Kupanje bebe – 1. Korak za negu kože bebe

Kupanje bebe - 1. Korak za negu kože bebe

Sadržaj

Kupanje bebe je od neprocenljivog značaja za negu kože bebe. U želji da svome detetu pruže najbolju moguću negu, roditelji često preteruju. Kada je higijena i nega kože bebe u pitanju, treba se pridržavati pravila: “Manje je više”.

Koža bebe je posebno osetljiva

Koža je najveći organ bebe, zadužena je za prvi kontakt sa spoljašnjim svetom i predstavlja barijeru između bebe i okoline. Ona sprečava prodor patogenih mikroorganizama i toksina u telo, štiti od gubitka vode i elektrolita, traume i sunčevog svetla.

Kupanje bebe 1. Korak za negu koze bebe
Izaberite vreme za kupanje, kada vi imate vreme da posvetite bebi

Za potpuno funkcionalno i strukturno sazrevanje kože potrebne su dve do tri godine. Zbog toga zaštita od mehaničkih, fizičkih i infektivnih faktora nije tako efikasna kao kod odraslih. Koža bebe je sklona isušivanju, osetljivija je na delovanje iritanasa, kao i na bakterijske, virusne i gljivične infekcije.

Propustljivost kože bebe je veća?

Važno je istaći i to da je, zbog specifičnosti građe, povećana i propustljivost kože za lokalno primenjena sredstva. A kako je i površina tela u odnosu na telesnu masu znatno veća nego kod odrslih, postoji opasnost i od sistemske toksičnosti, tj. delovanja lokalno primenjenog sredstva na celi organizam.

Najvažnija zaštitna mera za sprečavanje infekcije kože je redovno pranje ruku svih osoba koje dolaze u kontakt sa bebom. Za brisanje ruku najbolje je koristiti papirne ubruse.

Zašto ne treba preterivati sa bebinom kozmetikom?

U želji da svom detetu pruže najbolju moguću negu, roditelji često preteruju. U prilog tome govore studije koje su pokazale da jedna novorođena beba, u proseku, ima osam različitih sredstava za negu i higijenu, što se povezuje sa većom učestalošću ekcema, astme i drugih alergijskih bolesti. Zbog toga, imajte na umu pravilo: “Manje je više” i ne preterujte sa srestvima za pranje i negu bebe.

Zašto je važno kupanje bebe?

Funkcija kupanja je čišćenje kože, ali ono je mnogo više od običnog uklanjanja nečistoće. To je opuštajući ritual, vreme kada su roditelji i deca posvećeni jedno drugome. Deca vole kontakt preko kože, zbog čega je kupanje vreme za bliskost između roditelja i deteta.

Kupanje bebe 1. Korak za negu koze bebe
Kada je higijena i nega kože bebe u pitanju, treba se pridržavati pravila: “Manje je više”.

Kada je pravi momenat za kupanje?

Za kupanje je najbolje izabrati deo dana kada roditelj ima dovoljno vremena da se posveti detetu, a dete nije previše umorno niti gladno. To može biti na kraju dana, pre hranjenja, kao opuštajući ritual koji uvodi u san, ili ujutro, kada su deca raspoložena i spremna za uživanje. Poželjno je da od hranjenja do kupanja prođe bar pola sata.

Koliko često kupati bebu?

Kada je riječ o učestalosti kupanja, ispravno je i jednom, čak i do dva puta dnevno, ali i svaki drugi dan ili tri puta nedeljno. Ređe kupanje preporučljivo je tokom zimskih meseci, a češće tokom letnjih meseci i velikih vrućina. Ako dete kupamo, na primer, dva puta nedeljno, između kupanja svakako treba održavati čistoću kože lica, ruku i pelenske regije. Posebno treba obratiti pažnju na čistoću kože lica (oko usta) jer sastojci mleka, a kod male dece i čvrste hrane, mogu da prouzrokuju iritativni dermatitis.

Kupanje bebe 1. Korak za negu koze bebe
Nemojte stavljati pene, sapune i šampone u kadicu

Nekoliko saveta za kupanje bebe

  • Zbog nezrele termoregulacije, koža deteta osjetljiva je na hladnoću, ali i na preterano utopljavanje. Zato temperatura vode treba da odgovara telesnoj temperaturi (36- 37ºC) – ne sme biti ni previše topla, niti previše hladna. Za bebe koje imaju suvu kožu, temperatura vode treba da bude jedan do dva stepena niža. Važno je paziti i na temperaturu prostorije u kojoj se dete kupa, koja bi trebala da iznosi 24-26ºC.
  • Pre nego stavite dete u kadicu, operite mu lice, bez sapuna, čistom vodom.
  • U vodu za kupanje nemojte dodavati sapune niti pene za kupanje. Oni sadrže deterdžente koji remete fiziološku floru kože. Pene za kupanje su jedan od razloga čestih infekcija genitalnog i urinarnog sistema kod devojčica.
  • Ne upotrebljavajte sapune. Sapuni su bazne supstance koje remete pH kože. Upotreba sapuna kod novorođenčadi i male dece usporava proces obnavljanja pH i remeti fiziološku zaštitnu floru kože, što stvara predispoziciju za razvijanje infekcije. Najbolje je kupanje u čistoj vodi, uz povremenu primenu sindeta (čvrstih ili tečnih), posebno namenjenih za nežnu dečiju kožu. Sindeti su sintetski deterdženti čiji pH odgovara pH kože, manje isušuju i manje iritiraju.
  • I ne zaboravite, ne udaljavajte se od deteta, već uvek jednom rukom budite u kontaktu sa njim.
  • Zdrava koža bebe ne zahteva mazanje.

Šta ako je koža bebe suva?

Ako postane suva, savetuje se korišćenje medicinskih uljanih kupki, uz primenu emolijensa neposredno nakon kupanja. Emolijensi su neutralni preparati za zamašćivanje i vlaženje kože, naprimer mleka i kreme. Mleka sadrže više vode, vlaže kožu i pogodna su za veće površine tela. Kreme su masnije i prikladnije su tokom hladnih, zimskih meseci.

avatar
Sa dugogodišnjim iskustvom u državnoj i privatnoj praksi. Posebna sfera interesovanja – dermoskopija kao i nega i lečenje bolesti kože u dečijem uzrastu.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Šta ako dete udari odraslu osobu – Kako reagovati?

5 razloga zašto je važno da decu vodimo na selo

Zdravlje roditelja utiče na zdravlje deteta – Koji roditelj ima veću ulogu u tome?

6 popularnih dijeta – Koje su prednosti i koji nedostaci – Šta kaže nauka

Zašto su trudnice posebno privlačne komarcima i 5 preporuka

Preporučujemo vam...

Razvoj govora deteta, ako je redovan, teče svojim ustaljenim i poznatim tokom. Važno je da svaki roditelj razume kako treba da izgleda razvoj jezičkih i govornih veština deteta. Prepoznajte prve...

Tražili ste savete za rešavanje bljuckanja bebe. Mnoge nove mame se pitaju zašto njihova beba toliko bljucka. Neke mame se pitaju da li njihova beba ima GER, Gastroezofagealni refluks, ili...

Da li beba ima zatvor? Da, kada beba ima tvrd izmet nalik na glinu ili probleme sa stolicom, razumno je posumnjati na zatvor. Kao nova mama, uvek ćete tražiti sledeći...

Koji su najčešći genitalni problemi kod beba? Mame neguju intimna mesta svoje bebe tokom promene pelena i kupanja. Uvek bi trebalo da se konsultujete sa pedijatrom Vaše bebe u vezi...