Naduv glave novorođenčeta

Naduv glave novorođenčeta

Naduv glave novorođenčeta je česta pojava. Trenutak rođenja vašeg deteta istovremeno je i čaroban i stresan. Često beba izgleda drugačije nego što ste očekivali, i to može da zbuni ili zabrine roditelje. Jedan od čestih razloga za brigu i nedoumicu majki je oblik i izgled glavice novorođenčeta. Najčešće su u pitanju prolazni i bezazleni problemi i razloga za brigu zapravo nema.

Naduv glave novorođenčeta

Novorođena deca imaju srazmerno veću glavu u odnosu na telo nego starija deca i odrasli.

Naduv glave novorođenčeta
Beba često ne izgleda onako kako su ih roditelji zamišljali.

Šta utiče na oblik glave novorođenčeta?

Ova nesrazmera posebno je izražena kod prevremeno rođenih i mršavih beba.  Normalno je da neposredno posle rođenja  glava bude izdužena. Kosti lobanje novorođenčeta  su mekane i nisu međusobo srasle, što je potrebno da bi što lakše prošla kroz porođajni kanal. Na oblik glave na rođenju mogu da utiču i brojni drugi faktori. Kao što su prevremeni porođaj, blizanačka ili višeplodna trudnoća, manjak plodove vode.

Bebe koje su tokom trudnoće bile u karličnom položaju imaju specifičan oblik glavice na rođenju. I sve liče jedna na drugu bez obzira da li su se rodile prirodnim putem ili carskim rezom. Lice je okruglo, teme zaravnjeno, a glava izdužena u pravcu potiljka. U svakom slučaju, oblik glave će se već u prvih nekoliko nedelja promeniti. Glava će postati pravilnijeg oblika i polako poprimati oblik koje je bebi „zadat“genima.

 

Naduv glave novorođenčeta
Novorođenče ne ume da nam kaže da li ga nešto boli. To možemo da zaključima samo posredno, na osnovu njegovog ponašanja.

Šta je porođajni naduv i zašto nastaje?

Porođajni naduv je česta pojava, pa ga zapravo i ne treba smatrati patološkim stanjem. Iako je, po Međunarodnoj klasifikaciji bolesti i povreda klasifikovan kao porođajna povreda. Radi se o testastom otoku mekih tkiva poglavine u predelu prednjačećeg dela glavice. Najčešće na zadnjem delu temena, nekada više levo ili desno. Kada znamo da se novorođenče tokom prolaska kroz porođajni kanal probija upravo svojom glavicom pojava naduva na prednjačećem delu zapravo ne treba ni da čudi. Češće se javlja kod krupnih i „glavatih“ beba. Kad postoji nesrazmera između obima glavice i majčinog porođajnog kanala, kada porođaj duže traje. Skoro uvek je prisutan kod novorođenčadi rođene uz pomoć vakuma. Mada u toj situaciji naduv najčešće već postoji i pre primene vakuma.

Naduv glave novorođenčeta
Često se naduv povlači već posle nekoliko sati.

Da li to bebu boli?

Novorođenče ne ume da nam kaže da li ga nešto boli. To možemo da zaključima samo posredno, na osnovu njegovog  ponašanja. Ako je uznemireno, produženog, vriskavog plača, teško se umiruje. Ovo se retko dešava bebama koje imaju samo porođajni naduv. Češće kada je udružen sa drugim porođajnim povredama (kefalhematom, prelom ključne kosti). Prisutno je samo tokom prvih sati nakon rođenja. Kada je beba zajedno sa svojom majkom nežan mamin dodir, maženje i dojenje utešiće i umiriti novorođenče.

Da li je potrebno nešto preduzeti?

Naduv nekada može biti jako veliki, kao šubara na bebinoj glavici, ali se povlači neverovatno brzo. Često već posle nekoliko sati. Kod velikih porođajnih naduva (naročito posle primene vakuma) mogu da postoje i oguljotine na koži poglavine. One brzo zaceljuju i nije ih potrebno mazati nikakvim kremama i mastima niti posebno štititi. Osim primene dezinfekcionog sredstva prvog, drugog dana dok ne počnu da se sasušuju.

Naduv glave novorodejenceta
Naduv glave ne remeti negu bebe ni maženje mame i tate. Dodir koža na kožu je dobrodošao.

Naduv poglavine ne remeti negu novorođenčeta, položaj za spavanje, postavljanje na dojku. Maženje i ljubljenje glavice.  Jedini problem je kako razuveriti majku da nema nikakovog razloga za brigu. I da će se naduv vrlo brzo povući bez posledica.

Dugogodišnji šef Neonatološkog odeljenja u Bolnici za ginekologiju i akušerstvo KBC „Zvezdara“. Član je Republičke komisije za podršku dojenja, porodične i razvojne nege novorođenčeta.
Preporučujemo vam...
Kako čitati knjige malom detetu
3 faze kako čitati knjige malom detetu
Kako čitati knjige malom detetu? Knjiga je važna za razvoj dece, ali neki mališani ih odbijaju. Kako dobiti interesovanje, fokus kod deteta i ljubav ka knjizi? Knjige su jedan prozorčić u čarobni svet i svako dete bi trebalo da dobije mogućnost da ’’gleda kroz taj prozorčić’’. Knjige pomažu u stimulaciji…
Virusna upala grla kod dece
Virusna upala grla kod dece – Simptomi, dijagnoza, terapija
Virusna upala grla kod dece je najčešći razlog  zbog kog roditelji dovode decu na pregled. Koji su simptomi virusne upale grla i kao se leči virusna upala grla? Medicinski naziv za upalu sluznice ždrela je faringitis  a krajnika-tonzilitis. Smatra se da je u 70% slučajeva tonzilofaringitis izazvan virusima. U tim slučajevima je…
Fotografi za trudnice Srbije u 2023. godini
Fotografi za trudnice Srbije u 2023. godini, darivanje koje je vaš portal Trudnoća i zdravlje organizovao, je završeno. Pogledajte sjajne fotoslajdere sa fotografisanja koje su nam podarili vrhunski fotografi, majstori fotografije koji svoju profesiju rade sa puno ljubavi. Fotografisanje trudnica u 9 gradova Fotografisanje u gradovima: Beograd, Novi Sad, Subotica,…