Trimestri u trudnoći

Trimestri u trudnoci

Sadržaj

Trimestri u trudnoći, koliko traju i zašto su važni?  Trudnoća je vrhunac ostvarenja žene. Idealno bi bilo da se planira u optimalnim godinama života (prva trudnoća između 25 i 30 godina, a druga izmedju 28 i 33 godine), kada je željena, ali i kada je u kasnijim godinama, dobrodošla je.

Trudnoća se deli na tri trimestra, prvi, drugi i treći trimestar

Trudnoća traje 40 gestacijskih nedelja (deset lunarnih meseci), i računa se od prvog dana poslednje menstruacije plus 7 dana, minus tri meseca (primer 01.01.2016. prvi dan poslednje mensturacije, termin porođaja bi bio 08.10.2016). Želja svih roditelja je da im se rodi zdravo i za život sposobno dete sa maksimumom kapaciteta, i da se isključe poznate anomalije i predvide mogući rizici u trudnoći.

Trimestri u trudnoci

 

Trimestri u trudnoći

1. trimestar

Prvi trimestar je od začeća do 12. nedelje trudnoće (prva tri meseca trudnoće), u tom periodu se govori o embrionu. Na kraju tog perioda embrion je dug 6-7 cm, a težak oko 20 gr. Trudnica ima nesigurne znake trudnoće kao što su: mučnina, povraćanje, učestalo mokrenje i dr.

2. trimestar 

Drugi trimestar je od 13. do 26. nedelje trudnoće, govori se o fetusu, trudnoća je vidljiva, majka počinje da oseća i prve pokrete ploda (prvorotka kasnije, oko 18. nedelje, a drugo i višerotka već od 16. nedelje trudnoće), mučnina i povraćanje najčešće su prestali, a fetus je na kraju ovog perioda dugačak 19-20cm i težak oko 600 grama.

Trimestri u trudnoci

3. trimestar

Treći trimestar je od 27. do 40. nedelje trudnoće. Tada je trudnica obimnija, neke od njih koje imaju veću telesnu masu se teže kreću, sporije su, lakše se zamaraju, imaju bol u leđima, i češći nagon na mokrenje.

Trimestri u trudnoci

Pre porođaja

Termin za porodjaj je stigao, primljeni ste u porodilište, šta doktor proverava neposredno pred porodjaj?

Izravnavanje je proces koji se prati na grliću tokom trudnoće i porođaja. U trudnoći je poželjno da grlić bude čvrst i zatvoren dug 2 cm, da bi nekoliko nedelja pre termina počeo da se razmekšava, skraćuje i otvara.

Dilataciju (otvorenost) grlića, što se izražava u centimetrima. Tokom porođaja, ide od 2 do 10 centimetara, odnosno do potpune dilatacije. Ona predstavlja kraj prvog porođajnog doba i početak drugog, odnosno mogućnost da se porođaj završi vaginalno, to jest da se beba rodi prirodnim putem. U nekim porodilištima, otvorenost se umesto u centimetrima izražava u prstima (lekar kaže da je grlić uloživ za jagodicu prsta, otvoren jedan ili tri prsta, potom za mali, srednji ili veliki dlan – što odgovara otvorenosti od 10 centimetara).

avatar
Specijalista ginekologije i akušerstva. Radi UZ-nu dijagnostiku u ginekologiji i akušerstvu, UZ-ni pregled dojki, završila je kurs iz citologije i citodijagnostike.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion
Femibion 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

5 problema sa kožom i bezbedni tretmani u trudnoći

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

25 preporuka da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo

Preporučujemo vam...

Trudnice pitaju koji su bezbedni tretmani u trudnoći. Da ima problema sa kožom u trudnoći je poznato. To su akne, melazma, nespecifični dermatitis, angiomi pauka, tamni i otečeni podočnjaci. Ove...

Trudnice prijavljuju i ovo su 4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće. Pojačani hormoni, širi stomak i otečeni gležnjevi, Vaše telo prolazi kroz neverovatne promene tokom trudnoće. I Vaš odnos sa...

Saznajte o različitim načinima na koje previše stresa u trudnoći može uticati na Vaše zdravlјe i zdravlje bebe. Takođe, i savete za smanjenje rizika. Kada ste trudni, prirodno je da...

Kako da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo? Nošenje bebe nije uvek lako. Ali ako tražite inspiraciju za srećniju trudnoću, ove preporuke mogu pomoći u manje srećnim danima. Trudnoća je...