Velika Razlika u Godinama Između Dece

Razlika u godinama dece je mala

Neke od najčešćih mogućih prednosti i mana razlike u godinama dece.  Kako po decu, tako i po roditelje i koja je idealna razlika u godinama između dece?

Šta kada je razlika između dece velika (veća od 6 godina)?

Veoma je malo roditelja koji sračunato rade na tome da bude neka konkretna razlika u godinama među decom. Uglavnom na bebi radimo onda kada poželimo bebu, kada se osećamo spremni za prvo, drugo ili treće dete, ili prosto kada se desi da dobijemo bebu ranije nego što smo je možda planirali.  Uglavnom tek naknadno roditelji razmišljaju koliko su dobro odlučili što su napravili toliku razliku između rođenja dva deteta. Uglavnom bude tako.

Razlika u godinama kod dece je velika

Često se kaže da su braća i sestre između kojih je razlika u godinama šest i više godina sa psihološke tačke gledišta sličniji deci koja su jedinci nego deci koja imaju brata ili sestru. Kaže se da oni odrastaju kao dva jedinčeta u porodici. Ovo se, naravno, odnosi samo na neke psihološke aspekte.

Koje su prednosti kada je razlika u godinama dece velika?

Osim što je za mamu i dete bezbednije, u medicinskom smislu, da razlika između dve trudnoće ne bude prekratka, mame koje dobiju drugo dete više godina nakon prvog potencijalno imaju i mnogo drugih prednosti u odnosu na mame dece sličnog uzrasta. Psihološki, one su zrelije, iskusnije, možda sređenije, stabilnije nego što su bile kada se prvo dete rodilo. Naučile su važne lekcije o tome kako se odgaja beba i samim tim manje su pod pritiskom. Naučile su i neke važne lekcije o sebi i sve ih to čini stabilnijima i jačima. Kada je razlika između dece veća, roditelji dobijaju priliku da uživaju u bebećim godinama svakog deteta pojedinačno. Mogu da mu se u potpunosti posvete. Dete dobija punu roditeljsku pažnju i ljubav, nije uskraćeno za zagrljaj zbog druge bebe koja plače.

Mama ima mnogo više vremena za sebe kada ima samo jednu bebu, a drugo dete starije. Može da stigne i da bude sa bebom, i da se posveti sebi, čitanju knjige ili nekom drugom svom interesovanju. Sa bebom i jednogodišnjim detetom u isto vreme to ne bi mogla.

Razlika u godinama kod dece je velikaŠta to znači za dete? 

Teoretski, mlađe dete tokom odrastanja ima u starijem bratu ili sestri još jednu roditeljsku figuru, koja je nešto između drugara i roditelja. Ponekad autoritet, a ponekad drugar. Stariji brat ili sestra mogu detetu da daju savet ili pričuvaju poverljivu tajnu, tako da dete ne mora da vodi neprijatne razgovore sa roditeljima.

Imati znatno starijeg brata ili sestru može da znači da će se dete u nekom trenutku lepo igrati sa starijim detetom, a odmah nakon toga, kada starijem detetu dođu drugari, ono može biti grubo izbačeno iz sobe bez objašnjenja, a to boli. Nije lako ni starijem bratu ili sestri. Vršnjaci ga zadirkuju ako mora da čuva mlađe dete. Možda će čak postati grubo prema mlađem bratu pred vršnjacima.

Starije dete čuva mlađe?

Kad već pominjemo čuvanje, roditelji često očekuju da starije dete čuva mlađe. Često starije dete kaže: „niste ga meni rodili“. Ponekad roditelji čak savetuju jedni druge: „rodi drugo onda kada starije može samo da pričuva mlađeg“. Ali devetogodišnje dete nije u stanju da se stara o malom detetu. Zamislite da se nešto desi mlađem detetu – da se povredi dok ga starije dete „čuva“. To nije odgovornost starijeg deteta, ono nije ni trebalo da ga čuva, ali će ono ipak nositi osećanje krivice.

Šta se očekuje od starijeg deteta?

Od starijeg deteta se često očekuje da bar u nečemu odmeni roditelje, recimo u pomaganju oko domaćih zadataka, i očekuje se da to ume da uradi kao što bi odrasla osoba uradila, što nije uvek pošteno prema njemu. Bili drugo, znatno mlađe dete obično znači imati i roditelje koji su sada mnogo opušteniji i manje zahtevni. Sa prvim detetom su prošli kroz sve brige i strahove koje imamo kada prvi put postanemo roditelji, pa sa drugim obično budemo značajno više samouvereni i mirniji. Velika prednost kada je razlika više godina je u tome što oba deteta imaju priliku da se razvijaju nezavisno. Nisu jedno drugome konkurencija i ne osećaju rivalitet. Mlađe dete ne oseća da treba da bude kao starije. Da u određeno vreme postiže neke razvojne korake, bar ne na način kako to oseća dete koje je samo godinu ili dve mlađe. Deca koja imaju znatno starijeg ili mlađeg brata ili sestru često u ranom detinjstvu maštaju da imaju blizanca ili bliznakinju, nekoga sa kim bi išli u isti razred, delili isto društvo i imali uvek nekog svog uz sebe.

 

Kada razlika u godinama više ne znači puno?

Kada starije dete izlazi iz puberteta, mlađe dete tek tada ulazi. Negde u adolescentnim godinama, kada pubertet prođe, oni mogu postati pravi prijatelji jer tada razlika u godinama više ne znači toliko mnogo.

Psiholog psihoterapeut. Psihoterapijom se bavi od 2010. godine, a najviše iskustva ima u radu sa problemom samopouzdanja i psihologijom traume. U ljudima koji joj se obrate za pomoć traži njihove snage i izvore hrabrosti, a ti izvori su često veoma specifični i jedinstveni za tog čoveka.
Preporučujemo vam...
Kinoa i amarant u ishrani beba i dece
Kinoa i Amarant u ishrani beba i dece
Kinoa i amarant u ishrani beba i dece su sve zastupljenije žitarice. Dobro je držati se tradicije, ali treba biti otvoren i za nove, zdrave i korisne namirnice u ishrani beba, dece i odraslih. Evo i zašto.Kinoa i amarant sve češće na trpeziU budućnosti možemo očekivati da se ove biljke…
Beba u 9. mesecu - Rast i razvoj bebe
Beba u 9. mesecu – Rast i razvoj bebe
Beba u 9. mesecu sve više ulazi u interakciju sa svojim okruženjem, pokazuje radoznalost. Privlače joj pažnju životinje i ljudi, pre svega deca.Rast – Beba u 9. MesecuU trećem tromesečju rast je i dalje intenzivan, ali se polako usporava u odnosu na prvih šest meseci. Tokom ovog perioda dete prosečno dobija…
Beba u 8. mesecu
Beba u 8. mesecu, kako podstaći razvoj?
Beba u 8. mesecu postaje izuzetno vezana za roditelje. Takođe, pokazuje strah od nepoznatog.Beba u 8. mesecu – RastRast bebe je i dalje intenzivan, ali se polako usporava u odnosu na prvih šest meseci. Tokom ovog perioda dete prosečno dobija 15 grama dnevno, tako da je mesečno napredovanje oko 450gr. Rast…