Kako se podstiče razvoj rečnika kod dece i predlog 6 igara

razvoj rečnika kod dece

Sadržaj

Kako roditelj da stimuliše i podstiče razvoj rečnika kod dece? Najintenzivniji period rasta vokabulara je tokom detinjstva.

Razvoj vokabulara kod dece

Jedan broj reči deca nauče spontano, ali je za određene reči i bogaćenje i razvoj rečnika deteta, potrebna i stimulacija.  Kako dete ne bi imalo siromašan rečnik, roditelji treba da reaguju mnogo pre škole.

razvoj rečnika kod dece
Mnogo pre polaska u školu roditelj treba da prepozna da li dete ima siromašan vokabular.

Komunikacija između majke i deteta počinje već u intrauterinom periodu. Ona je osnova emocionalne povezanosti i osnova adekvatne socijalne stimulacije neophodne za razvoj govora u ranom detinjstvu.

Kako da se podstiče razvoj rečnika kod dece?

Na razvoj rečnika utiče način na koji komuniciramo, razgovaramo i igramo se sa decom. Zato je važno da za opisivanje svakodnevnih situacija, osećanja, događaja koristitite širok spektar reči. Sporiji tempo govora daje detetu dovoljno vremena da obradi i razume ono što govorite. Nemojte govoriti brzo, usporite ritam i tempo govora i pravite male pauze u govoru.

Uzmite u obzir trenutne, razvojne govorne i jezičke sposobnosti deteta i nadogradite ih. Odnosno pokušajte da popunite reč koju dete koristi sa jednom ili dve nove reči. Na primer, dete kaže: “Pas”, a Vi kažete: „Da, pas. Da li pas laje?”.

razvoj rečnika kod dece
Aktivno čitanje je jedan od najboljih načina za podsticanje razvoja dečjeg rečnika.

Takođe je važno da obratite pažnju na interesovanje deteta. Da biste podstakli detetovo interesovanje i učešće, dobro je koristiti rečenicu poput „Šta misliš?“.  Ili „Pitam se…“ Na primer, “Pitam se dokle ovaj voz može da ode?”. Na ovaj način pozivamo decu da naprave pretpostavku i podele je sa nama, ali i podstičemo promenu uloga u komunikaciji. Tako podstičemo dete na dijalog. Ukoliko dete posle kratke pauze koju ste ponudili ne kaže ništa, potrebno je da nastavite dalju komunikaciju u pozitivnom tonu. Na primer, možete da kažete „Hajde da vidimo“. Komentarišite svoje postupke i misli dok se igrate sa svojim detetom.

Aktivno čitanje podstiče razvoj rečnika kod dece

Aktivno čitanje je jedan od najboljih načina za podsticanje razvoja dečjeg rečnika. Deca koja su aktivno uključena u proces čitanja usvajaju više reči od dece koja samo pasivno slušaju priče. Šta predstavlja aktivno čitanje? Aktivno čitanje je čitanje tokom kojeg odrasli postavlja detetu pitanja koja su usmerena na tekst. Roditelj podstiče razgovor o pročitanom tekstu i daje mogućnost detetu da učestvuje u pričanju priče.

razvoj recnika kod dece
Svaka situacija može biti odlična za usvajanje novih reči i pojmova.

Šta ometa bogatstvo rečnika deteta a šta još pomaže?

Recite veliko NE ekranima. Gledanje ekrana je pasivna aktivnost. Moramo shvatiti da ništa ne može da zameni interakciju između deteta i roditelja. Kako bi se mozak razvijao i rastao, potrebni su stimulansi iz spoljašnjeg sveta. Mozgu su potrebni mašta, kreativnost, logika i rasuđivanje. Aktivnosti koje u tome pomažu su bojanje, igranje, penjanje, ljuljanje i još mnogo toga. Dok pravite ručak, umesto telefona, mališanu možete dati neke zadatke u kuhinji. Oni će pomoći i Vama a i Vašem mališanu.

Igre koje podstiču razvoj rečnika kod dece

  • Jedna od igara koja ima za cilj da podstakne razvoj vokabulara je igra tokom koje je potrebno pojmove svrstati u kategorije. Napišite na papiriće brojeve od jedan do deset. Dete izvlači papirić i prema dobijenom broju mora da smisli broj pojmova iz određene kategorije. Na primer dete izvuče papirić sa brojem četiri, kategorija je životinje. Dete mora da smisli 4 vrste životinja (na primer: mačka, pas, golub, krava). Evo nekih predloženih kategorija: boje, brojevi, alati, nameštaj, slatkiši, vozila, odeća, delovi tela, igračke, bajke, pića,  domaće životinje, šumske životinje, insekti, voće, povrće, cveće…
razvoj recnika kod dece
Dok pravite ručak, umesto telefona, mališanu možete dati neke zadatke u kuhinji.
  • Pogodi reč zadatog sloga je još jedna zanimljiva igra. Napišite slogove na papirima. Stavite komade papira u kutiju. Zamolite dete da izvuče papirić. Pročitajte mu slog koji je napisan, a dete treba da smisli što više reči koje počinju datim slogom. Na primer, slog MA: MAMA, MAČKA, MAŠTA…
  • Dozvolite detetu da samo završi priču a prethodno mu Vi ispričajte početak i zaplet.
  • Zamislite objekat. Detaljno opišite detetu. Zadatak je da dete na osnovu Vašeg opisa pogodi koji je predmet. A zatim promenite uloge. Sada dete opisuje zamišljeni predmet, a Vi morate da pogodite koji predmet je dete zamislilo.
  • Igra suprotnosti je igra koju deca rado igraju. Kažite detetu da smisli pojam koji je suprotan zadatom. Na primer brzo-sporo, gore-dole, srećno-tužno…
  • Dajte pojam i zamolite dete da se seti od čega se sastoji ili šta u njemu može biti (na primer BICIKL – korman, ručice, točkovi, sedište, lanac…)

Igra je sastavni deo odrastanja, kao i prilika za sticanje novih znanja i usvajanja veština svakog deteta. Deca najviše, najbrže i najbolje uče ako im je nešto zabavno. Slično je i odraslima, rado radimo nešto u čemu uživamo. Ako dete nešto voli da radi, a voli da se igra, biće skoncentrisano na tu aktivnost. I posvetiće joj punu pažnju, što će značajno olakšati proces učenja.

avatar
Master defektolog logoped sa višegodišnjim iskustvom u radu sa decom različitih govorno jezičkih problema. Osnivač edukativnog centra “Logolino”.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Beba ima zatvor – Simptomi, uzroci i lečenje opstipacije

5 problema sa kožom i bezbedni tretmani u trudnoći

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

Preporučujemo vam...

Skeeter sindrom kod dece ili alergijska reakcija na ujed komarca mogu biti više od smetnji. Evo šta treba da znate o Skeeter sindromu, alergijskoj reakciji na protein u plјuvački komaraca...

Kako razgovarati sa decom da se ostvari dobra komunikacija je prava veština. Dobra komunikacija sa decom je od vitalnog značaja u ostvarivanju roditeljstva. Dečije traženje i potreba za pažnjom u...

Znam, znam, pomislili ste “Šuga kod dece i odraslih? Pa zar to još postoji?” Itekako postoji! Uglavnom nailazimo na sporadične slucajeve tokom godine. I to u okviru par ljudi ili...

Praznici su važni deci, to je za njih najveselije doba godine! Posebno Uskrs, kada je proleće već stiglo, sve se rascvetalo, pravo uživanje kako za odrasle, tako i za decu....