Opstipacija zatvor kod beba i dece, 4 razloga za opstipaciju

zatvor kod beba i dece

Opstipacija, zatvor kod beba i dece, može da se javi izolovano ili u sklopu nekih bolesti. Učestalost pražnjenja creva zavisi od brojnih faktora: individualnih, načina i vrste ishrane, zdravstvenog stanja.

Zatvor kod beba i dece

Deca sa opstipacijom ili spontano imaju stolicu nakon intervala od 3-4 dana, ili svakoga dana eliminišu malu količinu tvrde stolice.

SVE BOJE BEBINE STOLICE, KAKVA MOŽE DA BUDE PROČITAJTE OVDE

Kada se uspostavlja kontrola pražnjenja creva kod deteta?

Kontrolu pražnjenja creva dete uspostavlja postepeno, tokom druge godine života, u čemu postoje znatne individualne razlike. U ovom periodu psihološki faktori takođe značajno utiču na pražnjenje creva.

zatvor kod beba i dece

Koliko stolica ima dete? Kakav je izgled stolice?

Dete od godinu dana obično ima jednu do dve stolice dnevno, ili jednu stolicu na drugi dan, normalne količine i izgleda.

Starije dete može da ima i manje od tri stolice nedeljno; ukoliko su stolice normalne boje i izgleda i eliminišu se bez teškoća, ne radi se o opstipaciji i lečenje nije potrebno. Svakako, treba podsticati ishranu deteta koja pomaže redovno pražnjenje creva.

Izgled stolice – Stolica je tvrda, podseća na klikerčiće, nekada se vide končići krvi na površini stolice, zbog povrede nežne sluzokože analne regije.

Jedna do dve ovakve stolice nisu razlog za brigu, ali ako je stolica stalno ovakva treba potražiti stručnu pomoć i otkloniti uzrok zatvora.

zatvor kod beba i dece

Šta može da dovede do opstipacije/zatvora kod deteta?

Uzroci zatvora mogu biti brojni i različiti, od funkcionalnih kao što je prerano navikavanje deteta na nošu, do ozbiljnih bolesti. Postoji nekoliko mehanizama koji dovode do zatvora, bez obzira na razlog:

  1. Smanjena efikasnost crevne peristaltike, čiji je uzrok najčešće nepravilna ishrana (hrana sa malo vlakana, a previše šargarepe, pahuljica ili pirinča, preveliki unos kravljeg mleka, nedovoljan unos tečnosti). Ovakva ishrana ne obezbeđuje dovoljnu zapreminu crevnog sadržaja koja je potrebna za stimulaciju crevne peristaltike. Ovaj tip zatvora čest je u periodu uvođenja čvrste hrane, dok deca ne prihvate voće i povrće ili roditelji zaborave da daju detetu dovoljno vode.
  1. Inhibicija reflesa pražnjenja creva, koja može nastati voljno, dete „trpi“ jer je zauzeto igrom, nalazi se van kuće ili pruža otpor roditeljima, zbog bola uzrokovanog analnim fisurama ili kod neuroloških poremećaja
  1. Poremećaj opuštanja analnog sfinktera (mišića stezača anusa), što se takođe često događa kod analnih fisura.
  2. Slabost trbušnih mišića, koji učestvuju u napinjanju pri defekaciji.

Kako se leči zatvor kod dece

Često se događa da opstipacija kod deteta naglo nastane, praćena bolnim pražnjenjem creva (dete plače pri defekaciji) i tragom sveže krvi na stolici. Pri pregledu se otkriva jedna ili više ranica (prskotina) na spoju kože i sluznice u predelu anusa (čmara). Fisure najčešće nastaju nakon eliminacije obilne tvrde stolice, naročito ako dete ima lokalnu infekciju, ili posle produženog proliva.

Pražnjenje stolice preko povređene regije izaziva bol, pa dete odlaže stolicu do krajnjih granica. To samo pogoršava problem, jer dok stolica stoji u debelom crevu sluzokoža upija iz nje vodu, pa postaje sve tvrđa i povređuje nanovo analnu regiju. Tako nastaje začarani krug, koji se prekida lečenjem zatvora primenom sredstava koje razmekšavaju stolicu, kao što su mineralna ulja, uz ublažavaje bola lokalnom primenom anestetika (mast sa 5% anestezina).

zatvor kod beba i dece

Važna je i dobra lokalna higijena, kao i odgovarajuća ishrana

Lečenje opstipacije – Bebe na prirodnoj ishrani retko imaju opstipaciju koja im predstavlja ozbiljan problem. U slučaju dehidracije zbog bolesti i povišene temperature, ponuditi detetu vodu ili neku drugu tečnost (nakon uzrasta od šest meseci). Obratiti pažnju na ishranu kada se detetu uvede čvrsta hrana: kompot od suvuh šljiva, kajsije,  breskve, povećan unos namirnica bogatih vlaknima: tikvice, brokoli, kasnije grašak, pasulj. Umesto pirinča, od žitarica davati kukuruz (palentu). Po uvođenju čvrste hrane deci nudite vodu; roditelji ovo često zaborave, naročito kod beba koje su do tada isključivo dojene.

Promena mlečne formule: Ukoliko dete koje je na veštačkoj ishrani ima zatvor, treba razmotriti promenu mlečne formule. Postoji veliki izbor formula namenjenih deci sa ovim problemom. Kravlje mleko se ne preporučuje u ishrani dece do godinu dana; pored ostalog, ono dovodi i do opstipacije. Lokalna higijena je važna, da bi se sprečio ojed i infekcija, što detetu može da stvara osećaj nelagode ili bola pri pražnjenu creva.

Lečenje zatvora  – kratkotrajne opstipacije

Lečenje kratkotrajne opstipacije uglavnom je lako; kod dehidracije zbog bolesti deteta povećanim unosom tečnosti, primenom mineralnog ulja ili klizme. Postoje i gotove mikroklizme, koje su efikasne, mada neprijatne za dete; korisne su kod kratkotrajne opstipacije, ali se ne preporučuju kod hronične.

Lečenje hronične opstipacije kod dece

Hronična opstipacija nekada predstavlja ozbiljan problem, kako za dete i roditelje, tako i za lekara, kao i dijagnostičkom pogledu, tako i u pogledu lečenja. Osim loših navika u ishrani (nedovoljno hrane bogate vlaknima, nedovoljan unos tečnosti), iza hronične opstipacije nekada se kriju retke metaboličke ili endokrine bolesti.

zatvor kod beba i dece

Psihogeni faktori koji mogu dovesti do opstipacije kod deteta

Obratite pažnju! Ne treba zanemariti ni moguće psihogene faktore, koji su česti naročito u periodu navikavanja deteta na nošu. U našoj sredini često se pokušava da se već krajem prve godine dete navikava na nošu (ovo nije slučaj u primitivnim, kao ni u veoma razvijenim sredinama). Pre 18. meseca većina dece nema ni fiziološku ni emotivnu zrelost da bi moglo da svoje fiziološke potrebe obavlja u nošu, pa uzaludno sedi na noši i ne ispunjva očekivanja osoba koje o njemu brinu. Ukoliko zbog toga bude kažnjeno, dete će pražnjenje creva doživljavati kao neprijatnost i odlagati ga koliko god može, što vodi u hroničnu opstipaciju.

Dugogodišnji šef Neonatološkog odeljenja u Bolnici za ginekologiju i akušerstvo KBC „Zvezdara“. Član je Republičke komisije za podršku dojenja, porodične i razvojne nege novorođenčeta.
Preporučujemo vam...