Zdravlje trudnice – Trimestri

Trudnoća se deli na tri trimestra, prvi, drugi i treći.

Trudnoća je vrhunac ostvarenja žene. Idealno bi bilo da se planira u optimalnim godinama života (prva trudnoća između 25 i 30 godina, a druga izmedju 28 i 33 godine), kada je željena, ali i kada je u kasnijim godinama, dobrodošla je

Trudnoća traje 40 gestacijskih nedelja (deset lunarnih meseci), i računa se od prvog dana poslednje menstruacije plus 7 dana, minus tri meseca (primer 01.01.2016. prvi dan poslednje mensturacije, termin porođaja bi bio 08.10.2016).

Želja svih roditelja je da im se rodi zdravo i za život sposobno dete sa maksimumom kapaciteta, i da se isključe poznate anomalije i predvide mogući rizici u trudnoći.

3 1

Trudnoća se deli na tri trimestra:

I trimestar

– od začeća do 12. nedelje trudnoće (prva tri meseca trudnoće), u tom periodu se govori o embrionu. Na kraju tog perioda embrion je dug 6-7 cm, a težak oko 20 gr. Trudnica ima nesigurne znake trudnoće kao što su: mučnina, povraćanje, učestalo mokrenje i dr.

II trimestar

od 13. do 26. nedelje trudnoće, govori se o fetusu, trudnoća je vidljiva, majka počinje da oseća i prve pokrete ploda (prvorotka kasnije, oko 18. nedelje, a drugo i višerotka već od 16. nedelje trudnoće), mučnina i povraćanje najčešće su prestali, a fetus je na kraju ovog perioda dugačak 19-20cm i težak oko 600 grama.

III trimestar

– od 27. do 40. nedelje trudnoće. Tada je trudnica obimnija, neke od njih koje imaju veću telesnu masu se teže kreću, sporije su, lakše se zamaraju, imaju bol u leđima, i češći nagon na mokrenje.

Termin za porodjaj je stigao, primljeni ste u porodilište, šta doktor proverava neposredno pred porodjaj?

Izravnavanje je proces koji se prati na grliću tokom trudnoće i porođaja. U trudnoći je poželjno da grlić bude čvrst i zatvoren dug 2 cm, da bi nekoliko nedelja pre termina počeo da se razmekšava, skraćuje i otvara.

Dilataciju (otvorenost) grlića, što se izražava u centimetrima. Tokom porođaja, ide od 2 do 10 centimetara, odnosno do potpune dilatacije. Ona predstavlja kraj prvog porođajnog doba i početak drugog, odnosno mogućnost da se porođaj završi vaginalno, to jest da se beba rodi prirodnim putem. U nekim porodilištima, otvorenost se umesto u centimetrima izražava u prstima (lekar kaže da je grlić uloživ za jagodicu prsta, otvoren jedan ili tri prsta, potom za mali, srednji ili veliki dlan – što odgovara otvorenosti od 10 centimetara).

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Specijalista ginekologije i akušerstva. Radi UZ-nu dijagnostiku u ginekologiji i akušerstvu, UZ-ni pregled dojki, završila je kurs iz citologije i citodijagnostike. Načelnik službe za zdravstvenu zaštitu žena DZ Stari Grad. Učesnik brojnih stručnih skupova.
Preporučujemo vam...