Naduv glave novorođenčeta

Naduv glave novorođenčeta

Naduv glave novorođenčeta je česta pojava. Trenutak rođenja vašeg deteta istovremeno je i čaroban i stresan. Često beba izgleda drugačije nego što ste očekivali, i to može da zbuni ili zabrine roditelje. Jedan od čestih razloga za brigu i nedoumicu majki je oblik i izgled glavice novorođenčeta. Najčešće su u pitanju prolazni i bezazleni problemi i razloga za brigu zapravo nema.

Naduv glave novorođenčeta

Novorođena deca imaju srazmerno veću glavu u odnosu na telo nego starija deca i odrasli.

Naduv glave novorođenčeta
Beba često ne izgleda onako kako su ih roditelji zamišljali.

Šta utiče na oblik glave novorođenčeta?

Ova nesrazmera posebno je izražena kod prevremeno rođenih i mršavih beba.  Normalno je da neposredno posle rođenja  glava bude izdužena. Kosti lobanje novorođenčeta  su mekane i nisu međusobo srasle, što je potrebno da bi što lakše prošla kroz porođajni kanal. Na oblik glave na rođenju mogu da utiču i brojni drugi faktori. Kao što su prevremeni porođaj, blizanačka ili višeplodna trudnoća, manjak plodove vode.

Bebe koje su tokom trudnoće bile u karličnom položaju imaju specifičan oblik glavice na rođenju. I sve liče jedna na drugu bez obzira da li su se rodile prirodnim putem ili carskim rezom. Lice je okruglo, teme zaravnjeno, a glava izdužena u pravcu potiljka. U svakom slučaju, oblik glave će se već u prvih nekoliko nedelja promeniti. Glava će postati pravilnijeg oblika i polako poprimati oblik koje je bebi „zadat“genima.

 

Naduv glave novorođenčeta
Novorođenče ne ume da nam kaže da li ga nešto boli. To možemo da zaključima samo posredno, na osnovu njegovog ponašanja.

Šta je porođajni naduv i zašto nastaje?

Porođajni naduv je česta pojava, pa ga zapravo i ne treba smatrati patološkim stanjem. Iako je, po Međunarodnoj klasifikaciji bolesti i povreda klasifikovan kao porođajna povreda. Radi se o testastom otoku mekih tkiva poglavine u predelu prednjačećeg dela glavice. Najčešće na zadnjem delu temena, nekada više levo ili desno. Kada znamo da se novorođenče tokom prolaska kroz porođajni kanal probija upravo svojom glavicom pojava naduva na prednjačećem delu zapravo ne treba ni da čudi. Češće se javlja kod krupnih i „glavatih“ beba. Kad postoji nesrazmera između obima glavice i majčinog porođajnog kanala, kada porođaj duže traje. Skoro uvek je prisutan kod novorođenčadi rođene uz pomoć vakuma. Mada u toj situaciji naduv najčešće već postoji i pre primene vakuma.

Naduv glave novorođenčeta
Često se naduv povlači već posle nekoliko sati.

Da li to bebu boli?

Novorođenče ne ume da nam kaže da li ga nešto boli. To možemo da zaključima samo posredno, na osnovu njegovog  ponašanja. Ako je uznemireno, produženog, vriskavog plača, teško se umiruje. Ovo se retko dešava bebama koje imaju samo porođajni naduv. Češće kada je udružen sa drugim porođajnim povredama (kefalhematom, prelom ključne kosti). Prisutno je samo tokom prvih sati nakon rođenja. Kada je beba zajedno sa svojom majkom nežan mamin dodir, maženje i dojenjeutešiće i umiriti novorođenče.

Da li je potrebno nešto preduzeti?

Naduv nekada može biti jako veliki, kao šubara na bebinoj glavici, ali se povlači neverovatno brzo. Često već posle nekoliko sati. Kod velikih porođajnih naduva (naročito posle primene vakuma) mogu da postoje i oguljotine na koži poglavine. One brzo zaceljuju i nije ih potrebno mazati nikakvim kremama i mastima niti posebno štititi. Osim primene dezinfekcionog sredstva prvog, drugog dana dok ne počnu da se sasušuju.

Naduv glave novorodejenceta
Naduv glave ne remeti negu bebe ni maženje mame i tate. Dodir koža na kožu je dobrodošao.

Naduv poglavine ne remeti negu novorođenčeta, položaj za spavanje, postavljanje na dojku. Maženje i ljubljenje glavice.  Jedini problem je kako razuveriti majku da nema nikakovog razloga za brigu. I da će se naduv vrlo brzo povući bez posledica.

Pedijatar Dugogodišnji šef Neonatološkog odeljenja u Bolnici za ginekologiju i akušerstvo KBC „Zvezdara“. Član je Republičke komisije za podršku dojenja, porodične i razvojne nege novorođenčeta i spoljašnji ocenjivač Agencije za akreditaciju zdravstvenih ustanova.
Preporučujemo vam...
razvoj dece
Šta pokreće razvoj dece – 4 ključne radnje!
Šta pokreće i maksimalno stimuliše razvoj dece?  Roditelji najčešće misle da im treba veliki broj igračaka kako bi podstakli razvoj. Da bi ispunile svoju ulogu igračke moraju biti prilagođene uzrastu deteta. Igračke nisu najvažnije niti ključne za razvoj. Naročito nije presudan broj igračaka! Presudno je nešto drugo!Šta pokreće razvoj dece?Razvoj…
Rota virus
Rota virus kod beba i dece – Infekcija izazvana rota virusom
Gastroenteritise kod dece mogu izazvati različiti virusi. U našem podneblju kod dece je tokom zimskog perioda najčešći krivac Rota virus, čak u 65%. I drugi virusi takođe mogu uzrokovati crevne infekcije (adenovirusi, kalicivjevirusi, norovirusi), posebno kod odraslih.Rota virus  kod beba i deceZimski period karakteriše veća učestalost prehlada i kašlja kod…
Kako pripremiti dete na dolazak bebe
Kako pripremiti dete na dolazak bebe u porodicu?
Kako pripremiti dete na dolazak bebe, novog člana/ bate ili seke u prorodicu? Kako najbolje uraditi, zavisi od starosti i nivoa interesovanja prvenca. Svakako, ovo je značajna promena u životu vašeg prvenca.Kako pripremiti dete na dolazak bebe? –  Ako je dete jednogodišnjak ili dvogodišnjakKako da razgovaram sa svojim detetom o…