Nadutost u trudnoći i kako je rešiti

Nadutost u trudnoci

Sadržaj

Nadutost u trudnoći, kao i gasovi, predstavljaju pravu nelagodnost trudnicama. Zašto dolazi do viška gasova i kako možemo rešiti ovaj problem?

Nadutost u trudnoći

Naš digestivni sistem je kompleksan i istovremeno osetljiv. Višak gasova može biti prouzrokovan nekim oboljenjem. Ali najčešće se javlja usled stresa, neadekvatnih navika u ishrani. Uzrok je često neredovna ishrana, preobilni obroci, hrana koja nadima, nedovoljno žvakanje…

Nadutost u trudnoći i kako je rešiti - Nadutost u trudnoci 4
Neke namirnice mogu izazvati nadutost. Najčešće su to mahunarke, kupus, luk, mlečni proizvodi…

Nadutost se javlja i u nekim fiziološkim stanjima, kao što je na primer trudnoća i period nakon porođaja. Nadutost tokom tudnoće je dosta čest simptom posebno u prvom trimestru. Tada je najveći porast hormona trudnoće betaHCG i progesterona koji usporavaju varenje. Tako usporavaju i pasažu hrane u crevima i omogućavaju  nakupljanje gasova. U drugom i trećem trimestru trudnice usled pritiska gravidnog uterusa na digestivne organe, čest je osećaj nadutosti, podrigivanja i flatulencije. Ovo je takođe i česta pojava pojava nakon porođaja. I to, dok se ne uspostavi normalna aktivnost creva i redovno pražnjenje, kao i tokom dojenja.

Nadutost u trudnoci
Trudnoća i period posle porođaja su fiziološka stanja kada je često prisutna nadutost.

Simetikon može pomoći

Simetikon (organsko jedinjenje na bazi silikonskih ulja)  je supstanca, koja mehanički razgrađuje mehuriće gasa koji se nalaze u želucu i crevima. Tako pod uticajem simetikona slobodni gas se lakše eliminiše prirodnim putem. Simetikon nema sistemsko delovanje. Telo ga apsorbuje te se smatra potpuno bezbednim za upotrebu.

Upotrebom proizvoda na bazi simetikona, smanjuju se simptomi gastrointestinalnih poremećaja koji se mogu pripisati prisustvu gasova. Dužina primene simetikona zavisi od trajanja tegoba. Može se bezbedno koristiti i tokom dužeg vremenskog perioda.

Trudnice, porodilje, dojilje ga takođe bezbedno mogu koristiti nakon konsultacije sa lekarom. Iz razloga što se simetikon ne resorbuje od strane majke tj. ne prelazi u krvotok majke.

Nadutost u trudnoci
Medicinski proizvod namenjen za ublažavanje osećaja nadutosti, podrigivanja i nelagode, povezane s prekomernim nakupljanjem gasova/vazduha u probavnom traktu. Aspumex sadrži simetikon koji smanjuje površinsku napetost mehurića gasa u crevima. tako olakšava njihovo pucanje i međusobno spajanje, a zatim eliminaciju iz probavnog sistema.

Aspumex je rešenje

Aspumex je medicinski proizvod sa viskom koncentracijom simetikona od 240mg u 1 mekoj kapsuli. Preporuka je da se uzima pre ili posle obroka, uz dovoljnu količinu tečnosti (min. jedna čaša vode).

Aspumex se preporučuje za pomoć u pripremi pacijenata za dijagnostičke preglede područja trbuha. Kao što su pregledi: ultrazvuk, radiografiju, endoskopiju i kolonoskopiju. Na taj način se uklanjaju probavni gasovi radi boljeg kvaliteta pregleda.

Mnogi korisnici svedoče o brzom i efikasnom olakšanju koje im ovaj sastojak pruža. Tako se vraća harmoniju u njihov digestivni sistem. Preporučena doza za odrasle je 1 kapsula, 2-4 puta dnevno, po potrebi. Maksimalna dnevna doza je 4 kapsule.

Kod pripreme za dijagnostičke preglede preporučena doza za odrasle je 1 kapsula uveče, uoči predviđenog dijagnostičkog pregleda. Takođe i 1 kapsula ujutro, natašte, na dan dijagnostičkog pregleda.

Važno je da osobe koje imaju hronične simptome nadutosti ili druge gastrointestinalne probleme potraže savet lekara pre nego što počnu da koriste simetikon ili bilo koji drugi lek za ovu svrhu. Lekar može pružiti dodatne savete i preporuke kako upravljati nadutosti. Uključujući promene u ishrani i načinu života koje mogu biti od pomoći.

Očuvanje gastrointestinalnog zdravlja je ključno za kvalitetan život. Simetikon nije samo rešenje za trenutne tegobe, već vaš saveznik u dugoročnom održavanju ravnoteže. Odaberite prirodno, odaberite efikasno – odaberite Aspumex -simetikon kapsule.

avatar
Akademske specijalističke studije Humana reprodukcija 2006. godine. Specijalizacija iz ginekologije i akušerstva KGA KCS Višegradska 2015. godine. Do 2015. godine radio kao specijalista ginekologije u DZ Zvezdara, a od 2022. godine stalno zaposleni lekar Euromedik-a.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

5 problema sa kožom i bezbedni tretmani u trudnoći

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

25 preporuka da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo

Preporučujemo vam...

Trudnice pitaju koji su bezbedni tretmani u trudnoći. Da ima problema sa kožom u trudnoći je poznato. To su akne, melazma, nespecifični dermatitis, angiomi pauka, tamni i otečeni podočnjaci. Ove...

Trudnice prijavljuju i ovo su 4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće. Pojačani hormoni, širi stomak i otečeni gležnjevi, Vaše telo prolazi kroz neverovatne promene tokom trudnoće. I Vaš odnos sa...

Saznajte o različitim načinima na koje previše stresa u trudnoći može uticati na Vaše zdravlјe i zdravlje bebe. Takođe, i savete za smanjenje rizika. Kada ste trudni, prirodno je da...

Kako da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo? Nošenje bebe nije uvek lako. Ali ako tražite inspiraciju za srećniju trudnoću, ove preporuke mogu pomoći u manje srećnim danima. Trudnoća je...