Razlika u Godinama Između Dece je Mala

Kada je razlika u godinama između dece mala

Ako je razlika u godinama kod dece veoma mala? Znači u kratkom vremenskom periodu prolazak kroz najzahtevnije prve godine u životu deteta.

Mame i deca kada je razlika u godinama kod dece mala

To znači da će u roku od tri godine završiti sa neprespavanim noćima, pelenama, dojenjem i drugim, fizički veoma zahtevnim obavezama. Moj suprug i ja imamo bebe blizance i često nam ljudi kažu kako „jeste sad teško, ali odjednom obaviš dva posla“. To takođe podrazumeva da te prve dve, tri godine roditelji neće imati ni blizu onoliko slobodnog vremena koliko, makar u teoriji, mogu sebi da priušte roditelji koji imaju jedno dete. Imati decu blizu uzrastom znači da ćete prve godine njihovog života provesti veoma, veoma zauzeti pranjem veša, kuvanjem, pelenama, hranjenjem, uspavljivanjem, spremanjem da se izađe napolje, čišćenjem po dva zapušena nosića, rešavanjem nepredviđenih rušenja, prosipanja, bljuckanja, spoticanja itd.

Kada je razlika u godinama kod dece mala

Manje vremena za svako dete pojedinačno

Roditelji će imati manje mogućnosti da se posvete svakom detetu onoliko koliko bi želeli. Nijedno dete još nije dovoljno staro da ume da se samo umiri i oboma je potrebna mama. Za mamu to znači da će joj se srce slomiti svaki put kada oba deteta plaču i žele da ih mama uzme, a ne može oboje istovremeno.

Ima li prednosti kada je razlika u godinama kod dece mala?

Prednost je što je starije dete kada se beba rodi još uvek malo, još uvek nema izgrađen pojam o sopstvenoj teritoriji i samim tim ne oseća da je njegovo mesto ugroženo, bar ne na onako intenzivan način kako bi to osetilo neko starije dete. Ono nema doživljaj da je neka druga beba došla na njegovo mesto, uzela mu njegove igračke i njegovu mamu.

S druge strane, tako malo dete nema još uvek izgrađen jezik i nema način da kaže ukoliko pati i da ga nešto u vezi sa novopridošlom bebom muči, a roditelji su često prezauzeti u tom periodu da bi obratili pažnju na suptilne znake. Deca između kojih postoji mala razlika u godinama će se često svađati, ali to je sasvim očekivano i normalno. Kada su toliko bliski uzrastom, postoji psihološka potreba u svakom od njih za uspostavljanjem granica i razdvajanjem. Otud i neslaganja, jer je potrebno da pokažu da su različita bića.

Mnogo vremena će provoditi zajedno, u igri

Svađe do kojih dođe će razrešavati veoma brzo jer shvataju da su jedno drugom potrebni za igru. Kakva god da je vaša specifična situacija, verujem da je tako bilo najbolje za vas. Okolina će, naravno, imati svoje mišljenje u vezi sa svačim, pa i u vezi sa razlikom u godinama između vaše dece. Pravilo glasi – ako je razlika u godinama mala, okolina će sažaljevati roditelje. Ako je velika, sažaljevaće decu.

Kada je razlika u godinama kod dece mala

Koja je idealna razlika u godinama kod dece?

Na neki način je izlišno govoriti o tome koja je razlika u godinama između dece idealna. Svaka porodica je priča za sebe i svaka može da od svoje situacije napravi idealnu. Svaki roditelj ima svoje specifične prednosti u načinu na koji vaspitava svoju decu, svoje posebne snage. Isto tako svoje jedinstvene prednosti ima i svaka porodica, bilo da je čine roditelji, beba i znatno starije dete, roditelji i blizanci, mama, tata i jedno dete, jedan roditelj i jedno dete ili već neka druga kombinacija. Svaka od ovih porodica ima sopstveni kapacitet da bude jedna lepa priča.

Ne postoji unapred data idealna razlika u godištu, za svaku porodicu je njihova idealna i to tako i treba da bude!

Psiholog psihoterapeut. Psihoterapijom se bavi od 2010. godine, a najviše iskustva ima u radu sa problemom samopouzdanja i psihologijom traume. U ljudima koji joj se obrate za pomoć traži njihove snage i izvore hrabrosti, a ti izvori su često veoma specifični i jedinstveni za tog čoveka.
Preporučujemo vam...
Kinoa i amarant u ishrani beba i dece
Kinoa i Amarant u ishrani beba i dece
Kinoa i amarant u ishrani beba i dece su sve zastupljenije žitarice. Dobro je držati se tradicije, ali treba biti otvoren i za nove, zdrave i korisne namirnice u ishrani beba, dece i odraslih. Evo i zašto.Kinoa i amarant sve češće na trpeziU budućnosti možemo očekivati da se ove biljke…
Beba u 9. mesecu - Rast i razvoj bebe
Beba u 9. mesecu – Rast i razvoj bebe
Beba u 9. mesecu sve više ulazi u interakciju sa svojim okruženjem, pokazuje radoznalost. Privlače joj pažnju životinje i ljudi, pre svega deca.Rast – Beba u 9. MesecuU trećem tromesečju rast je i dalje intenzivan, ali se polako usporava u odnosu na prvih šest meseci. Tokom ovog perioda dete prosečno dobija…
Beba u 8. mesecu
Beba u 8. mesecu, kako podstaći razvoj?
Beba u 8. mesecu postaje izuzetno vezana za roditelje. Takođe, pokazuje strah od nepoznatog.Beba u 8. mesecu – RastRast bebe je i dalje intenzivan, ali se polako usporava u odnosu na prvih šest meseci. Tokom ovog perioda dete prosečno dobija 15 grama dnevno, tako da je mesečno napredovanje oko 450gr. Rast…