Vitamin A u Periodu Dojenja

Potrebe za vitaminom A u periodu dojenja

Koncentracije nekih vitamina u majčinom mleku zavisi od njihovog statusa kod majki, a njihov deficit kod majki može dovesti do razvoja deficita kod odojčadi. 

Ovo se posebno odnosi na tiamin (vitamin B1), riboflavin (vitamin B2), vitamin B6, vitamin B12, vitamine E i A,  i njihov povećan unos se preporučuje u toku periodu dojenja.

Šta o  vitaminu A treba da znamo?

Vitamin A je liposolubilni vitamin (rastvorljiv u masttima) koji ima važne funkcije u održavanju čula vida, u procesima epitelizacije i hematopoeze ( formiranje crvenih krvnih zrnaca), rastu, razvoju kostiju i mozga, a značajan je za održavanje normalne funkcije imunskog sistema. Sadržaj vitamina A u mleku postepeno opada tokom perioda dojenja.

U periodu laktacije potrebe za vitaminom A se skoro udvostručuju . Međutim,  ukoliko se majka adekvatno hrani, suplementacije neće biti potrebna.

Potrebe za vitaminom A u periodu dojenja (2)

Namirnice životinjskog porekla bogate vitaminom A su:

jetra (goveđa, pileća, svinjska), neobrano mleko, puter, a namirnice biljnog porekla (sadrže karotenoide, provitamine vitamina A) su tamno zeleno i obojeno povrće (zelena salata, grašak, šargarepa, paradajz) i voće (kajsije, breskve, papaja)…

 

Laktacija je zahtevan period

Majci u periodu laktacije je potrebna veća količina energije nego u trudnoći ili u perodu pre trudnoće (u odnosu na svakodnevne potrebe u periodu trudnoće povećava se potreba za unosom energije za 300 kalorija, a u periodu laktacije za 500 calorija dnevno) . Pored toga i potrebe za mnogim  mineralima, vitaminima i esencijalnim nutrijentima se povećavaju.

Dojenje je svakako, iz mnogobrojnih razloga, najbolji način hranjenja novorođenčrta. To podrazumeva da je kvalitet mleka majke od izuzetnog zanačaja. Kada je u pitanju kvalitet mleka za dojenje potrebno je naglasiti da postoje razlike, kako u količini tako i u nutritivnom sastavu mleka majke u zavisnosti od vremena kada je mleko nastalo.

Međutim, potrebno je posebno istaći, da sastav, odnosno kvalitet mleka majke u pogledu sadržaja esencijelnih nutrijenata ( energetska vrednost, protein, vitamin i mineralne materije) zavisi od ishrane majke. Uz ostale, dobro balansirane namirnice, suplementacija se određuje prema potrebama majke u tom periodu.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Bromatolog Radi na katedri za ishranu i hemiju hrane Univerziteta u Beogradu – Farmaceutski fakultet. Objavila je kao autor ili koautor više stručnih i naučnih radova u domaćim i stranim časopisima.
Preporučujemo vam...
Opadanje kose zbog Corona virusa
Opadanje Kose i Corona Virus
Svakim danom se broj ranih i kasnih simptoma Corona virusa povećava, između ostalog Corona virus zahvata i kožu i kosu.Opadanje kose zbog Corona virusa  je učestalo?Značajno, difuzno opadanje kose nakon infekcije Corona virusom se beleži kod oko 30% pacijenata, to su uglavnom pacijenti koji su razvili srednje tešku i tešku…