Masaža bebe – Masaža bebinih leđa

Masaža bebinih leđa

Sadržaj

Masaža bebinih leđa je svakoj bebi pravo uživanje. Možete je raditi na svakom mestu i u svakoj prilici, bez ili sa uljem. Pustite mašti na volju.

Masaža bebinih leđa – kako se sprovodi masaža?

Evo nekih primera. Kada radite bez ulja, beba je obučena. Dok vam je u naručju, jednom rukom je sigurno držite, a drugom rukom prelazite preko njenih leđa, možete “crtati krugove”. Počnite od sredine leđa, malim, pa sve većim i većim krugovima, kao kad bacite kamenčić u vodu. Pa se talasi pretvaraju u krugove.

Masaža bebinih leđa
Studije pokazuju da masaža podstiče rast i razvoj bebe. Stimuliše nerve, povećava protok krvi, jača imuni sistem, stimuliše probavni sistem, pobolјšava san.

Posebnu pažnju posvetite lopaticama i donjem delu leđa, pravite različite krugove, kao da  crtate u mestu.

Mišiće ramenog pojasa možete čak i lagano štipkati. Zatim nastavite da prstima šetate uz i niz kičmu ili da pišete broj 8, oko kičmenog stuba. Obratite pažnju, ne direktno preko njega. I za kraj, celim dlanom prelazite duž bebinih leđa od vrata ka donjem delu.

Masaža bebinih leđa
Za masažu beba prednost treba dati biljnim uljima kao što su  ulja slatkog badema, ulja klice pšenice i avokadovo ulje.

Masaža bebe uljem

Potrudite se da soba bude dovoljno ugrejana, pripremite peškir na kome će beba da leži. Obzirom da će beba biti na stomaku, izbegavajte da masirate leđa odmah posle jela. Možete je položiti na krevet ispred vas, ili je uzeti u krilo, položiti preko vaših kolena. Sipajte ulje u vaše ruke, protrljajte da biste ga zagrejali i počnite. Razmažite ga celom površinom, počnite od donjeg dela leđa ka vratu. Sve pokrete koje smo prethodno opisali, možete da primenjujete i sa uljem. Koncentrične krugove, krugovi oko lopatica i donjeg dela leđa. Zatim štipkanje mišića ramenog pojasa, osmice oko mišića koji opružaju leđa. I dlanom duž celih leđa, od vrata naniže.

Ponovite nekoliko puta i neka svaki put jačina vašeg stiska bude manja i manja. Dok se masaža bebinih leđa ne završi laganim dodirom.

Masaža bebinih leđa
Masažom bebe ostvarujete i bliskost sa svojom bebicom. Masaža može pomoći i bebi i roditelјima da se opuste. 

Koja ulja koristiti za masažu bebe?

Da podsetimo, za masažu beba prednost treba dati biljnim uljima kao što su  ulja slatkog badema, ulja klice pšenice i avokadovo ulje.

Uživajte u svakom trenutku dok masirate bebu. Ubrzo će doći vreme kada će ona porasti i masirati Vas kroz igru! Bliskost roditelja i bebe kroz masažu bebe se produbljuje. To je jedno neponovljivo iskustvo i za bebu i za roditelje. Kad se beba rodi, rađa se i roditelj. Različite su aktivnosti koje će biti vaša svakodnevna rutina, ali bi dobar savet bio da se tu uvrsti i masaža bebe.

Naučite da masirate bebu

Ako se pitate kako da naučim masažu bebe, ne brinite, masaža za bebe se lako uči i relativno je intuitivna. Mnogi roditelјi već teše svoju decu trlјanjem leđa, trlјanja po stomaku i stopala. Klјučna komponenta masaže beba je da roditelјi umiruju svoju decu dodirom koji je nežan i pun lјubavi. Masaža za bebe ima mnogo prednosti za bebe.  Studije pokazuju da masaža podstiče rast i razvoj bebe. Stimuliše nerve, povećava protok krvi, jača imuni sistem, stimuliše probavni sistem, pobolјšava san. Pored toga, može ublažiti bolove sa gasovima i grčeve.

Ali prednosti nisu samo fizičke. Masaža može pomoći i bebi i roditelјima da se opuste. Takođe pobolјšava vezu između roditelјa i dece (između mame i bebe, tate i bebe, ili oboje). Masaža pruža kontekst za pozitivnu, pažlјivu interakciju. Pošto novorođene bebe ne mogu da komuniciraju u tradicionalnom smislu, masaža za bebe podržava komunikaciju roditelјa i deteta. Ohrabruje roditelјe da čitaju i reaguju na bebine potrebe i osećanja. Kao što je izraženo kroz verbalne i neverbalne znakove.

avatar
Svoj rad je usmerila na edukaciju roditelja u školama roditeljstva, on line predavanjima za roditelje i na drugim mestima okupljanja roditelja male dece.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Gasimenti
Esensa DevitinD3k1
Esensa Propomint
Femibion
Femibion 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Jezički razvoj dece i kategorizacija

Emocije i promene raspoloženja u trudnoći – 5 pomoći

Kako biti deo detetove igre a ne prekidati samostalnu igru

Anksioznost i depresija u trudnoći – Simptomi i faktori rizika

Nadutost u trudnoći i kako je rešiti

Preporučujemo vam...

Za mame koje doje veoma je značajna kvalitetna ishrana. Zdrava superhrana (top namirnice) mogu pomoći vašoj ishrani. Tako, ćete dobiti potrebne hranjive materije i vi i vaša beba. Energija, proteini...

Da li hipotonus kod beba utiče na razvoj govora, pitaju mnogi roditelji. Ne treba zanemariti da je govor motorna veština. U produkciju govora su uključeni mišići usana, jezika, obraza, vilice....

Česta briga roditelja je kako se izboriti sa grčevima i gasovima kod beba i dece. Sa ovim problemom sreću se i sami roditelji. Problem nadimanja stomaka kod odraslih sa grčevima...

Mnoge roditelje brine sisanje palca ali i duža upotreba cucle varalice. Međutim,  sisanje cucle, kao i sisanje palca su deo razvoja i neizbežna stavka kod mnogih mališana. Kako da razumemo...