ovakve igre baš zanimljive, drugačije. Na ovaj način pored fine motorike, dete razvija i pažnju, koncentraciju. Maštu i podstiče svoju kreativnost.

Ideja je zaista mnogo, potrebno je samo malo mašte. Čak nije potrebno ni puno materijala kako bi dete bilo fokusirano i uživalo u igri. Dete će učiti i znati onoliko koliko ga mi kao roditelji učimo. I kako predstavljamo stvari oko nas.

Kako da dete razvija krupnu motoriku?

Pustite dete da bude dete, neka skače i neka se valja i trči po lišću. Pustite da šljapka po baricama nakon kiše. I vi se pridružite detetu u tome i vratite se u svoje dane detinjstva kroz igru. Ovakve aktivnosti su zabava za celu porodicu, dete će uživati i biće jako srećno. Sakupljajte lišće na gomilu i bacate ga u vis. Posmatrajte svoje dete i uživajte u tom smehu. Jer će smejanja tokom ovakvih igara biti puno.

igre sa decom koje podstiču razvoj

Zajedno osluškujte jesen

Osluškujte kako se to vetar čuje. Manje dete koje tek progovara pitajte: ”Šta vetar radi?” Vetar duva, kiša pada… Ovo su sve jako podsticajne vežbe za razvoj govora. Imenujte sve oko sebe. Zajedno osluškujte jesen. Slušajte kako lišće šuška pod nogama dok trčite.

Objašnjavajte detetu šta se sve to dešava tokom jeseni. Na ovaj način dete uči o jeseni kao godišnjem dobu. Uči nove stvari i pojmove, boje. Učite da brojite prebrojavanjem lišća i kestena koje ste sakupili. Dete uči i dodirom, recimo šuškanjem lišća u rukama. Opipavanjem šišarki, upoznaje se sa drugačijim teksturama. A sve ovo podstiče kognitivni razvoj deteta i utiče na razvoj inteligencije.

igre sa decom koje podstiču razvoj

Trenuci koji ostaju trajna uspomena

Učite dete da opaža stvari oko sebe. Učite ga da uživa u njima. Začinite igru toplom čokoladom i svi ćete uživati u tome. Ovako detetu stvarate uspomene na bezbrižno detinjstvo. Kada poraste sećaće se te tople čokolade uz igru punu smeha i zabave. Ali na ovaj način mu prenosite i porodične vrednosti i toplinu doma. To će uticati i na razvoj emocija. Razvoj empatije, socijalne inteligencije, kreativnosti i emocionalne inteligencije. Dete se razvija svakodnevno i uči iz svega što ga okružuje. Zato iskoristitie bogastvo jeseni i podstaknite dečiji razvoj na pravi način.

avatar
Iskustvo je stekla radom na odeljenju psihijatrije Kliničkog centra Vojvodine, u radu sa decom podstiče sposobnosti kod dece i u radu sa decom na projektima CK.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

5 problema sa kožom i bezbedni tretmani u trudnoći

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

25 preporuka da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo

Preporučujemo vam...

Skeeter sindrom kod dece ili alergijska reakcija na ujed komarca mogu biti više od smetnji. Evo šta treba da znate o Skeeter sindromu, alergijskoj reakciji na protein u plјuvački komaraca...

Kako razgovarati sa decom da se ostvari dobra komunikacija je prava veština. Dobra komunikacija sa decom je od vitalnog značaja u ostvarivanju roditeljstva. Dečije traženje i potreba za pažnjom u...

Znam, znam, pomislili ste “Šuga kod dece i odraslih? Pa zar to još postoji?” Itekako postoji! Uglavnom nailazimo na sporadične slucajeve tokom godine. I to u okviru par ljudi ili...

Praznici su važni deci, to je za njih najveselije doba godine! Posebno Uskrs, kada je proleće već stiglo, sve se rascvetalo, pravo uživanje kako za odrasle, tako i za decu....