Kada i Kako Dojiti Bebu

0

Prvi kontakt očima majke i bebe je momenat čiji se značaj ne može dovoljno naglasiti. To je momenat koji majka nikada neće zaboraviti. Zato je važno da majka nakon porođaja uzme svoju bebu u naručje što je pre moguće. Ovaj intenzivni trenutak često majku definitivno opredeli za dojenje.

Kontakt koža na kožu pruža bebi toplotu i sigurnost i predstavlja prvi korak u uspostavljanju čvrste emocionalne veze majke i bebe.

Kao i majka, beba je u prvim satima posle rođenja aktivna, u stanju pojačane budnosti, izoštrenih čula (naročito čula dodira, mirisa i ukusa). Zato je važno da se omogući prvi podoj u okviru prva dva sata nakon rođenja.

Preporuka je da beba sisa na zahtev. Podoji su u prvim danima učestali i kraći. Zato se, ukoliko stanje majke i bebe dozvoljavaju, beba smešta u sobu zajedno s majkom. Beba se podstiče da sisa ukoliko spava duže od tri sata; noćni podoji su takođe veoma važni.

Kako-i-Kada-Dojiti-Bebu-2-300x243@2x

Položaj za dojenje takođe je važan: prvih dana preporučuje se ležeći položaj; kasnije se beba doji u sedećem položaju.

Nova saznanja o anatomiji dojke dovela su do preporuka da beba sisa u različitim položajima, da bi ispraznila sve delove dojke. Zadatak osoblja je da majci pokaže tehniku dojenja i da je zatim nadgleda i pomaže (i pohvali za svaki uspeh!). Od presudnog je značaja da majka zauzme udoban položaj, da bi mogla da se opusti i posveti bebi. Nikako se ne preporučuje dojenje u stojećem položaju ili dok majka sedi na ivici kreveta.

Iako je dojenje prirodan način hranjenja bebe, sam proces je veština koja se uči i zahteva vežbu od strane majke i bebe!

Share.

About Author

Comments are closed.