Kada i Kako Dojiti Bebu

Kada i kako dojiti bebu

Prvi kontakt očima majke i bebe je momenat čiji se značaj ne može dovoljno naglasiti.

To je momenat koji majka nikada neće zaboraviti. Zato je važno da majka nakon porođaja uzme svoju bebu u naručje što je pre moguće. Ovaj intenzivni trenutak često majku definitivno opredeli za dojenje. Kontakt koža na kožu pruža bebi toplotu i sigurnost i predstavlja prvi korak u uspostavljanju čvrste emocionalne veze majke i bebe.

Kao i majka, beba je u prvim satima posle rođenja aktivna, u stanju pojačane budnosti, izoštrenih čula (naročito čula dodira, mirisa i ukusa). Zato je važno da se omogući prvi podoj u okviru prva dva sata nakon rođenja.

Preporuka je da beba sisa na zahtev. Podoji su u prvim danima učestali i kraći. Zato se, ukoliko stanje majke i bebe dozvoljavaju, beba smešta u sobu zajedno s majkom. Beba se podstiče da sisa ukoliko spava duže od tri sata; noćni podoji su takođe veoma važni.

Kako-i-Kada-Dojiti-Bebu-2-300x243@2x

Položaj za dojenje takođe je važan:

prvih dana preporučuje se ležeći položaj; kasnije se beba doji u sedećem položaju.

Nova saznanja o anatomiji dojke dovela su do preporuka da beba sisa u različitim položajima, da bi ispraznila sve delove dojke. Zadatak osoblja je da majci pokaže tehniku dojenja i da je zatim nadgleda i pomaže (i pohvali za svaki uspeh!). Od presudnog je značaja da majka zauzme udoban položaj, da bi mogla da se opusti i posveti bebi. Nikako se ne preporučuje dojenje u stojećem položaju ili dok majka sedi na ivici kreveta.

Od predsudnog značaja!

Pravilno postavljanje bebe na dojku je od presudnog značaja za uspešno dojenje. Dobro postavljanje bebe na dojku će sprečiti pojavu ragada i u isto vreme će olakšati bebi put do njenog mleka.

Iako je dojenje prirodan način hranjenja bebe, sam proces je veština koja se uči i zahteva vežbu od strane majke i bebe!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Pedijatar Šef je Neonatološkog odeljenja u Bolnici za ginekologiju i akušerstvo KBC „Zvezdara“. Član je Republičke komisije za podršku dojenja, porodične i razvojne nege novorođenčeta i spoljašnji ocenjivač Agencije za akreditaciju zdravstvenih ustanova.
Preporučujemo vam...