Kada je razlika u godinama između dece mala

razlika u godinama između dece mala

Sadržaj

Ako je razlika u godinama između dece mala mala? Znači u kratkom vremenskom periodu prolazak kroz najzahtevnije prve godine u životu deteta.

Mame i deca kada je razlika u godinama kod dece mala

To znači da će u roku od tri godine završiti sa neprespavanim noćima, pelenama, dojenjem i drugim, fizički veoma zahtevnim obavezama. Moj suprug i ja imamo bebe blizance i često nam ljudi kažu kako „jeste sad teško, ali odjednom obaviš dva posla“. To takođe podrazumeva da te prve dve, tri godine roditelji neće imati ni blizu onoliko slobodnog vremena koliko, makar u teoriji, mogu sebi da priušte roditelji koji imaju jedno dete. Imati decu blizu uzrastom znači da ćete prve godine njihovog života provesti veoma, veoma zauzeti pranjem veša, kuvanjem, pelenama, hranjenjem, uspavljivanjem, spremanjem da se izađe napolje, čišćenjem po dva zapušena nosića, rešavanjem nepredviđenih rušenja, prosipanja, bljuckanja, spoticanja itd.

razlika u godinama između dece mala
Na neki način je izlišno govoriti o tome koja je razlika u godinama između dece idealna.

Manje vremena za svako dete pojedinačno

Roditelji će imati manje mogućnosti da se posvete svakom detetu onoliko koliko bi želeli. Nijedno dete još nije dovoljno staro da ume da se samo umiri i oboma je potrebna mama. Za mamu to znači da će joj se srce slomiti svaki put kada oba deteta plaču i žele da ih mama uzme, a ne može oboje istovremeno.

Ima li prednosti kada je razlika u godinama između dece mala?

Prednost je što je starije dete kada se beba rodi još uvek malo, još uvek nema izgrađen pojam o sopstvenoj teritoriji i samim tim ne oseća da je njegovo mesto ugroženo, bar ne na onako intenzivan način kako bi to osetilo neko starije dete. Ono nema doživljaj da je neka druga beba došla na njegovo mesto, uzela mu njegove igračke i njegovu mamu.

S druge strane, tako malo dete nema još uvek izgrađen jezik i nema način da kaže ukoliko pati i da ga nešto u vezi sa novopridošlom bebom muči, a roditelji su često prezauzeti u tom periodu da bi obratili pažnju na suptilne znake. Deca između kojih postoji mala razlika u godinama će se često svađati, ali to je sasvim očekivano i normalno. Kada su toliko bliski uzrastom, postoji psihološka potreba u svakom od njih za uspostavljanjem granica i razdvajanjem. Otud i neslaganja, jer je potrebno da pokažu da su različita bića.

razlika-u-godinama-izmedju-dece-mala-
Ne postoji unapred data idealna razlika u godištu, za svaku porodicu je njihova idealna i to tako i treba da bude!

Mnogo vremena će provoditi zajedno, u igri

Svađe do kojih dođe će razrešavati veoma brzo jer shvataju da su jedno drugom potrebni za igru. Kakva god da je vaša specifična situacija, verujem da je tako bilo najbolje za vas. Okolina će, naravno, imati svoje mišljenje u vezi sa svačim, pa i u vezi sa razlikom u godinama između vaše dece. Pravilo glasi – ako je razlika u godinama mala, okolina će sažaljevati roditelje. Ako je velika, sažaljevaće decu.

Koja je idealna razlika u godinama kod dece?

Na neki način je izlišno govoriti o tome koja je razlika u godinama između dece idealna. Svaka porodica je priča za sebe i svaka može da od svoje situacije napravi idealnu. Svaki roditelj ima svoje specifične prednosti u načinu na koji vaspitava svoju decu, svoje posebne snage. Isto tako svoje jedinstvene prednosti ima i svaka porodica, bilo da je čine roditelji, beba i znatno starije dete, roditelji i blizanci, mama, tata i jedno dete, jedan roditelj i jedno dete ili već neka druga kombinacija. Svaka od ovih porodica ima sopstveni kapacitet da bude jedna lepa priča.

Ne postoji unapred data idealna razlika u godištu, za svaku porodicu je njihova idealna i to tako i treba da bude!

avatar
Psihoterapijom se bavi od 2010. godine, najviše iskustva ima u radu sa problemom samopouzdanja i psihologijom traume.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

25 preporuka da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo

Skeeter sindrom kod dece – Alergijska reakcija na ujed komarca

Preporučujemo vam...

Kad kažemo roditeljstvo nekad i sad ne moramo da idemo mnogo daleko u prošlost kako bismo uočili bitne razlike. Dovoljno je da uporedimo period kad smo mi bili deca i...

Neusaglašenost roditelja u vaspitanju deteta nije retkost. Često se dešava da par kada postane roditelj nema istu ideju o vaspitanju deteta. Koliko god da su se slagali pre dolaska bebe...

Ima mnogo znakova i signala koji ukazuju da je dete pod stresom. Za roditelje to nije uvek lako prepoznati, zavisi od uzrasta detetovog i od detetovo ličnosti. Kako prepoznati da...

Bliže nam se praznici, čemu se deca raduju tokom praznika? Pred nama je predivno doba godine. Svi su nekako euforični i puni ljubavi. Radujemo se kićenju jelke, poklonima, svim nekim...