Zdravlje trudnice – Trimestri

0

Trudnoća je vrhunac ostvarenja žene. Idealno bi bilo da se planira u optimalnim godinama života (prva trudnoća između 25 i 30 godina, a druga izmedju 28 i 33 godine), kada je željena, ali i kada je u kasnijim godinama, dobrodošla je

Trudnoća traje 40 gestacijskih nedelja (deset lunarnih meseci), i računa se od prvog dana poslednje menstruacije plus 7 dana, minus tri meseca (primer 01.01.2016. prvi dan poslednje mensturacije, termin porođaja bi bio 08.10.2016).

Želja svih roditelja je da im se rodi zdravo i za život sposobno dete sa maksimumom kapaciteta, i da se isključe poznate anomalije i predvide mogući rizici u trudnoći.

Trudnoća se deli na tri trimestra:

I trimestar – od začeća do 12. nedelje trudnoće (prva tri meseca trudnoće), u tom periodu se govori o embrionu. Na kraju tog perioda embrion je dug 6-7 cm, a težak oko 20 gr. Trudnica ima nesigurne znake trudnoće kao što su: mučnina, povraćanje, učestalo mokrenje i dr.

II trimestar – od 13. do 26. nedelje trudnoće, govori se o fetusu, trudnoća je vidljiva, majka počinje da oseća i prve pokrete ploda (prvorotka kasnije, oko 18. nedelje, a drugo i višerotka već od 16. nedelje trudnoće), mučnina i povraćanje najčešće su prestali, a fetus je na kraju ovog perioda dugačak 19-20cm i težak oko 600 grama.

III trimestar – od 27. do 40. nedelje trudnoće. Tada je trudnica obimnija, neke od njih koje imaju veću telesnu masu se teže kreću, sporije su, lakše se zamaraju, imaju bol u leđima, i češći nagon na mokrenje.

Share.

About Author

Comments are closed.