Potrebe za Vitaminom A u Periodu Dojenja

0

Koncentracije nekih vitamina u majčinom mleku zavisi od njihovog statusa kod majki, a njihov deficit kod majki može dovesti do razvoja deficita kod odojčadi.  Ovo se posebno odnosi na tiamin (vitamin B1), riboflavin (vitamin B2), vitamin B6, vitamin B12, vitamine E i A,  i njihov povećan unos se preporučuje u toku periodu dojenja.

Vitamin A je liposolubilni vitamin (rastvorljiv u masttima) koji ima važne funkcije u održavanju čula vida, u procesima epitelizacije i hematopoeze ( formiranje crvenih krvnih zrnaca), rastu, razvoju kostiju i mozga, a značajan je za održavanje normalne funkcije imunskog sistema. Sadržaj vitamina A u mleku postepeno opada tokom perioda dojenja.

U periodu laktacije potrebe za vitaminom A se skoro udvostručuju . Međutim,  ukoliko se majka adekvatno hrani, suplementacije neće biti potrebna.

Potrebe za vitaminom A u periodu dojenja (2)

Namirnice životinjskog porekla bogate vitaminom A su jetra (goveđa, pileća, svinjska), neobrano mleko, puter, a namirnice biljnog porekla (sadrže karotenoide, provitamine vitamina A) su tamno zeleno i obojeno povrće (zelena salata, grašak, šargarepa, paradajz) i voće (kajsije, breskve, papaja)…

Share.

About Author

Comments are closed.