Kada je Razlika u Godinama Između Dece Mala

0

Šta kada je razlika u godinama kod dece veoma mala (recimo, godinu dana)? Za roditelje, to znači da će u kratkom vremenskom periodu proći kroz najzahtevnije prve godine u životu deteta.

To znači da će u roku od tri godine završiti sa neprespavanim noćima, pelenama, dojenjem i drugim, fizički veoma zahtevnim obavezama. Moj suprug i ja imamo bebe blizance i često nam ljudi kažu kako „jeste sad teško, ali odjednom obaviš dva posla“.

To takođe podrazumeva da te prve dve, tri godine roditelji neće imati ni blizu onoliko slobodnog vremena koliko, makar u teoriji, mogu sebi da priušte roditelji koji imaju jedno dete. Imati decu blizu uzrastom znači da ćete prve godine njihovog života provesti veoma, veoma zauzeti pranjem veša, kuvanjem, pelenama, hranjenjem, uspavljivanjem, spremanjem da se izađe napolje, čišćenjem po dva zapušena nosića, rešavanjem nepredviđenih rušenja, prosipanja, bljuckanja, spoticanja itd.

dete, razlika u godinama, trudnoća i zdravlje (6)

Roditelji će imati manje mogućnosti da se posvete svakom detetu onoliko koliko bi želeli. Nijedno dete još nije dovoljno staro da ume da se samo umiri i oboma je potrebna mama. Za mamu to znači da će joj se srce slomiti svaki put kada oba deteta plaču i žele da ih mama uzme, a ne može oboje istovremeno.

Prednost je što je starije dete kada se beba rodi još uvek malo, još uvek nema izgrađen pojam o sopstvenoj teritoriji i samim tim ne oseća da je njegovo mesto ugroženo, bar ne na onako intenzivan način kako bi to osetilo neko starije dete. Ono nema doživljaj da je neka druga beba došla na njegovo mesto, uzela mu njegove igračke i njegovu mamu.

S druge strane, tako malo dete nema još uvek izgrađen jezik i nema način da kaže ukoliko pati i da ga nešto u vezi sa novopridošlom bebom muči, a roditelji su često prezauzeti u tom periodu da bi obratili pažnju na suptilne znake.

Deca između kojih postoji mala razlika u godinama će se često svađati, ali to je sasvim očekivano i normalno. Kada su toliko bliski uzrastom, postoji psihološka potreba u svakom od njih za uspostavljanjem granica i razdvajanjem. Otud i neslaganja, jer je potrebno da pokažu da su različita bića.

Takođe će mnogo vremena provoditi zajedno, u igri. Svađe do kojih dođe će razrešavati veoma brzo jer shvataju da su jedno drugom potrebni za igru.

Kakva god da je vaša specifična situacija, verujem da je tako bilo najbolje za vas. Okolina će, naravno, imati svoje mišljenje u vezi sa svačim, pa i u vezi sa razlikom u godinama između vaše dece. Pravilo glasi – ako je razlika u godinama mala, okolina će sažaljevati roditelje. Ako je velika, sažaljevaće decu.

beba, dete, razlika u godinama

Na neki način je izlišno govoriti o tome koja je razlika u godinama između dece idealna. Svaka porodica je priča za sebe i svaka može da od svoje situacije napravi idealnu. Svaki roditelj ima svoje specifične prednosti u načinu na koji vaspitava svoju decu, svoje posebne snage. Isto tako svoje jedinstvene prednosti ima i svaka porodica, bilo da je čine roditelji, beba i znatno starije dete, roditelji i blizanci, mama, tata i jedno dete, jedan roditelj i jedno dete ili već neka druga kombinacija. Svaka od ovih porodica ima sopstveni kapacitet da bude jedna lepa priča.

Ne postoji unapred data idealna razlika u godištu, za svaku porodicu je njihova idealna i to tako i treba da bude!

Share.

About Author

Comments are closed.