Nesanica u trudnoći, 6 načina kako pobediti problem nesanice

Nesanica u trudnoći

Postoji li problem sa spavanjem u trudnoći? Da li je nesanica u trudnoći česta pojava?

Nesanica u trudnoći

Neprospavane noći se najčešće povezuju sa tek rođenim bebama, a ne i sa trudnoćom. Da li je to zaista tako? Čak i ako nikada ranije niste imali problema sa spavanjem možda čete imati u trudnoći. Statistike su pokazale da oko 80% trudnica pati od nedostatka sna tj od nesanice tokom trudnoće.

Nesanica u trudnoći
Trudnici je često problem da zauzme udoban položaj za spavanje.

Šta je nesanica – Poremećaj spavanja u trudnoći?

Da. Nesanica se definiše kao poremećaj spavanja koji obuhvata česta buđenja tokom noći. Takođe teškoće da se zaspi kao i rana buđenja. Nesanica je vrlo  iscrpljujuća za organizam i utice na mnoge aspekte funkcionisanja.

Zašto se javlja nesanica u trudnoći?

Sam početak trudnoće karakteriše skok hormona progesterona. Progesteron deluje na organizam na više načina, Vrši vazoditlataciju krvnih sudova te samim tim dovodi do nižeg krvnog pritiska. To pak može izazvati pospanost i dremanje tokom dana. Češči odmori tokom dana dovode do težeg uspavljivanja u večernjim satima. Takođe i budjenja tokom noći. Progesteron vrši vazodilataciju i krvnih sudova u nosu pa dolazi do edema sliznice. Simptom je i zapušenos nosa i težeg disanja na nos tokom noći. Ako tome dodamo i ostale simptome rane trudnoće (mučnine, povraćanja, vrtoglavice i glavobolje) shvatićemo da je rani početak trudnoće izuzetno stresan za trudnicu.

Nesanica u trudnoći
Psihološki faktor je čes uzrok nesanice.

Psihološki faktor je takođe jedan od razloga nesanice. Strah od trudnoće, strah od nepoznatog, dovodi do anksioznosti trudnice i problema sa snom. Potrebna je velika podrška trudnici kako bi mogla da prevaziđe ove probleme. I utone u miran i okrepljujući san.

Koji su razlozi nesanice u trećem trimestru trudnoće?

U kasnijoj trudnoći se žene već uglavnom naviknu na pomisao da će imati bebu. Tako premoste strah od materinstva, ako postoji. Hormonski status dođe na neki nivo mirovanja. Ali dešavaju se druge promene koje uzrokuju probleme sa spavanjem.

Nesanica u trudnoći
Fizičke promene utiču na dobar san koji je trudnici potreban.
 • Fizičke promene kao što su dobijanja na težini, rast bebe, položaj bebe, aktivnost bebe u stomaku. Ovi razlozi mogu uticati na to da trudnica ne može naći udoban položaj za spavanje.
 • Bolovi u leđima su sve češći pogotovo kod trudnica koje usled komplikacija u trudnoći moraju više da leže. Bolovi u leđima karakteristični su za kasniju trudnoću usled bebine težine i promene u vašoj telesnoj težini. Oni vas neretko mogu probuditi.
 • Česti odlasci u toalet zbog pritiska na bešiku i dalje su aktuelni. A kod mnogih žena su sve učestaliji kako beba raste i pritiska unutrašnje organe. U trudnoći je jako bitno unositi dovoljnu količinu tečnosti, minimum 2 litra. Povećan unos tečnosti uz pritisak na bešiku dovodi čestog ustajanja noću radi odlaska u toalet.
 • Grčevi u nogama posledica su nedostatka magnezijuma u organizmu. Ponekad grčevi mogu biti toliko jaki da bude trudnicu iz sna a po prestanku grča zaostaje bol u nozi.
 • Gorušica u trudnoći koja se manifestuje kao neprijatan osećaj u želucu, jednjaku ili grlu može biti baš neprijatna. Simptomi su žarenje, pečenje pa čak i bol. Ukoliko je to uzrok nesanice potrebno je pripaziti na način ishrane.
 • Kratak dah, lupanje srca. Simptomi su koji se ponekad javljaju kod trudnica usled položaja bebe, zamaranja ili nedostatka hemoglobina.
Nesanica u trudnoći
Uključite svog partnera u sve ono što preživljavate i doživljavate u trudnoći.

Kako pobediti nesanicu u trudnoći – Šta pomaže?

 • Važno je da razvijete pozitivan stav i da ne brinete previše oko spavanja.
 • Sa svojim lekarom podelite sve fizičke probleme za koje smatrate da vas drže budnima. Kao što su bolovi u leđima, začepljenje sinusa, išijas, ubrzan rad srca… Lekar će naći načine da olakšate probleme.
 • Svakodnevo budite fizički aktivni, naravno ukoliko vam to vaše stanje dozvoljava, šetajte, upišite časove joge za trudnice.
 • Opuštate se i radite ono što vas čini srećnima kao što je čitanje knjiga odlazak sa drugaricama na kafu (bez kofeina), čaj….
 • Pokušajte da se pripremita za dolazak bebe sa svojim partnerom. Otvorenost u odnosui i deljenje strahova i nedoumica poboljšaće Vaše psihičko stanje. Bićete rasterećeniji, srećniji i opušteniji.
 • Iskoristite ovaj period za pripremanje prostora za dolazak bebe. Na taj način ćete fokusirati misli na lepe i prijatne stvari. Tako ćete osetiti i blagi umor što će dodatno doprineti da utonete u san.
Specijalističke akademske studije iz Humane reprodukcije. Medicinski je urednik sajta Hocubebu.rs. Radi u ginekološkoj ordinaciji “ Iva”.
Preporučujemo vam...
Kakve igre vole trogodišnjaci
Kakve igre vole trogodišnjaci i 12 predloga igara
Kakve igre vole trogodišnjaci? Koje igre su pri tome stimulativne za njihov razvoj? Šta mozete da ocekujete od vaseg trogodisnjeg deteta? Kakve igre vole trogodišnjaci? Sva deca su jedinstvena i različito se razvijaju. Ali postoje određene karakteristike koje su uobičajene i tipične za većinu dece određene starosne grupe. U ovom…