Problem Opscipacije kod Dece – Eva/qu Children

Problem Opscipacije kod Dece – Evaqu Children

Eva/qu children je vaša velika podrška u rešavanju problema opscipacije kod dece.  Učestalost pražnjenja creva kod dece, zavisi od brojnih faktora: individualnih, načina i vrste ishrane, zdravstvenog stanja… Neredovna stolica, otežana i bolna defekacija tvrde ili voluminozne stolice tj. poteškoće pri defekaciji koje traju preko 2 nedelje, su čest problem kod dece. Ovi problemi kod dece, najčešće se javlja između 2-4 godine.

Problem Opscipacije kod Dece – Evaqu Children

Koji su uzroci opscipacije kod dece?

Mogu biti fukcionalni i organski. Najčešći funkcionalni, uzroci su: Bolni doživljaj vezan za defekaciju; Nepravilna ishrana; Promene u jelovniku; Stresni događaj; Akutna infekicja koju sledi dehidracija i stvrdnjavanje stolice; Nedovoljan unos tečnosti/vode;  Pritisak okoline kod odvikavanja od pelena; Neoptimalni uslovi za defekaciju. Ako je uzrok organske prirode, koji od brojnih mogućih ( Prirodne anomalije anusa i rektuma; Alergija na kravlje mleko; Celijakija; Cistična fibroza; i brojni drugi),  otkriće vaš pedijatar, i adekvatno reagovati terapijom. Hronična opstipacija nekada predstavlja ozbiljan problem, kako za dete i roditelje, tako i za lekara, kao i dijagnostičkom pogledu, tako i u pogledu lečenja.

Eva/qu children

Vaša velika podrška u rešavanju problema opscipacije je Eva/qu children. Prednost Eva/qu children  je u tome što deluje lokalno, u roku od 15 minuta, ne uzrokuje zavisnost i nisu poznata neželjena dejstva. Eva/qu children deluje tako što se čepić otapa u rektumu i otpušta veliki broj mehurića, vrši nadražaj, omekšava zaostalu stolicu  i  podstiče pražnjenje (u roku od 15 minuta).

Problem Opscipacije kod Dece – Evaqu Children

Da li su mogući psihogeni faktori kao uzrok opscipacije kod dece?

Ne treba zanemariti ni moguće psihogene faktore, koji su česti naročito u periodu navikavanja deteta na nošu. Pre 18. meseca većina dece nema ni fiziološku ni emotivnu zrelost da bi moglo da svoje fiziološke potrebe obavlja u nošu, pa uzaludno sedi na noši i ne ispunjva očekivanja osoba koje o njemu brinu. Ukoliko zbog toga bude kažnjeno, dete će pražnjenje creva doživljavati kao neprijatnost i odlagati ga koliko god može, što vodi u hroničnu opstipaciju…

Fisure kod dece

Često se događa da kad dete ima zatvor on naglo nastane, praćen bolnim pražnjenjem creva (dete plače pri defekaciji) i tragom sveže krvi na stolici. Pri pregledu se otkriva jedna ili više ranica (prskotina) na spoju kože i sluznice u predelu anusa (čmara). Fisure najčešće nastaju nakon eliminacije obilne tvrde stolice, naročito ako dete ima lokalnu infekciju, ili posle produženog proliva. Pražnjenje stolice preko povređene regije izaziva bol, pa dete odlaže stolicu do krajnjih granica. To samo pogoršava problem, jer dok stolica stoji u debelom crevu sluzokoža upija iz nje vodu, pa postaje sve tvrđa i povređuje nanovo analnu regiju. Tako nastaje začarani krug, koji se prekida lečenjem zatvora primenom sredstava koje razmekšavaju stolicu.

Šta je važno kada dete ima zatvor / opscipaciju?

Lokalna higijena je važna, da bi se sprečio ojed i infekcija, što detetu može da stvara osećaj nelagode ili bola pri pražnjenu creva.

PROMO ČLANAK

Oktal Pharma Beograd je jedna od vodećih zastupničkih kompanija na tržištu Srbije.
Preporučujemo vam...